Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krutost docela snesitelná

24. 01. 2004
2
0
4162
Autor
Dash_707

Přiznám se, že filmy, ve kterých jsou kulisami luxusní interiéry, vybrané ročníky vín, blazeované chování protagonistů typu Catherine Zeta-Jones (jinak nic proti ní) a prostředí high society, mne příliš neoslovují. Pokud jsou ovšem uvedené entity tvůrčími prvky v rukou bratří Ethana a Joela Coenových (Big Lebowski, Záskok, Fargo, Bratříčku, kde jsi ?, Zbytečná krutost) je vhodné zbystřit pozornost. Jejich film Nesnesitelná krutost (Intolerable Cruelty) je odklonem od jejich krvavých příběhů ke komedii, i když o tom název mnoho nevypovídá. V prvé řadě měli šťastnou ruku při výběrů hlavních představitelů. Do role samolibého, veleúspěšného a excentrického advokáta Milese Masseyho obsadili neodolatelného George Clooneye a jako jeho protějšek a protivníka Catherine Zeta-Jonesovou v roli Marilyn Rexrothové. Ale neméně úspěšní byli při výběru ostatních představitelů. Úžasný je Billy Bob Thornton jako křupanský texaský olejář, Geofrey Rush jako televizní producent Donovan Donaly je dokonale zemitý a Jonathan Hadary v roli dekadentního Heinze, barona Krause von Espy je prostě božský. Lehce podstandardní výkony některých herců ve vedlejších rolích výše jmenovaní hravě překryjí a pokud Vás nedonutí smát se během představení nahlas, rozhodně vám poupraví znuděný výraz ve tváři do mimiky přijatelnější. Na scénáři se vedle Roberta Ramseye a Matthewa Stonea podíleli také bratři Coenové, kameru vedl s elegancí Roger Deakins a hudebním doprovodem film opatřil Carter Burwell.

      Téma filmu je velmi prozaické – lov bohatého partnera a jeho následné ožebračení prostřednictvím porozvodového odstupného. To samo o sobě nedává dostatečný prostor pro rozvinutí duchaplnějšího děje a slibuje spíše nudu ze stokrát omílaného klišé. Bratři Coenové se námětu zhostili po svém, s nonšalancí a správně dávkovanou nadsázkou, aby spolu s hereckými výkony vytvořili film, který sice není převratným dílem, či mezníkem v kinematografické tvorbě, ale který vás zcela určitě skvěle pobaví. Pokud se rozhodnete investovat do nepříliš levné vstupenky, litovat s velkou pravděpodobností nebudete a těch 100 minut si opravdu užijete.  


Movsar
08. 10. 2004
Dát tip
s vhledem. t a film to byl moc dobrej.

Pisces
19. 09. 2004
Dát tip
Mně se ta recenze líbí a na film mě docela nalákala....T*** ;)

na nesnesitelnou krutost nemám buhvíproč chuť všichni jste zapomněli na fargo:) - to byl přece film jak *****!!!!

No bať. Hlavně Frances je tam výborná.

Farfalla
04. 03. 2004
Dát tip
super

Andulka
23. 02. 2004
Dát tip
-ja videla ukazky, cetla recenze....a i kdyz jsou oba hlavni predstavitele krasni na divani....videt vsechno nemusim...:-)

Teda Reb, říct o Lebowskim tohle.......! Za to bych ti uvařil vlažnou kávu !

ulita
30. 01. 2004
Dát tip
reb: no, třeba

Dash_707
30. 01. 2004
Dát tip
rebecca13: V některých filmech se herci pitvoří, předstírají hluboký prožitek, kameraman se snaží o neotřelé úhly pohledu, režisér přehazuje časové posloupnosti, to vše ve snaze po originalitě a výsledek je bezbřehá zoufalost. Mnou citovaný film je vytvořen viditelně ve snaze pobavit a pozitivně diváka naladit, Nic víc, nic méně. Coenové se toho zhostili po svém a já jsem se dobře bavil, aniž bych měl pocit, že to bylo křečovité. Ale je to vždy otázka názorů, měřítek a vkusu, či schopnosti vytušit nadsázku a nebrat to tak vážně. Někdy mám pocit, že to kritizování mnozí příliš prožívají a pozapomínají, že je to vždy jen hra s divákem, co přijme, co ne, kam až lze zajít a do jaké míry se s tvůrci ztotožní. To samé platí o kritice dílek zde na písmáku, totemu atd. Jinak díky za odezvy. :o)))

drfaust
29. 01. 2004
Dát tip
Mám jiný názaro na ten film...

ulita
28. 01. 2004
Dát tip
reb: jestli je pro tebe Big hovadina, tak to teda fakt klobouk dolů!! Nesnesitelná krutost by nebyl špatný film, kdyby ho natočil někdo jiný - i v rámci romantické komedie jsem od Coenů čekala víc!

Dash_707
26. 01. 2004
Dát tip
V něčem s Tebou souhlasím, v něčem ne, ale citovaný film je řemeslně bez chyby, zápletky zvládnuté mistrně a hlavně si nehraje na velké umění. :o))

drfaust
26. 01. 2004
Dát tip
Zapomněl jsi třeba na Millerovu křižovatku, kteoru třeba já úplně zbožňuju... ---------------- Nesnesitelnou krutost jsme ještě neviděl... nejsem z těch, co spěchají na premiery... ------------------------------ K Muži, který nebyl. Rebeko napříkolad po stránce kameramanské je to film par excelence... --------------------- ad hovadina na n-tou... Oni to dělají záměrně... ty hovadiny na n-tou... ale to mohlo dojít každýmu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru