Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

+ Paní Smrt +

29. 02. 2004
2
0
2603

Řekli mi že to je o ničem..ale..já si to nemyslím...

Seděla po tmě v klášterní zahradě. Všude kolem nebylo nic..jenom černé prázdno. Opírala se zády o kmen jednoho ze dvou vysokých stromů, oči zavřené. Víčka měla červená..jakoby dlouho plakala. Jemně řezaná tvář, hedvábné řasy a dlouhé tmavě hnědé vlasy dávaly tušit její někdejší krásu... ale teď.. tváře měla propadlé a bledé, rty z nervozity rozkousané do krve... ve vlasech jí uvízly větvičky a listí, jak se prodírala křovím. Teď už neměla sílu ani utíkat, ani plakat. Vlastně nevěděla před kým..nebo před čím utíká. Snad..před životem..? 

Ňadra pod černou látkou jejích šatů se pomalu zdvihala a klesala s každým nadechnutím. 

Cítila se jakoby ji někdo znásilnil. Zneužitá, potrhaná..zklamaná. Ještě nedávno jí říkali..že ač mnozí její píseň neslyší, že je krásná...ale před několika dny zlomili  její flétnu..i její duši.

Právě přemýšlela o tom, co všechno mohlo být jinak. ‚Pravda...‘ napadlo ji. ‚Jak pomíjivá věc..a jak krutý nástroj to může být v rukou necitlivých lidí. Jak mocná je touha po pravdě... a jak naivní je člověk který jde za svou „správnou“ pravdou. A jak ničivý je okamžik kdy zjistí že vlastně celý život šel za věcí která neexistuje...‘ pomalu otevřela oči, jelikož v mysli ucítila telepatický dotyk. Pohlédla směrem ke staré kryptě. V jejím stínu stál muž. Byl vysoký, celý v černém a vlasy měl svázané do pevného uzlu.Upřeně se na něj dívala. Její oči... ty samy byly jedna velká a bolestná pravda. Ale něco v jeho zorničkách všechnu bolest vysávalo. Chtěla vstát..přistoupit k němu, ale tělo jí neposlouchalo. Vyslala k němu myšlenku. Přistoupil blíže a usmál se na ni. V jeho pohledu  byla neuvěřitelná síla. Hnědovláska sklopila zrak...nevydržela se mu dívat do očí. Měla pocit, jakoby četl vše co se jí honilo hlavou.  Jemně ji chytil za bradu a donutil ji znovu se na něj podívat.

 ‚Ty víš kdo jsem...‘ ozvalo se někde uvnitř její hlavy.

‚Vím...jsi ten na koho jsem tak dlouho čekala..‘ odpověděla nejistě...a se zvláštním podtónem.

‚Uklidni se, Caine... už je po všem.‘

‚Vím...‘ na nic jiného se nezmohla.

Usmál se. Pevně ji chytil kolem pasu a vyzdvihl na nohy. Zavrávorala..vždyť už v sobě neměla žádnou sílu. Mladík to zaregistroval a silněji ji přitiskl k sobě.  Donutil ji o kousek ustoupit dozadu, tak, že byla mezi ním a stromem. Jediným polibkem jí sebral vzduch z plic.  Chtěla ho upozornit, říct mu že nemůže dýchat...ale došlo jí, že pokud to udělá, bude hrát sama proti sobě... Uvědomila si kdo ten muž ve skutečnosti je..

Zakřičela..a on také.. Ale..

Jeho výkřik byl výkřik rozkoše.. ten její...byl výkřik vítězství..

Ten muž byl Smrt..a ona..teď byla jeho Paní...

 


Elemmírë
05. 03. 2004
Dát tip
Sirril: neboj dvojčátko, všchno dobře dopadne ;-) doufám ...

Elemmírë: to poslední slovo je HODNĚ důležitý...Doufám...

Seregil
05. 03. 2004
Dát tip
Připadlo mi to malinko useknuté... ale navozená atmosféra.. je dobrá....

3/5 má to pointu i nějaké vyustění, dějově to něco je když v v podstatě to není nic, jen kratičká povídka. Neřekl bych že je to špatné, ale ani vyloženě dobré, chtělo by to trochem upravit, Dero něco naznačil...asi tak :)

Elemmírë
04. 03. 2004
Dát tip
Hmm.. myslím že vím o kom to je. Nemám pravdu dvojčátko?

Elemmírë: máš.. myslím že víš kdo je Paní Smrt..ale pozor..i když by se mohlo zdát že už vím jak to je..nevím..

Dero
02. 03. 2004
Dát tip
To není o ničem ... dokonce to není ani tak marné ... *** Až na občasnou divnou volbu slov, slovosled a obraty ... občas mě to rušilo.

Dero: jako třeba..? Můžeš konkretizovat? Pro poučení..

Dero
02. 03. 2004
Dát tip
po tmě -> potmě nebylo nic = bylo něco (pozor na to!) jakoby dlouho -> jako by dlouho Jemně řezaná ... ? Znám obrat ostře řezaná, ale jemně řezaná ... ? Co tak - jemné kontury její tváře ... ? jejích šatů -> "jejích" je tam navíc ... čí jiných? :o) šel za věcí,,, která neexistuje - interpunkce Hnědovláska sklopila zrak - do té ponuré atmosféry se mi slovo "hnědovláska" nehodí. a donutil ji znovu -> a znovu ji donutil četl vše,,, co se jí honilo - interpunkce Ty víš,,, kdo jsem - interpunkce jsi ten,,, na koho jsem - hádej co? :o) říct mu,,, že nemůže - inter ... chrrr .. :o) Uvědomila si,,, kdo ten - grr :o) A máš to hrozně utečkované. :o) Stačí taková konkretizace?

Craerassy
02. 03. 2004
Dát tip
..bude hrát sama proti sobě...to mě vyrušilo...tahle věta se mi nehodí do dílka, které se tak hezky čte. Líbí se mi, jak je sepsané, líbí se mi atmosféra i myšlenka.:-)

Dero: stačí, děkuju:) Co se týče interpunkce...já to dělám vždycky:) nějak se na ni při psaní nezaměřuju a pak už se mi to nechce opravovat.. A tečky.. to je moje slabůstka:) Já i v obyčejný mluvě používám trojtečky:)) Děkuju za kritiku:))

Arienalia
29. 02. 2004
Dát tip
Podle mě to o ničem není.. Pěkné

Arienalia
29. 02. 2004
Dát tip
Myšleno - "Je to o něčem" Můj předešlý komentář vyzněl jinak..

Ivabo
29. 02. 2004
Dát tip
Já v tom teda smysl vidím, je to zajímavé.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru