Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Trouba z Troubek

09. 02. 2004
1
0
753
Autor
chose

Tento příběh se odehrá v době povodní v r. 1997. Je to nedopsaná novela k hodnocení Vám předkládám cca 14 stránek úvodu. Zatím nevím jaká forma je přijatelonější, nuže tadz je pokus o ICH formu. Naposledy prosím za prominutí , ale jaksi je text nezformátován.

Na motivy skutečných údálostí z léta 19197

 

Úvod

 

          TROUBKY, zeměd. Obec v Severomor. kr.,okr. Přerov, na Bečvě; 2 183 obyv. (1980). Prům. dřevozpracující. Malá československá encyklopedie (1987).

Tak, a vím kam jedu. Zavřel jsem svazek  č.6 a vrátil mezi své bratry do knihovny. Ale proč tam jedu ? Věci se mají následovně. Myšlenka , že pojedu pomáhat do Troubek nebo do podobně postižených obcí mě napadla v autě při návratu z filmfestu ve Varech. Ten chlapík co nás vez měl zrovna spuštěný rádio (myslím , že to byl radiožurnál či co ?). No a tehdy jsme si vyslechli nějakou babku z  „Olomóca „ jak vykládá něco o krizovém štábu a koordinaci záchranných prací a dobrovolnících.

A kam se mají jako ti případní dobrovolníci hlásit. Telefonní číslo jsem si  hned zapamatoval , protože jsem dostal nápad  se tam hned vypravit . Byl začátek prázdnin (příprava na nezaměstnanost) , mě končila pracovní smlouva až posledního srpna , ale v červnu mi řekli , abych se už v praci neukazoval . Zřejmě se báli , že jim v podniku budu víc ke škodě , než k ú žitku. Já si to myslel taky. Co zvolným časem ? Na obzoru se žádná slušná akce nerýsovala. Prachy na to , abych se vypravil do světa nebyly . Jenom nuda, nuda ,nuda.

             „ Hele Bróňo, co takhle ject na Moravu pomáhat" Zeptal jsem se kámoše co jel se mnou.

             „ To nejde Chose , já už něco mám na práci"

             Bylo mně jasný , že se vymlouvá . Kdyby ten zmetek alespoň řekl na rovinu , že tam nechce jet. Určitě má tak na práci se doma válet , hulit trávu a myslet na rákosky. Jo a musí vyrobit vodní dýmku. Na druhou stranu jsem si dokázal představit  , jak my dva můžeme zapůsobit při záchranných akcích na Moravě. Dva flákači z Prahy jako výsměch snahám o projev národní solidarity nad obětmi. Zážitky z letošního fesťáku ve Varech byly zářným příkladem „aktivního „ přístupu k jakýmkoliv činnostem , jež bezprostředně nesouvisely s našimi základními pudy.

             První den nám nevyšel pokus o návštěvu kina. U bazénu se výborně popíjelo ,tak proč taky jít do kina , ne ?

             Zase tak výborně se tam nechlastalo. Ve dvě v noci zavolal nějakej idiot , že je tam bomba .

             Na druhej den jsme dokonce stáli frontu na ...... (sakra, nevzpomenu si co to bylo za film). Myslím , že hlavní hrdina je zmrzlinář. Po deseti minutách jsme to však vzdali . Bylo tam zjevně víc lidí, než je dvojnásobná  kapacita kina. A když otevřeli pokladnu , báťůžkáři nám názorně předvedli , jak se za komančů prodávali banány.

             Já toho měl po krk a Bróňa taky. Tak jsme šli znova na bazén , kde nám Telecom udělal čáru  přes rozpočet. Uzavřená párty pro VIP hosty. My plebejci měli právo sledovat elitu z ochozů a slintat . Někteří chudí bezvýznamní přihlížející dokonce plivali.

             „Žádnej strach Chose , my se tam nějak dostanem". Uklidňoval mě Bróňa.

Zatím co já byl vzteky bez sebe. Střídavě jsem něco mumlal o smůle od narození nebo se sháněl po nejbližším telefonu . Dokonce jsme přehodnotil svůj názor na toho idiota , co včera nahlásil bombu na bazénu .Ten chlapík má docela slušnej smysl pro humor ! 

             Když jsme s Bróňou asi po třetí obešli bazén ve snaze se na „Telepárty" propašovat , a já asi po stý zopakoval požadavek se na to vybodnout . Začalo mi to totiž připadat trapný pobíhat okolo jak hladovej vlk a nechat se zpoza plotu oslňovat baterkama všude přítomnejch goril . Bróňa se zastavil. „Tudy se tam dostanem". Prohlásil a ukázal na díru v plotě těsně pod úrovní bazénu. Všimnul jsem si , že za plotem  , kam až mé krátkozraké oko dohlédne je  nejmíň dvacet čísel bahna pokrytého souvislou vrstvou odpadků. Vzpomněl jsem si na Vykoupení z věznice Shawshank , Andy se brodil na svobodu pětisty metry tak smradlavýho bahna , že si to ani nedovedete  představit. My si museli proklestit cestu dvaceti  metry sraček , aby jsme si nakonec užili těch pochoutek co pro nás Telekom rozhodně (ne)přichystal. Ani nevím jak , ale nám se to nakonec podařilo.

             Byla to balada , saláty ,  chlebíčky , obložený mísy , guláš , několik druhů zmrzliny a veškerý pití zadarmo . Já se uklidnil ,a dokonce po první porci guláše jsme se s Bróňou shodli , že letošní festival ve varech byl vcelku úspěšnej. Bylo chlastání , bylo hulení , viděli jsme Landovskýho , stáli jsme frontu na film o zmrzlináři a na závěr úspěšný průnik na telecom párty. Jenom vidět alespoň jeden film se nám nepovedlo .

             Nyní si vezem zadky zpátky do Prahy a myšlenka na Moravu mě stále nemůže opustit.

„Ale je to dobrej nápad ne ?" Nenechal jsem se odradit .

Bróňa nereagoval.

„ Bude tam sranda , ubytování a jídlo zdarma . Budou tam ženský". Ten monolog mě přestával bavit .

„Bude tam práce". Odseknul Bróňa.

             Byl to pro mne signál , že další debata na téma povodeň , dobrovolníci  atd. nemá smysl.

 

             Už je to asi dva dny , co jsem „pohřbil „ Bróňu a neustále myslím na to , jak se dostat na tu Moravu nebo najít rozumný důvod jak oblbnout moje svědomí .

             Včera jsem dokonce volal tý babce do štábu v Olomouci. Zeptala se mě co umim. Já jí na to , že jsem počítačovej expert a , že chci zachraňovat utonulý computery nebo něco na ten způsob. Koordinátorka se zamyslela a pak řekla .

„No jestli nám chcete pomoct , tak každé ráno v šest nula nula před radnicí . Holiny a lopatu s sebou.

             Vzdálenost přes dvěstě kilometrů a ranní šichta my připadala jako jeden z možných důvodů jak ubezpečit mý svědomí , se na všechno vykašlat a odložit návštěvu zaplavený Moravy ad acta.

             Večer jsem šel do kina s Oswaldem a jeho rákoskou Ivou . Oswald je zvláštní patron . Jeho kulatému obličeji vévodí  předkus za který by se nemusel stydět ani Pepa Náhlovský. Prasečí očka zakrývají netradiční lennonky (dioptrické). A váží stejně jako já sto kilo a měří nestejně jako já 175 cm.

             Jeho schopnost udělat ze sebe autoklauna nebo za každou cenu sám sebe shodit se stala v naší partě legendou. Myslím , že příčinou je jeho vrozená těkavost a neposedná povaha . Je tak trochu motoricko psychicky rozhozenej. 

Jednou v hospodě  , když vyčerpal všechna témata k navázání hovoru s kolegy , si začal hrát s půlitrem. Přikryl ho táckem a uprostřed se snažil udělat díru párátkem . Když se mu to povedlo , párátko propadlo do piva . Tupě na to zíral , aby pak na párátko dokonce zapomněl . Jenže když odložil tácek z půllitru , za účelem dostavivší se žízně , byl u vytržení jak malej Jára a nemohl pochopit , kde se mu vzalo párátko v pivě.  

Příslovečná je jeho bezostyšná  zvědavost skloubená s neukojitelnou nutností si s něčím neustále hrát (viz. Párátko) nebo se neustále cpát jídlem.

Náš další kámoš Yetti  lapidárně shrnul Oswaldovu povahu v ironickém hádance, kterou mi před měsícem poslal. Je to brejlatý , zvědavý a prská To (při mluvení i při jídle ).Kdo to je ?

Nejzajímavější je na Oswaldovi jeho rákoska , která mu soustavně kazí pověst. Krásná blondýna s andělským obličejem. Lidi , co Oswalda neznaj se mě občas ptaj jak taková kost může chodit s takovým idiotem.

Kino bylo docela nudný , ani už nevim co to bylo a není to důležitý. Mnohem důležitější byl jeho návrh , aby jsme šli pro vodu . To je náš slengovej výraz pro hospodu Studna.

„Bude tam někdo ?". Hbitě jsem zareagoval. Pivo mi totiž chutná.

„Berny , Aram , Emil a táák". Strčil Oswald klíčky do zapalování a nastartoval.

„To je nějaká mejlka". Zapochyboval jsem. „Touhle dobou maj bejt někde na Ukrajině".

„Právě , že ne. Jak jsou ty potopy , tak se rozhodli , že místo na Ukrajinu pojedou pomáhat". Odvětil mi Oswald a bezděčně se zadloubal v nose.

„Oswaldéé . Můžeš si laskavě uvědomit , že řídíííš". Napomenula ho Iva. 

„Hele Oswáč. Ty mě houpeš. To je blbost. Ještě včera Berny říkal , že dneska jedou do těch pitomejch Karpat" . Nechtěl jsem Oswaldovi skočit na lacinej trik , což se mi dost často stává. Nicméně , někde hluboko ve mě začal hořet plamínek naděje , že by to mohlo být , tak jak to Oswald povídá.

„Přísahám , teď seděj ve studni a koordinujou odjezd do Troubek".

„Tak vohul tu plečku , ať je ještě stihnem v hospodě ". Pobízím Oswalda. „Ale jestli kecáš , tak ......". Mé pochyby stoupaly ruku v ruce s nadějí.

„Tak co?". Vyhrkl  Oswald. Otočil se ke mě tak rychle ,že stihnul poprskat mě i čelní sklo. 

Musím okamžitě něco vymyslet . Na další slintavou Tsunami neměl můj kapesník kapacitu .

„Táák ... siměnasral". Zklamal jsem Oswaldovu výbojnou zvědavost neoriginální odpovědí.

 

Oswald měl pravdu ! Ve studni seděl oddíl Platfus . Jmenovitě Berny , Emil , Aram a Oto a jedna externí rákoska . Zastihli jsme je právě v rušné debatě (polohádka),  jak mají být předpisový holinky vysoký. Sotva jsme si přisedli , Iva přerušila rozpravu a zavedla    další téma . Co to je „Ká Pé Zetka „ Všichni chlapi byli za jedno . Znamená to Krabička Poslední Záchrany. Iva s externí rákoskou byly za to druhý . Prý je to Krabička První Záchrany. Mě ta hádka nějak nezajímala , tohle téma už mi jednou sebralo hezké chvíle při žejdlíku .Stalo se to dokonce tady ve Studni. A tak jsem si vzal Bernyše kousek vedle , abych splnil účel mé návštěvy tohoto podniku (ha ha dva účely).

„Hele prej jedete do Troubek . Já chci jet s váma". Udeřil jsem na Bernyho .

Berny se zamyslel „Mnóó, ..... tak teda jako pojeď „.

Po pravdě řečeno , čekal jsem větší nadšení , než fádní „tak teda jako pojeď „. Nemusel by mi hned skočit okolo krku. Ale ta ležérnost mi připadala něco jako. Pro mě , za mě . Nebo. Dělej si co chceš. Prostě je mi to ukradený.

„ Moc nadšenej nejsi". Odvětil jsem Bernymu.

„Ale jo , je to skvělý". Nasadil Berny unavenou pózu a zapálil si modrý LM.

„Tak kdy se jede ?".

„No , my totiž jako jedem už  zejtra. Tak si někde sežeň lopatu a holiny. V sedm je sraz na Florenci". Fouk mi kouř do obličeje . „Stíháš to srabe ? ".

„Tak to abysme už šli. Je skoro dvanáct". Chtěl jsem naznačit , že dřívější odchod z hospody podstatně posílí šanci na včasný nalodění do autobusu.

Berny věděl kam mířím a naznačil mi , že Platfus je v pohodě . Ale že pochybuje o mě. Já mu zase naznačil , aby neměl strach . Co slíbim to dodržím.      

Naše vzájemné ubezpečování trvalo až do tří a stálo mě to nejmíň osm kousků . 

 

Vstávání bylo šílený. Celou noc jsem nemohl usnout a neustále se mi vybavovala myšlenka na to , že zaspím. Než nás stačil výčepák vyhodit z hospody , asi dvacetkrát byl na demnou vyřčen ortel , že kecám a stejně nikam nepojedu atd. Berny mi dokonce vytkl , že jsem nemakačenko a až budu střízlivej , pochopím co to obnáší práce dobrovolníka v rámci humanitární pomoci . Já mu zase oponoval , že to moc žere a plete si Bosnu  s Přerovem.

 Čeká nás euforie padesátejch let , místo modrý košile , na sebe hodíme triko s kačerem Donaldem. Nikdo  z nás nestavěl pece na Ostravsku v jednapadesátym , tak teď má možnost něco podobnýho zažít . A díky tomu , že mě vyhecovali , jsem ho ubezpečil , že u autobusu budu první já.

Druhýho dne ráno jsme se sešli na Florenci. Hádejte kdo byl u autobusu první ? Přece já! Oddíl platfus se trousil k autobusu jak švábi na pivo , a tak jsem si dlouhou chvíli čekání na moje kumpány krátil okukováním stejně postižených jako my ,  budoucích dobrovolníků . Spolu se mnou už na Florenci čekalo kolem pěti stejně nažhavených záchranářů. Trochu je přiblížím.

 Vítek a Helena . Nejdříve se mi zdály jako vyrovnaný milenecký pár . Později se v autobusu ukázalo , že to není pravda . Tak jsme Helenu přebrali a vytvořili nevyrovnanou šestici.  Vítek byl směsicí urostlého nezávislého rockera korálkáře , evidentní pohodám. Helena k němu výborně pasovala , proto ta mejlka na začátku. V obličeji sice průměr , ale tělo vynikající. Výška , prsa , zadek i nohy tvořily ideální harmonii. Když to převedu na chuť , tak je to Plzeň dvanáctka točená v hostinci U hrocha na Malé Straně.

Další nedočkavec dostal pracovní název Impresário a ten mu zůstal. Přestože jsem tuto přezdívku vymyslel , nevím pořádně z jakýho důvodu jí dostal. Na nástupišti působil civilním dojmem . Kdyby se mnou chodil na gympl , řek bych.

„Naprostej vobyčejňák, ani ryba ani rak. Člověk bez tváře , chodíte sním čtyři roky do školy a pak se zeptáte po deseti letech na večírku absolventů . Kdo to je? Takovej ten třídní šedej průměr co nakonec skončí jako trafikanti , prodavači , asistenti , pojišťováci atd. A kdo si pamatuje člověka , kterej mu denně prodává noviny a cigára."

Možná dostal přezdívku Impresário , protože v autobuse seděl vedle řidiče a nám se tam zdál náramně důležitej. Někdo dokonce navrhoval že mu budeme říkat Ředitel nebo Řídící , nakonec prošel můj návrh. V Brně se ukázalo , že naše domněnky co se týče důležitosti nebyly zcela liché. K impresáriovi si přisedl ambiciózní truhlář Petr a začal si hrát na koordinátora celé akce . Za trest dostal přezdívku Velký Vont. Jméno Petr se mělo stát v dalších dnech prokletím , ale to my ještě nevěděli.

Dalším pasažérem byl Čočkyn. Přezdívka napovídá , že  nejvýraznějším znakem na tomto individuu byly brýle. V pohodě předčily i jeho povahové vlastnosti. A ještě něco , do dnes nevím jestli Čočkyn umí mluvit .

Pak si to přihasil Aram , člen oddílu Platfus , student ruštiny na Fildě a po otcovi napůl uzbek. Aram je sympaťák vyšší hubené postavy . Hlavu velikosti míče na americký fotbal zdobilo chmýří ala Dalibor Janda. Kdybych nebyl starší než on , myslel bych si o sobě , že jsem jeho nedokonalá kopie. Na tváři vykouzlil čabajku od ucha k uchu. „Tak přece jedeš , tos' mě teda překvapil ?"

„Že váháš , když něco slíbim , tak to dodržim" . Připomněl jsem mu včerejšek.

„ Kde sou ostatní ? Voni ještě nepřišli ?" Ptal se netrpělivě Aram .

„ Támhle jde Berny". Ukázal jsem Aramovi přes rameno.

Když k nám dosupěl Berny , spustil omluvu místo pozdravu . „Teda chlapi jako sorry , ale nám neteče teplá voda".

„ Ty cestuješ potrubím". Rýpnul jsem do Bernyho.

„ Chtěl jsem se voholit , ty vole."Vysypal Berny ze sebe.  „Máš cigáro?"

Berny je systémák a má spolu s Oswaldem na půl živnost. Jejich firma se jmenuje Techcom a jsou provajdři Internetu. Berny zajišťuje připojení klientů do Internetu a Oswald jim píše upomínky . Je zajímavé , že na to jak se jim docela slušně vede v oblasti podnikání  , nevlezly jim současné úspěchy do hlavy . Na druhou stranu se dá konstatovat , že jim z toho šplouchá tak trochu na maják .Berny s Oswaldem se někdy chovají jako dva stánkaři na předvánočním trhu , kteří se nemůžou dohodnout jak se šábnout o celodenní tržbu .

Berny je docela krasavec oproti Oswaldovi. Má černou hřívu , zřejmě proto , že se narodil na Kubě . A uhrančivý modrý oči , zřejmě po matce. Dovedu si ho představit jako gigola typu Belmondo , ale je plachý dokonce svým způsobem ostýchavý.

Jako poslední se dostavilo duo 'A je to' . Emil , student sociologie nižší postavy s tváří čerta a fousy ala Aramis . ,Na první pohled bylo jasné , že si dnes ráno musel vyhledat ve slovníku význam slova 'lopata'. Oto . To samé v bledě modrém. Další typ salonního záchranáře , který drží lopatu zjevně po prvé v ruce. Otovou doménou je totiž svět jiných dimenzí . Svět E-mailů a konfigurací . Počítačům rozumí výborně . Když mi nepomůže Berny mohu se v klidu obrátit na Otu , co se týče nemocí počítačů. Ale Tím jeho manuální zručnost končí.

Nemohu si nevzpomenout na scénku při nohejbale . Jakým si záhadným způsobem se Oto dostal ke hře na síti , když soupeř útočil. Ve snaze dát nohu co nejvýše , aby odblokoval protihráčův míč , se pokusil povyskočit. Míč se mu nepovedlo odblokovat , ale zamotal si obě nohy  do sítě.

Takový záda jaký hodil se jen tak nepovedou . Nejdřív mi zatrnulo , že se přizabil , abych nato vybouchnul smíchy. Když si ještě uvědomim , že vypadá jako Woody Allen v šestnácti letech , je Oto výborná karikatura člověka sportovce.

 

„Čau kluci , já sem Petr z nadace Tulipán a mám za úkol Vás odeslat do Krnova". Představil se nám mladík okolo 25 let , mozek celý akce.

Pak si změřil s viditelnou nespokojeností „hojnou „ účast.

„No nic. Před chvílí mi volali dva studenti z Kladna , že jsou na cestě . .Počkáme ještě na ty opozdilce a vyrazíme." Ukončil Petr z nadace Tulipán krátkou seznamku.

Počkali jsme do půl dvanáctý . Jelikož opozdilci z Kladna stejně nedorazili , Petr z nadace Tulipán se rozhodl , že tedy vyrazíme. A všech dvanáct dobrovolníku se konečně dostalo na palubu autobusu. Trochu mě zklamala tak malá účast , protože se rád seznamuji a těšil jsem se na nové tváře , nic méně mít celý autobus jenom pro sebe také nebylo k zahození . Na Florenci se s námi rozloučil Petr a jeho přítelkyně , také z nadace. Původně se chtěl Petr účastnit dobrovolných prací jako my , nakonec do akce nešel , protože usoudil , že ho bude více potřeba v Praze při koordinaci odjezdů dalších dobrovolníků na Moravu.

Bylo  nám totiž sděleno , že jsme zatím první průkopníci vyslaní z Prahy organizovaně. A další nás budou následovat

Těsně před odjezdem se nás ještě ujala Petrova přítelkyně , aby nám zkratkovitě přiblížila co nás čeká. Naléhavým hlasem typu Radek John z pořadu na vlastní oči apelovala na dodržování základních podmínek bezpečnosti práce v oblasti postižené přírodní katastrofou. Například používání gumových rukavic se pro nás musí stát samozřejmostí . Je velice nebezpečné se dostat do styku s předměty , zvířaty (snad i s lidmi ) bez použití gumové ochrany. Pohybovat se v prostorách , které jsou pro nás vyhrazeny . Nepouštět se do vlastních riskantních akcí , nebo si dokonce hrát na hrdiny. Nahlásit každou oděrku . Jelikož jsou hlášeny první infekce , někde i dokonce případy výskytu moru , musíme dbát na pravidelnou dezinfekci. Musíme se pohybovat pokud možno ve skupinách a dbát pokynů pracovníků krizového štábu. Pokud budeme mít nějaké potíže , neprodleně zavolat do Prahy , mobil bude k dispozici.

Už se vidím jak si jdu odskočit na záchod a postup močení konzultuju s Petrovou přítelkyní. Aram se ke mně nahnul a řekl mi že ta ženská mluví hlavně ke mně . Jde prý o to vyvolat pocit strachu a abych si to ještě včas rozmyslel . Já mu odpověděl , že už strach mám , protože jestli ta rákoska mluví pravdu , tak v takových podmínkách určitě nefungují hospody.

Řidič nastartoval autobus , což byl signál pro ukončení školení z IPCHO.

„Takže mládeži v Brně naberete další partu , takže Vás v Krnově nebude tak málo . Mějte se dobře a ať se Vám nic nestane". Rozloučila se  s námi Petrova přítelkyně .

„My nejedeme do Troubek ?". Zařval jsem na ní . Ale to už řidič stačil zavřít dveře a rozjet se.

To mě poněkud rozčarovalo . Celou dobu jsem se těšil do Troubek , abych  všechnu tu hrůzu viděl na vlastní oči. A ne pouze zprostředkovaně , pomocí katastrofických záběrů TV Nova. Otočil jsem se na Bernyho , abych zjistil proč tam nejedem.

„Mno , tak teda jako mě je to vcelku jedno kam jedem , hlavně , že jedem". Odpověděl  mi Berny a zeptal se co vezem za pití .

Téma alkohol v autobuse mne ihned zaujalo . „ Já mám slivovici". Pochlubil jsem se.

„Já borovičku". Hbitě zareagoval Aram.

„Já taky". Následoval Emil Arama.

„No to je pohoda , to teda jako nemusim ten rum ani vytahovat."

„No to fakt nemusíš". Odpověděl Emil Bernymu a naznačil , že se mu zvedá kufr.

„Já asi budu muset něco koupit , nižto sem na to zapomněl". Zamyslel se Oto a podrbal se s gustem filozofa na rašící bradce.

„Pak tady mám krapítek medoviny , co my zbyl z jedný pařby". Pokusil se Berny zpestřit svou nabídku alkoholu.

„Fakt , jó ?!" . Vyhrkli jsme s Emilem ve stejný okamžik. „Sem s tím něco sem o tom čeť."

„Jo , ale tohle si eště nečeť.Natáhl se Berny přes uličku  a podal mi poslední výtisk sorry.

„Tvoje Bába to četla". Odseknul jsem Bernymu. „Dej mi napít a já ti za odměnu něco řeknu o medovině a možná se s tebou podělim o cigára".

„Tak jo , ty mi něco řekneš o medovině a dáš mi cigáro a když se mi to bude líbit , tak ti teda jako dám podle toho napít". Laškoval se mnou Berny.

„Dobře Berny , to zní férově" . A podělil jsem se o své encyklopedické poznatky , týkající se historie a technologie přípravy medoviny . „Než se u nás rozšířilo pivovarnictví s rozkvětem měst ve 13. a 14. století , byla hlavním nápojem medovina. Tento nápoj vznikal svařením medu a vody , s přidáním chmelu a koření".

„HA ha ha". Vysmál se mi Berny . „Tak teda jako ty tvoje poznatky o medovině jsou nuda . Cigára si koupím na nejbližším odpočívadle , a maximálně se můžeš podívat jak si připiju na tvoje zdraví".

Zakřenil se na mě a dal si doušek.

„Seš pěknej podvodník". Bědoval jsem nad údělem blba zájezdu k němuž mi Berny před okamžikem dopomohl.

 

Cesta probíhala ve vynikající pohodě . Nás pět okupovalo zadní sedadla autobusu a víceméně jsme si mohli dělat co jsme chtěli. To znamená hlavně plácat nesmysly na témata „hospoda, gympl , školní výlety, poslední Silvestr, co to je za typy co před náma sedí atd.". K navození útulné atmosféry v plechové krabici utopené na nekonečných kilometrech řeky z betonu jsem dal do placu svou zaručeně domácí slivovici . Bernyho srdce se rozplývalo , protože já mu asi před měsícem slíbil , že mu dám ochutnat z našich rodinných zásob. Učinil jsem tak na popud jeho prohlášení , že nejlepší pití je domácí slivovice . Nevím kde k tomu poznání přišel , ale mě velmi potěšilo. Berny je zatím jeden zmála lidí z mého okolí , kteří se nenechali zlákat mamonem rokerské pózy tequila rituálu jehož jsem mnohdy ve studni svědkem. Já osobně proti samotnému pití tequily nic nemám , ale pít tequilu po vzoru barbarských amíků s citrónem a se solí je dokonalé znehodnocení vyjímečné chuti mexické kořalky , stejně tak tequila s tonikem čili slamr , někde to dokonce nazývají bouchačka či La bum bum. Příkladem pózerského pití tequily chci naznačit , že se cítím být patriotem a ctitelem tradic mé domoviny , mám rád Plzeň , vopilosti nezpívám státní hymnu a nenechám se oblafnout kdejakým trikem západní kultury , které na nás doléhají s neúprosnou pravidelností jako ženská menstruace.

Jedním takovým fenoménem názorného projevu západního trendu je například House music. Znám pár trendařů , kteří v době rozpadu ČSFR měli rozpadlý hudební vkus a poslouchali Milli Vanilli vzápětí byli schopni přejít na Há Céčko (Hard Core) navštěvovat sedmičku a popíjet bourbon . Neuběhne ani rok a místo canibal corps jim vyhrává ve volkmenu house a za nejlepší pití na světě považují tequilu.

Poslední trend , který mne ovlivnil byla vlna heavy metalu , především jsem se specializoval na Iron Maiden . Ve škole si na mě učitelé poukazovali narážkou „Hele džínsmen" , protože jsem nosil džíny a džísku pošitou spoustou nášivek kapel , který jsem dokonce ani neznal , ale byl to tenkrát takový trend.  

Do Brna jsme dorazili asi ve dvě hodiny a tam na nás čekalo kousek od hlavního nádraží kolem pětadvaceti lidí z lopatama. Emil v lehkém opojení slivovicí nabádal řidiče , ať jim nezastavuje . Prý jsou to cikáni a maj polední přestávku na svačinu . Dušoval se , že je zná , protože jim podobný takhle makaj už půl roku na výkopu před jeho domem . Berny se zase podivil proč ze cvičných důvodů nepoklidili hlavní nádraží .

„Měli nato přece spoustu času , nižto na nás museli čekat asi čtyři hodiny teda jako". Ospravedlňoval svou hlášku Berny.

„Chlapi jdu do bufáče , jde někdo se mnou?". Oslovil jsem kámoše a nečekal ani na odpověd , protože jsem spěchal ven abych si prohlédnul nový dobrovolníky , respektive dobrovolnice ještě na peróně. V autobuse se špatně prohlíží .V případě  ,že sedíte vzadu si troufám říct , že je to ještě horší , můžete si tak maximálně prohlédnout rašicí plešku kolegy co sedí před vámi , jako si já po celou cestu prohlížel  tu Otovu.

                   Cestou do bufáče jsem se ještě nechal úspěšně okrást banditou s jedním uchem , tak důvěrně přezdívám krabicím od telekomu , co mají sloužit k uspokojování našich potřeb po komunikaci mezi lidmi na dálku . V mém případě mi ta zatracená krabice dopomohla k uspokojení mé touhy , abych se zbavil všech přebytečných drobáků . Později se ukázalo , že jsem mohl banditovy s jedním uchem nabídnout celý obsah své peněženky , protože jsem neutratil ani floka . Na nádraží to vypadalo jako v obchodním domě GUM v Moskvě před deseti lety. Všude na všechno fronta , dokonce i na záchod jsem si musel odběhnout do parku.

     Mezitím se už Brňáci stačili naložit ,a tak se čekalo jen na mě.

"Děcka , kde se touláte , už se čeká jenom na vás". Křičelo na mě z dálky dlouhé obrýlené bidlo. Překvapeně jsem se okolo sebe rozhlédl a hledal neviditelný děcka co se semnou měly opozdit . Nakonec mi došlo , že to bylo dlouhánovo specifické oslovení člověka , kterého ještě nezná.

Dlouhán se usadil vedle Impresária u řidiče a věnoval mi dlouhý vyčítavý pohled.

"Snad se tolik nestalo". Utrousil jsem a vykročil si to chodičkou na své místo. Dlouhán čekal až se usadím a vzápětí vstal a rozkročil se v uličce .

Děcka já jsem Petr a tohle je můj mobil ". Ukazoval na svoji zvednutou paži.

"Nadace mě pověřila , že mám zajišťovat styk z Prahou".

Úsečnost z jakou mluvil Peťa dlouhán a jeho fyzický vzhled mi náhle připomněli scénku , kdy se rodiče svých nezbedných dětí učily kouřit marihuanu z filmu Taking off. Nelenil jsem a svůj poznatek za tepla sdělil Emilovi.

"Hele to trdlo vypadá jako ta smažka z Taking off".

"Nevim co tím myslíš".Oponoval mi Emil ."Ale mě připomíná velkýho wonta".

"No tak děcka , ještě jsem neskončil" . Okřikl nás Péťa.

"No jo je to von , velkej wont". Přidal se Aram.

Zatím co jsem dlouhána překřtili na Velkýho Wonta ......

 

............................. pokračování možná příště.

 

 

 

 

 


chose
28. 03. 2005
Dát tip
Mam to rozepsany , hodne materialu okolo, takze to nepisu jako na pokracovani. Pruser je, ze sem tento kousek nesformatoval, tim sem to docela pohnojil.

podezdívka
23. 03. 2005
Dát tip
Je to sqělý! Psáno přesně tak, jak mi to vyhovuje.Má to spád, žádný chození kolem horký kaše.Navíc je tam spousta bodů, s kterýma se ztotožňuju.Třeba ta image "džíny, džíska" - taky jsem to v telecích létech nosil a k tomu ještě vlasy až nad prdel. Nebo zmínka o filmu "Taking off" - ten se mi moc líbí a ta scéna, jak ten hulič ukazuje těm rodičům kouzlo marjány, obzvlášť. Taky se mi líbí, že máš rád Plzeňský pivo, což mě jako Plzeňáka těší, ale nevím jaká je "Plzeň dvanáctka točená v hostinci U hrocha na Malé Straně". Snad jí tam někdy zkusím.Pro mě je zatím nejlepší Gambáč v hospodě U Kostečků na Slovanech ;-). Těším se na pokračování! *TIP*

johanne
23. 04. 2004
Dát tip
ta délka... ne :o aspoň si to jinak zformátuj

kindly
10. 02. 2004
Dát tip
ty kráso, tak tohle je mega dlouhý....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru