Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proměna

07. 02. 2004
2
0
3754
Autor
Nienikwe

I dnešní den skončí…

Ulice ,náměstí ,parky ,domy i nábřeží se pokojně schoulí pod teplým příchodem mladé noci a na soumračném nebi poprvé zazáří jasný třpyt hvězd.

Jen tu a tam bude ještě některé okno prosvícené pod tíhou ospalých skel ,aby se napájelo pohádkového nápoje slunce ,který na svých stříbřitých podnosech měsíce a hvězd trpělivě roznese pozorný hostitel.. A v jeho světle uvidím ,jak se ve snu usmíváš. Nikdy dříve jsem netušil ,jakou tajemnou krásu v sobě ukrýváš ,ale přišel jsem v noci ,řekl ti holčičko ,přičemž vlastně nevěděl ,jestli ti tak budu smět říkat i ráno ,až se probudíš....

Přijde večer ,večer jako tehdy ,skočíš tátovi na klín ,otevřeš náruč a položíš mu ruce kolem krku. Avšak ráno? Ráno budeš už příliš velká ,abys to udělala znovu. Jsi šikovnými malíři tvořený obraz ,který kouzlí čas ,a stejně jako on se měníš přímo před očima. Příliš malá ,abys mohla řídit auto ,ale už dost velká na uspávání pohádkami. Je to velké tajemství ,o němž jsem ti nikdy předtím nevyprávěl ,tajemství cesty ,jejíž každá část vede ze včerejška do zítřka. Nebudu tvrdit ,že je snadná. Necháš za sebou panenky ,kočárky ,medvídky ,barevné míče ,papírové draky

– i mě....

Přísahám ,že tě nebudu od tvé cesty odrazovat….

Včera jsme byli na procházce ,ty jsi se někam zadívala a najednou jsi se začala bát ,že jsem se ti ztratil. A vidíš ,možná už zítra se budu strachovat já ,že se zase někam zadíváš a pak odejdeš s někým úplně jiným. Je to tak zvláštní ,jak rosteš ,ztrácíš strach a já jej nacházím. Věčný neomylný čas počítá tvé minuty ,oblaka úzkostlivě snáší své nejjasnější hvězdy ,ale ani samo slunce neuchrání své nejteplejší paprsky ,když je zavolá blankytná obloha letního dne.

Ne ,nikdy jsem nevěřil ,že budeš stále žít zavřená v domě svých hraček ,ale až vyrosteš z mého náručí a můj svět pro tebe bude příliš malý ,nezapomenu jak jsi vířila prach a roznášela radost po celém domě.

Nosila jsi s ní i kus slunce ,prach se usadil ,panenky uklidila máma ,ale tvá zář zůstala navždy v nás.

Tak tady u tebe sedím a vyprávím ti zatím co ty spíš ,vlastně právě proto ,abys mě neslyšela. Kdybys viděla mou tvář jistě by ses zeptala na co myslím a já bych asi nedokázal odpovědět....

Dívám se na tebe a vidím spící krásu ,teď už se jen skloním ,abych ji políbil. Nevzbudíš se ,dobře to vím. Vždyť podle pohádky jen krásný mladý princ může otevřít tvé oči a já jsem jen otec roztržité holčičky i budoucí ženy. Tak tedy spi. Kdo ví ,možná už zítra se probudíš a budeš velkou slečnou ,která si svou změnu vůbec neuvědomí ,ale možná ,že ji poznáš na mě.Až jednou budu docela jiný ,trochu zamyšlenější ,malinko vážnější ,o dost smutnější ,avšak nesmírně bohatý.

Dnes v noci jsem viděl princeznu a cítím se jako král….


>>:-( Napadlo někoho, resp. "autorku", že riskuje trestní stíhání za porušení autorského zákona? Tato píseň (Zatím co ty spíš) vznikla tuším v roce 1970 a má délku 5 minut a 16 sekund. Na pozadí je orchestrálka a v popředí recitativ. Je to moje zamilovaná. Přesto, že jsem se narodil až za dva roky po jejím vzniku, znám ji dobře. A dnes ji sám před spaním recituju své malé tříleté dceři. Pokaždé mně nádherně mrazí i zabolí u srdce. Je to hnus, že si někdo dovolí takovýto skvost, který byl ve své době Hitem a který zněl a zní nejen u táborových ohňů až do dnešních dnů po celém Československu prezentovat jako své dílo a doufá, že si nikdo nevzpomene. A nic na tom nemění ani to, žes pár slov tu a tam změnila, vypustila či přidala. Zřejmě Tě Tvůj táta nikdy pohádkou neuspával, protože bys věděla, že se nikdo nesmí chlubit cizím peřím. Lituji Tě. Asi jsi měla chudé dětství - chudé na lásku. A teď sklízíš plody. Vyrostla z Tebe jen ubožačka. Vystrašená osůbka, která se děsí dopisu ve schránce, protože čeká soudní obsílku. Původně jsem chtěl sám napsat pravému autorovi, nebo do OSA (Ochranného svazu autorského), abys za toto dostala za vyučenou. Ale během psaní tohoto dopisu jsem si to rozmyslel. Každý si zaslouží ještě jednu šanci a vazba by Ti jistě nic dobrého nedala. Může za to sám pan Mirek Černý a pravý text jeho písně. Poslouchám ho totiž právě teď. Takže jemu poděkuj a snad se i omluv za to, cos udělala. Možná Ti porozumí a odpustí. Možná se zachová, jak by se zachoval jen pravý táta. Tak to už nedělej.

Murtis
10. 06. 2004
Dát tip
Je to tak a omlouvám se, že jsem tě podezříval...

Arienalia
10. 06. 2004
Dát tip
Murtis: To nic ;-)

Murtis
08. 06. 2004
Dát tip
Já jsem se do téhle polemiky nepouštěl....

Arienalia
08. 06. 2004
Dát tip
Murtis: To už máš fuk :-) Opsala to a hotovo ,dál to řešit nebudem :-D

Arienalia
04. 06. 2004
Dát tip
Murtis: Kde vidíš obhajování? Pouze mě zarazilo ,když jsi povídal ,že je to píseň. Nějak jsem si nedovedla představit celou tuhle A4 stránku zhudebněnou. Ale budiž ,vysvětlil jsi a mně to stačí. Co se týče čárek ,pouze konstatuji fakt. Když někoho znáš déle ,něco z něj na tebe přejde. Tady to byl tenhle způsob umisťování čárek ve větách. Je každého věc ,jak jsi sám podotkl ,zda-li uvěří ,nebo ne. Ale já osobně nemám zapotřebí vystupovat někde pod dvěma nicky. To ,že ti na tohle sama Nienikwe nic nepíše ,bude tím ,že ji tenhle web nikdy moc nezajímal. Ale to už zase není moje věc ,tak to nechávám být. Myji si ruce ,abych tak řekla a přeji krásný den. Ať se ti ozývá už jen sama autorka.

Murtis
03. 06. 2004
Dát tip
Věřím, ostatně je to každého věc, ale podivné mi připadá proč ji obhajuješ...

Murtis
02. 06. 2004
Dát tip
Ne - je to mluvená píseň. A možná je i delší (neměřil jsem ji). Ale pokud mi nevěříš (jakože to tak vypadá), půjč si někde (třeba v knihovně) CD Balíček karet, písnička se jmenuje "Zatím co ty spíš"...

Murtis
02. 06. 2004
Dát tip
Prazvláštní ovšem je (a nutí to k zamyšlení) že jak ty, tak Nienikwe děláte tutéž chybu v psaní čárky....

Arienalia
02. 06. 2004
Dát tip
Murtis: Dobrá ,někde si ji seženu. Neboj ,nejsme jedna osoba. Ona pochytila tenhle způsob psaní čárky ode mě ,protože se známe léta. Ovšem pokud nevěříš ,nemohu udělat nic proti tomu

Murtis
01. 06. 2004
Dát tip
Ne, ale je docela dlouhá - odhadem 7 minut... Je to důležité? Pro mě je podstatnější, že tu někdo vydává cizí dílo za své...

Arienalia
01. 06. 2004
Dát tip
Murtis: Podle mě je poměrně nemožné narvat tady tuhle stránku do 7 minut písně.. předpokládám ,že má taky nějaký refrén.. nebo ne?

Murtis
31. 05. 2004
Dát tip
Sice pěkné, ale je to PŘESNĚ OPSANÝ text z písně Mirka Černého...! To by si myslím solidní autor neměl dovolit....

Arienalia
31. 05. 2004
Dát tip
Murtis: To tu píseň musí Mirek Černý zpívat tak půl hodiny ,ne?

Renja
20. 03. 2004
Dát tip
Tak tohle se mi moc libilo...doopravdy krasnoucce vyjadreny pocit...T*

Nienikwe
08. 02. 2004
Dát tip
Dero: Máš pravdu.Vážně netuším kdo mi je dal ,ale jsem ráda ,že je mám ,takže nemám potřebu to zjišťovat:-)

Arienalia
07. 02. 2004
Dát tip
Slzy překračují práh víček ,vzpomínky vzlétají do známé mysli ,srdíčko bolí za milovanou osobu...... Nádhera... a T-I-P !!!!!!!!

Dero
07. 02. 2004
Dát tip
Kdo Ti dal ty tři zbývající tipy asi nevíš, že? Není tu příliš obvyklé, že by tipující autor nepřipsal žádnou kritiku, takže tohle nutně vypadá podezřele ... :o))

WiruZ
07. 02. 2004
Dát tip
docela dobry......

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru