Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jediná možnost

10. 01. 2004
14
2
10719
Autor
Kytiii

Tohle se bohužel skutečně stalo...

Jediná možnost?

 

Projíždím chodbami s mnoha dveřmi, nade mnou se míhají světla zářivek. Zřízenec mým lehátkem proráží lítačky s nápisem „Operační sály“. Prosklené dveře, mnoho prosklených dveří. Až u těch posledních se zastavujeme. Předsálí je tmavé a klidné. Hodiny na stěně ukazují půl osmé. Tam vpravo na tom odporném lůžku s nástavci pro nohy budu už za pár minut. Ani se nenaděju a zřízenec se vrací. V sále zatím pobíhá jen jedna sestra. Sama si přelézám z lehátka na operační stůl. Zvedám a roztahuju nohy. Zřízenec mě chytá za boky a stahuje níž. Sestra mi rozvázala anděla a vytahuje mi z rukávu jednu ruku, připevňuje ji kolmo k tělu, hledá žílu a napíchává infůzi. Přichází druhá sestra, nasazují si roušky, připravují na kovový stolek vedle nástroje k operaci, na druhou stranu kovové umyvadlo na „zbytky“. Celá se klepu. Zimou a hrůzou. Nevěřím, že nic neucítím. Zaslechnu rozvážné těžké kroky. Pan primář, můj doktor. Sedá si mezi moje nohy. Mám takový strach, že se mi zorničky samy rozšiřují, slyším své prudké oddychování i silné údery srdce.

„Mám strach,“ klepe se mi hlas.

„Neboj, nebudeme operovat, dokud nebudeš spát.“

Konečně doráží anesteziolog, postarší klidný pán s prošedivělým plnovousem.

„Já jsem připraven,“ hlásí můj doktor.

„Já taky,“ odpovídá sestra.

„Já ne,“ plačtivě skučím. Slyším lehké zasmání anesteziologa za hlavou. Chvíli hledá správný nástavec a ten mi pak drží nad ústy a nosem.

„Klidně dýchejte, to je jen čistý kyslík,“ uklidňuje mě. Usměju se: „Voní hezky.“ Mačká další tlačítko, slyším hučení, zhluboka dýchám. Cítím jak se mi oči obrací v sloup, zářivky na stropě se rozmazávají a slívají se v jedno bílé světlo. Pak tma.

 

Zdá se mi sen. Procitám. Dlouho. Konečně se mi daří otevřít oči. Nemohu na nic zaostřit. Znovu a znovu mi padají víčka a opět je otevírám. Je osm hodin deset minut. Chvíli si nemohu vzpomenout, kde to jsem. Ale po chvíli už poznávám tmavé předsálí. Uvědomuji si, že mám nohy zpátky u sebe, že jsem pod pokrývkou. Nadzvedávám deku a zjišťuji, že jsem odpojená od infůze, ačkoli jehlu s hadičkou mám pořád zapíchlou v pravé ruce.

Tak už je to za mnou. Postarší paní ležící vedle mě taky otevírá oči. Koukáme na sebe.

„To mám po výkonu?“ ptá se.

„Asi ano.“ Přijde mi to stejně neuvěřitelné.

Uběhla sice celá půlhodinka, ale mě se zdá jako pět minut, než nás vezou zpátky na pokoj.

Sestřička nám uštědřuje další informace: „Holky, až budete chtít na záchod, musíte to říct a já půjdu s vámi, abyste někde neupadly! Hodně pijte, potřebujete pořádně zavodnit organismus!“ To mě nemusí moc pobízet, protože mám jazyk jako struhadlo a v krku pořádně vyschlo.

Po druhé skleničce multivitamínu jsme s paní už v družném rozhovoru. Máme hodně společného. Já i její dcera studujeme stejnou školu. Ona má pět dětí a za dva roky jde do důchodu. Probíráme naše zkušenosti. A proč jsme se octly právě tady. Nelitujeme se. Jen tak plácáme. Ona má nádor na děloze a přes měsíc z něj krvácela, tak jí teď dělali kyretáž (česky čistění) a z vzorků zjistí, jestli je nádor zhoubný nebo ne. Naštěstí jí řekli, že na první pohled vypadala sliznice úplně normálně. Takže paní teď srší vtipem. Musíme tady čekat do dvanácti a pak nás pustí domů až s někým, kdo pro nás přijede. Pro mě má přijet nejlepší kamarádka a přítel. Budu ho teď hodně potřebovat.

Konečně to přichází. Ta otázka: „A vy jste tady proč? Vypadáte docela zdravě!“ Za poslední tři noci jsem toho moc nenaspala, jen neustále brečela a vyčítala si snad úplně všechno. A já doufám, že když se s tím svěřím, uleví se mi a výčitky zmizí.

 

„Ten den, kdy to začalo, padal první sníh. Víc jak čtrnáct dní mi nebylo dobře a neúspěšně jsem přecházela chřipku. Ve škole se psalo spousta testů a člověk si nemohl dovolit nechodit na přednášky. Babičku před týdnem odvezli do nemocnice a po čtvrté mrtvici nenabyla ještě vědomí.

Lukáš pro mě přišel před školu. Dělával to tak každé pondělí, kdy mě ze Žižkova doprovázel na hodinu na Chodov a pak sám jel k sobě do školy. Jenže tohle pondělí bylo jiné. Už na Žižkově jsem o přednášce z Anglické gramatiky neměla stání. Nemohla jsem se soustředit. Bolela mě hlava, svaly. Celkově jsem cítila slabost. Požádala jsem proto Lukáše, aby mě doprovodil domů. Tam se to jak jinak než zvrhlo v lehké zasexování. Nebyl to obyčejný sex, byl moc hezký, něžný a tak nějak zvláštní. Naobědvali jsme se a Lukáš se zvedal k odchodu. Najednou mi bylo strašně ouzko.

„Zůstaň se mnou, prosím, alespoň dneska!“ žadonila jsem. Chvíli byl proti, ale nakonec svolil. Ani ne za půl hodiny mi volala mamka, že babička umřela! To bylo 24. listopadu.

 

Do týdne se mi nemoc zhoršila natolik, že jsem se každou noc dusila a návštěva lékaře se stala neodkladná. Doktorka měla podezření na zápal plic nebo silný zánět průdušek, a tak mě poslala na vyšetření na rentgen a na plicní. Obojí podtvrdilo zánět průdušek, na který mi nasadili silná antibiotika a tlumící léky na kašel. Hodně dlouho nic nezabíralo, ale po třech týdnech mi trochu otrnulo. Mezi tím jsem toho moc nenaležela, ve škole se schylovalo ke konci semestru a zápočtovým písemkám. Navíc vánoce za dveřmi, peníze žádný a dárky jak by smet. Do toho se mi podařilo se dvakrát za sebou opít jako čuně na diskotéce v Milovicích.

 

A 19. prosince jsem si po týdnu, co jsem nedostala měsíčky, koupila test. Spíš pro jistotu, než pro podezření. Jaký to byl šok, když jsem zjistila, že je pozitivní. O potratu jsem neuvažovala. Chtěla jsem to všechno nějak zvládnout. A všichni stáli při mně. Sice jsem si byla vědoma, o co přijdu, že bude vše těžší, ale od začátku jsem ten plůdek ve mně milovala. Hned jsem začala jíst zdravě, cvičit. Připravovat se. S Lukášem jsme se těšili, až si ho poprvé pochováme. Představovali jsme si jeho malinkatý ručičky a nožičky, který si bude strkat do pusy. Koukali jsme po kočárkách a autosedačkách, dupačkách a dudlíkách.

 

Měsíc jsem žila jako ve snách. Učila jsem se na zkoušky, protože jsem si dala předsevzetí, že školu dodělám. Lyžovala jsem v Harrachově. A denně se vyrovnávala s nevolnostmi a občasným zvracením. Rodiče byli sice zklamaní, a nejradši by vzali čas zpět, ale rozhodnutí nechali na mě.

 

Bylo to skoro ideální až do pondělí 5. 1. Po svátcích jsem si konečně zašla sem na gynekologii. Doktor potvrdil sedmitýdenní těhotenství a ptal se, jestli je to dobře nebo ne. Já řekla, že nevím, protože mě už dlouho hlodala obava ze škodlivosti léků a rentgenu. V podstatě bylo dobře, že jsem se o tom zmínila, protože jsem to samozřejmě mohla zamlčet a v porodnici zjistit, že moje děťátko bude dement, mongol, nebo že nebude vidět, chodit, nebo cokoli dalšího. Doktor mi řekl, že tohle si nikdo na triko nevezme a nikdo mi nedoporučí ani potrat ani dítě donosit, protože tohle rozhodnutí musím učinit sama. Ale dvakrát za sebou mě varoval, abych si to s tím rentgenem hodně dobře rozmyslela.

 

Tady v podstatě nebylo co rozmýšlet. Hned v úterý ráno jsem šla na EKG a na krevní obraz a pak seděla v čekárně s výsledky v ruce a vyčkávala příchod sestry, abych jí mimo jiné sdělila svoje rozhodnutí. Byla tam se mnou mladá cigánečka. Jestli tý bylo přes patnáct, tak já nikdy nechodila na základku! Hrdě si to rázovala sem a tam s vystrčeným bříškem (tak třetí, čtvrtý měsíc)… Předváděla se, hladila si ho! Bylo mi do breku. Chápete? Každá podělaná cigoška může mít zdravý dítě!!!

 

Od toho pondělka denně brečím. Loučila jsem se s tím drobečkem, kterýho nikdy neuvidím ani neobejmu. Omlouvala jsem se mu za všechno. Nepřeju tohle nikomu zažít! Byla jsem ochotná vzdát se všeho a všech kvůli tomu tvorečkovi a teď jsem sama se sebou, tak prázdná! Prázdná, prázdná, prázdná!!! Kvůli takový strašný shodě všech blbejch náhod na světě! Vzpomínám na pohřeb babičky. Seděla jsem na lavici pro nejbližší pozůstalé, plakala, kolem mě seděli brácha a bratranci… a já nevěděla, že když někdo umírá, někdo nový se ve mně rodí! V celým svým životě na něj nezapomenu! Je to to jediné, co pro něj mohu udělat. Když už jsem mu nemohla dát život! Tak mě bolí vědomí, že to nebyl jen shluk buněk, že měřil dva centimetry, vážil čtyři gramy, srdíčko mu hrdě bilo vstříc životu. Měl ručičky, nožičky, pořád se pohyboval. Každý týden by mi vyrostl o jeden centimetr! Nevěřím, že to necítil. Muselo to bolet. Smrt ne, ta nebolí! Ale umírání! Když ho násilím vyrvali z tepla a bezpečí!

 

Ano, nebyl zdravý, tedy těch odporných zlých faktorů bylo tolik, že nemohl být zdravý (ale kdo ví, třeba by zázrakem byl), ale byl můj! A já si nepřestanu vyčítat, že jsem byla taková kráva a nechala k tomu dojít! Protože je to má vina, že jsem se nechránila, jak před otěhotněním, tak před nemocí!

 

Kdybyste tušila, jak mě to bolí!“

 

„Ale víte, jak by vás bolelo, kdyby jste porodila nezdravé dítě?“

„Vím, ale stejně!“

„Jste mladá, jednou budete mít určitě spoustu zdravých dětí, jako já!“

„Doufám. Je ale tak strašný vědět, že ráno ve mně ještě rostlo, sílilo a teď už prostě není. Hnije někde mezi zbytky tkání na hromadě biologického odpadu!“

„Já myslím, že jste udělala dobře!“

„Tak tím si právě nejsem tak jistá!“

 

 


2 názory


jarouch
24. 03. 2007
Dát tip
možná bych trochu předělal styl psaní, ale jinak emocí plná povídka, o které alespoň já budu přemýšlet ještě další min. čtvrt hodiny a to je podle mě důkaz toho, že dílo za něco stojí...

Brosqička
05. 01. 2006
Dát tip
...to máš pravdu. S tím Lukášem... stává se to, že i tak dlouhodobý vztahy se rozcházejí... každý totiž prochází mnoha změnami a je jen na té dvojici, jestli ty změny unese. Taky na sobě cítím, jak moc se měním... to, o čem jsem byla skálopevně přesvědčená před pár měsíci se obrátilo v pouhý prach... Je to zvláštní. Každopádně Ti přeju, abys dodělala úspěšně tu baklářku (seš někde na ekonomce, viď...)a opravdu užívala života plnými doušky... jelikož je strašně moc kraťoučký (docela sranda, že to říkám zrovna já, které bude v březnu teprv dvacet, ale fakt si uvědomuju, jak to všechno hrozně rychle utíká...až moc rychle)... tak hodně štěstí...

Brosqička
04. 01. 2006
Dát tip
Jíťo, vím, že to muselo děsně bolet... A myslím si, že vážně ten, co to nezažije, nikdy nemůže pochopit... Shodou náhod jsem se zhruba před měsícem potýkala s obavami, že jsem těhotná... nedostala jsem to přes tři týdny a strašně moc se bála jít si koupit test... Pak jsem si ho koupila a naštěstí byl negativní. Víš, myslím, že si nemáš co vyčítat. Protože ty jsi ho chtěla přijmout do svého života, přestože ještě studuješ a dalo by se říct, že celý život byl ještě před tebou... Víš, já strašně moc řešila (když jsem stála s tím pitomým papírkem v ruce a čekala, jestlise objeví jeden proužek nebo dva), co bych sakra dělala, kdyby byl pozitivní??? strašně moc si vážím na tvém příběhu toho, že ty jsi ho chtěla přijmout! A myslím, že na tvém místě by se tak zachoval každý... Já chci mít jednou taky zdravý děti a rodiče, jejichž dítě je postižené, mu musí obětovat celý svůj život. Vzdát se všeho! Jasně, bylo by to od tebe strašně krásný se obětovat, ale každej na to taky nemá...já teda ne. A nechci si před sebou něco nalhávat...já bych na to fakt asi neměla.. tím víc, že s postiženými lidmi jsem už byla několikrát ve styku... a mám je ráda, někteří jsou fakt úžasní...ale... myslím, že mě chápeš :o) Taky jsem začla psát takovou potratovou povídku, sice trochu jinak nežli ty, ale i ta představa potratu ve mně vyvolala něco hrozivě silného. Teď jsem se koukla a vidím, že se to stalo už před dvěma roky... nepřemýšleli jste s Lukášem pořídit si jiného potomka....? Děkuji Ti za tuhle povídku...děkuju moc..

Kytiii
04. 01. 2006
Dát tip
Lukáš už je minulost stejně jako tahle stará Jíťa... jsem teď jiná, rozvážnější, rozumnější (v některých ohledech a v jiných zase rozpustilejší :o), snažím se úspěšně zakončit bakalářský studium (zatím bezúspěšně :o), věnovat se tomu, co mě baví (školy v přírodě, lyžařský kurzy, aerobik, práce s dětmi), a Lukáš? Už to není ten klučík, co by se obětoval pro mě... začal žít svůj život (kde pro mě nebylo místo) a já to nehodlala respektovat... šli jsme tak každý svou cestou a doufám, že ty dvě cesty se už nezkříží... Ale kdyby náhodou neočekávaně přišlo dítě znova, zachovala bych se asi trochu jinak... protože jsem už opravdu rozumnější a dávám si pozor, abych brala antikoncepci správně, aby můj životní styl nenabourával mé zdraví, tak i kdyby se náhodou někde něco zvrtlo, nemusela bych se potýkat s otázkou ohrožení života dítěte antibiotiky ani podobným svinstvem (alkoholem, kouřením ani ničím podobným...) a mohla bych si děťátko užívat v jeho i ve vlastním zdraví... Jsem proti potratu jako antikoncepčního řešení (každý na to má myslet předem...), ale zdravotní důvody, stejně jako to, že antikoncepce náhodou selhala jsou myslím, dostatečným důvodem potrat provést... doufám, že jsem to formulovala správně... a ono nakonec si každá holka ten svůj problém bude muset vyřešit sama a následky svého rozhodnutí ponese až do konce života, ať se rozhodne pro dítě nebo potrat...

Elyanne
06. 11. 2005
Dát tip
*

Havranka5
04. 11. 2005
Dát tip
vyžádané avi Elyanne

Je to jeden z krutých životních příběhů. Navíc popsaný velmi živě. Rozhodnutí bylo určitě správné. Jestliže někdo tvrdí, že postiženým jejich postižení nevadí, není to pravda. Oni jsou jen statečnější a smířenější, ale ten pocit nespravedlnosti v nich je a nijak ho nejsou schopní zahnat... Bohatí také s oblibou říkají o chudých, že jsou šťastní... tip

Kytiii
20. 09. 2005
Dát tip
Díky Lucie. Už je to vlastně docela dlouho a když na to vzpomínám, je to jako by to byl zážitek někoho jiného... tak moc jsem chtěla zapomenout a zasunout to do pozadí, až jsem se od toho zcela odosobnila... I z hlediska jiných osobních zkušeností, vím, že ten potencionální otec by vůbec nebyl dobrým životním partnerem... ale to ukázal už jen čas :o(

Moc hezky napsané... Ale muselo to být strašné.... t

Pisces
18. 05. 2005
Dát tip
Sice už je to delší dobu, jak tak koukám, ale... Mám taky jednu zkušenost, která by se dala pocitově přirovnat k té Tvé, ale zase jinak (promiň, nechci to popisovat). Nebudu se vykecávat, je to napsané moc dobře. Celou dobu mi běhal mráz po zádech. Přála bych Ti, abys nikdy tuhle povídku nenapsala. Abys k ní nikdy neměla inspiraci podloženou vlastní zkušeností... *

Havranka5
21. 03. 2005
Dát tip
Ahojky, tak jsem si vytiskla některé další ze tvých povídek, a odebrala se k zubaři. V čekárně jsem přečetla zrovna tuhle, aniž bych věděla předem, o čem povídka vypráví, pak jsem o ní přemýšlela na křesle, zatímco mi vyšťourávali nervy a cévy z kanálků ve stoličce. Teď stále zpitomělá po zásahu si čtu kritiku pod ní, zvíc, že povídka je příběh z Tvého života... Ale to poslední Tvoje rozhodnutí bylo správné. První správné na konci celé řady nerozumných a špatných.... I pro to nenarozené... říkám, jako přírodovědec... Dita *t

jenaL
15. 03. 2005
Dát tip
Od malilinka, od ty doby, co jsem s brekotem videl svou mamu a tatu naposledy pohromade...od ty doby, co se nasi koupelnu okupoval cizi kartacek na zuby, taky od tenkrat, co jsem ve zpoceny ruce krecovite drzel telefon kdyz v kruhu rodiny me pritelkyne jsem touzebne ocekaval ze sluchatka doktoruv hlas ''negativni'', nebo kdy jsem si sahl na dno nekonecnyho tunelu pri bezvedomem uniku z otravenych chapadel nenasytne smrti, od te doby touzim jen sbirat silu si kazdej moment svyho zivota od plic rict: Dont worry, be happy...nejak to funguje...stary rany se hoji, aby bylo misto na novy...a vzdycku je nablizku nekdo, nebo neco, co nalepi nekonecny usmev primo doprostred nekdy i tvare plny horkych slz...byt je to jen myslenka nebo vzpominka...Slunce sem tam zapada, ale pokazdy az se ze snu probudime, budi nas svymi nedockavymi paprsky zpet do zivota...Zivot jde dal, a tezke zkusenosti nas delaji vyspelejsimi, citlivejsimi pro potreby druhych, otevrenejsimi a plnymi lasky...bez techto vlastnosti by zivot nemel zadny vyznam... dekuji *t

Víš, kdyby ses rozhodla jinak, kladla by sis stejnou otázku. V něčem má Krel možná pravdu, ale jistý taky je, že nám bylo dáno právo volby, rozhodnutí. Necítila ses na takovou zkoušku připravená a beztak - přestože je v tom plůdku nějaká jiskřička života, jeho ukončení si mimčo samotný ani neuvědomí (tak skálopevně za tím nestojím, protože to nevím..ale..) K formě asi toto: Nechci, aby to vyznělo necitlivě, musela sis vytrpět svý, ale souhlasím se StvNem...nevím, zda to nazvat literárním dílem, přestože je to velmi čtivé a vtahující.. Přeju ale zdar a sílu!

Andulka
04. 08. 2004
Dát tip
Vis, co, me se tahle povidka libila asi nejvic....chvilema delas chybu (me to taky vycitaj, ale u sebe to nejsem schopna videt...:-)....zacnes povidku skvele....ale pak to povidas jao pribeh a stastne rychle...misto toho aby si zustala jako hlavni hrdinka, vyhodila bla bla bla...a postavila to na pocitech....chvilema to tam mas, chvilema ne....Posledni dva radky bych vyskrtla, a misto toho napsala "Hm..."..Jako ze ta pani ji rekla, ze udelala dobre, a ona odpovedela hm....cimz ctenar zrovna tak jako ona premysli jestli ano nebo ne. Byla to spravne vec, nebo nebyla...:-) Jinak mas to od pondelka do patku....coz podle me neni na zavadu...chtelo by to malicko proskrtat a misto blablabla dat vic vlastnich pocitu....a mas skvelou povidku...:-) Podle me jsou tve povidky zatim na urovni, jako ze vsechno uklidis a smeti zametes pod koberec...:-))) Musis psat a psat, vypsat se, snazit se zbavit toho co ti je kazi, a rozvinou to, co zvladas celkem dobre...:-) Jinak kocino, je mi to moc lito...a tak bych te chtela alespon na dalku pohladit po vlasech, a obejmout..pa

Andulka
04. 08. 2004
Dát tip
Tak si predstav, ze jsem skladala pradlo...a porad myslela na to tvy psani...a tohle me napadlo, tak to sem dodavam....Mas v ty povidce uplne skvely mista, ktery zvladas s dokonalym nadhledem...pises jak sis lehla a roztahla nohy....a ctenar vi, jak v tobe byla malinkata dusicka...vis, ani to nemusis psat a je tu vnitrni hovor mezi tebou/tvou hrdinkou a ctenarem....Takovyhle mist je tam nekolik a jsou vazne skvele.....Ale podle me je zabijes tim, ze mezi to vsunes bla bla bla nezajimave pro ctenare a ktere se ti nepodarilo napsat z nahledu....a tohle to zabije ty skvely casti, protoze na ne ctenar zapomene...:-)) Vis, jak jsem to myslela...:-) Doufam, ze ti to pomuze v dalsim psani...:-)Pa

Kytiii
04. 08. 2004
Dát tip
téda... do dneška jsem myslela, že nemám talent a jen plkám :o) ale teď už vím, že chyba je ve vyprávění, že to chce víc nadhledu a méně hluchých míst... Taky mě překvapilo, že mi píšeš ve dvě ráno, ale pak jsem si uvědomila, že tam máte majinko jiný čas :o) Jsi fakt zajímavá ženská se zajímavým životem - asi o Tobě napíšu povídku :o)

Yossarian
04. 08. 2004
Dát tip
Andulko nejsi sama kdo by jí chtěl pohladit po vlasech. sorry že se vám holky do toho pletu, ale nedalo mi to :o) ale život není pořád jenom hnusnej, i hezkej může být

Andulka
04. 08. 2004
Dát tip
Yos...to vis ze jo, zivot je krasnej...jen ma hluchy chvilky....nekde jsem cetla, ze pres bolest rosteme...:-)...a uplne ti verim, ze by si Kytii chtel hladit po vlasech...:-))))

Yossarian
04. 08. 2004
Dát tip
když ona bude chtít, pohladím jí i za tebe, souhlasíš? :o) hezký den do Kanady! přes bolest rosteme? tak to bych mohl v NBA nastoupit jako pivotman.. :o( :o))))

horák
14. 03. 2004
Dát tip
Moc hezky napsané. Samozřejmě zážitek je to asi děsnej a jako chlap to ani nedocenim, ale asi jsme tady hlavně kvůli psaní, takže dávám tip * Souhlasím s rebekou že možná lepší je text umístit mezi ostatní, taky tam šoupu deníky, protože nevím, kam jinam.

Kytiii
05. 03. 2004
Dát tip
Díky moc... a na hranice taky nevěřím - povídka je především příběh... a můj příběh je příběhovější jako žádný jiný :o)

maia
10. 02. 2004
Dát tip
Velmi citliva tema. Dufam, ze ti vyrozpravat pomohlo.

Kytiii
14. 01. 2004
Dát tip
Asi je to trochu o sobectví - člověk si opravdu v jednadvaceti nedokáže představit, že opustí školu, rodinu a celý svůj dosavadní život, aby se staral o postižené dítě. Bohužel o sobě vím, že já tolik síly nemám... za což mě může kdokoli odsoudit, ale já chci mít ze svého dítěte radost (i tím, že se narodí zdravé).

Kytiii
14. 01. 2004
Dát tip
možná trochu Stývý... jednou jsem nechala fantazii plavat a řízla jsem do živého. Jestli je to dobře nebo ne, ukáže čas... Teď jsem se každopádně potřebovala vypovídat (vypsat)... protože to opravdu hodně bolí, jako ještě nic v životě a kdo nepoznal, nepochopí (i když to zní jako klišé)... ale rozhodně si nepřeju, aby to někdo chápal, protože by to musel nejdřív poznat, a to fakt nechci... možná to ber (i když je to spíš pro holky) jako varování, abys to nikdy nemusel prožívat... (vím taky, jak to bolelo Lukáše...)

StvN
14. 01. 2004
Dát tip
Nevim. Na to jsem moc velkej cynik. Já beru, co život dává. Spíš bych se snažil pomoct přítelkyni, aby na to nebyla sama. O mě nejde. Víš, já si nemyslim, že by to človšk musel prožít, aby to pochopil. Nebudeš mi věřit. To bys musela být mnou, abys mě chápala.

Yossarian
14. 01. 2004
Dát tip
neměl jsem to číst

Kytiii
13. 01. 2004
Dát tip
Strašně moc děkuju! Pořád jsem nemohla uvěřit tomu, že se to stalo zrovna mě! Nejsem z lidí, který by řešili svoje problémy tak radikálně! Byla jsem připravená, že budu muset svůj život od základů změnit - ale že takhle, to ne... Teď čekám, až čas zahojí rány, a já se s tím vyrovnám...

Krel
13. 01. 2004
Dát tip
Reb... jsem muž a tohle je dosti ženská záležitost. nevím neumím si to předtstavit, ale pokud se mám pokusit: nechal bych ho (ji) narodit se. myslím, že spíš než chránit dítě se zde člověk snaží chránit sebe sama před tím, že bude mít postiženečka...třebas ne vědomě, ale... víš, já sám znám hodně postižených lidí, s jedním dokonce již dva a půl roku žiju a nepřijde mi, že jsou ze svého postižení nešťastní. Znám lidi, kteří byli od narození do 13 let téměř nepřetržitě na operacích a přesto jsou š´tastní, okolí je bere. jde o to jak se k nim v ranném dětství staví okolí. Nejhorší je lítost. Interupce? zase je to o strachu a touze. která z těchto dvou rozličných cest zvítězí? Je to rozhodnutí každého z nás a je docela jedno co si o tom kdo myslí...stejně to k ničemu není. Reb já neumím být blashosklovný a věčný rebel, který se bude zastávat těch, kteří někoho otravují a snažit se to nějak vysvětlit a obhájit. Někomu tato role sedí a někomu ne.

Krel
13. 01. 2004
Dát tip
a s dovolením klub...

StvN
13. 01. 2004
Dát tip
Takže deníček.

Morgana
10. 01. 2004
Dát tip
pokazdy,kdyz tu neco podobnyho tady ctu tak nevim co rict...kazdopadne myslim,ze je dobre tu bolest ze sebe nejak dostat,treba psanim.... ale tezko ti muze nekdo rict co je spravny a co ne...

ondrech
10. 01. 2004
Dát tip
Nevim, mozna to vypada, jako bych měl ke všem dílům připomínky, ale kdybys nenapsala tu věc v prologu, tak bych tomu nevěřil.

StvN
10. 01. 2004
Dát tip
Napsaný čtivě, samozřejmě. Má to spád a protože to je pro nás nezkušené zajímavé téma, nemůžeme odtrhnout oči od obrazovky. Ovšem jsme na Písmáku a neřekl bych, že to tu považuješ za nějakou výlevnu nebo deníček. Takže k povídce - je to zkrátka jen itově zatížený popis po sobě jdoucích neštěstí. Jako povídka se tváří pouze začátek a konec. Nemůžu jinak.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru