Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sú veci, ktorým nie a nie uveriť...

05. 01. 2004
3
0
3539
Autor
zvedavec

Sú veci, ktorým nie a nie uveriť...

 

 

Ak niekoho milujem, tak veľa z toho, o čom  sa hovorí, že sú „hriechom“, dokážem bez mihnutia oka odpustiť. Až sa divím, a trápi ma, prečo sa ten (tá) dotyčný(á) bojí! môjho odsúdenia.

 

Ako to, že môže o mne predpokladať, že ho teraz za niečo také môžem "nechať v štichu", prestať sa o neho zaujímať? To mi neverí? Kde je dôvera? Necíti moju lásku? Ako ju môže opätovať? 

 

To ma tak PODCEŇUJE?

 

Cítim (správam sa) tak ja, nedokonalá. A myslím, že medzi ľuďmi nie som výnimka.

 

VRAJ NA ROZDIEL OD BOHA, o ktorom medzi nami koluje predpoklad, že je omnoho dokonalejší, ako ja.

I  v láske.

 

Nie je namieste aj vo vzťahu k Bohu takáto otázka: Ak je Boh milujúci, je vôbec možné predpokladať, že pripravuje TREST?


zvedavec
14. 01. 2004
Dát tip
:-)

Rowenna
13. 01. 2004
Dát tip
No, milé. :-)

beda: takže čekáme na motýla? aby z toho nebyla nějaká můra :) elyn: ale z lásky někomu lupnout takovou perdu, že ho zatratím až do pekla? takovou laskavost si raději nechám ujít :)

Elyn
12. 01. 2004
Dát tip
P_P: :) ty víš, že až tak jsem to nemyslela... Pokud mluvím o lásce, nestraším peklem..

elyn: o tom nepochybuju. ale autor to myslel tak nějak velkobožsky, ne bohyňsky :)

zvedavec
12. 01. 2004
Dát tip
"Autor"sa zamýšľa nad tým, čo znamenajú slová "na zem zbuchout". Nie že by som nerozumela češtine, zväčša ani neregistrujem, v akej reči čítam, ale toto slovné spojenie tak bežne nepočuť. Takže som nezareagovala vôbec. Nepopieram, že občas treba použiť i silu, predovšetkým vtedy, ak chcem zastaviť nejaké zlo. Postaviť sa mu. To je aj v záujme toho, kto sa nejakej neprávosti chce dopustiť. (každý zloduch si dovolí toľko, koľko mu dovolíme) Použitie sily - je podľa mňa namieste spolu s vyjadrením: toto považujem za zlo a nedovolím Ti to robiť, s tým nerátaj, musíš konať inak, ale mám Ťa naďalej rád (rada). Ale vážne, to všetko podľa mňa je namieste, kým je možnosť korekcie.

beda
12. 01. 2004
Dát tip
Pán_pupenů: "takže čekáme na motýla? aby z toho nebyla nějaká můra :) " Hezký. :-)))))* Ale ne, jen se shledá sám se sebou a to navzdory tomu, že se nikdy od sebe neoddělil. Láska, která se chce podělit o lásku. :-)

Elyn
11. 01. 2004
Dát tip
víte, radši někdy z lásky někomu jednu lupnout, než ho nechat s úsměvem na rtech na zem zbuchout, tak asi tak.

já myslím, že příhodnější dvojice než láska a trest je zločin a trest :) a bůh sebe sama určitě nehledala: buď o sobě věděla (už se tedy našla) nebo nevěděla (ještě tedy nepotřebovala hledat); hledání se tam ne a ne vejít...

zvedavec
09. 01. 2004
Dát tip
A teraz mi ostáva premýšľať... :-)

se omlouvám za neprůhlednost, to bylo tak trochu na bedu.. už je to průsvitnější?

zvedavec
09. 01. 2004
Dát tip
myslím, že ano :-) prečo dávaš ženský rod? Tebe sa hľadanie nepodarilo vtesnať, ale si si istý, že Boh (ak je), ide podľa pravidiel, aké si si predstavil Ty? ;-)

ženský rod je taktéž (asi česká) slovní hříčka. ale vlastně proč ne? ta bůh zní taky pěkně :) abych já z boha něco měl, měl by se podílet na mém lidství (snad proto se i vtělil); jen tak mu můžu rozumět... a pak tedy - při vědomí oné lidskosti - na něj můžu použít všechny svoje lidský páky. s tím ostatním "mimolidským" se zákonnitě míjím.. průsvitnější?

beda
09. 01. 2004
Dát tip
Pán_pupenů: ta bůh zní opravdu pěkně. :-) Tvoje argumenty okolo hledání jsou dobré. Bůh se z našeho pohledu jeví maximálně paradoxně. To hledání by se snad dalo přirovnat ke snaze projevit všechny své potenciální možnosti a to i možnost zapomnění na sebe. Je to asi taková hezká božská komedie. :-))) No, možná bych místo vtělení použil příměr se zakuklením. Prostě se zakuklil (zamotal sám do sebe) jako housenka a tím umožnil, aby vznikla tato hra. :-) Měj se a všichni taky, v té hře dobře. :-)

synáček
06. 01. 2004
Dát tip
Věřím v určité neodvratitelné děje, ke kterým musí dojít. Celý hmotný vesmír je udržován ve svém trvání jedině díky (neustálému) koloběhu, který jednou nutně postihne i naši část vesmíru. Spolu s rozpadem hmoty dojde pochopitelně i ke ztrátám. Vše, co prozatím Bůh (pro lidstvo) učinil, bylo učiněno právě proto, aby tyto ztráty byly co nejnižší. Pokud budou, potom jen takové, které lze přičíst naší lidské neposlušnosti, nebo „slepotě“ a „hluchotě“ vůči všemu, co Bůh pro naši záchranu kdy učinil a (možná, že) ještě i učiní... Pokud však onen samotný děj (rozpadu hmoty) „dokáže uvidět" (nějaký) jasnovidec, může u něho lehce dojít k chybné interpretaci tzv. „konce světa". Já osobně nevěřím žádnému "Božímu trestu"...ani vyhnání z ráje. I tento krok byl (sice) nevyhnutelný, nicméně nejednalo se o trest. Mnohé interpretace pouze jen bezmyšlenkovitě lidé opakují, aniž by se snažili zjistit, kde vůbec skutečná pravda může být… TIP…a díky!

zvedavec
06. 01. 2004
Dát tip
chroustjazz: čo je nevyvrátiteľné? : to, čo tvrdí beda? alebo, že sme? ;-) Lebo Beda (možno, že Beda nie je, ale má pravdu) Synáček: no, zhodli sme sa! :-)

beda
06. 01. 2004
Dát tip
Možná, že je jen Bůh, který sní bláznivý sen o světě, lidech atd. Bůh, který sám se sebou hraje hru na hledání sebe sama. :-)))

Dash_707
05. 01. 2004
Dát tip
Líbí !!! :o)

zvedavec
05. 01. 2004
Dát tip
chroustjazz: :-) ja s Tebou súhlasím, dokázateľné to nie je. Máš pravdu. Je to viera - či je, alebo nie je. V tejto úvahe som vychádzala zo svojej viery, predstavy a z toho, čo počúvam o Bohu (od iných). Vďaka všetkým - za pozornosť :-)

beda
05. 01. 2004
Dát tip
chroustajzz: možná, že ani my nejsme ... .:-)))

zvedavec
05. 01. 2004
Dát tip
:-)

beda
04. 01. 2004
Dát tip
Víš, mámé své mnohé bolestné zkušenosti. :-))) K Bohu: ne, opravdu si to nedovedu představit. ;-) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru