Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písmák.cz

14. 02. 2004
2
0
1313

Víte, donedávna jsem považoval svoji osobní literaturu za něco neposkvrněného, čistého, co má význam pouze pro mě samotného, a to ne význam ledajaký. Psaní a přemýšlení o literatuře mi bylo vždy svaté. Bude tomu tak i nadále.

 

Avšak jsou věci, které dokáží člověka znechutit, vzít mu elán do další práce. Takovým impulzem pro mě byl bohužel i písmák.cz. Ne snad server jako takový, ale lidé, kteří ho okupují a dělají z něj to, čím nyní díky jim je. Smetištěm prázdných slov, jejichž význam se ztratil kdesi pod krustou vyumělkovanosti, přetvářky a marných ambicí.

 

Prosím, těchto několik vět nemíří na nikoho z vás, nemají za úkol někoho pohanět, zkritizovat, směřují snad jen k nenápadné otázce, která je však stěžejní pro jakékoliv literární bytí. Proč píšete? Nepochybuji o tom, že se literaturou obohacujete, znáte její význam pro svůj vlastní pohled na svět, píšete pro to, abyste mohli na vše pohlížet skrze barevné sklíčko inspirace anebo pro úplně něco jiného. A nutí vás přemýšlet o tom, co píšete. Tohle si každý z nás může nejlépe zodpovědět sám se sebou, pochybuji, že je tomu jinak.

 

Upřímně, nebortí se vaše iluze a sny o literatuře po tom všem, co je zde na Písmáku k vidění? Mé ano. Snažím se odolat, nepoddávat se. Nejhroznější myšlenkou potom je to, že i já jsem jen figurkou v moři marných slov nemajících žádnou hodnotu.

 

Je mi zle z té řady básní, která se každou minutu rozšiřuje o další a další. Tímto nechci nic vytýkat básníkům, jedním dechem však dodávám, že mezi nimi je, alespoň zde je tomu tak, nejvíce těch, kteří z Písmáka dělají to, o čem byla řeč výše. Ruku na srdce vy, kterých se tato slova dotkla, není vaše psaní již programové? Víte, že „tohle se čte“, a tak také „tohle“ píšete? Je to krátké, umělecké  rojení frází a odraných slovních spojení tisíckrát napsaných již někdy předtím. Vznikají lepence písmen a slov o lásce a podobných záležitostech, pod nimiž se hromadí řádky chvály těch, kteří snad chtějí sami sebe utvrdit v tom, že smysl díla bezezbytku pochopili a vytěžili z něho veškerou estetickou hodnotu. A doufají, že onen pochválený je také časem poplácá po zádech.

 

Proč píšete? Pro radost sobě i ostatním, pro váš svět anebo proto, že víte, že se nejvíce čtou věci o nešťastné a šťastné lásce ne delší než deset veršů? Často mívám pocit, že druhá část otázky je ta pravá. Nikdy předtím, mě nic takového nenapadlo.

 

Snad se pletu a lidé píší o takových věcem proto, že oni sami i ostatní to tak chtějí a potřebují to. Chci tomu věřit.

 

Na Písmák nezanevřu, chtěl bych sem v budoucnu dát pár svých řádků. Stanu se tak možná jedním z tisíců darmomluvků, se kterými se tady setkávám. Snad to bude jinak, snad se z vašich názorů dozvím něco opravdového…

 

Díky za vaši krátkou pozornost.


johanne
13. 10. 2004
Dát tip
no, četla jsem všechna tvá dílka z velké části máš pravdu, nechce se mi číst celou diskuzi nahoře, takže... už jsem takhle mluvila k více autorům, je to taky hodně o kritikách a navíc próza se tu prostě čte málo (narozdíl od těch laciných veršů na pár řádek, jejichž přelétnutí člověku zabere několik vteřin a nemusí se nad nimi většinou ani zamýšlet) chápu tvou skepsi, taky jsem si tím prošla zkoušej hledat - nebo odejdi. Pochybuju, že je jiná cesta ven.

Kelis
04. 09. 2004
Dát tip
Narazil jsem na toto náhodou a: hmm.. připadá mi to jako od ukřivděného autora, kterému někdo něco nepochválil. (I když jsem jiné tvé dílo nečetl. Ale podívám se "já méněcenný" na tvá jistě "božská" díla.) Připadá mi to hloupé. Promiň.

bielaaura
07. 03. 2004
Dát tip
Červený vrch, za to, že si ľudia môžu prečítať Tvoje diela, ktoré sú podľa mňa v pohode, vďačíš Písmaku. Ja som najprv chcela byť len čitateľ, zaregistrovalo ma to ako autora, tak som o deň na to za dvadsať minút napísala prvú vec, čo mi napadla a odoslala ju ako prvé ,,dielo". Ďalšia báseň, ktorej napísanie už zabralo pol dňa (skoro celý), mala tak isto ako prvá hroznú kritiku. Trochu som za to na Písmak zanevrela, no neopodstatnene. Len hlúpy sa môže hnevať na niekoho, kto vyjadrí svoj názor podľa svedomia. Pretože neprajné slová nik len tak nenapíše- potom by z tvorby nemohol mať radosť, nemohli by tu byť ľudia ako napríklad Ty. A toto nepíšem preto, aby si si prečítal moju tvorbu. možno si ju nakoniec predsa prečítaš. prečítaš si ju? prečítal by si si ju? prečítaj si juuuuuuu! ahojte. Danka

Gerzon
20. 02. 2004
Dát tip
Morpheus_de_666: Kdo mluví o věku? Mluvím o prožitcích. Je pochopitelné, že když je někomu 30, měl možnost prožít silných zážitků, které by v něm event. vyvolaly silnou potřebu je sdílet, více, než někdo, komu je 15 let. Prostě říkám, že 15ti letý autor, který sype do Písmáka jednu lyrickou báseň za druhou, není pro mne (zdůrazňuji PRO MNE, ne pro tebe nebo někoho dalšího) věrohodný. Na takový názor mám právo a mám právo jej i zveřejnit. To je vše.

sicco
15. 02. 2004
Dát tip
svět spjeje k záhubě, mladí nemaj morálku a kdejaký hňup se snaží napsat knihu Hádejte, kdo podobná slova vyřkl, napovím Vám, že je tomu už více než tisíc let A teď vážně, pěkně jsi to řekl. (červený vršku, kde hlupí hledaj hrušku) Mám velmi lehkou radu, jak se sám sobě stát editorem. Vše co napíšet, nechte půl roku uležet a pak si je přečtěte znovu. Pokud vám nezrudnou tváře a nezblejete se hnusem, pošlete to na písmáka. Pokud nevěříte, přečtěte si něo, co jste napsali před půl rokem a věřte mi většinu toho smažete. Aspoň v mém případě to zabralo dokonale.

Jak jste sami připomněli, jsem zde pouze krátce, nemohl jsem tedy tušit, že podobné věci se tu objevovali již dříve. A co na tom, když je to stále pravda? Ale co, alespoň vy, kteří jste proti, máte nějaký "argument". Rozhodně nemělo jít o nějaké spasitelství, to vy přece moc dobře víte. Udělám asi dobře, budu-li se držet rady Vinkiho, najdu si své autory a jiné Spící krásné kapacity nechám stranou. Díky za váš ohlas.

Gerzon: svými názory jsi mi doslova vyrazil dech. Beru to jako dobrý vtip, snad si opravdu nemyslí, že síla emocí a schopnost jejich vyjádření je přímo úměrná věku? Absurdní. Mám pocit že mluvíš o lidech o kterých nemáš ani ponětí. Možná to ještě není tak dlouho co jsi byl "teenager". Ale každý dospívá jinak a jindy. Máš asi štěstí že ti to "dětství " vydrželo tak dlouho.

Zly
14. 02. 2004
Dát tip
ach bože, další Spasitel...

Dero
14. 02. 2004
Dát tip
Tnul jsi do živého. Těším se na debatu, která se tu pravděpodobně rozpoutá. Myslím, že tomuhle dílku by klidně seděla kategorie "diskuse". Je tomu tak, mnozí píší proto, aby psali. Vědí, co se "prodává" a co ne a taky se podle toho zařídí. Na druhou stranu, jsou tu také ti, kteří píší, protože to potřebují, je to takový jejich ventil, vyjádření jejich pocitů. Často tady bývají nedoceňování, to je pravda, protože literárání úrověň/neúroveň jejich děl bývá často žalostná. A pak jsou tu další, kteří píšou, protože je to baví, potřebují to a jde jim to. A na jejich obranu nutno podotknout, že jsou to povětšinou ti nejčtenější. A po právu. Myslím, že každý trochu zběhlý čtenář pozná rozdíl mezi procítěnou básní, či jakýmkoliv jiným dílkem, které má duši a pouhým slepencem metafor, alegorií a přirovnání - a podle toho se také zařídí. Je to prostě tak. Figuruje tu neskutečné množství autorů, kteří prostě touží vložit dílko a být poplácáni po ramenou. Ale to je prostě zákon evoluce. Více lidí -> větší lidovost -> menší profesionalita -> větší touha prosadit se za každou cenu. No, to je v kostce asi tak všechno, co jsem chtěl podotknout. Díky.

Dero
14. 02. 2004
Dát tip
s_b: Je tu nový, nech ho žít. :o) Musíš uznat, že za tak krátkou dobu, co tu je, to vystihl moc hezky. :o) Jako ti před ním. :o))

Dero
14. 02. 2004
Dát tip
Ujme, provokativní název -> čtenost. Provokativní obsah -> diskuse. Bohužel.

Dero
14. 02. 2004
Dát tip
s_b: A nikdy to nic ani nevyřeší. To jsou prostě ideály jednotlivých autorů. Gerzon (avi) taky navrhoval, že by se nemělo kritizovat stylem "líbí/nelíbí/:o)))" ... možná má pravdu, ale taky je to jen jeho ideál.

Možná je to tím, Spící krásko, že je to o takových pisálcích, jako jsi ty... Promiň.

Dero
14. 02. 2004
Dát tip
s_b: I shalt abdicate. :o) Jistěže ne, to bylo jen taková out of topic poznámka ... :o)

Dero
14. 02. 2004
Dát tip
s_b: Taky Tě mám rád ... :o))

Vinki
14. 02. 2004
Dát tip
a ja jsem tady protoze miluju sleep a jeji drtive kritiky a neuhlaze pravdy s obcas dost vysmevnym usmevem... to sem asi rikat nemel, co? Tak nic ;). Hochu, nespasis to tady, ale co nadelas? Najdi si sve oblibene autory jako my a bud rad. Obcas se nekdo nadejny najde... a tyhle uvahy si nech, vim o cem mluvil...

Quinn
14. 02. 2004
Dát tip
Dero: neujme...panz lidi, ktery uz tu existujou dlouho, tadle problematika jaksi nezajima...tadle vykriky propaguji vetsinou novi autori, kteri jeste neziskali potrebnou ctivost a s rozsirenyma zornickama pozoruji kazdy tipek, kterym jim pribyde a nechapaji, proc jinym jich pribyva neumerne vice... === tim jsem vyjadrila vse, co bych chtela rict i autorovi tohoto prispevku Quinn :o)

Vinki
14. 02. 2004
Dát tip
tohle nebylo mysleno spatne, to pozor .)

papouch
14. 02. 2004
Dát tip
já nic nepíšu, tak co se do mě navážíte????? :-))

Gerzon
14. 02. 2004
Dát tip
Musím říci dvě věci, Dero: - příjemně jsi mne překvapil, že a jak jsi šel do sebe. Pokud jsem předtím do tebe trochu šťouchal, přál jsem si jen, aby ses zamyslel, ale spíš jen tak dovnitř, pro sebe - v tom, co jsi napsal, s tebou souhlasím. Proč? Např. proto, že si myslím, že lyrika je intimní záležitost. Je to něco, co reaguje uvnitř člověka na silné osobní prožitky, na takové, že je člověk nemůže udržet a musí je vykřiknout do světa. Vzpomínám si, jak silně jsem prožíval to, když se nám narodila první dcera, dokonce si ještě dnes, po letech, dovedu vybavit jak voněla, když jsem si nesl z porodnice domů. Také si vzpomínám co jsem tehdy musel, říkám MUSEL, napsat. Kolikrát za život člověk prožije tak silného? A kolikrát z toho MUSÍ vnitřní prožitek s někým sdílet? A kolikrát z toho umí dát takovému sdělení lyrickou formu? A kolikrát z toho se mu to povede tak kvalitně, aby to smělo spatřit X jiných čtenářů? Promiňte mi, prosím, jestli považuji za literární úchylku teenagerského autora, který na Písmáka sype jednu lyrickou báseň za druhou. Takový autor patrně nestaví na silných osobních prožitcích, ledaže by za takový prožitek považoval každodenní cestu autobusem do školy..Jeho díla, jakkoliv budou podařená, mohu považovat nanejvýše za technicky zdařilé pokusy o lyriku. A teď se, prosím, podívejte, kolik procent na Písmáku zveřejňovaných děl tvoří lyrické básně. Na druhé straně jsem v poslední době přečetl na Písmáku desítky zdařilých povídek nebo pokusů o ně. A téměř žádné kritiky, které by autorům řekly, v čem byly jejich povídky dobré, kde by se daly vylepšit, jakých chyb se autoři dopustili. A proč takové kritiky neexistují? Ono se totiž do půlřádkové kritiky, jejíž polovinu tvoří ještě smajlíky, takové sdělení ani nevejde. Aby bylo jasno, nevolám potom, aby všichni povinně psali kvalifikované kritiky, ať už k povídkám nebo básním. Ale měl by tu být určitý okruh zkušenějších autorů - kritiků, kteří by dokázali nadějné jedince vyhmátnout a aspoň trochu s nimi pracovat. Písmák i ti autoři by si to zasloužili.

Dero
14. 02. 2004
Dát tip
Gerzon: O tom to je, neznáš mne. Můžeš mi směle věřit, že jsem tady napsal už hodně vážných kritik - a píšu je stále k dílům, která mne opravdu osloví. A těch není mnoho. Asi takhle. Dneska už se ke zbytku Tvé kritiky rozepisovat nebudu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru