Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Venku hledá vločka vločku...

14. 08. 2000
0
0
1145
Autor
ilra

Venku hledá vločka vločku, mráz nám kreslí krajinky. Noc se blíží pomaloučku, Ta má přesné hodinky. V podkroví je Meluzína A zpívá si svou písničku. V pokoji však paní Zima Ustupuje ohníčku. Na stole čeká sklenička A na polici víno rudé. Pokoj je jak krabička, Která čeká cože příjde a co bude. V očích máš ty plamínky, Které hřejí rozkoší. Ne,už nehledáme vzpomínky, Osud nás teď pokouší. Prsty se nám proplétají, Dlaně hladí naše vlásky, Starosti nám odlétají, Přichází čas Lásky. Touha prosí ústa lačná Ke dlouhému to políbení, Chvějící se prsa/krásná/ Čekají na pohlazení. Když ti hladím ramínka A cítím Tvoje rozechvění, Hlavou bleskne vzpomínka Na vše krásné,co už není. Když ti líbám ona místa, Kde si děti život sály Můžeš si být hodně jistá. Že dlaně mé už nezastavíš. Hledám Tvoje místa tajná, Která touží po pohlazení A cítím,že chceš býti šťastná, Že pro zklamání už místo není. A pak už každým dotykem, Blíží se ta krásná chvíle, Kdy prohneme se obloukem Poddaní té temné síle. Kdy srdce se nám zastaví A krev se vaří rozkoší. Cítíme to jenom my, Že život se nám prodlouží, O tu jednu malou chvilku, Kdy si něžně šeptáme, Kdy svírám svoji milku A cítíme,že se nikdy nedáme. A znovu slova slovíčka Které jen láska rozdává Jsi prostě moje Janička, Která mi sílu dodává. A tak šepty - Miluji Tě,mám Tě rád, Jsou jen drobným kvítím, Které zahřejí Tě snad, když už srdce nikdy nevyjádří to,co cítí.
ilra
31. 08. 2000
Dát tip
Díky,jsem téhož názoru.Rád bych Tvé připomínky zapracoval,ale lehce se mluví....)))

Mahoney
21. 08. 2000
Dát tip
kritika k technické stránce: chtělo by to doladit rytmiku a s tím související fonetiku a slovosled, takhle to místy působí těžkopádně - díky tomu, že očekávám něco jiného, se zadrhnu (nebo přečtu něco jiného) například se zaseknu u přechodu mezi první a druhou slokou, dále poslední verš druhé sloky by bylo dobré rozdělit na dva, no a poslední dvě sloky už snad nemají o rytmice ani potuchy... zvláště díky nepodařené rytmice nevyzní některé rýmy, čímž se kvalita básně po technické stránce velmi snižuje, například: V očích máš ty plamínky, Které hřejí rozkoší. Ne,už nehledáme vzpomínky, Osud nás teď pokouší. by mnohem lépe vyznělo: v očích máš dva plamínky hřejí něžnou rozkoší už nehledáme vzpomínky dnes nás Osud pokouší (v prvním verši jsem zájmeno "ty" nahradil libovolným jiným slovem, hlavně kvůli zvuku, dále se vyhýbám spojkám ("které" - druhý verš) a radši je nahradím malebným slůvkem, jinak tu úpravu píšu jen tak narychlo jen jako příklad, jak by to mohlo vypadat, bez přemýšlení, takže podle toho samozřejmě vypadá) PS rýmované básně jsou moc těžké, a prakticky vždy se v nich musí ochudit sdělení kvůli zvuku a rýmům... proto třeba já píšu radši volným veršem :-))

Anonym
19. 08. 2000
Dát tip
aha.. a co ta povidecka o chate?.. kdy prijde ta?))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru