Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hliník a hliník

01. 01. 2004
1
0
2385
Autor
Jolina

Tak něco z jiného soudku, posláno do soutěže, oceněno, mám z toho radost...soutěž o tom našem milém Hliníkovi z Humpolce...

Hliník a hliník

Můj bývalý spolužák Hliník se stal velmi známou osobností, což pěkně naštvalo nás, ostatní pilné studenty, kteří měli touhu stát se proslulými lékaři, právníky nebo ještě známějšími politiky. Z výšky našich snů jsme spadli na tvrdou zem, ale s povoláním instalatéra nebo čističe veřejných kanálů musíme být spokojeni. Hliník chtěl být Hliníkem asi tak, jako čtyřletá holčička maminkou! Jenže maminka je maminka a Hliník je Hliník! A co víc, tenhle Hliník chodí po světě a raduje se z toho, že je tak slavný, jak si přáli být kdysi jeho spolužáci! A co nejvíc, nikdo neví kdy se odstěhoval, nikdo neví proč se odstěhoval, ale všichni vědí – odstěhoval se do Humpolce!

Nebudu však jenom závistivě přihlížet jeho lehce vybojované (vždyť on ani nebojoval!král bez boje!!jaká to zrada!!!) slávě, a raději se půjdu zeptat kolemjdoucích, zda jim jméno mého významného bývalého spolužáka něco říká! A uvidíme, kdo je tady králem bez boje!!!

Chemik, 66 let:” Hliník? Vy, proboha, nevíte, co je to hliník? Značka Al, stříbrolesklý kov, lehký, tažný, kujný…” Chytrý pán, ale že by byl Hliník tažný? A kujný? Nezná ho!!!

Důchodkyně,75 let:” Hliník, panáčku, Hliník říkáte? Ale ten už se přeci odstěhoval do Humpolce? Nebo kam to jenom bylo? Ach má hlava, má hlava…” Zrádkyně! Ví všechno, i když ne zrovna přesvědčivě!

Je to padesát na padesát, myslím procenta, jak jste jistě stačili pochopit, uvidíme, co pán v černém klobouku, vypadá sympaticky, vzdělaně, klidně, chytře, kujně a tažně…

Profesor literatury, 55 let:” Hliník? Hliník, jedna z pouze jmenovaných postav ve filmu Marečku, podejte mi pero. Natočeno roku 1976, režisér Oldřich Lipský, scénář Smoljak a Svěrák. Ještě něco? Jo, a bydlí v Humpolci…” No tedy! Raději se uctivě pokloním a nechám učence pokračovat v cestě!

Město je poloprázdné, jen traktoristé z místního zemědělského družstva přicházejí do restaurace na svůj denní příděl oběda. Tak co to nezkusit právě u jednoho z nich? Chvilku ho odtrhnu od rozjedeného jídla.

Traktorista, 35 let:” Hliník? Vy mě snad zkoušíte z toho, jak dobře znám ten traktor, nebo co jako po mně chcete? Jasně že vím, že z hliníku se vyrábějí bloky motoru, protože hliníkové bloky jsou významné svou váhou – o třetinu lehčí než bloky ocelové.” Je vidět, že své práci rozumí dobře. Udělal ze mě hlupáka! Nevadí, alespoň vyrovnal stav boje hliník-Hliník!

A že bychom zkusili ještě dámu? Tu v dlouhé sukni a staromódním svetru?

Ekoložka, 30 let:” Ano, znám hliník, samozřejmě. Hliníku jsou na světě nevelké zásoby, vydrží už pouze a jen 225 let. Jistě je vám známo, že je to neobnovitelný zdroj, tudíž recyklujte, recyklujte, recyklujte, rozuměl?!” Slabě, ale nenuceně přikývnu. Jo, rozuměl.

A ještě se sympaticky zeptám slečny, hezké slečny, moc hezké slečny, asi vysokoškolská studentka, ale nebudu hádat a raději přejdu přímo k věci.

Žákyně 9.C, 15 let:” Co že chceš? Jo, Hliník říkáš? Hele, moc tady nekoulej vočima, jasně že Hliník se odstěhoval do Humpolce, to ví přece každý mrně, no ne?” Nějaká zasvěcená patnáctka, která vypadá o deset let starší. Ale zná ho, Hliníka kamaráda!

A poslední? Koho vybrat? Elegantní mladý pán, to je ten pravý!

Lékař, 40 let:”What? Hlinik? From Hampoulsí? Don´t know, really!” Tak ten nezná ani jednoho. Jenom se mi snažil vysvětlit, že město Humpolec, je vlastně Hampoulsí, tedy Šumsloup…( angl.př. hum=šum,bzučení, pole=pól,stožár,sloup, c bylo navíc, tak ho jednoduše vyspeloval).

Závěr? Bez závěru mohu říct, že souboj hliník-Hliník dopadl nerozhodně a já začínám být pyšný na to, že jsem toho pravého, nefalšovaného Hliníka znal doopravdy. Jen mě trochu mrzí, že mi nikdo z dotazovaných neřekl a snad ani nedokáže říct, jak se tomu našemu milému Hliníkovi daří! Snad žije ze své slávy a snad někdy sklopí oči nad fotografií, na které se usmívá celá naše třída! My na něho stále myslíme. Kdybyste ho někdy, prosím vás, potkali, tak mi dejte vědět! Máme si toho tolik co říct!

A taky mu vyřiďte, ať se více ukazuje mezi lidmi, protože ti stále nevěří, že tu někde mezi námi žije!

A ještě jeden vzkaz: V Anglii tě, Hliníku, neznají, tak s tím něco proboha dělej!

3.8.2002


Jolina
13. 07. 2004
Dát tip
To bylo proto, že si to tito dva jmenovaní pánové přáli, aby o Hliníkovi bylo napsáno. Účastnila jsem se s tím soutěže, ve které se něco podobného očekávalo:)

Zbyhoň
07. 07. 2004
Dát tip
Není to zlé, Hliník je opravdu zajímavý fenomén. Jen mi to připadá takové trošku…(jen v malinko negativním smyslu) parazitické? Prostě…chápeš- tuhle postavu vytvořili pánové Svěrák a Smoljak a ona by si zasloužila, aby zůstala v jejich rukou. Stejně jako tu nikdo netvoří Cimrmanovské referáty (i když by s nimi možná měl úspěch). Protože všichni chápou, že by to byla jakási svatokrádež. No a ve slabší formě to tak vypadá i tady. Tak prosím zkus něco jiného, původnějšího…těším se!

Jolina
28. 01. 2004
Dát tip
Díky, potěší...

Aleya
22. 01. 2004
Dát tip
celkem fajné:)

j_i_r_i_k
19. 01. 2004
Dát tip
:)

j_i_r_i_k
18. 01. 2004
Dát tip
Ne, tohle není fejeton. (můj skromný názor) - ale úlet je to docela fajnovej :)...

Jolina
18. 01. 2004
Dát tip
Tak asi není, já to za fejeton stejně vydávám jenom tady:)

Krel
03. 01. 2004
Dát tip
:-)

Twardowski
02. 01. 2004
Dát tip
Yoss: A co? Tvrdíš, že fejetonem lze také sdělovat? Že jeho sdělovací schopnost je třeba stejně tak vysoká, jako zdejších miniatur (Jolina nechť promine, taohle není diskuze o jejím fejetonu, ale o fejetonech naprosto obecně)

Yossarian
02. 01. 2004
Dát tip
Máme trošinku dost odlišnej názor, toť vše. Pro mě je fejeton ten nejlepší žánr ze všech, mám ho rád, a pokud je napsanej profesionálně, těžko se mu cokoliv vyrovná! A sdělovat? Ovšem že se dá, pokud je to dobře napsáno a následně přesně dešifrováno.

Jolina
02. 01. 2004
Dát tip
Asi chlapci jo. Asi máte oba dva pravdu., Tohle asi taky není úplně čistej fejeton, takže musím napsat, že mně fejetony nevadí a že je zatím neumím moc psat:)

Dero
01. 01. 2004
Dát tip
;o))

Zasvěcená patnáctka vypadající o deset let starší... :)))) Výborně. Jen by mě zajímalo, zdali si autor anketu vymyslel, nebo skutečně provedl. Já když jsem se onehdá v Humpolci v hospodě ptal na Hliníka, dostal jsem přes hubu.

Abyss
01. 01. 2004
Dát tip
:o)

Yossarian
01. 01. 2004
Dát tip
co to bylo za soutěž? mně to připadá nedotažený, uměle vykonstruovaný, sorry a piš větší písmenka!

Jolina
01. 01. 2004
Dát tip
To byla taková jak píšu nahoře, kritiku přijímám,člověk těžko hodnotí objektivně svá dílka, co myslíš???

Jolina
01. 01. 2004
Dát tip
Ne, autorka anketu nedělala, autorka také v tom městečku nebydlí, chtěla jenom něco zkusit:)

Twardowski
01. 01. 2004
Dát tip
Nesnáším fejetony. Jejich jediný účel je zafláknout čas! Mám příliš málo času, než abych četl fejetony!

Jolina
01. 01. 2004
Dát tip
Tak ho nečti, když ti to nedělá dobře. Přeji ti klidné čtení všeho ostatního:)

Twardowski
01. 01. 2004
Dát tip
Tou radou se budu držet. Ale musíš sama uznat, že smysl fejetonu je jen zabavit. Nebo v tom vidíš něco víc? Co on dokáže se svými metodami?

Yossarian
01. 01. 2004
Dát tip
Twardowski: máš poněkud zvrácenou představu o fejetonech, ostře nesouhlasím!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru