Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Irigna a Marlip

23. 01. 2004
4
0
2868
Autor
Don´t_worry

Tu je začátek - stojí vedle mě cestou kráčíme spolu zdlouhavě pak rozplyne se za mými zády v neznámém kraji jako lidé co jednou žili však se zdí si povídají ´svět opadává´ Slova napadají - nejlépe je uschovat; všichni jsou pryč držím v náručí celý sad chudoby jež je i v mém těle dost schůzku spolu máme - je můj denní host jak vkrádavá b r m

 

I. část


 A.

 

Dýchla si na konečky prstů. Rozechvěle - . Ještě jí zima nebyla, přesto se otřásla. Všechno příjde, nezapne - li se. Zip jen místy efektivně zapraskal, už pocítila teplo z šatů a dál mluvila. Snad si se mnou ráda povídá, pomyslel si. Nakopl hroudu zmrzlého sněhu a neurčitě kývl. Ano, ano, kolikrát to tu bylo. Stačilo jí kývnutí a rozjela se opět nenuceně, úsměv, smích a povytažené obočí, jestli Stred poslouchá.
„Viď?“ Nečekala už ani na kývnutí, ale Stred ji musel zastavit, odpočítával vteřiny a sobě sí říkal kolikrát ´teď´, až v tuto chvíli se slyšel, jak ji nutí, musí skončit se svým vypravovacím koncertem.
„Evan, promiň, ale dnes musím už jít. Mám schůzku. Nezlob se.“
„Nezlobím.“
„Já za to nemůžu, ... víš, jak rád bych s tebou byl? Zítra se uvidíme a zatop si, ať nenastydneš.“ Vzal její ruku do své a hned upustil. Políbil ji na koutek úst, jak byl nervózní a uspěchaný. Byl pryč. Přesně ten hnědovlasý malý muž se sympatickýma očima, který jak mohl, prodlužoval loučení - třeba na další dvě hodiny. Evana si povzdechla, strčila si zmrzlé ruce do kapes, na truc se zase rozepla - vždyť kdykoliv se jí mohl dotknout, udělal tak. Dnes ne. Máš to mít, okřikla ho v duchu. To už bloumala nad tím, co se změnilo v cestě, kterou nesčetněkrát prošla. Snad je to náladou. Možná  i dnešní návštěva kamarádky Irigny bude jiná.

 

B.

 

Hřála zima. Jediné, co mohl cítit byl mráz. Celou cestu myslel na útulný domov, na koberce i na suché ponožky, které mu přišly jako nejlepší projev tepla, sounáležitosti a pohody. Třeba se svlékne, ale ponožky, tak ty si určitě nechá. Najednou zaslechl za svými zády něčí kroky. Šouravé. Pod jeho tíhou i tím pronásledovatelem křupal sníh a nohavice o sebe agresivně pleskaly. Přes pravé rameno se jen lehce otočil, kdyby náhodou viděl něco, co by pro jeho oči bylo zakázané, měl místo k rychlému úprku ... Alespoň, co se týče jeho svědomí, utekl by s pohledem, byť by jeho tělo zůstalo na tom stejném místě s proporcemi mladého a malého chlapíka. Byl to George. Hlasitě si oddychl, jako by mu hrozil infarkt a zastavil se - mohl ho tím svým loudavým tempem s výrazně svěšenými rameny, a oproti tomu malé hlavě, za chvíli dohnat.
Z kapsy od kalhot vyndal krabičku cigaret, naučeným posunkem se s nimi přiblížil k Stredovi. Odmítavá reakce - jako vždy. Na vteřinu jejich obličeje zasáhlo světlo z plastového zapalovače. Byl rád, když si konečně zapálil a velké světlo se ztáhlo do malé tečky.
„Co plašíš? Choděj tu snad strašidla?“
„Ne, vlastně jsem tě čekal, ale člověk nikdy neví, ... kdo může jít za ním ...“ rozhlédl se kolem sebe, aby dál větší důraz na místo a čas, kde se nacházejí. George si toho všiml.
„Tma a a ten park si mé sympatie nezískal, máš pravdu.“
„Půjdem ke mně?“
Beze slov se postavili ke dveřím, zatímco Stred vytáhl klíč a jednou v zámku pootočil, měl už George sundané boty. Nečekal na pozvání, protáhl se kolem futer a beze studu čekal na pana domácího v chodbě.

 

C.

 

Seděl v křesle a v ruce držel knihu v papíře. Cenil si svých knih, každou si pečlivě obalil jako prvňák pyšný na svoje sešity. Teď v přítmí ve větách, v jiných osudech, a přeci někdy v podobných zvratech hledal svůj osud. Bál se ho, ale nakukoval statečně. Každé slovo si mumlal polohlasem. Žádné mu sebe nepřipomínalo tak, aby mohl říct - to je můj život. Hrdinové v obalených deskách byli výřeční, dost odvážní na to, že vycházeli každý den ze svých bytů, aby se k večeru vrátili. Takový on nebyl! Ale nevzdal se, čím víc by se každý jiný člověk stal lítostivým, tím Marlip zarputileji a urputněji hledal v šifrách, metaforách spisovatelů, kteří jako on seděli a psali o druhých.
Od šesti do osmi při slabém svitu lampy nad psacím stolem začítal se a zpětně se vracel ke své zdi. Když už ho začaly pálit oči, nechal čtení a sedl si k té zdi. V celém bytě bylo teplo, možná až velké teplo, ale on ho cítil jenom z bíle omítnuté zdi.
„Co jiní mají a mně schází?“
Přemýšlel nad vším, co ´normální´ lidé mají a jemu chybí, začínal usínat a nedostalo se mu žádného rozhřešení. Víčka byla těžší něž jindy. Přemohl ho klidný spánek.

 

A.

 

„Posaď se, Evan. Copak je? Co Stred?“, ptala se se zájmem Irigna, když otvírala dveře, ale hned usedla do křesla a nadzvedla si horní víčko, aby byla dolní linka co nejtenčí a nejpřirozenější.
„Jen jsem se za tebou chtěla stavit, když jsem měla cestu kolem, víš? Stred šel asi za nějakým kamarádem, co já vím. Dnes byl nějaký divný...Ty pořád chodíš do té společnosti? Vždyť potom chodíš ještě zničenější.“
„Evan, já se potřebuju nějak dostat do života. Já ho neznám. On nezná mě. Příjde mi, že už jsem dost stará, abych mohla být otrkaná. ... Štve mě to.“
„Ale tím si nepomůžeš, kolikrát ti to mám ještě říkat!“
„Jsi hloupoučká, Evan. Já to zvládám, příjdu na to, o čem je život a pak uvidíš.“ a přitom se krásně usmála do zrcadla. Její tenké rty byly učitelské, panovačné, ale celkový výraz byl vskutku nádherný. Jemný obličej s pletí opálenou a jizvičkou nad levým okem. Dělala ji mladší, nezakrývala ji, protože to věděla a nestyděla se.
„Nepomůžeš mi tím, že mi tu budeš lamentovat, srdíčko. Mám tě ráda, nechceš jít tedy se mnou, když máš volný večer? Je to společnost opravdu vybraná. Dnes slaví narozeniny Gluger. Sice ho nemám ráda a koupila jsem mu jen starodávnou sošku z barokního stylu, nic moc. Kvůli němu se nepřetrhnu.“
„Ne, díky. Rig, měj se pěkně, užij si to.“
„Pa.“

 

B.

 

„Dáš si něco, Georgi?“
„Silnýho turka, jsem vymrzlej.“
George si pohodlně sedl do křesla, které vyplňuje skoro celý obývak a v koutě má pohovku - starou a od pohledu nepoužívanou. Zavrtěl se a znovu se nadzvedl, protože ho na zadnici něco tvrdého a nerovnoměrného tlačilo. Byl to revolver.
„Strede, ty máš bouchačku? Na co?“
Jak slyšel hlas ozývající se z obýváku, okamžitě přiběhl. Viděl, jak si prohlíží zbraň a hned mu ji vytrhl z ruky.
„Co děláš?“
Namířil nakonec, nebylo nic slyšet. Jako by se žádný výstřel nekonal. Jen krev se hrnula z oblasti břicha. Byla tam asi nadbytečná.
„Ty hajzle!“ Vykřikl Stred a jen ho otočil, aby se mu nemusel dívat do obličeje.

 

C.

 

Zdálo se mi o jezeře. Neznám ho, ač mi přišlo povědomé jako můj přítel. Bylo bezvětří a vlny pospíchaly k břehu. Pak jsem se ocitl v nějakém klášteře, točité schody a nahoře klenutý strop a kdo? Neznámá osoba, ke které jsem se choval víc než přátelsky. Opět jsme se dívali na jezero. Kolem jezera byla cesta a hodně zeleně. Snášel jsem jí dolů ze schodů kolem malého okénka, zadívala se ven - modrýma očima a usmála se. Nemohla chodit. Brečel jsem.
Sen byl klidný a ani já jsem nebyl rozrušený. Vyrovnaný, jen kdybych věděl s čím. Jak úzce ten sen se mnou souvisí. Trochu lítostivý, když jsem se probral, ještě jsem měl slzy ve tvářích a ruce byly vysílené, jako by měly velkou zátěž. Nesly ji.
Přemýšlel jsem nad tím celé dopoledne a nakonec došel k závěru, že bych i třeba takový zlomek života chtěl prožít. Uvědomoval jsem si, že je krutý a co by jiní dali, kdyby se podobnému okamžiku mohli lišácky vyhnout, ale já jsem po něm bytostně toužil.
Když mě navštíví Stred je to malá útěcha, ale není to život. Přinese mi světlo, když mu otvírám, ale má ho jen trochu. Svítí mu z dlaní a z tváří... To je ale pro mne málo. Chci také být osvětlen. Plakat, řvát, žít.
Půjdu někam, kamkoliv. Kolikrát jsem byl zván a vždy odmítl. Stačí se jen podívat na pracovní stolek, kde mám všechnu poštu. Pozvánky mi posílají v obálkách. Byly doby, kdy mi je přinesli osobně. Už vědí, že je to zbytečné, slušnost a formalitu splní i se známkou bez osobního setkání. Poznali, že po něm netoužím. A teď - tolik rád. Otevřel jsem namátkou první dopis, který normálně vyhazuji do koše ještě zalepený.

 

Oslava kulatých narozenin!
Zveme své přátelé a jejich přátelé na posezení s panem Glugerem.
Jste srdečně zváni!
Přijďte v devatenáct hodin, vemte s sebou úsměv a dobrou náladu.
Touto pozvánku prokažte se u vchodu
        p. Gluger
P.S: Marlipe, ukaž se u mě, rád bych tě viděl a zavzpomínal na ta krásná léta.

 

Zní to dobře, pomyslel si. Glugera neviděl od vysokoškolských studií. Je to pár let. Oblékne se a vyrazí.

 

II. část

 

A.

 

Irigna stála u vchodu poblíž dveří  a pohlížela na nově příchozí, tak i na ty, kteří už byli dávno v pokoji a srdečně se bavili. Působila nesmírně křehce, baletka z porcelánu byla proti ní nerozbitná figurína. Oči jí těkaly, ale na nikom nespočinula déle než pár nezbytných sekund. Vydávala se v hledání dál. Ještě dál. Do duší přítomných. Ale byl to asi velký pokus, přes fraky, krásné toalety dam a jejich silně nalíčené obličeje neviděla dál - jenom to, co zahlédl každý jiný návštěvník, to viděla i ona.
Ve svých vínových šatech bez hlubokého dekoltu, který jen zvýrazňoval vystouplé klíční kosti, ale ňadra měla schované, připadala si jak děvečka, která se do té společnosti nehodí. Černé střevíčky tu domnělou katastrofu potvrdily. Byly dávno ošoupané a po několik let uschované v krabici pod postelí, že proležely dobu, kdy byly moderní. Ukázala je světu pozdě.

 

C.

 

Vzal za kliku honosného domu porostlým nějakým blivajzem, který mohl spatřit jen na vilách bohatých lidí.
Odkašlal jsem si a už se ke mně hrnuli organizátoři. Gluger, jeho manželka. Srdečné úsměvy. Lichotky. Kde se tu prý beru, říkaji mi. A já na druhou stranu odpovídám, že jsem si takovou příležitost přeci nemohl nechat ujít. Někomu podal jsem láhev zabalenou v obyčejném papíře. Whisky, jak jinak. Ceremoniál skončil. Už jsem se chtěl otočit, ale zaujala mě postava poblíž vchodu. Dřepěla tam asi jako já. Pozoroval jsem ji, jak v bílé ručce žmoulá kapesník a nemůže se odhodlat (jako já), jestli odejít nebo se zamíchat do dobře bavící společnosti a mezi nimi se ztratit.
„Dáte si víno, slečno?“ otázal se vskutku originálně a ani jeho hlas nezaškobrtl, za což se chválil.
„Červené, děkuju.“
Marlip odešel, nechál Irignu úplně osamocenou. Když se vrátil, nabídl jí víno.
„Také znáte pana Glugera?“
„Ano, jistě.“
„Nechcete se jít projít ven?“
„Ráda.“

Otevřel dveře, nechal ji projít jako první a stoupali po schodech na zahradu k altánku. Oba se podívali k nebi. Hledali nahoře slova, útěchu už pro tak pošramocené ego. Zkažený večer.
Už trochu podlité oči vínem dívaly se všude kolem. Když se podívali zpříma, tak Marlip z ničeho nic řekl.
„Nenávidím to tu, tu houpačku a lidi, Glugera a jeho známé. Vy jste jim podobná, že?“
Chtěl se vyřvat, vyzpovídat, že není sám. Chtěl slyšet něco jiného, než čemu se mu dostalo.
„Možná jsem jim podobná. Ano, proč ne. Tak mi laskavě vysvětlete, proč tu jste. Musíte tu být? Musíte rušit krásný večer? Cožpak jste někdo tak veledůležitý, že mě můžete urážet, aniž byste mě znal?“
„Tss, všichni jsou stejní; tihle - dámy s naleštěnou pusou nad rtem a čerstvě oholenými pány. Je to k smíchu!“
„Já nestojím o vaše myšlenky, nechte si je!“
„Promiňte - - - víte, já jsem tu prvně a necítím se dobře. Nepatřím sem. Musel jsem se trochu vykřičet - už v těch dveřích jste mi přišla něčím sympatická, jak jste tam stala tak sama a opuštěná.“
„Také nevím nic o životě -“
„Jste tu jako já? Prvně a ještě k tomu náhodou?“
„Ne.“

Řekli si vše, co potřebovali. Už je jen spojovala nenávist k sobě samotným. Jak jsou stejní, podobní, ale přesto sami. Podívali se na sebe. Irigna odešla. Už teď by s tím mužem nevydržela.
Marlip se podíval nahoru ke hvězdám, jestli se mu nezjeví nějaký zázrak. Dal si ruku za krk a otočil se. Cestou si vzal nepozorovaně svůj kabát.
Povídal si se svými stěnami, dokud ho neuklimbaly jako jindy. Byl rád sám.

 

B.

 

Všichni v černém. Marlip opodál. Irigna stála v blízkosti Evany a pozorovala své střevíčky, jak se ještě nezměnily a už asi nikdy nebudou jako nové. Stred se opíral o Evanu a beze smutku naslouchal faráři, co měl proslov nad otevřeným hrobem. Dokázal, že ho George vydíral, že to byla sebeobrana, ale už nebyla tolik důležitá. Hlavně, že nepyká.
Když se měly do otevřeného hrobu házet symbolicky kytice, náhle všichni odešli. Kytice zůstaly vedle -. Třeba to bude příště vydařenější pohřeb.
Čtveřice, co odcházela, se přetrhala úplně. Nenávist ještě hlubší a ty mezery, které se už nespojí, nenaváží, se ještě víc zvětšily.
Už je nespojuje ani jeden střípek, hra skončila.


Craerassy
16. 03. 2005
Dát tip
worry...já nejdřív četla tu druhou...nerozuměla jsem...proto jsem tady...vůbec nevím, jestli si odnáším pocit jen z povídky, jak bych asi měla, ale velmi silně jsem vnímala toho, kdo psal...a nevím, jestli správně...cítím tu obrovskou křehkost, zranitelnost a boj..jakoby prostupovaly tou povídkou..jakoby ty osoby byly jen obrázkem na knize a uvnitř ní se děje cosi co nědokážu pojmenovat...snad stopy, cesty....já nevím...ale strašně moc se mi to líbí...mohu si to číst znovu a cítím zvláštní neklid... *

Crae, snad se už ani nebudu bát ozvat, že jsi jediná z písmáka, kterou tohle napadlo. Není Marlip a Irigna jen na jedné straně. dě ku ju !

Craerassy
16. 03. 2005
Dát tip
to já jsem ráda, že ti nevadí, že píšu jen pocity a ne kritiky:-)

kritiky, při tom slově jsem se usmála jen minimum lidí umí dát to, co ty svými pocity, jestli mě chápeš ty pocity mohou komunikovat s textem; kritiky se tu většinou rozcházejí svou cestou nehledě na text, protože ... protože se nevžívaj a většinou kritici jen tak píšou ..., aby se jim sem tam povedla kritika úsměv, fakticky a ať je líp

Craerassy
16. 03. 2005
Dát tip
děkuju, worry

kritiky, názory a ozvěny ke druhé části: 23.01.2004 cekanka_ucekana k tomu se budu muset vrátit 23.01.2004 Don´t_worry Jen se vrať. 24.01.2004 Diana Zajímavé, dobře se čte, možná by to chtělo pokračování.**** 24.01.2004 fungus2 Zajímavé. Líbí. 25.01.2004 Fidunka Tohle je lepší..přehlednější:) 26.01.2004 katugiro do pozadí jsem se ještě nedohrabal kloužu zády po povrchu a sdírám si husí kůži * 28.01.2004 Abyss to si chci precist! posli mi pls avi kdybych se zapomnela vratit! 28.01.2004 Seregil Hustý..... Tohle se mi líbilo víc.... 28.01.2004 Don´t_worry Seregile, jak víc? Než co? Já si tady pořád hraju na debila, ale mi to přijde, že to hodnotíte zvlášť - toto je jen pokračováním - > prolog. Nebo ta kritika je v tom smyslu, že tady je konec a je toho méně, lepší děj...? 28.01.2004 Seregil Promiň Don´t_worry... Mám málo času a co můžu to alespoň přečtu... Myslel jsem oproti té první povídce... neztrácel jsem se a mělo to i větší náboj... Tak jestli ti toto stačí jako omluva... 28.01.2004 Don´t_worry Ne, omluvu nepotřebuju. Jsem z toho silně zmatená a nevím, jestli mám radit a říkat pomilionkrátý, že je to dohromady nebo, že to tak berete, akorát to kritizujete jako dílo - tedy každý zvlášť. Jsem ráda za čtení. Ahoj. 28.01.2004 Seregil V tom případě trvám na tom, co jsem napsal... jako celek jsem si to dal dohromady až teď... Měj se pěkně... 29.01.2004 Don´t_worry A můžu se tedy zeptat - proč to? Tedy uplatňuju mou první zprávu adreasovanou tobě. 29.01.2004 Seregil Don´t_worry... teď jsem mimo já.... Souhrnně... Obě povídky byly dobré, jen tato se mi zdála lepší v tom, že se mi dařilo držet se linie příběhu a nenudil jsem se... ... ? :-/ 11.02.2004 Kolega Nuže, Martino, konečně se našlo pár volných minut v mém uspěchném (zbytečně) životě na tvé povídky. Abych řekl pravdu, zdají se býti lepšími, než ty předešlé pohádky. Máš v nich také pár překlepů, také ti vázne výběr vhodnějších slůvek... ale už se mi alespoň moc zalíbil jeden odstavec! :) C. Seděl v křesle a v ruce držel knihu v papíře. Cenil si svých knih, každou si... ...spisovatelů, kteří jako on seděli a psali o druhých. Piš dál, bude to fajn. 13.02.2004 barobrk obě povídky byly velice zajímavě napsány. Líbilo;-) TIPíkuji;-) 29.02.2004 hovno_z_labuťe hovno_z_labuťe + TIP

johanne
06. 03. 2004
Dát tip
jo, docela zajímavý jména :o :) jinak - je to dlouhý a celkem nic se tam nestalo (snad v tom pokračování?) just by the way - pro všechny, co žehraj na malinký písmo... předpokládám, že většina jede v exploreru, takže: nabídka zobrazit-velikost textu-velké... jak jednoduché :D

Seregil
28. 01. 2004
Dát tip
Není to zlý.. na hlubší nemám, prózu neumím objektivně zhodnotit...

Vinki
27. 01. 2004
Dát tip
konecne me studia na chvilku pustila :) budu lehce souhlasit s Derem bud to bude mou naladou, ktera je takova vselijaka, nebo mi to nesedlo... krom prologu - ktery se mi strasne libi - to je takove... vselijake... ale prolog neni dilo...

Fidunko, pak se omlouvám, brala jsem to, že kritizuješ oboje zvlášť, a to jen kvůli tomu, že další část je kratší ... Vinki, prolog není opravdu dílo, ale jsem ráda, že jsi to nepřešel tichým mlčením. Dík.

JITINKA
26. 01. 2004
Dát tip
Pěkná zkouška!!!! Stále mě udivuješ tím, jak krásně umíš provést své téma !!!! Jen se mi to zdá jaksi otevřené, nedokončené.... plánuješ pokračovat? Připadalo mi to, jako bych se procházela po ulici a prožívala blízká setkání s naprosto cizími lidmi - nahlížela na chvíli do přítomného okamžiku jejich životů, a dokázala je vnímat mnohem intenzivněji a hlouběji než ostatní kolemjdoucí, kteří sotva zachytí podobu tváře.........no......... zkrátka zvláštní pocit ........ zvláštní próza........ originální...... už nevím co!!!! -----------------------TIP-----------------

Fidunko, takže druhá POLOVINA je přehlednější? To na sebe jen navazuje...Irigna a Marlip, Evana a Stred... Evana a Stred je jen pokračováním, dohromady tvoří celek se začátkem a koncem ...Díky za čtení. Jitinko, buď bych tě mohla pozvat na -> Evana a Stred a jestli jsi četla, pak věř, že žádné pokračování nebude...ale kritika potěšila a čtení taktéž. Dík.

Fidunka
26. 01. 2004
Dát tip
Já pochopila,že to na sebe navazuje:) Jen že tady to A,B,C bylo prostě víckrát a člověk se musel orientovat;) Ale to je jen můj subjektivní pocit,třeba mi jen uniklo něco, čím bych si to zesnadnila;)

katugiro
26. 01. 2004
Dát tip
jdu si pokračovat

Fidunka
25. 01. 2004
Dát tip
Nejak jsem se v tom ztratila :-/

Diana
24. 01. 2004
Dát tip
Není to špatné! Čte se to dobře, je to i napínavé. V této části však není jasné, proč ho střelil.**

Anonym44
23. 01. 2004
Dát tip
...nejde to precist¡¡¡

Dero
23. 01. 2004
Dát tip
Nevím, jestli je próza to pravé pro Tebe ... na druhou stranu mám Tvůj "Zmrzlý smích" v nejoblíbenějších. Paradox. Dneska ne ...

anonyme, ale jde Dero, je jedno, co je pro mě. Díky za názor, ale já si to prostě zkouším. Díky za kritiku.

Dero
23. 01. 2004
Dát tip
V pořádku, já Ti přeci nic nevyčítám. :o)

Já ti také neříkám, že mi něco vyčítáš, jen mám obhajobu před tebou, před sebou, a proto to píšu, aby z toho no...dneska ze mě nic nevyleze. :)

Fou_
23. 01. 2004
Dát tip
tak malé, tak dlouhé :))

Fou_, super kritika, beru si ji k srdci čím větší, tím delší ... :)

A to jsem si jen jednou za čas zatrhla hloubku :)

Fou_
23. 01. 2004
Dát tip
Já si jednou za čas zatrhnu leda záděru :))

Já asi brzy natrhnu a něco jiného - prosím tě, avi mi nemusíš posílat, jak pak plaším, co kde se zas stalóó :)

Fou_
23. 01. 2004
Dát tip
Aha, jsem tu nová, ještě nevím co a jak - promiň :))

No, neomlouvej se, ale poslalas mi ho zas :) Prostě na můj nick neklikej, já to mám v kritikách, víš? Tak ať se ti tu líbí. :)

Hele, jak máš velkej monitor? Nebo mi to děláš naschvál? Musim to číst s nosem na skle! :-))))) No když jsem si s tim dala tu práci, tak se mi to líbilo :-) je pravda, že tvoje básničky mám taky radši (nesnášim slovo básničky, ani básně, ani jedno nevyjadřuje co myslim), ale i tvoje próza je fajn, jo, má to rozhodně něco do sebe, nebuj :-)

Fou_, tak teď jsem ti parádně křivdila. Žádné avi jsi mi neposlala - to jiní. Omlouvám se. čekanko, dík, už jsem myslela, že to budu mazat, ale když já si s tím dala práci :)

nic nemaž, já se k tomu ještě vrátim, i k tomuhle, dneska se mi mlží, fakt :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru