Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Den

22. 12. 2003
2
0
543
Autor
Mlada_duse

Uváha o ničem a zároveň všem...

          Každý zná ten pocit, že za jeden den nemůže nic stihnout a také se den zdá velmi krátký. Naplánujete si na jeden den spoustu věcí a pak zjistíte, že prostě nemáte čas. Plány si tedy přesunete na druhý den, ale stejně je nakonec odložíte na neurčito. A takhle je to pořád dokola - prostě obvyklý problém dnešního světa lidí. Objektivně den trvá pořád stejně dlouho. Ale ve skutečnosti? Jakmile se náhodou stane, že se člověk nudí a nemá co dělat, nebo něco netrpělivě očekává, den se vleče a tomu pak přijde, že nikdy neskončí! A naopak, při zábavné činnosti den uteče neuvěřitelně rychle.
         Ale co s vlastně za těch dvacet čtyři hodin - 1440 minut - 86400 vteřin - dá vlastně udělat? Většina lidí by odpověděla - prakticky nic!Stejně člověk prospí aspoň jednu čtvrtinu celého dne! To aby den stál za to, musel by být prodloužen určitě o čtyři hodiny, klidně i více! Kdyby se tak stalo, lidé by potom byli snad ve větší pohodě, tolik nespěchali, měli mnohem více času na spánek, nebo na své přátele, a kdo by chtěl, tak i na tu práci. I když zase na druhou stranu možná by to vyvolalo pravý opak. Lidé mají nějaký vrozený instikt, a to snahu stihnout toho za den co nejvíce, protože nikdy nevědí, co se může přihodit v příštím okamžiku. A tak by se mohlo stát, že by čím dál víc pracovali, než trávili svůj volný čas třeba odpočinkem nebo zábavou. Teď, když ještě chodím do školy a mám tak víc volného času než pracující, určitě bych se přiklonila ke dni s větším počtem hodin. Přestože stále nemám tolik povinností, abych je musela tak často odkládat na neurčito, stejně by se mi hodilo víc času na své zájmy. Ale až budu pracovat, zvlášt pokud by to byla práce umožňující povýšení, nevím, jestli ten čas navíc využila na zábavu, a nebo bych se snažila víc pracovat, abych co nejrychleji povýšení dosáhla!
         Teď se ale vraťme k tvrzení, že za den se nedá nic stihnout. Takových dní je v našem životě většina. Přesto jsou dny, kdy stačí  i pouhých několik vteřin a život se může obrátit o celých stoosmdesát stupňů. Dozvíte se něco důležitého, něco smutného a nebo třeba také o někoho přijdete! Někdo se na určitý den připravuje třeba několik let - učí se na přijímací zkoušky, cítí se naučený a sebejistý, že určitě musí uspět. A nakonec vůbec neuspěje jenom proto, že ten den měl prostě špatný! Jelikož úspěch může záležet i na jednom momentu. Jak se kdo vyspí, jaké ten den je počasí a jestli ho zrovna něco nebolí.
         A stále je tu hlavní otázka : proč jsou dny dlouhé, tak jak jsou?Kdo rozhodl, že den bude trvat zrovna dvacet čtyři hodin? A kdy se tak stalo? Důvod je spojený se Sluncem. Jeho vlivem, jak se Země otáčí kolem své osy a také kolem Slunce. Ale proč se Země pohybuje zrovna takovou rychlostí? Kdyby se točila pomaleji, den by trval delší dobu! Ale bylo by to vyhovující řešení? Co takhle den ještě zkrátit...?
katugiro
02. 01. 2004
Dát tip
815_0: nereaguješ věcně, vůbec jsem nemluvil o tom, jestli je lepší kritizovat, nebo ne, ani o tom, jestli jsou citáty prohřeškem... zkrátka sis mou kritiku přetvořil k obrazu svému. Očividně se moc neorientuješ, jinak bys nemohl mluvit o "nezajímavých poutačích na mé úvahy", když jsem pod katugirem žádné nepublikoval. Teprve kdybych zmínil, kam jsem je psal, bylo by mi co vyčítat - a to pýchu. Nečekám, že bychom se mohli názorově shodnout, proto se nemusíš obtěžovat s další kritikou. Pokud bys měl zájem diskutovat, přesuňme to do zpráv.

815_0
02. 01. 2004
Dát tip
Dík - už pár lidiček mne na to upozornilo :-) Co se týče těch úvah - omlouvám se - jelikož jsem se na Tvou tvorbu nedíval, nemohl jsem tušit - promiňte mi mou unáhlenost - dík :-)

815_0
28. 12. 2003
Dát tip
katugiro: Nevím jak Ty, ale - když už si nějaké dílko přečtu, považuji za největší hnus abych se k tomu nevyjádřil - každý autor potřebuje reakce okolí - přehlížení a mlčení moc nepomůže. Myslím, že citovat kohokoliv není prohřešek proti ničemu :-) A - žlutě si písnu vždy, když se mi cokoliv nelíbí a - chce-li autor hlubší kritiku (jak si sám vtipně upozornil směrem k Růžence) :-) Tvé poutače na Tvé úvahy mne nezaujaly a kdybys byl cholerik, čtení Tvých reakcí by mohlo být zajímavější a věcnější :-) jankiripovsky - co bys mohl udělat příště je poslat mi avi :-) Mé jméno i ostatní, co by Tě snad mohlo zajímat můžeš najít v mé vizitce a - neboj - jméno mám :-) chi sleeping_beauty - ou - dík, ale - co na srdci to na jazyku - ať to jsou narážky na osobu, nebo slova moudřejších - přece by ses kvůli upřímnosti nezlobila ? :-)

katugiro
24. 12. 2003
Dát tip
s_b, 815_0: a že je to jako jedno z mála v kategorii podobné úvaze, toho jste si nevšimli? Že to má dva konce? Není to bůhvíjak zábavné, ale je v tom plno zajímavých myšlenek. Osmsetpatnáctko, kdybys měl tak málo času jak říkáš, tak si tady nebudeš masírovat své ego a půjdeš o dům dál, ale Ty zatím máš potřebu všem žlutě sdělovat, jak jsi oproti autorovi na výši (citovat Senecu!). Tohle není zabývání se pitomostmi, tohle je úvaha. Moje úvahy o svobodě nebo o pravdě bys asi také označil za ztrátu času. "Začni zkoušet psát"? Jak jinak se chceš naučit psát, než psaním? Navíc nejdřív napíšeš posměšný odstavec a zakončíš ho slovem "promiň" a smajlíkem. Kdybych byl cholerik, napíšu, že se mi zvedá žaludek. sleeping, naštval mě on, takže Tebe se to tolik netýká, zkrátka Ti to nesedlo... ale také by se hodilo napsat proč jsi nedočetla, když už je žádáno o hlubší kritiku, ne? Já dávám tip za úvahu s použitím mozku. *

jak to natiera kukni nado mna..chi chuda moje davam ti tip i vdaka 815_0 i ked neviem ako sa niekto moze takto rozculovať ked nemá ani poriadne meno chi

815_0
22. 12. 2003
Dát tip
sleeping_beauty - já jsem tak učinil a jen jsem přišel o kus svého času, kterého dnes už moc nemám... Co to je za pitomost ? Rád bych si myslel, že jseš rozumná a vyspělá bytost - jak může Tvůj věk naznačovat - ale - takovéhle úvahy spadají do dob o několik let zpátky, kdy to pro Tebe mohla být novinka - ale - nezdá se Ti trošku zbytečné psát něco o něčem, s čím se prostě NIC NEDÁ DĚLAT ? Mě se to zdá nanejvýš hloupé - promiň :-) Jeden významný antický filozof - L.A.Seneca ml. řekl: ´"Není málo času, který máme, ale hodně toho, který nevyužijeme" - nebo tak nějak - každopádně - přestaň se zabývat pitomostma a začni zkoušet psát :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru