Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídky

07. 02. 2004
0
0
413
Autor
twinska

tato povídka vznikla díky soutěži Pábitelé k přílůežitosti úmrtí Bohumila Hrabala

 

Vykutálený pes

 

Každý z nás je sám o sobě obětí něčeho, obětí svých zájmů, svých úchylek..., když se ale člověk stane obětí zvířete končí to špatně, ale musím začít pěkně od začátku.

Paní Krásná byla stará dáma. Žila sama ve svém malém bytečku, nikdy se neprovdala, neměla děti, její příbuzní a známí už v pokoji odpočívali a tak jí společnost dělala Bobina. Bobina byla fenka jezevčíka, věkem se podobala svojí paničce. Protože jí stařenka nedopřávala příliš pohybu, její tělíčko připomínalo váleček. Zato o krmení neměla fenka nouzi. To bylo samé: „Bobinko, mazlíčku, podívej, co ti panička připravila za dobrůtku, tady máš mlíčko a počkej, od oběda mi zbylo jedno křidýlko.“

Dny každého z nás se ale jednou naplní, a tak i paní Krásná musela na cestu pokoje. Bobina to nesla těžce. Se svým novým majitelem, sousedem Vlčkem, si na sebe nemohli zvyknout. Bobina zpočátku ležela v rohu, nechtěla nic žrát, takže po pár dnech “redukční diety“se její tělíčko ztenčilo. Každá bolest ale jednou pomine, a tak i Bobča se ze ztráty vzpamatovala. Pana Vlčka si postupně oblíbila, takže to u Vlčků vypadalo zpočátku asi takto:Bobina spala u postele svého majitele, ten ji třikrát denně krmil. Nejdříve to byly nejrůznější zbytky, postupně chodil nakupovat do potřeb pro chovatele a končilo to tak, že se pan Vlček domluvil se svým známým uzenářem: „Ty, Pepo, nech mně pro toho mýho psa vždycky nějakou masnatou kostičku. Každé ráno, postupem času i pravidelně večer, chodila Bobinka na procházku a to za jakéhokoli počasí, ať pršelo, mrzlo nebo sněžilo, Bobinka musela zkrátka vyvenčit. Přátele si z pana Vlčka dělali legraci: Ty Karle, ten pes je něco jako tvoje dítě.“ I když si to nikdo neuvědomoval, měli vlastně pravdu.

Bylo to zrovna o Vánocích, venku mrzlo jen praštělo, zkrátka počasí, že by ani psa nevyhnal, když se Bobina nachladla. Pan Vlček podlehl krásným psím očím. Ve snaze dopřát svému miláčkovi co nejlepší pohodlí, ustlal mu na své posteli a sám si lehl v kuchyni na kanape, které pamatovalo snad už Habsburky. A jak to nakonec dopadlo? Milovaná fenka se uzdravila. Svůj nový pelíšek si však oblíbila a tak pan Vlček sdílel lože s novou „ manželkou.“ Tak skončil příběh vykutáleného psa, jehož obětí se stal člověk. Však ono se nadarmo neříká: „ Dělat na někoho psí oči.“


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru