Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vejce, nebo slepice

09. 08. 2000
2
0
5499
Autor
StvN
Ani nevim jak to přišlo, mému mozku se zachtělo myslet. Za téma si vybral otázku ryze filozofickou. Otázku, kterou se normální člověk brání před chytřejšími lidmi: ?A když seš tak chytrej, tak mi teda pověz, co bylo dřív, vejce, nebo slepice?? Můj mozek se zcela samovolně rozhodl rozlousknout tuto zdánlivě neřešitelnou otázku. Nevzpomínám si že by se kdo kdy obtěžoval s odpovědí. Vždy se skončí u otázky. Započal tedy myslet deduktivně a postupně se dobral přes následující fakta k ještě dále následujícímu závěru. Dle mého názoru, je prvně tato otázka špatně položená. Měla by znít asi takto: ?Co bylo nejdříve, vejce, kuře, nebo slepice?? Nemůžeme přece jenom tak vyloučit jedno vývojové stadium. Více z vyprávění než z vlastní zkušenosti vím, že je tomu takto. Z vejcete se vylíhne kuře. Z kuřete vyroste slepice. Slepice snese vejceto. Zjednoduším-li to, vypadá to následujícně: vejce, kuře, slepice. Jelikož se ale chceme dobrat k počátečnímu pořadí, měla by si vývojová řada stát takto: ...vejce, kuře, slepice... -před vejcetem slepice, za slepicí zase vejce, mezi nimi kuře. ?Nekonečná? řada. Nyní úvaha. Byla-li by první slepice, znamenalo by to, že by vznikla ještě před tím, než mělo kuře šanci spatřit světlo(za jistých okolností tmu) světa, což není možné. Jak může vzniknout dospělý jedinec, bez předchozího stádia mláděte? Nemůže, neveděl by jak má vypadat. Je tedy jasné, že dříve nežli slepice, bylo na světě kuře. Bylo-li by první kuře, znamenalo by to, že by vzniklo ještě před tím, než mělo vejce šanci ukázat světlu/tmě světa co ukrývá ve svém nitru, což také není možné. Vždyť to kuře bylo teprve v tom vajíčku co by bylo až dlouho po onom kuřeti sneseno slepicí, která by se byla vyvinula z kuřete, které by ale bylo teprve zárodečným obsahem onoho vejcete, které by ta dotyčná slepice právě snášela, a ze kterého by se potom vyzobalo ono kuře jež už tu jednou bylo.(Když tak nad tím přemýšlím, není tomu tak snad už od té doby co jsem se narodil?) Bylo-li by první vejce, tak nevíme, kde se tu vzalo nebo z čeho vypadlo. Nyní víme, že vejce snáší slepice, respektive slepice snáší vejce, ale když ještě slepice nebyla, tak to vejce nesnesla, takže žádné vejce nikdy nebylo tudíž ani kuře, ani slepice potom reálně neexistují. My ale víme co víme a krom toho se ještě tu a tam rozhlížíme a vidíme, že zatímco támhle klofe slepice, tak o kus dál klofe kuře a ještě o kus dál sedí jiná slepice na vejcích. Vidíte, všechna tři stadia, a v jednu dobu. Je tedy nad světlo jasné či nad tmu tmavé, že první nebylo nic. Jak vejce, tak kuře, tak i slepice vznikly najednou a mimoto je to tak pitomá otázka, že už nehodlám mrhat časem ani prostorem na takovéto a jiné jalové úvahy. Konec. Příště se s vámi podělím o geniální myšlenku, která mě zničeho nic spadla do hlavy. Napadlo mi totiž, že vím jak vznikl vesmír.
StvN
15. 11. 2005
Dát tip
Pět roků, no, to mi bylo tak, kolik je dneska tobě. Historie se opakuje.

jecko
14. 11. 2005
Dát tip
kdysi, človeče, je to už 5 rokov staré. ale aspoň si sa poučil, že nemáš strkať nos do vecí, na ktoré nemáš. ;-) kecám, ide ti to, len tak ďalej. a drž sa svojho sedláckého rozumu (dúfam, že som ťa neurazil...ehm, pardon, neprecenil ;-)) * j.

v té řadě ti něco chybí: takže je: vejce, kuře, nádivka, slepice a stývn no, takže to můžeš zase celý přepsat :) anebo radši přespat

StvN
12. 11. 2005
Dát tip
Co tě to vzalo zavítat do těchto starých zatuchlých vod? Ale máš samo pravdu, tehdy jsem ale o nádivce ještě nevěděl a o tom, že se kuře umí udělat samo už vůbec ne.

náhoda, no a vidět v seznamu děl slepici, to je dostačující impuls :)

StvN
17. 05. 2005
Dát tip
Asi to bude samička obecná.

Tragicus
11. 05. 2005
Dát tip
Ja myslim, ze odpoved by byla jednodussi, kdyby se jasne definovalo, co je to slepice. Jestli se mysli proste samicka od hrabaveho ptaka nebo kura obecneho. Odpoved je tak nebo tak jednoducha...

bíglinka
12. 01. 2003
Dát tip
zapomněl jsi na kohouta :-) tudíž jsi asi uvažoval o samooplození otázka "co bylo dřív" příchází v úvahu při existenci času třeba všechno, jak to my vnímáme, vzniklo opravdu najednou spolu s časem :-)))

StvN
12. 01. 2003
Dát tip
Je to blbost, napsal jsem to, když jsem byl malej.

bíglinka
12. 01. 2003
Dát tip
jako malá jsem se nad tím taky zamýšlela, dodneška neznám odpověď :-)

Kandelabr
05. 01. 2003
Dát tip
takový typicky písmákovský blábol s typickým písmákovským stylem trochu křečovitého humoru

StvN
05. 01. 2003
Dát tip
Myslim, že tohle první prosa, kterou jsem vůbec napsal, když nepočítám slohovky a dopisy. Potěšils mě, kdyžs napsal typicky písmácký blábol, zajímalo by mě ale, co jsou ty pozdější?

StvN
10. 09. 2000
Dát tip
OK.

Eternal
09. 09. 2000
Dát tip
Cestovat v čase nelze. Lze čas využít natolik, že jako by se čas zpomalil, ale nelze v čase cestovat zpět. Až odpovíš na tu reinkarnaci, a začnem to téma, tak se Ti to pokusím vysvětlit jak to vidím já.

StvN
08. 09. 2000
Dát tip
Maličko, víc a víc, ale nikdy nebudu mít úplně jasno, vždycky se přižene další mrak. Kupříkladu teď mám problémy s cestováním v čase. Co ty na to?

StvN
06. 09. 2000
Dát tip
Kdyby? Taky mě napadla spirála, spirála času, den noc, den noc, pořád stejně dokola, ale vždycky trochu jinak.

Eternal
06. 09. 2000
Dát tip
To je přesně ono... všechno jde dokola, ale vždy o maličko jinak, neexistuje nic stejného jen podobného, protože čas jde kupředu. A nezůstává v kruhu. Jenže to není tak jednoduché jak se to zdá. Poněvadž spirála jde matematicky velice jednoduše vyjádřit jedním vzorcem. chápeš? Proto to není tak jednoduché. Tahle spirála, o které debatujeme má v sobě zakodovanou paradoxní achaotickou rovnici a tu ještě nikdo nedokázal vyjádřit. Ani pomocí strojů. Jen uvědomělá mysl dovede s tímto vztahem zacházet... a z toho právě vzniká intuice a odhad. už Ti to je maličko jasné?

Eternal
03. 09. 2000
Dát tip
StvN, podle mě to lze i nazpět. Přítomnost je jen pár vzorců, které kódují budoucnost na minulost. A podle všeho, jak se mě to zdá, v tom je i jakási logika a ne jen pouhý neuspořádaný chaos. Hele určitě si někdy připadá, že život koluje v kruzích. Že občas děláš stejné věci, občas uděláš stejnou chybu. Prostě jako by život byl jen kruh. Občas mě to připadá, že to je spíš víc kruhů. Ale život nemůže být jen součet několika kruhů, život pokračuje, a kruhy na sebe nenavazují, nemají počátek a ani konec. S navíc, kruh není prostorový, ale život je. Vem si model spirály, pravidelné spirály. Má začátek i konec, je to tak? A když ne na tu spirálu podíváš pouhým okem ze shora, tak co uvidíš? Kruh, že? Jenže život není pouhá pravidelná spirála, ani čas neplyne pravidelnou spirálou. Co Ty na to říkáš? Stačí jen odhalit vzorec tvorby té spirály, a pak přičítat konstantu a odečítat, a má minulost a nebo budoucnost... jojo, kdyby to však bylo tak jednoduché. :o)

StvN
02. 09. 2000
Dát tip
Eternale, určitě jsi dobře pochopil, že mi nešlo o vědeckou úvahu, ale spíš o pár logických asociací. Vím, že je blbost hledat počátky ve vztahu k dnešku. Podle vývoje se dá rozpoznat co bude dál, ale zpátky to nejde, si myslim.

Eternal
30. 08. 2000
Dát tip
Bravůrní odhalení, a víš že máš pravdu? Před slepicí, kuřetem a vejcem byli přeci jednobuněční organismy a před nimi viry. A co to je vlastně vejce?

StvN
13. 08. 2000
Dát tip
Ta úvaha je už na světě, ale určitě nejni taková jako tahleta, takže abyste nebyli zklamáni.

Mahoney
10. 08. 2000
Dát tip
jasně sem s ní :-)) (*)

PS
10. 08. 2000
Dát tip
:o) Výborná úvaha, s vesmírem neotálej a hned ho dodej! :o)

Katerina
09. 08. 2000
Dát tip
Uz se na tu uvahu o vzniku vesmiru tesim!! :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru