Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O demontáži letadla a mé přítelkyni

14. 12. 2003
4
0
1910
Autor
Tracy

Jsou věci přirozené, které se stanou a nikoho z nás ani nenapadne se nad nimi pozastavit. Denně se něco děje, stále něco mizí, vzniká, někdo se rodí, jiný umírá… Zvláštní? Vůbec ne. Jenom se musíte občas zastavit.

To, co nyní píšu, je velmi osobní věc. Týká se to mé přítelkyně. Nechám vás všechny trochu nakouknout do mého soukromí, snad je to správné.

Moje přítelkyně je úžasná a život s ní je krásný.

Cože? To je všechno? Proč se nerozepíšu víc? Měl bych snad tisícem superlativů popsat její duši, její povahu, její tělo? Hlava, ramena, kolena, palce, od pornografického popisu pro nevyzrálé puberťáky až k podrobnému psychologickému rozboru? Ne, co jsem napsal, to stačí. Množství velkých slov nedělá z ničeho nic většího ani menšího.

Budou to tři roky, co mi zemřel strýc. Se svým otcem jsem nikdy neměl moc dobrý vztah, ale pořád pro mě byl otcem. Strýc pro mě znamenal tátu. Snad když vám prozradím, že zemřel na otravu alkoholem, z něj svatozář nezmizí. Před třemi lety jsem prožíval zvláštní období. Nevím proč, ale stále umírali lidé, kteří mi byli nejbližší. Se svou přítelkyní jsem nebyl ani měsíc. Seděli jsme v kavárně a já jsem měl pocit, že musím být sám, ale zároveň jsem nechtěl být sám. Těžko se to popisuje. A ona tam se mnou seděla. A mlčela. A tím, že mlčela, mi dávala najevo, že mě chápe. A potom mě chytla za ruku a navlékla mi náramek. Znáte náramky štěstí? Spletené z bavlnky, nosíte je tak dlouho, až vám spadnou z ruky. Měla dva takovéto náramky. Dostala je od své kamarádky, která jí je upletla pro štěstí. Sama ale štěstí neměla – zemřela při automobilové nehodě. Člověk, který nemá štěstí, sám rozdává štěstí druhým. Zní to kýčovitě, jako nějaký špatný řetězový dopis štěstí, nemyslíte? Ale taková byla pravda. Stále obdivuji na své přítelkyně její cit. Vžít se do situace druhých, cítit s nimi. A také cit, který má pro své vzpomínky.

Tento týden jsme seděli u televize a sledovali zprávy. Proběhla tam reportáž o demontáži letadla v kempu na Seči. Jednalo se o IL-18, byla v něm restaurace. A přítelkyně tam do toho kempu jezdila v dětství každý rok. A jak to letadlo odváželi, začali ji téct slzy. Proč? Kvůli letadlu? Ne, kvůli vzpomínkám, které už musí zůstat pouze uvnitř její duše a už se nikdy nevybaví při pohledu na toto letadlo. Všechno se rázem mění a ten kemp už pro ni nebude takový jako dřív.

A tak slibuji, že se pokusím zůstat takový jaký jsem. Jenom pro ni. Abych jí nikdy nemusel stírat z očí slzy. A snad to tak bude správně.

 


Vaud
15. 04. 2006
Dát tip
výborný, ani jsem nevěděl, že to letadlo už tam není... škoda tip

katugiro
20. 12. 2003
Dát tip
nejsem ženská a nebere mě to... pokud se chceš naučit vkládat obrázky, najdi si autora Petulu a její lekce HTML :)

j_i_r_i_k
19. 12. 2003
Dát tip
Ano, máš pravdu, je to velmi osobní věc... A zda jsi udělal správně, žes to sem dal? Před týdnem bych řekl, že ne, ale lidi se mění a už mi to začíná být "lhostejné", je to Tvé rozhodnutí a není nic jako správný či špatný, je správné, pokud si za ním stojíš, pokud je za ním Tvá pravda... Jinak k dílku samému, koukám, že ženský to bere :)... Ale vážně, je to o krásných věcech, pokud je člověk prožívá, ale číst o nich... "Vyprávěl jsem mu o duze, o úsvitu uprostřed pastvin, slunci nesměle vykukujícím zpoza mraků... Zapomněl jsem však, že je slepý - připomněl mi to, když řekl, že má hlad..."

Margaret
16. 12. 2003
Dát tip
nádherný*

Dero
14. 12. 2003
Dát tip
Ze začátku jsem se opravdu bál, že to bude taková okecávačka ... ale gradovalo to ... ***

Andulka
14. 12. 2003
Dát tip
-vynula bych se vyrazum jako musite, nahradila bych to musime..:-) - chceme zustat takovy jaci jsme anebo chceme byt zitra lepsi nez jsme dnes? - jinak zajima uvaha, porozumneni je to co hledame u lidi, na kterych nam zalezi....:-)..porozumeni, vciteni...jsou hrozne dulezita slova...ktera se daji citi i beze slov...:-)*.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru