Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konec Punkového poga v Čechách

17. 12. 2003
5
1
2169
Autor
Zoltan

Dělejte s tím někdo něco, pokud to svedete...

Tak jsem byl zase v kotli. Kapelka si to pěkně rozjíždí, jen publikum mi připadá takové statické.Hopká se, ale spíš tlačí. Opět (už po kolikáté) jsem se zasnil nad dobami dávno minulými.

Pár světel osvětlovalo kapelu, která si to nehorázně dávala. Dole křepčil roj padesáti punkáčů, když mluvím o punkáčích, myslím ty opravdové. Ne ty, kteří si na to hrají. Bylo mi tehdy 15 a první zážitek v kotli mě mnohému naučil. Vlítnul jsem do té změti těl a ihned na mne mířilo kvantum bot, rukou a těl. Žádné poskakování, žádné tlačení. Brutální kankánový kolotoč mezi číry, řetězy a okovanými obojky.

Když jsem to zkusil potřetí a opět šeredně dopadl, vzal si mne stranou punkáč jako hora s duhovým čírem a Gladiátory až pod kolena a sdělil mi pravidla tehdejšího kotle.

  1. Sundej tenisky od Čongů a pořiď si boty s kovovou špičkou, když ti na tu část nohy někdo šlápne, může ti to být jedno.
  2. Skákej, poguj, jen se co nejvíc hýbej. Kdo stojí je na zemi dřív než napočítáš tři.
  3. dej si jednou rukou břicho a slabiny, nekoupíš to tam pak a když tě někdo zezadu napere, máš jednu ruku ready.
  4. Solidarita platí. Když někdo upadne, ostatní se ho snaží uchránit před ostatnimi a zvednout ho zpět na nohy.
  5. V kotli nezvracej.
  6. Kdo chce poslouchat stojí vzadu. Pogo jede všude vepředu.

Vlítnul jsem včera opět do kotle. Botami s kovovou špičkou jsem si lehce prokopal cestu. Až příliš lehce. Jenže když teď každý nosí připitomnělé skejťácké tenisky, není se čemu divit.Dav se rozestoupil, až se mi podařilo nakouřit prvního člověka v kotli. Odlétl jako švestka na druhou stranu. Rozjel jsem staré pogo, jak se válelo v letech devadesátých. Lidé přestali poskakovat a klidili se mi z cesty. Všichni se tvářili velmi naštvaně, co že si to tam dovoluji rozjíždět.“Co se to kurva děje,” řikal jsem si. Kolem mne kruh kolem dvou metrů, nikdo se nepřidal, nikdo si ten hvězdný kankán nedá se mnou. Za volným kruhem se dělo to, co pozoruji už dlouhou dobu. Tenisky, rádobytvrdý výraz a poskakování. Nahoru dolu a pokud možno, naskakovat přitom na záda tomu přede mnou.

Připletl se tam mladý, tak kolem šestnácti. Triko se zprofanovaným nápisem “The Exploited” bylo jediným zpestřením. Alespoň jsme ho tam měli dva. Mé rozedrané za ty roky v kotli, jeho svítilo novotou. Přidal se a musím uznat, šlo mu to dobře. Jenže vydržel dvě písně a odpadl.

Co se to kurva děje?!? Lidi, jeďte do Amsteru do squattu, ať poznáte, co je to pořádný punk a pogo. Jeďte na zakázané Poworkowe Chuligany do Polska, když ještě hráli brutal záležitosti, Jeďte třeba do tramtárie, jen si prosím už přestaňte hrát na tvrdé punkery a začněte jimi opravdu být a chovat se podle toho, pokud jimi opravdu chcete být. Pořiďte si boty s kovovou špičkou, ať vás to nebolí, až vám protancuji na noze a najděte někoho, kdo opravdu umí pogo devadesátých let. Dyť se na to nedá koukat.


1 názor

Dart
07. 12. 2009
Dát tip
punk se hold posunul někam, nechci říct kam, jelikož pořád jsou kapely které stojí za to. A to platí i o pogu. Narazila jsem na hošana co si to luxusně dával v kotli a když jsem mu asi po 50 vletěla na nohu mimoděk se mrkla dolů a on tam v sandálkách, ale vůbec nevypadal že by mu to vadilo. Hold to chce hledat a určitě najdeš....Ale to že musíš hledat a na co občas narazíš z toho je mi smutno...

katugiro
10. 01. 2006
Dát tip
třeba se tu ještě někdo staví...

supizmus
12. 01. 2004
Dát tip
stárneme a je to dobře lepší pěkně prožitej koncert než zhuleně opilé násilnické "tančení". bohužel ono stárnutí není návratem k jazzu, klasice nebo art rocku nýbrž důsledkem odlivu mladé generace k tzv. taneční scéně.

katugiro
20. 12. 2003
Dát tip
úžasné! * prostě se mi to hrozně líbilo a kdy byli Toten Hosen v Praze?

Mustal
17. 12. 2003
Dát tip
Punk není jenom o tvrdejch botách, ale chápu, že starý časy jdou do háje. Přijde mi lepší, když si třeba nějakej měkoň (v teniskách) uvědomí, co to je svoboda (mě se to s punkem povedlo), než když se stane "sportovcem disciplíny punk".

Cavalera
17. 12. 2003
Dát tip
Tak to by mě zajímalo na co se ještě dneska DÁ POGOVAT ALÁ DEVADESÁTÝ. ojoj sorry za capslock:-) .. Šanov už je hrůza, Telex mrtvej, éčka děs, Znouze pop, SPS atd atd ... .... nějak nevím ani na co by se ještě dneska dal ten devadesátej taneček napasovat ...

_kxk
17. 12. 2003
Dát tip
Ty bereš pun jako něco drsnýho, tvrďáckýho, možná i nadřazenýho.. A taky není punk jako punk... podle mě by měl být punk něco odreagovacího, ne agresivního, kde jediným zájmem jak ty píšeš je co nejvíc lidí nakopat železnou špičkou pokopat do nohou..atd...o tom by to nemělo být.. je nová éra.. a souhlasím s Mustalem a Cavalerou.. Ty " starý skupiny" už jsou opotřebovaný, nemaj co hrát, kromě starejch vykopávek..A ty "nový" skupiny si zakládaj na tom, aby se člověk na těch koncíkách vyblb a ne aby se tam všichni přizabili!!! Normální člověk se nedá..nedá s e aby ho ostatní kopali mlatili atd...;o) můj názor..

StvN
17. 12. 2003
Dát tip
Je pravda, že na punk by měli chodit punkeři, kteří se tak oblíkaj. Já tak vostrej nejsem (mám měkký skejtový boty). Ale i tak si rád zaskáču třeba na Wohnoutech, což se dá taky slušně prožít, ale když se trochu víc hnete, drcnete do holky vlevo, nebo do zamračený holky vpravo. A víte jak to tady jednou dopadne? Tak se koukněte ne VIVU, občas tam dávaj live koncerty. Němci jsou dřevěný ještě víc.

Cavalera
17. 12. 2003
Dát tip
StvN: .. nesouhlasím. Kdyby na koncert Die Toten Hosen do Prahy nepřijeli i dva autobusy fanoušků z německa, tak tam skáču já s Cody. Díky "fašounkům" tam byla atmosféra jak bejk, nemluvě o koncertech v Reichu ... A když vezmu Iron Maiden, kde byla drtivá většina čehůnů, fanatickejch metalistů z půlky republiky, tak je to děs, tvrdý Y je pogující maniak proti nim. Nemluvě o individuích, kteří si vlezou do kotle s batohama na zádech apod .... Pravdou ale je, že ideální publikum bysme hledali asi jen v Brazilii:-))

StvN
17. 12. 2003
Dát tip
Takže najednou to neni tak zlý.

_kxk
17. 12. 2003
Dát tip
Každej ať si skáče tak ať se vyskáče...:o))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru