Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sovy

01. 03. 2004
6
0
2799
Autor
Jiljí

Sorry, sovy.

Kdyby sovy ze země rostly


Kuk!


A místo krtka koukáš
kukadla moudrá


Kdyby měly kořeny
co pustí nad zemi
jen hlavu, točit se
nad terénem, houkat


Křídla by přirostla k tělu
K čemu jinému
když k ničemu?

 

To hrůzné hůůů
by neslo se i zanikalo
nocí Svatojánskou

 

Nocí


pověrčivých ukopávačů hlav
Aby měli štěstí
neznali nemocí a zmar

 

Ať jsou radši dál

na stromech


Kareel
02. 03. 2004
Dát tip
Myšlenka zajímavá, zpracování slabší, závěr vyloženě odfláknutý.

Houpačka
01. 03. 2004
Dát tip
*****+!!! To prostě jo....

Vinki
01. 03. 2004
Dát tip
neni to spise blbustka?

Jiljí
01. 03. 2004
Dát tip
Proč blbůstka, když se něco netváří smrtelně vážně už je to blbost?:))) Bláhové, nudné Vinky:)

:o)

Škrhola
01. 03. 2004
Dát tip
Začátek v pořádku. první dvě strofy doslova chápu, OVŠEM!!! A místo krtka koukáš kukadla moudrá = není mi jasné, pokud jsi myslel, že osoba sledující krtka, pozoruje jej v obzoru svého zraku, nemoha jej najít, přičemž si sám odpoví (z radosti z nenalezení krtka) onu větu, poté budiž. Kdyby měly kořeny co pustí nad zemi jen hlavu, točit se nad terénem, houkat = nehodnotím - vyslovený nesmysl. Další dvě strofy = paráda, takhle by psal dnes Jaroslav Vrchlický, kdyby žil. pověrčivých ukopávačů hlav Aby měli štěstí neznali nemocí a zmar = opět nehodnotím - jasná provokace. Závěr? Pouhý pokus o vypointování, který se občas setkal s ohlasem (viz. Houpačka), občas s nepochopením (Vinky). Nejlepší je zaujmout zlatou střední cestu, z části to pochválit, z části to zhanobit, což teď činím. Tiph. avi.

Niko
01. 03. 2004
Dát tip
hrozná představa.. ty jejich hlavy.... .-) (smích)... pěkné... místy nechápu význam, ale to by nebyla básnička, ne? piš dál, jen dál... :-)

Jiljí
01. 03. 2004
Dát tip
Kdyby měly kořeny co pustí nad zemi jen hlavu, točit se nad terénem, houkat = nehodnotím - vyslovený nesmysl Vidím, Škrholo, že ani ty, člen slovutný člen jistého fanclubu jednoho z nejvíce řekněme snaživých členů písmáka jsi se nevyhnul částečnému nepochopení. To ne kořeny jsou zapuštěny nad zemi, ty jsou samozřejmě v zemi, leč tím právě brání části těla větší nežli jen hlavě dostat se na světlo boží. Lze v tom samozřejmě spatřit metaforu, skrytých zadržovaných schopností tohoto jinak kvalitního dravce, jakož i bezbrannost, kterou je člověk poután k zemi. Pak přijde, říkejme tomu třeba pánbů, neboli ukopávač hlav se svým obřím meteoritem či spíše planetkou a smete to tady. Ano, že by víra samotného pána boha v lepší vesmír bez lidí, stejně jako v lepší svět bez naprosté většiny tvorů za časů potopy, nebo lepší svět bez obyvatel jednoho městečka za časů Sodomy? Báseň chce skrytem poukázat humornou formou na to, že jsme měli raději zůstat na stromě. Stejně ale děkuji za tak dlouhou kritiku. S_B: Není důvod si v básni trošku nezauvažovat, není-liž pravda:) Houpačka: Děkuji:)

Jeheheman
01. 03. 2004
Dát tip
Skvělá báseň, famózní výklad. Fatální úvahy zabalené v pitoreskním bloudění ukopávačů s baterkama a hledání svítících očí ve vysoké trávě. * * * * * *

Rowenna
01. 03. 2004
Dát tip
No, zaujalo. I když - chápu to jako hravé mudrování, než aby to přineslo nějakou převratnou myšlenku. :-)

Jiljí
01. 03. 2004
Dát tip
rowenna: Ok, kolik převratných myšlenek denně zhruba ve svých dílech přinášíš ty?

Madelaine
01. 03. 2004
Dát tip
No, tak tohle tedy není zrovna má parketa...ale je to zajímavé. Chápu to jako zamyšlení.....vážně to není špatné.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru