Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

18

08. 03. 2004
1
0
1735
Autor
Dduuhhaa

Bylo mi 18, měla bych začít přemýšlet o životě, buducnosti, dospělosti... Slohová práce, úvaha. Co dodat, muselo to být.

Ano, nedávno jsem oslavila 18. narozeniny. Další rok za mnou, další rok který jsem přežila. Ale je to opravdu ten slavný, některými nedočkavě očekávaný, zlomový rok, kdy se ocitáme na prahu dospělosti? Vývoj osobnosti člověka je podle mě dost individuální. Nedá se stanovit, že dnem osmnáctých narozenin se z pubescenta, popřípadě ještě dítěte, stane zralý člověk, zodpovídající za své jednání a rozhodování. To by bylo příliš pozdě, nemyslíte?

Tak tedy co si mám představit pod pojmem dospělost?

Všichni si určitě pamatujeme na dobu, kdy jsme toužili po idealizované volnosti dospělých, svobodném rozhodování, nevázanosti a odtržení od současného, pro leckteré, fádního a stereotypního života, kdy nám nezbývalo nic jiného než se dohadovat a tvrdohlavě prosazovat své názory, i když mnohdy ne  příliš vhodné. Byl to však náš názor a my se ho zuby nehty drželi. Zřejmě ale přijde doba, kdy právě na toto  dost stresující období budeme ještě rádi vzpomínat.

Dovršením 18. roku života se zařadíme do skupiny lidí, kterým se říká dospělí. Ale opravdu jimi jsme? Co jsme prožili? Někdo život v bavlnce, někdo už má za sebou pár těžkých chvil, které ho možná k té dospělosti hodně přiblíží.

Myslím, že člověk dospívá celý život, učí se, poznává, hledá a vytváří. Dospělým se stane až získá životní zkušenosti a moudrost. Nebo až okusí pořádné sousto odpovědnosti? Někomu tu zkušenost a moudrost přistrčí život do cesty hodně brzy, jiný na ni může čekat celý život. A ta odpovědnost? To je leckdy problém.

Jsou to však jen mé domněnky a pocity. Nezbývá mi než polemizovat nad budoucností, dospělostí, kariérou, rodinou, životem a smrtí. Nikdo tam nevidí. Dá se nějak ovlivnit? Můžeme se leda poučit z chyb ostatních a získat tím předpoklad lepšího budoucího života - ale nikdo není dokonalý. Chyby, trápení a sužování k životu patří, jinak bychom nemohli poznat, že je pěkný. Bylo by pro nás žití dokonalého života vůbec výhrou?

Je mi jen pár týdnů osmnáct. Jsem dospělá – nedospělá. Nechci se cítit dospělá. Co mě vlastně čeká?


pozorovatel
11. 03. 2004
Dát tip
Souhlasím s tím. Dovršením osmnácti se toho pro tebe moc nezmění. Snad jen společnost tě bude chápat jinak, jako plnoprávnou a zletilou občanku. Takže osmnáctiny mohou být pro někoho velmi šťastné, protože konečně mohou např. konzumovat alkohol:) a pro někoho zas smutné, protože již odpovídají za své činy. Myslim, že by nebylo chybou(i když to je do školy), se víc uvolnit a vybřednout ze strohosti. To je ale problém, když si člověk téma nezvolí sám, ale je mu přiděleno. Pojal bych to klidně i víc osobně, čímž by to získalo více na zajímavosti a čtivosti. Prostě se do toho pustit spontánně bez zábran a přesvědčení, že to musí být nějak napsaný. Se ale musim přiznat, že některý moje školní práce jsou mnohem, mnohem strožejší… Těším se na další:)

pozorovatel
11. 03. 2004
Dát tip
Jo a ještě k prologu: "Bylo mi 18, měla bych začít přemýšlet o životě, buducnosti, dospělosti..." - nelíbí se mi to. Zní mi to, jakobych před 18 nikdy nepřemýšlel o životě. Jinak já teda o dospělosti vůbec neuvažoval. Jako že by mým cílem byla dospělost, to teda ne. Vyvíjet se, to ano. Možná někdy dospěju do stadia, kdy se na sebe podívám a řeknu si: jsem dospělý, ale nyní o tom nepřemýšlím. Tím samozřejmě nekritizuje tebe, ale autora toho zadání:) Jo a název se mi nelíbí. 18? Takový nijaký.

baxillatex
10. 03. 2004
Dát tip
Připadá mi to hodně strohý,na úvahu. Zbytečně moc otázek a málo zamyšlení.Navíc-většina z těch otázek ve mně nevyvolala nějaké přemýšlení. spíš odpoveď ano/ne. dobrý pokus,ale myslím,že tohle téma by se dalo možná zpracovat líp.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru