Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přání

13. 12. 2003
8
0
1138
Autor
Sophia

Přání

 

„Vidíš? Maminko, vidíš tu hvězdu?“ zašeptal malý chlapec do dlaně, ukazujíc druhou rukou na poblikávající hvězdu na temně modrém nebi. Nečeká na odpověď, ví, že se jí nedočká.

„Je tak krásná! Jako by nám něco chtěla říct, maminko! Ano, chce nám určitě něco říct, proto se tak třepotá!“ zvolal opět plavovlasý chlapec postávající na vrcholku mírného svahu. Jeho očka dychtivě zářila, maličká ústa byla lehce rozevřena a pokřivena úsměvem malého, naivního dítěte. Hlavu zvrácenou nazad a upřený pohled na noční oblohu. Kučerami na krku si lehce pohrával vlahý květnový vánek.

„Ach, maminko! Maminečko! Kéž bych se jí jen mohl dotknout!!!“ posteskl si chlapec, „Chtěl bych mít křídla. Křídla jako orel! Vznesl bych se k oblakům, přiblížil se k té krásné hvězdě a snad bych i zaslechl, co nám říká! Co myslíš, maminko?“. Chlapec se položil do orosené trávy. Ruce založil pod hlavu a protáhl si malé, bosé nožky. S povzdechem zalovil v kapse a vytáhl pomačkaný husí brk. Chvilku jej zadumaně pozoroval a poté se skrz jeho peří  podíval jedním okem zpět na hvězdu…

 

„Vidíš? Maminko, vidíš tu hvězdu?“ zašeptal malý chlapec do dlaně, ukazujíc druhou rukou na poblikávající hvězdu na temně modrém nebi. Stejně jako předešlý den nečeká na odpověď, ví, že se jí nedočká.

„Je tak krásná! Myslím, že by nám ráda něco pověděla, maminko!“. Chlapec ulehá do mírně orosené trávy. Ruce zakládá za hlavu a protahuje malé, bosé nožky. Zavírá oči a představuje si, jak s maminkou letí za hvězdou. Tisícem světelných let tam a zpátky. Na křídlech orla. Je chladno, chlapec vsouvá ručky do kapes a z jedné vytahuje pomačkaný husí brk. Chvilku jej zadumaně pozoruje...

 

„Vidíš? Maminko, vidíš tu hvězdu?“ zašeptal malý chlapec do dlaně, ukazujíc druhou rukou na poblikávající hvězdu na temně modrém nebi. Odpověď nečeká, předem ví, že by se jí nedočkal.

„Ach , ta záře! Je nádherná! Maminko, viď, že je den ode dne hezčí?!“ ptá se s nadějí v hlase prázdna kolem sebe a ulehá do orosené trávy, zakládajíc ruce za hlavu. Zrak upřený na temně modré, noční nebe plné hvězd. Avšak jen ta jedna svítí pouze pro něj a jeho maminku. Z kapsy vytahuje pomačkaný husí brk…

 

„Vidíš? Maminko, vidíš tu hvězdu?“ zašeptal malý chlapec do dlaně, ukazujíc druhou rukou na poblikávající hvězdu na temně modrém nebi. Stejně jako několik předešlých večerů, nečeká na odpověď, ví, že se ji nedočká. Dnes si sebou na své oblíbené místo pod hvězdami přinesl menší dřevěnou krabici od doutníků.

„Maminko! Maminečko! Podívej, hvězda nám opět mává!“ volá nadšeně do ticha, krabici pevně tisknouc pod pravou paží. Usedá do orosené trávy a před sebe pokládá dřevěnou krabici. Chvilku jemně hladí její vrchní desku, sáhne do kapsy, ze které vytáhne pomačkaný husí brk.

„Dobře se dívej, maminko! Brzo zjistíme, co nám chce hvězda sdělit!“, usmívajíc se otvírá zlehka víko krabice a opatrně do ní vkládá husí brk, jenž vytáhl před chvílí z kapsy u kalhot…

 

„Vidíš? Maminko, vidíš tu hvězdu?“ zašeptal malý chlapec do dlaně, ukazujíc druhou rukou na poblikávající hvězdu na temně modrém nebi. Rozhlédl se kolem sebe. Žádná odpověď nepřicházela. Chlapec se zklamaně usadil do orosené trávy, zadíval se na hvězdu a jal se rozvazovat balíček, který si se sebou dnes přinesl.

„Ach hvězdo, hvězdičko! Již brzy se shledáme, jen vydrž, všechno mi to povíš, až budu u tebe!“ zašeptal směrem k tiché obloze. Klučina konečně nahlédl do rozbaleného novinového papíru. Byl v něm ukryt plstěný, starý svetr. Na dětské tváři se objevil něžný úsměv, odkrývající několik bílých perliček, z části schovaných růžovými rtíky. Chlapec znovu sáhl do novin, tentokrát z nich vytáhl dřevěnou krabici od doutníků, převázanou obyčejným, na několika místech znovu svazovaným, provázkem, jenž lehkým, dětským pohybem ruky stáhl.

„Maminko, neboj se o mne, hvězda mě povede!“ šeptal, když si oblékal onen starý svetr. Postupně do něj po obou stranách rukávů napíchal několik desítek pomačkaných brků, vytáhnuvši je z oné tabákem provoněné krabice.

„Maminko, maminečko moje milovaná!“ zavýskl vesele chlapec, když své dílo dohotovil, „Vždyť já mám křídla! Křídla jako ten orel, co létá nad skalami! Maminko, to je nádhera!“, veselil se klouček.

„Hvězdo, hvězdičko! Podívej, já jsem jako pan orel! Mocný a volný jako pták!!!“.

S kučerami na chlapcovo krku si pohrával vlahý květnový vánek.

„Pojď! Jiříčku, neboj se a pojď!“ zaznělo mu slabě v dětských ouškách. Sladký hlas stále jemně opakoval „Pojď! Pranic se neboj, já tě ochráním!“. Chlapec přistoupil s bezelstným úsměvem na jeho jemné dětské tváři k okraji srázu, na druhém konci svahu. Podíval se na hvězdu, zamrkal a se šeptavým „Maminko!“ na rtech se odrazil a zamával ručkami, jako mává orel svými mocnými křídly…

 

 

„Dětský domov Horní Luka, pohřešuje devítiletého, plavovlasého chlapce. Je němý. Prosíme, jakékoli informace hlaste v naší kanceláři. Děkujeme, vedení DD.“


Sophia_
13. 02. 2004
Dát tip
Mám ráda jímavost a přiznávám, že mě to chvílemi skutečně dostávalo...Jiank ale souhlasím s tím, že na stylistice by se mohlo ještě zapracovat. Ale vždy pokládám za důležitější vyznění než styl. Tudíš *:-)

katugiro
21. 12. 2003
Dát tip
na mě je to trochu moc oslazené, nejde mi ani tolik o příběh, ten je jímavý, jako o výběr slov - mnoho zdrobnělin umoří každého... ale jinak fajn :) ještě poznámka, oprav si přechodníky, pokud nevíš jak, na Písmáku je o tom minimálně jedno pojednání (ve vyhledávání stačí zadat přechodníky n. trangsgresívy)

Dr_Lecter
14. 12. 2003
Dát tip
fajnova pointa, dobre psane...T

chicoria
14. 12. 2003
Dát tip
Jo jo. moc smutný,tip

Andulka
13. 12. 2003
Dát tip
Teda ten konec je vyslovene kruty......*

No, je to hodně smutné, navíc velmi dobře napsané. Jen tak dál :o)

fungus2
13. 12. 2003
Dát tip
Tak to je dobře napsané. TIP

Sophia
13. 12. 2003
Dát tip
dekuji mockrat :-))) pointa možná cvhílema běžela někam napřed, ale snad se mi nakonec podařilo vyjádřit ten pocit, když si moc přejeme zaplnit volné místo v srdci...

Karbo
13. 12. 2003
Dát tip
>Jen jednu radu: Nečtěte to za zvuku skladby Killing all the Flies od Mogwai z desky Happy songs for happy people.< Parádně napsaná povídka... konec si myslím, že je stylisticky trošku odfláknutý, ale jinak to na mě velmi, velmi zapůsobilo!! Nevšedně zpracované a svým způsobem i tajemné (mám na mysli ten husí brk, do poslední chvíle mi opravdu nedošlo, že to tam bude hrát takovou roli) a ta suchá zprává na konec mi tam naprosto sedí, paráda!! 7,5T/10

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru