Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podivný hotel

26. 01. 2004
0
0
926

Podivný hotel

(sen od Zlýho)


Jsme v cizím městě. Já a Kamačo, kumpán a můj indiánský bródr. Jsme po nějaké akci, jdeme se ubytovat. Do hotelu.  V recepci hotelu jsou podivní lidi. Podivně úslužní.

Všiml jsem si, jak si nás prohlíželi. Zaplatili jsme. Jdeme dovnitř hotelu, přes malé prostranství. Recepce je vlastně malý domek, z kterého musíš vyjít ven, pak přes malé prostranství a pak je hotel, šedivá budova, která má v průčelí průchod na další prostranství. Projdeme průchodem a rozdělíme se podle šipek. Kamačo napravo, já nalevo.
Než se vzdálíme, houknu na něj: Půjdeme ještě  ven, ne?
Kamačo se zaměje: Jo, tak za půl hoďky.
Podívám se kolem sebe, divný hotel, spíš to vypadá jako v kasárnách, šedivé zdi, beton, žádný výhled, nic. V duchu jsem nad tím mávnul rukou, je to fuk, stálo to sedm stovek, tak co to řešit.. za ty kačky. Hlavně ať teče teplá voda.
Vejdu dovnitř. Uvnitř obrovské pokoje, všude všechno rozházené, povalují se tam hadry, popelníky jsou plné, všude se povalují nějaké flašky. Vyjeveně na to civím, co to je kurva za hotel..?
Přijde nějaká tlustá baba, usmívá se na mě, ale je dost divná, tak se na ni zle obořím: "Co to je za mrdník, tady? Tady mám jako spát?"
Dívá se na můj zlý ksicht, mimoděk couvne.
Pak řekne: Toho si nevšímejte, pojďte, váš pokoj je vzadu.
Tak jdu za ní, rozhlížím se, všude se povalujou nějaký lidi, civí na mě.
"Co čumíte?" Zahulákám na ně. Překvapeně se po sobě podívají.
Baba přidá do kroku. Otevře nějaké dveře. Uvnitř je pokoj, strohý, jen nějaká starožitná, ošoupaná postel, židle, stolek.
Ušklíbnu se.
"No, to určitě, tady spát nebudu."
Otočím se a jdu pryč.
Baba jde za mnou, něco blekotá. Slyším, jak ty lidi vstávají a jdou za mnou. Je mi to jedno. Jsem naježenej, nemám z nich strach. Myslím, že oni mají strach ze mě. Před dveřma stojí nějaký chlápek. Ale nevypadá, že by se se mnou chtěl nějak poměřovat, jen blýskne očima.
Jdu k němu a z mýho obličeje je jasné, že buď uhne, nebo to schytá. Uhne.
Vyjdu ven, třísknu dveřma.
Nikdo nevyleze.
Jdu pro Kamača.
Když otevřu dveře, Kamača drží čtyři lidi. Zmítá sebou a nadává. vypadá, že už nějakou schytal.
Jdu k nim. Okamžitě ho pustí. Vidí, jak k nim běžím.
První dostane strašlivou pecku.


Zly
27. 01. 2004
Dát tip
Rowi: (chechot)(hned mě napadla scénka) Pátek večer, večírek na horách. Sešlost lidí, o kterých si majitel myslí, "že se nějak dají dohromady". Sedí se u stolu. Pije se. Zábava vázne.. žeby nuda? Ale čoby. To len chlápek vytrepává historky.. zo zásoby. Ostatní mlčí a visí hovořícímu mu na ústech. Vypraveč sice cítí, že je něco blbě, dvacet minut v kuse se vykecávat na intelektuální téma, ale nějak se nemůže zastavit.. zvlášť, když jej při řeči napadají skvělé obraty, příměry, historky a metafóry. Ostatní přemítají, že sem neměli jezdit. Občas se (skorem proti své vůli) rozesmějí, ale všichni přemýšlejí, co bude po tomhle extempore následovat. Když skončí, je chvilku ticho. Vyprávějící moudře přenechal slovo ve vzduchu s posledním nahozeným tématem a vtipem ze softvérové branže (..viděl jsem plakát, kde bylo napsáno "Ježíš změnil váš život/ Chcete uložit změnu?/ Dvě tlačítka Ano/ Ne. Chachacha). Chce se zdekovat. Zavládne ticho. Pak se slova ujme někdo jiný. Všichni si podvědomě vydechnou. Hovořit začne asi čtyřicetiletý muž. Mluví pisklavým hlasem, na konci každé věty se nervózně zasměje sám sobě. Naváže na téma, ale pak pomalu a strašně rozvláčně začne vykládat nesmyslnou historku jak jeho firma přeprogramovala web ministerstva pro místní rozvoj podle modelu švýcarské agentury. Nikdo nechápe. Střih. Mezitím na toaletách močí dva chlápci. "Co to jako je pičo?" "Nevím. Nějací chuji, ten brylatý je pry z radia.." "Šak mluvi jak radio." "Prima party" ušklíbne se druhý. "Co ta černovlasá? Dobré kozy, ne.." "Ty.. na tu ser, ona má děcko s Jastřebkem. A je jebla." "Co jako." "Dělala mu problemy. Nabonzovala fizlum nějake věci, když ji rušil." "Hm.. ale kozy ma dobre." "Ále je tlusta." "Jak viš?" "Vim." "Nedělej." "Byla s nama na Kotlince. Ožral jsem ju. Pak ju šukal ještě Krča." Smích. "Podivame se po těch dvojčatech" "Ty.. to su nějaké profesorky." "No dyť.. ty moc chlapa nezažijou. Jdem po nich." "Dobre." Uvnitř místnosti dvě doktorky, dvojčata z místní univerzity kolem pětatřiceti, okukují chlapy. Navoněné, výrazně nalíčené. Na večírek je pozval chlápek z rádia. Je pátek, jsou rády, kde jsou. Akademický život neskýtá příliš mnoho příležitostí k rozptýlení, natož k seznámení. A obě už v pětatřiceti vědí, že na spoustě věcí u chlapů nezáleží. Jedna se nahne k druhé. "Je to tu dobré, že?" "Víš, co mi řekl ten chlap?" "Co?" "Ať s ním jdu nahoru." "Mi ten druhý taky." Chvilku ticho. "A půjdem?" Podívají se na sebe. Chlap z rádia, vypravěč historek zaregistruje zkoumavý pohled dvojčat. Teď je ten okamžik. Dramatickým gestem přitáhne pozornost. Použije svůj oblíbený fór. Nikdo se nesměje. Střih. Kozatka sedí se spíkrem u krbu. "Cítím se někdy dost sám." Řekne spíkr. Kozatka vzdychne. Dívá se po tlustém plešatém chlápkovi z počítačové firmy na druhém konci místnosti, který se snaží svléknout síťované silonky. Z druhé strany místnosti se směje jeho odulá opilá manželka z křesla. Zpod deky ji trčí tlusté nohy.

Rowenna
27. 01. 2004
Dát tip
Jen tak z praku, jo? Já, takhle v zajetí toho snu, (taky máš pocit, že jseš v něm jak v dece?), bych nepřidala ani slovo. :-) Jo, taky mě okouzlil ten buranský rozhovor těch dvou amantů na záchodě. :-)

Rowenna
26. 01. 2004
Dát tip
Moje ubytovací sny vypadají obdobně. Většinou bez násilí, ale ten mrďajs je v nich taky. Většinou se ubytovávám v nějakých velkých halách, plných válend - ale všechny jsou obsazené, a ty, co nejsou obsazené, na těch leží věci majitelů, jakože už obsazené jsou. Hledám nešťastně své místo na spaní. Taky dost často jezdím do nějakých chatek. V nějaké je plno ochmataných knih. Vypadá to, že v té chatce někdo bydlí trvale. V jedné chatce řečním o Aleisteru Crowleym. Jsem chytrá, bože, jak já jsem trapně chytrá. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru