Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BABICKA

01. 02. 2004
31
1
6944
Autor
Andulka

  

     Babicka mela prsa az do pasu a zuby si davala jenom na vanoce a na rodinne oslavy.  Byla jediny clovek  na svete, ktery o me tvrdil, ze jsem hubena a neustale mi vnucovala kolac, buchty anebo chleba se sadlem a se skvarkama. Taky rikala, ze az tlusty lidi budou hubeny, hubeny lidi budou mrtvi.  Mela bile vlasy, a porad se usmivala. Mam ji moc rada.

 

      Jak  jsem tak vyrostla v zenu, vyrostla predemnou i babicka jako zena.  

 

      Jmenovala se Andulka a vzala si sedlaka. Meli kone, kravy, kozy, pole. Potom taky ctyri deti, ty dve prvni zemreli jako miminka. Pak prisli k moci komunisti, deda odmitl jit do druzstva. Vetsina koni, krav,poli  a stroju byla znarodnena, ale deda se nevzdal. Pro komunisty delat nebude! A tak zili s z toho co dum dal. Babicka obcas prodala sousedkam vajicka, mouku, mliko, slepici ci kralika, aby ziskala nejakou korunu a mohla koupit treba maslo, protoze to si doma netloukla.  Nikdy jsem ji neslysela, ze by dedovi nadavala nebo si stezovala, na cokoliv. Prala v neckach, varila na kamnech  na uhli. A to v dobe, kdy vsichni ostatni meli automaticke pracky, ustredni topeni, lednicky a televize.  Vubec nebyla sedrena,  porad se usmivala a zpivala si. Vstavala rano v pet aby nakrmila zvirata, pres den delala na poli, v zime taky porad neco delala, jenze nevim presne co, protoze v zime jsem tam na prazdniny nejezdila. Jejich deti  nesmely ani na stredni skolu, a tak si rikam, jak asi bylo dedovi, kdyz se z nich se staly uvedomeli delnici a clenove strany. Komuniste je ziskali do svych rad, aby nastvali dedecka, a taky proto, ze osmnactilete deti  s deviti tridami se daji dobre oblbnout. Taky by me zajimalo, co by deda rekl na to, kdyby se dozil listopadu 1989.

 

       Obcas dam na stul babiccinu fotografii a zapalim svicku. Zavru oci a citim babicku u sebe. Citim jeji vuni. Je to vune   potu, kuchyne a poli.  Rozumime si beze slov. Jako zena s zenou. Chtely bychom se tak moc obejmout a objimame prazdno…. Chtela bych se ztulit se do jeji naruce, pohladit ji po tvari a slyset, ze jsem jeji mala holka a vsechno bude fajn.


1 názor

Brosqička
27. 02. 2005
Dát tip
Andulko, vyzařuje z toho cit, moc moc citu.. Je krásná a jsem ráda, že jsi měla možnost poznat takového vzácného člověka. Dávám TIP

Markel
02. 12. 2004
Dát tip
Moc pěkné počtení. Já jsem žádnou takovou babičku neměla, kdybych měla, bylo by to jistě pěkné, tak si to jen díky tvé krásné povídce přestavuji a chtěla bych být jednou taky takovou vzpomínanou babičkou, ale to se budu muset moc snažit. A to by nebylo ono, ta tvoje babička se snažit nemusela, byla taková jaká byla a tak to má být. - T

Andulka
12. 07. 2004
Dát tip
no jo, kdyz obe nase rodiny trpeli za to, ze pred komunismem meli pole, kone, kravy, traktory......a lidi, kteri chodili pomahat.....At je to modni nebo ne, fakt je, ze tomu tak bylo, a jsou to veci,ktere bychom si meli neustale pripominat, aby se uz nikdy neopakovali. Jeden dedecek odmitl, sebrali mu pole, dali jina, kazde nekde jinde....:-).....druhy deda taky odmitl....jenze ten toho mel vic, takze tem sebrali vsechno, ani se s nima nebavili, a sup s nima do tovarny na smeny a jejich kulacke deti...nesmeli ani na stredni skolu...StvN na to ma jiny nazor, jelikoz jeho rodina byla zrovna na ty druhy strane. ...:-)..dik za precteni..:-)

Zbyhoň
11. 07. 2004
Dát tip
Krásná babička, a ty babičky asi mají fakt moc společnýho…mám taky takovou…první odstaveček je nádhernej! Asi bych se výjimečně postavil za StvN, protože mi to připadá jako taková podivná móda, že dnes každej říká, že právě jeho dědeček jedinej z celé vesnice odmítl JZD. Stejně jako dnes nenajdeš nikoho, kdo se podílel na komunismu, kdo obcházel všechny průvody a tak… Tobě to o Tvé babičce naprosto věřím, jen mi to tam z výše uvedených důvodů nesedí…. Velikej tip, protože každá správná babička má fakt prsa až do pasu!

andromeda
21. 03. 2004
Dát tip
teda to bylo tak hezké, jestli je to z tvého života, je vidět, že jsi svou babičku moc milovala a že ti chybí.....tip

Fidunka
10. 03. 2004
Dát tip
Příjemné zaplutí do babičkovských vod...Chápu!***

Petr_Pan
08. 03. 2004
Dát tip
Cannisha> To mě délka sedne - a nejen ta... Povedené - TIP ! :-)

FRYDA
24. 02. 2004
Dát tip
jo, je lepší vydržet všechno blbý s úsměvem na tváři, občas to chci umět, no neumim a na komunisty máš skvělej názor možná proto že tu nejsi a není na tebe pořád tlačeno, že oni přeci nic, rozjeli tu odporný chování a prima se mu tady daří, kéž naši těžce zkoušenou zemi jednou opustí ten navyklej svinskej přístup, díky za hezký počtení

Žíně
13. 02. 2004
Dát tip
Až do těch komunistů jsem si říkal "Šťastná to žena". Krásný svým obsahem a něhou.

Žíně
13. 02. 2004
Dát tip
To jsem řek blbinu, komunisti jsou tam od začátku.:-) Myslel jsem až do těch dětí komunistů a listopadu 89, což je již vlastně úplný závěr toho hlavního odstavce.

Aaria
05. 02. 2004
Dát tip
Krásná vzpomínka uvozená do vět... Taky bych objala svou babičku... Krásný den

h_a_r_r_y
05. 02. 2004
Dát tip
To je hezký. Jsem dojat a to se stává jen při velmi zvláštních příležitostech...na písmáku ještě ne!*****

teqrilla
04. 02. 2004
Dát tip
dojemné...tolik krásných vzpomínek to ve mne vyvolalo...

Diana
03. 02. 2004
Dát tip
Taky brečím. Moje zlatá babička! Což je možné, aby všechny babičky měly tolik společného? Nádherně napsáno! ****

Barbar
03. 02. 2004
Dát tip
No jo, moje babička byla taky moc hodná, když mi donesla čaj se slivovicí, upozornila mne: Na dně máš čaj........... Jo povídání je krásný a vzpomínání který budí je ještě lepší...... Děkuje BARBAR*

gabio
03. 02. 2004
Dát tip
je to takové krásně protkané vzpomínkami a ikdyž se mi nejvíc líbil ten praštěnej první odstavec, dávám tip za celou báseň:)

Miroslawek
02. 02. 2004
Dát tip
No jo, Božka jak vyšitá ;o)

bezmozek
02. 02. 2004
Dát tip
nebylo to v listopadu 89??

park
02. 02. 2004
Dát tip
Ano, lidské osudy jsou plné nespravedlností a ústrků.Ovšem někteří lidé se s tím vyrovnají a udivují svou pokorou a moudrostí. Opět velmi lidský příběh ! p.*

Bacil
02. 02. 2004
Dát tip
Babičky... rozumím, moc dobře rozumím... můj nejbližší člověk byla celá léta moje moudrá babička. Jinak povídka je psaná snad až přiliš úsečně, určitě by mohla být delší. Ale děkuju a tip.

Hanca
02. 02. 2004
Dát tip
Nejlepší je ten poslední odstavec, ale celkově pěkné povídání. Tip

Newton
02. 02. 2004
Dát tip
je to upřímný projev, trošku naivní, ale pěkný - bez příkras

MeTB
02. 02. 2004
Dát tip
Takova, no, pohadka ze zivota. Kdyby tam nebyl posledni odstavec, hodilo by se to jako sloupek nekam do casopisu, ale zase by to nebylo cele. Tak nevim. Neni to snad ani tak *povidka*, jako spis *povidani*. :-) Ale jo, libilo se mi to i kdyz spis obsahem, nez formou. A mimochodem, hacky a carky jsou dobre (pozn. na tehle klavesnici proste jen nejsou :-) ). ;-) Tip Tom

Nevim, co na to napsat. Nechci byt strucny, protoze tohle si strucnost rozhodne nezaslouzi, ale... co se da dodat. Presto, ze se mi to misty cetlo docela tezce a na me to melo az moc rychly prubeh, bez zbytecnych obrazu a omacek, ktere by zde vsak kazily celek a predevsim... vysledny pocit! Vis, nevim, zda-li je to mou precitlivelosti, ale musim uznat, ze jsem mel na konci na krajicku... vazne. Vzalo me to a to je to hlavni. Promluvilo to na me srdce... diky!

Andulka
01. 02. 2004
Dát tip
Vazne? Ja se teda priznam....kdyz jsem psala ten posledni odstavec, tak ja u toho doopravdy brecela....:-).

fungus2
01. 02. 2004
Dát tip
Je to povedené. TIP

Arien
01. 02. 2004
Dát tip
Já ti nevím, co ti k tomu napsat... musela jsem to číst dvakrát a ještě si to asi přečtu i potřetí... je to moc krásné, takové hrozně něžné a vyhání to z očí slzy (no, moc mi nechybělo, přiznám se:) určitě tip

Dero
01. 02. 2004
Dát tip
Opravdu ... moc pěkné ... ***

Helga
01. 02. 2004
Dát tip
U nás na chalupě žijí na samotě dva staroušci, jako vystřižení z Tvé babičky. Takové ze života. Nešlo by to s diakritikou?

StvN
01. 02. 2004
Dát tip
Víš, já nemusim stále slýchat, jak někdo trpěl kvůli tomu, že nebyl ve straně. Mám za to, že na povaze tvé babičky a na jejím vztahu k tobě, by to nic nezměnilo. Co se týče smyslu povídky, tak je to zbytečná informace.

Andulka
01. 02. 2004
Dát tip
StnV: Tady s tebou nesouhlasim.Kdyz se podivas co vsechno komunisti zavinili a kolik lidi dneska stale voli KSC, tak vidis, ze neco neni v poradku. Podle me ten fakt, ze ti nekdo sebere neco, na co jsi ty a tvoje rodina po generace pracovala, ze ti nekdo nedovoli dat deti ani na stredni skolu....a kdyz uz babi s dedou nemohli na statku pracovat, protoze jim bylo pres sedesat, tak misto do duchodu je komunisti poslali delat do fabriky, kde museli delat az do konce svyho zivova, je velmi dulezitej. Babicka tam pracovala jeste v 86 letech. Komunismus nas znicil nejen po ekonomicke strance, ale hlavne po te strance mentalni. Zmenit mysleni lidi, nam bude trvat cele generace!

StvN
01. 02. 2004
Dát tip
Takhle to vidíš ty. Doufám, že máš taky nějakou představu, jak bylo po roce 90 nakládáno s lidmi, kteří zastávali významnější funkce a bývali ve straně. Samozřejmě, největší křivda je ta, která je páchána na našich bližních.

Andulka
01. 02. 2004
Dát tip
Jenomze ja nepsala o krivdach pachanych na svych bliznich, ja psala o sve babicce. Dneska s obdivem si uvedumiji, ze presto vsechno, cim si v zivote prosla, jsem ji nevidela ani jednou se zlobit nebo nadavat. Porad se jenom usmivala a starala se, abychom meli vsichni co jist. Navic to je dalsi duvod, proc si zlociny komunismu musime neustale pripominat -> protoze deti byvalych komunistickych funkcionaru jsou dneska milionaru, z penez co se ukradli po 90!

rainman
01. 02. 2004
Dát tip
chvílemi z toho dýchne Staré bělidlo :-)...ale konec je hezký *

zvedavec
01. 02. 2004
Dát tip
Je to krásne. Tvoja babička, aj to, ako si ju opísala (aj deda, aj ich deti). Cítim z napísaného tak veľa lásky, že ich musím mať rada aj ja s Tebou. :-)

maia
31. 01. 2004
Dát tip
Moja stara mama bola presne taka ista ako tvoja babicka. Aj meno som po nej zdedila. Prijemne som si pri citani tvojej peknej poviedky, zaspominala. :-) *


C_ensinka
31. 01. 2004
Dát tip
Líbil se mi Tvůj "andulkovskej" styl psaní :o)) Ale tentokrát mi přijde obsah trošku nedotaženej, možná to bude tím, že ještě nejsem žena, takže to nemůžu zas tak chápat, ale první odstavec u mě úsměv stoprocentně vyvolal.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru