Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hodiny... a čas, který běží

13. 03. 2004
2
0
2723
Autor
Rena

Nebojte se Virginie Woolfové, není k tomu nejmenší důvod.

Zhruba šedesátiletá žena, píše u stolu dopis svému manželovi- je to její poslední kontakt se světem. Vstane z křesla, v hale si oblékne svůj starý kabát a zadním vchodem se vydá pryč ze zahrady, ven, daleko od tohoto myšlenkami znecitlivělého města. U řeky si do kapes nacpe několik velkých kamenů a pak vstoupí do vlnek na vodě. Poslední slova v jejím listu: Provždy ten sen, provždy ta láska, provždy ty HODINY.

 

Snímek Stephena Daldryho patří k jednomu z nejlepších filmů uplynulého roku.

Příběh Virginie Woolfové, velmi známé britské spisovatelky, se prolíná se dvěma dalšími časovými rovinami- s životy žen, které zdánlivě nemají vůbec nic společného.

 

Ať už se jedná o existenci Laury Brown (hraje ji vynikající Julianne Moore), Clarissy Vaughan (s přibývajícím věkem stále lepší Meryl Streep) či Virginie Woolf (oscarová Nicole Kidman) vaše oči, vaše uši a vaše smysly zůstanou pečlivě nastraženými  až do posledního okamžiku vzájemně propletených situací, bez nichž by neexistoval nápaditý příběh (natočený podle knihy Michaela Cunninghama ) a celá klenba souvislostí by se nenávratně zbortila jako špatně vystavěná katedrála.

 

Od kohosi jsem nedávno slyšela jistý názor na toto osobní dílko. Zněl asi takto: ,,Slyšel jsem, že po tomhle filmu ženský skáčou z mostu!" Tolik k poznámce majitele vydeopůjčovny: Sebevražda je jistě jedním z mála motivů, ale není ani zdaleka jediným tématem. Jedná se zde i o důstojnost, pochopení smrti a vážení si života. Já sama jsem měla chuť udělat něco nepředloženého, sotva jsem snímek shlédla do konce, jenže jsem okamžitě pochopila, že příběh takové síly rozhodně nenese poselství: Zabij se, dokud můžeš. Podívala jsem se na to celé ještě dvakrát a nejen, že jsem objevila nové souvislosti, ale odnesla jsem si i jiný pocit.

 

Hudbu k filmu složil úžasný Phillip Glass, jehož klavírní motivy se pro mne navždy stanou nezapomenutelnými. A pokud se ptáte na moje hodnocení: Je vůbec ještě nutné tu otázku pokládat*****


Bafomette
24. 03. 2004
Dát tip
asi před čtrnácti dny jsem si ten film náhodou pustil a strašně mě zasáhl... je to skvělý

Nicollette
14. 03. 2004
Dát tip
Woolfová má něco do sebe...... a film je opravdu dobrej, mam ráda Maryl Streep.......... *

tanganika
14. 03. 2004
Dát tip
dobry film!!!

Andulka
13. 03. 2004
Dát tip
Ja jsem ten fil videla asi pred rokem a tky se mi libil...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru