Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vražedná touha

09. 03. 2004
2
0
2003
Autor
Desiré

VRAŽEDNÁ TOUHA

 

 

    Poslední polička ve skříni nad mojí postelí a až ta hromada papírů v nejzazším rohu, to je ten důvod, proč mé dnešní myšlenky nemohou najít svůj cíl a neustále se toulají po dálkách hvězd. Kdyby měl někdo zájem projít se těmito ústřižky z časopisů a lístky do kina či divadla, mohl by tak čirou náhodou objevit úchvatné dílo neznámého malíře. Obraz, který měl viset na předních místech v galeriích, ale ze zvláštních důvodů skončil právě u mě.

    Pro jeho tmavý a smutný vzhled ho nevyndávám na denní světlo často, snad se bojím jeho  aury, kterou kolem sebe šíří a která zažehává v mé mysli strach ze smrtelnosti. Umožňuje každému nahlédnout pod roušku věčnosti, porozhlédnout se po minulosti, kterou chceme z možných i nemožných příčin vracet, po přítomnosti, kterou pro její reálnost zavrhujeme a ničíme, ale hlavně po budoucnosti, které se tolik bojíme. Barvy obrazu pomalu šednou a stávají se nenápadnějšími, takže jen tiše hádám, že za pár let již nikdo nebude mít tu možnost pozměnit  svůj osud nahlédnutím na svůj život z křídel andělů. Zřetelné rysy vyblednou a vše splyne do černé skvrny, která jakoby nekončí. Budu poslední, kdo spatří rozbouřené moře, jež s párem milenců, které autor vyobrazil tak živě, až budí dojem skutečného světa, tvoří nedílný celek, jehož symbol hříchu musí bít všechny do očí svou krutou pravdou. Vlny mocného oceánu si s dvojící těl hrají tak surově, jako by jí záviděly její krásu. Oblévají ji a zahlcují, čímž vytvářejí pomyslný hrob, který se mladým lidem pro jejich rudý šat z krve hodí. Leží přes sebe jako dva kmeny stromů, jejichž větve jsou propleteny tak důmyslně, že ani ten nejlepší matematik na světě by je nemohl rozmotat. Obaleny řasami a bahnem splývají v bytost, která nikde končí a nikde začíná. Nevinnost, která prosvětluje jejich bledé mrtvolné tváře, ostře kontrastuje s tmavýma očima. Jsou v nich slzy, snad bolesti, ztráty, zatracení … Copak by kdos mohl vědět, zač ten nemilosrdný trest? Možná bezvládné dlaně ležící otevřené vstříc nebi jsou odpovědí. Jako by tímto němým gestem toužili naznačit, odkdy se láska stala prokletím …

Nad nimi se klene zamračená obloha, mezi jejímiž mraky měkce prosvítá měsíc, aby i jeho krátery mohly zaplakat nad tragickou událostí, která pohltila dva mladé životy a nahradila je ponurou smrtí. Jenom letící pták bez křídel se stává důkazem, že i svoboda a život ještě nevymřeli. Ale jako by i písek zatoužil po oněch lidských snech a přáních a s pomocí větru se vznáší vysoko do vzduchu, aby se s agresivitou dravce prudce útočícího na svoji kořist mohl vrhnout na vztekle se vzdouvající vlny a svými nepatrnými zrny bránit mrtvý pár lidí, jejichž život skončil pro nesplněné touhy.

Ale je příliš pozdě!

    A možná právě proto zůstává toto nádherné dílo zastrčeno v místech, kde ho nikdo nemůže rušit ze samoty, kterou mu přidělil jeho stvořitel. Aby už nikdo nemohl vidět a rozluštit jeho zvláštnost.

    Že je tak vražedně krásný a neuvěřitelně mrtvý zároveň!

 


Nicollette
07. 07. 2004
Dát tip
dovolila sem si opožděne klubík.... a znova to i četla a pořád musim souhlasit, že je to prostě výborný... zvláště ta pasáž s pískem..... Desiré... *

Desiré
16. 05. 2004
Dát tip
Opravdu? Děkuji .... to moc potěší. :)

romi
15. 05. 2004
Dát tip
Ahoj, já prózu moc nečtu, ale tohle mě chytlo.....moc hezky skládáš slova a jednoduše pěkně umíš popsat složitou myšlenku.....líbí moc *

johanne
30. 04. 2004
Dát tip
líbí

Desiré
04. 04. 2004
Dát tip
Páni ... Nicollette ... strašně děkuji ... Umíš člověka skvěle povzbudit, aby psal dál a dál ... :) Díky!

Nicollette
03. 04. 2004
Dát tip
Nechala bych to absolutně tak, jak to je.... myšlenky jsou moc krásné, tolik kolik jich tu máš ty, mě nenapadne ani v deseti dílech.... " Jenom letící pták bez křídel se stává důkazem, že i svoboda a život ještě nevymřeli" .... Nevim proč, ale hlavně ten začátek mi hodně připomíná Váchala, je v tom nějaké mystično a tajemno. Je to krásný, vždycky jsem si chtěla něco takového přečíst. Velmi zasloužený tip a dam si to do nejoblíbenějších ....

Desiré
11. 03. 2004
Dát tip
Moc děkuji baxillatex ... kritika, ať už jakákoliv, vždy potěší ... a taková pozitivní zvlášť.A děkuji za rady ... uvidíme. :)

baxillatex
10. 03. 2004
Dát tip
Souvětí: "Budu poslední, kdo spatří rozbouřené moře,..." bych nějak rozdělila, působí hodně chaoticky, člověk se v tom ztratí.Jak popisuješ ten obrázek, tak by možná bylo dobrý zmínit hned na začátku, že je noc-když se to dozvíš až na konci,tak je to podle mě moc pozdě-změní to náhled,který si člověk vytvořil(což je možná dobře,nevím). Obsah a myšlenka?Pěkný, moc pěkný!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru