Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Život je jen anekdota

29. 01. 2004
2
0
1038

Sen z noci z 28. 1. 2004 na 29. 1. 2004 vložila: Rowenna doufám, že jsem pochopila smysl.

Zimní starobylé město. Úzké uličky. Projíždí jimi nákladní auto s odkrytou korbou, po stěnách jsou divné plastové chomouty – a v nich jsou uvězněny ženské hlavy. Tedy celé ženy – ale je vidět právě jen ty hlavy. Jsem vyděšena, já samozřejmě vím, že s ženami se ne vždy a všude zacházelo dobře, četla jsem o tom, viděla jsem to ve filmech, ale teď poprvé to cítím, jsem součástí toho všeho. Teď poprvé to VÍM. Uvědomuji si, jak moc považuji ženu za základně posvátnou, a jak jsem se vlastně nikdy neztotožnila s vědomím, že je někde zneužívaná, týraná, mučena, zabíjena. To ponížení žen v chomoutech je děsivé, nevím nic víc, kam jedou, proč, co s nimi bude. Jen ty tvrdé plastové chomouty signifikují něco děsivého.

 

Další auta – jsou to stará nákladní auta s vysokou dřevěnou korbou, šedozelená, zakrytá trochu děravou plachtou. Na té jedou muži. Jsou vychrtlí, vyhublí. Archetyp zbědovaného muže. Obličej a dlaň – někdo mi mává. Mávám taky – najednou je to veselé – tak jako když mávám někomu, kdo stojí venku, když jedu vlakem na výlet, nebo někomu, kdo jede ve vlaku, když já stojím venku. Připadám si statečná. Asi tuším, že se to nesmí. Musím přece odpovědět na ten pozdrav, na ten lidský kontakt. Najednou z kabiny od řidiče na mne dozadu, jak stojím na ulici, kouká muž – nějaké kápo. A já si uvědomuji, že je to zlá tvář. A že jsem tím, že jsem zamávala, rozpoutala peklo. Že se bude pátrat po tom provinilém muži na korbě. Ten pocit, že jsem prozradila tu mávající dlaň je sám o sobě dost zlý. Ale pak se začínám bát i o sebe. Uvědomuji si, že tyhle lidi nic nezastaví, a klidně potrestají i mě – „civila“.   Jsou to agresoři, cizáci. Zatáhli válku do mírového města.

 

Večer – louka za městem, klasicky svažitá, jak tomu v mých snech bývá, chystá se v tom městě velká talk-shaw. Téma je závažné – agrese, ponížení, útok, válka. Moderovat to má naše sousedka Jana P. Žasnu: „Vždyť přece koktá,“ říkám (a je blbá, ale to neříkám nahlas, koktání se mi zdá dostatečný argument). Odpoví mi, že to je záměr – aby se to téma trochu zlehčilo. Udělá se z toho kabaret. Nic přece není smutné, všechno se dá zlehčit. Tragédie odeznívá, jsem povrchní a veselá, jako všichni na té ofáborkované louce. Sousedka Jana P. přibíhá – je jí přes čtyřicet, ale je ve cvičebním upnutém dresu, s barevnou čelenkou ve vlasech. Je to legrace, přidávám „pro pobavení“ svou historku o mávající ruce. Jsem ironická, sebeironická, celý život je anekdota.


Zly
02. 02. 2004
Dát tip
Statečnost.. je potřeba zvláštní kombinace síly, určitého zuřivého odhodlání v krvi a necitlivosti k následkům svých činů. Taky možná vědomí, že tělo shnije v zemi tak jako tak.. a jediné, co má alespoň občas cenu... je rozpažit a po hlavě skočit. S nadějí, že to bude let a nikoliv volný pád. Občas mi to jde, občas ne. Znám to. Ironie, sarkasmus ve slovech je podvědomý pláč nad sebou samým, nad neschopností pohnout mlýnským kamenem světa alespoň o píď. Děkuju Rowi, myslím, žes pochopila.. Freddie

Křídlo
29. 01. 2004
Dát tip
bať bať *

Rowenna
29. 01. 2004
Dát tip
Křídlo, copak bať bať?

Křídlo
29. 01. 2004
Dát tip
něco podobnýho se mi taky zdálo, akorát tam nebyl ten slon a Karlova šála byla oranžová (ne žlutá!)

Rowenna
29. 01. 2004
Dát tip
V úvodu se píše, že žádná fabulace. Koukám, že jsem to vypointovala. Ale to vážně ten sen. Málokdy si zapamatuji ze snu tolik. Sen, vtělený do slov - ztrácí hrany a ostří hrůz. Ale nezasadila jsem tam, že jsem se - pořád v tom přízračném městě, taky stěhovala, chodila ve střepech, mluvila direktivně se synem, jak to běžně nedělám, a taky jsem se nehodou náhodou ocitla venku jen zpola oblečená. Totiž od pasu nahoru - v ruce jsem držela sukni, punčocháče a takové ty propriety - a za barákem, směrem k té "veselé" louce, jsem vystrkovala panímandu pánubohu do oken, jak jsem se narychlo do těch hábitků soukala. :-)

Křídlo
29. 01. 2004
Dát tip
No ne, já to chápu, líbí se mi , jak je to napsaný. ok fajn.( a nepij před spaním kofejn)

Rowenna
29. 01. 2004
Dát tip
Vypila jsem asi litr čaje. :-) Kofeinu jen maličko poránu, abych vůbec koukala. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru