Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jediná širá

Výběr: Lyryk
21. 01. 2004
19
0
3575

Jediná širá v tomto světě

životem nekonečnou plání

prochází vždycky za svítání

To blednou slova na vinětě

snad z únavy snad z nevyspání

 

Jediná širá v každé větě

 

Říká - ač mlčí - spánembohem

že všechno má své slabé chvíle

že se tak snadno ztrácí cíle

i ty co byly pevné v mnohém

Má pravdu Čas jde nahodile

 

Jak je to těžké býti bohém

 

Smířená s hloubkou všehomíra

poslední židli prázdnou nechá

pro toho který možná spěchá

Není kam spěchat Klamná víra

Prší a domu chybí střecha

 

Jediná širá široširá


Bacil
16. 03. 2004
Dát tip
*

Miroslawek
02. 02. 2004
Dát tip
Není to špatné... ale trochu mi vadí slabší práce s jazykovým materiálem. Verše jako životem nekonečnou plání / prochází vždycky za svítání by si zasloužily více pozornosti, tam je (pořád zbylo) tolik hluchého prostoru, že je to až trestuhodná škoda. Svou úrovní na místní i můj TIP určitě, nicméně, jak říkával náš dnes již zvěčnělý soudruh profesor branné výchovy: "Jedna s čárkou, chlape. Vidím, že problematiku znáš, ale musíš se učit..."

poetor
30. 01. 2004
Dát tip
:-)) Studentko z Olomouce něžně vinetou znavená pouštíš své KOLO z kopce Tvůj sen co život znamená, cíle, víru i střechu v dešti až z toho v hlavě třeští Ty jediná širá široširá beze snů vyhladovíš vize bez vizí nenájdeš cíle a bez cílů to člověk vzdává dřív než začne.... zmlkne jak bez hvězd díra tak netrap nás Všehomíra.....................TIP !

gASK
26. 01. 2004
Dát tip
Hudební nástroj není, ale hudba zůstala:) Jinak hlubší vyjádření nečekej, v předzkouškovém večeru si tu nad učením pročítám nová dílka ačkoliv bych se měl učit a mozkem se mi honí víc vzorečků než poezie....ale stejně mne tvoje báseň vytrhla a rozehrála....díky;)

Vio
25. 01. 2004
Dát tip
*

Jediná širá... to rozhodně není žádná konkrétní osoba. Je to jedna z postav, které mě pomyslně obklopují - smutky, lásky, radosti - mají jakýsi liský tvar, ale plynou někde v duševním světě. Ví toho vždycky víc než já, znají mě skrznaskrz, moc nemluví, spíš se procházejí, létají, dívají se. Širá naplňuje velký prostor - zeširoka do daleka, všehomír pak k tomu tvoří třetí rozměr.

Elyn
24. 01. 2004
Dát tip
:) taky jsem si tam snažila dosadit spíš tyhle věci, ale je fakt, že jsem vybrala vždy jen jednu a pak mi tam něco nesedělo...jsou-li to všechny, pak... :)

katugiro
22. 01. 2004
Dát tip
taky se vrátím po kafi... :) ach, katugiro přece kávu nepije ale dělat myšlenkové dřepy je mu nedopřáno ve čtyři ráno nějšem šišlouň, čťu ši šlova ňa vinetě š Viňňetůem na výletě v parném létě s dívkou na koštětě pardon :) vlastně se mi to líbí... přes všechnu tu špatně uchopitelnou abstrakci... přes "nekonečnou pláň života", přes "nechá spěchá", přes oves "skákal pes", přes/líce rudé nevymřeš více ľude ap/atchoooo! A vos souhaites :) *

Elyanne
22. 01. 2004
Dát tip
Co se dá dělat, asi ses stala dalším přírůstkem v mých oblíbených autorech. ***

"Nejde o pochopení... Báseň přece nějakým způsobem pochopíš už ve chvíli, kdy si ji čteš"...tohle je hodně nebezpečná věta!!!, protože ospravedlňuje i nedobré_____tohle ale dobré je, na už první pohled po stylové stránce na ten druhý; to prozření, distancování se od všeho až do šíře... !

Rowenna
22. 01. 2004
Dát tip
Poctivě jak oslík k žlabu se tady pořád vracím. Musí to být o osobě. O sobě bys takhle nepsala, zřejmě. Ale když si tady dosadím někoho milovaného, v tomhle světle... Já totiž rozumím všem veršům - vstřebávám je, jen jaksi nepoeticky chci vědět, komu (čemu) jsou věnována. Z toho to nevyčtu. Přízemní? Ale kdež, prostě můj způsob vnímání poezie. I ta nejobraznější mi musí přinést nějaké poselství. Přece jsi věděla, na co, na koho jsi myslela, když jsi psala svá široširá.... Proč napínat čtenáře. A ať jsem si klidně za blbce. :-)

já nevím, ale řekl bych že buď je to právě o Děvčeti_... a nebo obecně (do šíra) ta er-forma je tam zničehonic přeťatá větou prýštící ze subjektu, ze zkušenosti (jinak by to byla blbost): "Jak je to těžké býti bohém" a navíc "pro toho který možná spěchá" vysloveně ("možná") vylučuje konkretizaci ale třeba je Zeměkoule na mléčném ražničí

Rowenna
22. 01. 2004
Dát tip
No, na bohémovi jsem se taky zachytila. Ale stopa malinkatá. Ostatně, proč bych třeba i já nemohla být široširá. Ba ne, jediná širá v tomhle světě - to by byl ryzí egocentrismus. Ba ne, už tohle vylučuje z těchto hrátek všechny nezúčastněné, kteří jedinou širou zřejmě neznají, protože ji zná jenom Holka. :-)

Elyn
22. 01. 2004
Dát tip
touha která skoro zmírá.. druhá líbí hodně * a konec se střechou, vadí mi trochu "klamná víra"... dělá z toho trochu lacino.. a opakování spěchat... ... začátek je takový trochu šišlací, když se odflákne to mě jen tak při čtení napadlo...

Rowenna
21. 01. 2004
Dát tip
vrátím se, zatím nemám na čem ulpět - snad jen melodie, ale to je jen a jen můj problém, vrátím se po kafi. :-)

Sylvie
21. 01. 2004
Dát tip
moc hezká*

Besuhoff
21. 01. 2004
Dát tip
Moc pěkné. :-) Jsou básníci géniové, kterým se verš sám skládá, a pak my ostatní, kteří musíme pracně díl po dílu sestavovat skládanku. Ať to bylo jakkoliv, výsledek je obdivuhodný. "Jediná širá široširá".... byť to nejspíš byl záměr a pointa (viz. název), jeví se mi to slabinou celé básně. Jakoby chyběla myšlenka,... tak rychle šup ukončit dílko. A nebo jsem nechápavý a něco mi nedošlo. :-)

Lilie
21. 01. 2004
Dát tip
Zvláštní ... Pěkné ... Rýmy ... Tipipit

chalmin
21. 01. 2004
Dát tip
jen ať se obývák naloká, jinak by nebylo proč rýmovat ;) dešťová voda má svá chuťová specifika :) ***

DNA
21. 01. 2004
Dát tip
skvělééé, srdce plesá, široširé*

Rowenna
21. 01. 2004
Dát tip
No jo, jsem tady podruhé - se stejným pocitem. Krásná slova, nádherně plynou - ale já jsem vůbec nepochopila, kdo je to ta široširá, tak krásně prezentovaná.

Rowenna
21. 01. 2004
Dát tip
No jo, jsem tady podruhé - se stejným pocitem. Krásná slova, nádherně plynou - ale já jsem vůbec nepochopila, kdo je to ta široširá, tak krásně prezentovaná.

Jeheheman
21. 01. 2004
Dát tip
na to moc nemám, čtu to už podesáté a vůůbec tomu nechápu:o))) to je v prdeli:)

Nejde o pochopení... Báseň přece nějakým způsobem pochopíš už ve chvíli, kdy si ji čteš. Utvoříš si nějaký vnitřní obraz a to je právě ono. Chápat můžeš tak leda matiku :-) Besuhoff: sou básníci géniové, kterým se verš sám skládá... skládá se jim několik hodin a oni pak ani nespí, jen aby viděli, jak se nakonec poskládá... jo jo. S tím koncem máš asi pravdu.

Jeheheman
21. 01. 2004
Dát tip
Já vím, ale tahle mi zrovna přišla jako z těch, které je třeba pochopit a ono ne:)

kassiope
21. 01. 2004
Dát tip
Krásně se čte, krásná slova, prostě kouzlíš :o) t*

Čáry máry... Tak v tom ti, Jehehe, asi nepomůžu. Nebo chceš nabídnout nějaký výklad?

Lancelott
21. 01. 2004
Dát tip
Je to tak...hudební nástroj jsem tam nenašel..ale ani myšlenku...a pocit? Ano...vyvolalo to ve mě pocit...ale takový...nevím...nemastný, neslaný...zvláštní...nemohu říct, že zrovna příjemný...možná se bojím nicoty, která mi zbývá, když myšlenka chybí...

Tak v téhle už není hudební nástroj :-)

Tak v téhle už není hudební nástroj :-)

Rajathuk
21. 01. 2004
Dát tip
Moc pěkné...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru