Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Večer

31. 01. 2004
2
0
2061
Autor
Bering

Stál nad hrobem a něco se mu nezdálo. Zamyšleně se podrbal na hlavě a přemýšlel, co tam ještě chybí. Mrtvola? Ne. Ta už tam přece leží. Náhrobek? Je tu přece dřevěný kříž, který sám zbouchal... No jasně! Chtělo by to nějak přece nějak oživit! Nějaké květiny! Rozběhl se po zahradě a dal se do trhání těch nejhezčích kvítků, co našel. Potom běžel zpět k hromádce hlíny, kde květiny pěkně skládal jednu vedle druhé. Na svou práci se velmi soustředil. Pečlivě položil poslední květ a narovnal se. Tak. Teď to byl teprve krásný hrob! Spokojeně si prohlížel své dílo a nemohl se nabažit pohledem na tu nádheru. A zvládl to celé sám! Byl pyšný na to, co dokázal. A bez pomoci! Celý život mu někdo pomáhal, ale teď jim všem dokázal, že umí být soběstačný! Jenom ho trochu mrzelo, že si při kopání hrobu umazal svůj krásný černý oblek hlínou. Ale radost z dobře vykonané práce tento nedostatek zcela překryla. Houpavými kroky se vydal zpět přes zahradu do hlavní budovy. Věděl, že za chvíli mu už vycházka skončí a sestra Beáta se vždycky moc zlobila, když se zpozdil. Bál se jí. A teď se navíc i vracel bez sestry Anežky, která na něj měla při jeho vycházce dohlížet. Situace byla vážná. Skryl se za keř před vchodem do budovy a přemýšlel, jak se nenápadně vrátit dovnitř. Mezitím pozoroval, jak se vrací i jeho kamarádi v doprovodu svých ošetřovatelek. Nakonec si řekl, že prostě půjde a bude dělat jakoby nic. Sebevědomě vykročil k budově. Chtěl se dostat dovnitř dřív, než v televizi začne jeho oblíbený seriál o těch srandovních pánech, co dělají hlouposti a všechno zkazí. Dovnitř se dostal bez problémů, aniž by si ho někdo všiml a za pár minut již pohodlně seděl před televizí ve společenské místnosti a smál se hrdinům svého seriálu. Jeho oči soustředěně pozorovaly obrazovku a zářily štěstím. Zatím se už venku začínalo pomalu šeřit a  citelně se ochladilo. Nad psychiatrickou léčebnou se stáhly mraky a vzdouvající se vítr rozfoukal květy z hrobu po celé zahradě...


johanne
13. 06. 2004
Dát tip
myslím, že je to trocha krátký, chtělo by to rozvinout, nápad není špatnej

teqrilla
05. 02. 2004
Dát tip
pěkný:-)

Bering
02. 02. 2004
Dát tip
hm, s tím formátováním textu tady si nejsem jistý, myslím, že ten celek tady tolik nevadí. jiinak s tím laciným závěrem máš nejspíš pravdu, tak nějak mě to napadlo už při psaní, ale neopravil jsem to, což byla chyba.

Yossarian
01. 02. 2004
Dát tip
za prvé myslím, že by tomuhle dílku pomohlo přeformátovat text, odstavce a případně zarovnávání do bloku neznáš? za druhý "Nad psychiatrickou léčebnou se stáhly mraky" působí lacině, ikdyž si čtenáře donutil náznaky jako třeba "vycházka skončí a sestra Beáta " přemýšlet, kde že se to děj vlastně odehrává nepůsobí to na mě zle, ale ani dokonale (a ty odstavce bys měl zkusit)

Yossarian
01. 02. 2004
Dát tip
já nevim, asi sem zmáč všechny, promiň :)

Kakabus
31. 01. 2004
Dát tip
Lehce morbidní, avšak na škodu to není.....jenom snad by to chtělo trochu víc rozvinout děj, avšak toť jen názor můj :o)

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Nebylo by to špatný.

fungus2
31. 01. 2004
Dát tip
Dobrý námět na povídku.

Kytiii
31. 01. 2004
Dát tip
něco mi tady nesedí... málo rozvinutý děj, a nezajímavě ukončený...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru