Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nedokonalé místo činu

18. 01. 2004
3
0
2330
Autor
Dr_Mephisto

Volné a nezávazné navázání na povídku Zvonek neklepe.

Nedokonalé místo činu

 

   Už tomu bylo několik měsíců, co prošla rozvodovým řízením. Po pěti letech strávila vánoce sama s rodiči, vyslechla si připomínky od své setry, že si za všechno může stejně sama a hlavně se snažila přizpůsobit svůj život, životu svobodné ženy. Poloviční nákupy v marketu, žádné velké vyváření – taky pro koho, vždyť jí samotné stačí nějaká rychlovka, otupělé sledování televize a častější návštěvy kamarádek. Zrovna včera u ní doma oslavily její pětadvacetiny. Vzpomněla si na to, jak ji přesvědčovali, že by si měla najít nějakého chlapa, což by při jejím vzhledu neměl být žádný problém. Ale vždyť tohle právě problém je. Většina mužů, při pohledu na atraktivní ženu znejistí a své naděje radši předem odsoudí k zániku, než by náhodou jejich ješitnost utrpěla to ponížení, kdyby je taková žena odmítla. A ti, které tato skutečnost neodradí, se o krásnou ženu zajímají především pro její zevnějšek.

   Takové myšlenky ji poletovaly hlavou a v jejím obličeji, s fantazií umělce, vytvářeli trpký výraz, zatímco seděla za volantem svého vozu. Zapnula rádio a z reproduktorů zazněly tóny, již několik dní dokola opakovaného, hitu, jehož rytmus doplňoval tlukot kulových čepů a tlumičů. Bylo to zoufalé volání, kterým starý Ford žádal o návštěvu servisu. Její pohled se opíral o chuchvalce mlhy, levitující ve všudypřítomné tmě. Když vtom se již do známých zvuků vmísilo, nepříjemnost ohlašující, hučení. „Sakra!“ zaklela polohlasně, zastavujíc u krajnice. Vystoupila z červeného Forda. „No paráda, to se musí stát zrovna mě.“ zhodnotila situaci, když si všimla prázdného, levého předního kola. Laxní pohled na hodinky ji napověděl nekompromisní skutečnost, že je po sedmé hodině večer a pára od úst naváděla k úvaze, že se teplota nebude pohybovat daleko od nuly.

   Když stabilizovala své myšlenky, naklonila se do auta, aby zapnula světla výstražného trojúhelníku. Ve stejnou chvíli ji těsně za nárazníkem zastavil modrý Favorit, ze kterého vystoupil muž v riflích a ušmudlané bundě. Přes zadní okno Forda viděla, jak jde k ní a ve světle reflektorů Favorita si mohla všimnout, že jeho pátravý pohled nehledá ani tak závadu na vozidle, jako sleduje část jejího těla, vyčnívající ze dveří auta. Při pomyšlení, že se nachází asi tři kilometry od nejbližší vesnice, jí přeběhl mráz po zádech.

„Dobrý večír, slečinko, můžu vám s něčím píchnout?“ zachraptěl, asi tak čtyřicátník, jakmile stála před ním.

„Dobrý večer, asi jsem píchla kolo.“ snažila se zachovat klid a v duchu si vyčítala, proč používá slovo asi, jako nějaká slepice, když to kolo je evidentně prázdné. Chlapík se sokolím obličejem ani moc nemluvil, pouze ji informoval, že se na to podívá, jen co si přinese nářadí z auta. Ale mezitím si ji nezapomněl ještě jednou důkladně změřit pohledem, jakoby měla být odměnou za jeho dobrý skutek.. Znejistěla. Rukou si pročísla havraní vlasy a přemýšlela zda nemá někomu zavolat, přičemž druhou rukou zkontrolovala mobil v levé kapse bundy. Ale to už dobrovolný mechanik přicházel s nářadím a oznámil jí, aby otevřela kufr vozu, že musí vyndat rezervu. Přešla ke kufru a odemkla zámek. Při tom cítila, že jí stojí za zády tak těsně, že by mezi nimi měl problém proletět i vítr. Měla strach a nebyla daleko od rozhodnutí utéct do nedalekého lesa, ale byla až příliš paralyzovaná strachem. To nemůže dobře dopadnout, jakoby ji napovídal instinkt. Začala uvažovat nad myšlenkou, namluvit mu, že je HIV pozitivní. Takovou ženu by snad nikdo neznásilnil. Ale přišlo jí hloupé, z ničeho nic, přijít s takovým argumentem. A navíc, co kdyby jí pak to kolo nevyměnil.

„Moment.“ zaburácel jí chraplavý hlas vedle ucha.

„Co?“ trhla sebou a pocítila lehkou bolest hlavy.

„Slečno, můžete kousek uhnout? Musím to kolo nějak vyndat.“ utrousil muž, naklánějící se do kufru a po chvilce odcházel s rezervou k prchlému kolu.

„Tak slečinko, za chvilinku ho tam máte.“ zašklebil se s mrknutím oka. Snažila se na tváři vykouzlit úsměv, ale ten se proměnil jen v jakousi grimasu. Stoupla si na druhou stranu auta a hleděla na něj přes kapotu motoru. Občas, když odlepil své oči od kola, jejich pohledy se stkaly a on ji obdařil, rádoby milým, úsměvem. S každým takovým pohledem se v ní stále více zavrtávalo tušení, že se něco musí stát.

„Hotovo!“ pronesl slavnostně mechanik, „To kolo vám zatím hodim do kufru.“ Tak a teď co? To byla jediná věta, která ji létala hlavou podobna míčku při tenisu. Při klapnutí kufru sebou trhla jako dítě, které se poprvé dotklo elektrického ohradníku na pastvě. Naskočila do auta, nastartovala a rozjela se. Do zpětného zrcátka se dívala častěji, než při raním líčení.

   Po deseti minutách jízdy, minula cedule obce jejího bydliště. Zaparkovala u bytovky, aniž by rozsvítila, vyběhla do druhého patra a zastavila se až před dveřmi svého bytu. Teprve teď se uklidnila. Ale ne tak docela. Celá situace se jí v hlavě promítala jako v biografu. Až nyní začala nad svým zážitkem uvažovat. Hrozilo jí opravdu nebezpečí? Nebo snad byla jen příliš přecitlivělá? Vždyť ten člověk jí vyměnil kolo a ona mu ani nepoděkovala. U protějšího bytu se otevřeli dveře, z nich dopadlo světlo na schodiště a vrhlo jejím stínem na zeď. Ve dveřích stála padesátiletá sousedka: „Stalo se vám něco, paní Sklenářová?“

„Ne nic. Všechno je v pořádku, paní Málková.“ odpověděla s úsměvem Kateřina a otočila klíčem v zámku dveří.

 


Pisces
09. 05. 2004
Dát tip
Tak co, Mephistíku, bude další pokračování? Kéžby! PS

Dr_Mephisto
09. 05. 2004
Dát tip
Pisces Nevim. Momentálně nemám moc času na mini prózu. Navíc jsem musel něco smazat kvůli vydání sbírky a ještě teď dělam na několika písničkách.

Pisces
24. 02. 2004
Dát tip
Neděkuj a až se k Tobě přiblíží inspirace, chyť ji za pačesy, přitáhni k sobě a dej se do díla ;-)

Dr_Mephisto
22. 02. 2004
Dát tip
Pisces Dík. Snad někdy ....

Pisces
21. 02. 2004
Dát tip
Hernajs! :) Já chci taky nějaký pokračování! Ta povídka mi připadá příliš dobrá na to, aby skončila jaksi nedokončeně. Dožaduji se další části a TIPuju :)*****

chicoria
19. 01. 2004
Dát tip
Hm, napínavé, pořád jsem čekala, jestli se na ni vrhne, nebo ne.-)))

JITINKA
19. 01. 2004
Dát tip
Pěkné...:-)))) Spokojenost!!!! Jestli tě donutíme ještě k dalším pokračováním, můžeš své povídky začít vydávat v kulturní příloze některých novin (ženy by tvou vnímavost jistě ocenily)..(Já oceňuji). Posílám avi Kolegovi a tobě tip! Mimochodem nevěděla jsem, že: / Většina mužů, při pohledu na atraktivní ženu znejistí a své naděje radši předem odsoudí k zániku, než by náhodou jejich ješitnost utrpěla to ponížení, kdyby je taková žena odmítla. A ti, které tato skutečnost neodradí, se o krásnou ženu zajímají především pro její zevnějšek. / Bylo to velice poučné setkání s úvahou muže!!!! Dík :-)

Kolega
19. 01. 2004
Dát tip
No, tak tento dovětek Neklepajícího zvonku je velmi čtivý už i jako celek. A jeden tip od pana Kolegy by byl za tak atmosferické dílko urážkou. Nezbývá, než křičet s Jíťou: Knihu! Knihu!! Jíťo, díky za zpávičku, ale zřejmě bych si Mefista stejně proťuknul. Na povídky moc nejsem, spíše ty rádoby básně, ale tohle mě dostalo. Páček posílá Ptáček Kolegáček

JITINKA
19. 01. 2004
Dát tip
:-)))) Začneš v novinách a časopisech, a až si viděláš na tvrdou vazbu, tak se do toho pusť.... jak prosté...ještě, že nás máš. :-)))

Dr_Mephisto
19. 01. 2004
Dát tip
Jitinka: Díky, díky. Mimochodem to nebyla jen úvaha muže, ale kdysi jsem se bavil s jednou atraktivní kamarádkou a ta mi tohle taky řikala. No, ani nevim, do jakých novin, nebo časopisu bych to dal, kde by mě nevykopli... Kolega: Velice mě těší, že sis z tolika autorů povidek, jako nečtenář povídek, vybral zrovna mně. Dík.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru