Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na cestě arabskou hajvejí

15. 01. 2004
0
0
759

/realita, před půlrokem/ Televize ukazuje letadlovou loď, směřující do Zálivu.

Na cestě arabskou hajvejí
/sen/

Nejprve jsem si myslel, že je to nějaká řetězová havárie.
Vylezl jsem z auta a obešel ty dva vraky před mým autem, vklíněná pod kola nějakého náklaďáku. Za mnou zastavovala další auta. Proplétal jsem se mezi rozsekanými, nabouranými auty. Pohlédl jsem před sebe. Dlouhá dálnice v arabské poušti přede mnou. Tři kilometry rovné cesty, stoupající k horizontu. Mihotající vzduch nad rozpálenou vozovkou. Kolem žhavá poušť. Rudé oko slunce, pomrkávající nad obzorem.
Jsem uprostřed obrovské dálniční katastrofy.
Spěchám. Jdu. V rychlých záškubech pohledů míjím očima zničené automobily. Míjím prázdné vraky. Cítím, jak za mnou zastavují další auta se skřípotem brzd, lidé vystupují a jdou se mnou, za mnou.
Všimám si jejich dechu, rychlých neurotických pohybů. Mravenci na cestě vpřed.
Jen tu a tam nějaké utržené údy ve dveřích zkřivených nárazy.
Říkám si o co tady ksakru jde.

Ale jdu pořád dopředu. Zahlídnu tlustého chlápka vklíněného za volantem, s mrtvým vyděšeným pohledem za brýlatýma očima. Až po chvíli mi došlo, že ho tam prostě nechali a nikdo se ním nemazlil. Že vytahali jen ty, který měli štěstí a šlo je ještě zachránit. Což se nedá říct o těchhle třech, který vytahují už zcepenělé. Otřásl jsem se. Stovky opuštěných aut na dlouhé dálnici. Nehybná, mrtvá kovová zvířata. Ve vzduchu je ticho. Nějací muži se snaží vytáhnout tři mrtvá, zkroucená těla z automobilu. Proboha co tohle je, jak s nima točí jak ve ždímačce, jako s hadrama v apoteóze bezvládnosti.
V chřípí cítím, jak mi vlásečnicemi drnčí adrenalin. A doplňuje radost, že jsem ještě naživu.
Pak se objevují nějací snědí chlápci v protisměru. Zuřivě gestikulují, máchají pažemi. Něco křičí.
Řvou, ať sebou hodíme, že je na to jen pár minut.
Že máme ještě pár minut na dlouhé cestě arabskou pouští.
Na jediné hajveji , která vede přímo do pekla.
Na obzoru jsou letadla, která na nás pustí bomby s plynem.
Spěchám za těmi muži.
Vloženo z nicku: Zly zaznamenáno, z reakcí: 09.01.2004 Nicollette Něco se s Tebou děje..... Když tak píšeš o těch snech, můžu Ti něco doporučit? Kniha o chlapíkovi, kterej si vymýšlí (anebo se mu skutečně zdají?) sny ,aby díky psychoterapeutovi přišel na to,kdo je....Ty sny jsou fakt originální, je tam dokonce jedna nesrozumitelná řeč...postupem času se v tý knize stratíš a nevíš jestli si zrovna ve snu,nebo v realitě....jestli nějaká realita vůbec existuje nebo zda to nejsou sny, ale skutečnost.....je to výborný.... Ian Banks ...Most .....a nenech se odradit obalem :-)))) 11.01.2004 WiruZ ty voe..... uplne mam z toho zvlastni pocit v zaludku....genialni az mi to pripomnelo moje vlastni sny.....tip jako prase..... 11.01.2004 Elyn ha, tak to jsi mě dostal..... takovýhle sny teda nechci ani náhodou. Začátek, než se to rozjede, je takový nic moc... pak to má spád a na konci zbývá jen zoufale vyražený dech.. vraky...vklíněná pod - nemá být vklíněné..? PS: Vždycky, vždycky čtu ten název Na cestě arabskkou HAVĚTÍ... nevím proč. 11.01.2004 Elyn oprava - "arabskou" samozřejmě jen s jedním k... tak zoufalý to se mnou ještě není..;) 11.01.2004 Zly wiruz: bezva. myslím, že tenhle sen.. jinak přeházený, jinak nastříhaný, ale s klíčovým obrazem... řekněme nemožnosti nic dělat uprostřed "rozdělané" katastrofy, radost, že žiješ ve formě adrenalinového zážitku mělo víc lidí. hledám je. jestli můžeš, napiš ho a pošli mi to. zajímá mě to. 11.01.2004 WiruZ no nevim jestli je v me moznosti sepsat me sny protoze se mi prolinaji i do normalni reality, ale pokusim se.....pokusim....jinac prvni (?) cast jednoho meho snu jsou letni dny co tady mam uverejnene..... --------------------------------------------------------------------------------------------

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru