Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena Bouře tančí

18. 03. 2004
12
1
4234
Autor
Elanor

je to literární koláž, z mých dílek, která nikdy nebyla dokončena... a asi nikdy nebudou...

Stíny mihotající se po kamenné zdi. Louče vydávají smolnou vůni. Plamen se kolíbá ve víru větru, který vytvářejí tančící lidé. Hudba zní troskami. Vše co si ucho posluchače žádá.

A masky! Krásné a honosné masky na tvářích chudých a ošklivých?  Jen kruh přátel se sešel a slaví.

Vždyť nadešel Belletyen! První májová noc! Noc plná energie, magie. Noc plná tajemných stínů v dobře osvětlené místnosti. Noc Máje! Výkřiky do Dějin Paměti. Barevný kamenný hrad, který jednou za čas dobije rozpustilost. Na troskách se tančí. Vyvěšené praporce zašlých rodů se třepotají na zbytcích ochozu z dávných časů. Kameny vzpomínají. Vítr a zem se probouzí. Tohle je i jejich noc. Déšť začne smáčet rozehřáté lidi-tanečníky. Blesky protkávají oblohu bez jakéhokoliv zvuku. Je přece Belletyen.

Tančím.

Jen já a vítr. Kde jsou ostatní? Nevím, nevnímám. Déšť a já. Teplé kapky vody padající z nebe mě objímají, a dodávají mi sílu. Cítím!

Žiji! Vůně vody, tak chladná a neosobní a přec dávající život. Její chuť, vím jaká je. Tráva je pod nohama rozpustilá. Vlní se marnivě jako mořská hladina, nastavuje pohlazení mým chodidlům...

 

Na hradbách nad paloukem tančí žena šelma. Tančí jen ona a vítr. Žene bouři svým tancem. Nebe roní krvavé slzy jak se zdá když slunce umírá s dnem. Louče mají jen svůj světlý kruh, víc jim nedovolí. Déšť zkouší zhasnout jejich plameny. Nedávají se tak snadno. Tančíme ve dvou. Jen já a vítr, který mě drží lehce v pase. Nebe se temní. Brzy země místo něj zrudne. Žena bouře! Vlasy jenž zahanbí ohon komety.Oči co trojská Helena záviděla. Tančí teď, kochejte se pohyby jejího těla.

Tančím.

A patří mi celá zřícenina. Tančím mezi ohněm, či snad já sama jsem oheň? Žhnu do večera, jenž stává se hvězdnatým. Tančíme jako by ten tanec měl být náš poslední. Dotýká se mě naprosto bezostyšně. Vztahuj si po mě své ruce z větru! Však já jsem více! Jsem bouře co poslední sirku zhasí z rozmaru. Jsem šelma zabíjející pro potěšení. Jsem zákeřná jako vrhací dýka. Jsem žena oheň. Živím se z druhých. Tanči dokud můžeš můj plameni, pak tě můj vítr uhasí. Tančete stíny! Až oheň sfouknut bude, umřete a nikdo vás již neuvidí jak skomíráte v bolesti co přijde s tmou.

 


1 názor

Zin
02. 10. 2009
Dát tip
Tak mě napadá, že jsem tě tančit vlastně nikdy neviděl, pěkná představa.. :-)

zelva
07. 02. 2006
Dát tip
první část mě zaujala víc, ale ani ta druhá není špatná...tip

SilverArrow
25. 03. 2004
Dát tip
No jen tak bys me nenasla a celyho neprocetla kdybych tve dilo konstruktivne nezkritizoval ne??? Nebo pravidelne brouzdas klubem Stupidnich, zvrhlych a odpornych dilek? To bych do tebe nerekl. No a k te kontrole: jak rikam si tu nova a nechci aby ses vidala spatnym smerem, podivej se na me!!!

Elanor
25. 03. 2004
Dát tip
Ale že by si najednou začal mít opatrovnický sklony? asi mě chceš pobavit...

SilverArrow
25. 03. 2004
Dát tip
Ne jen si chci vylepsit profil :)

SilverArrow
24. 03. 2004
Dát tip
Jo nazdar, chvili jsem premyslel jaxes k me tvorbe dostala, ale ted je mi to jasne :) Hale ty nadavky neber vazne ale k mym dilum by se zadna rozumna debata nehodila vis? Kazilo by to umelecky dojem...Ja si te ted budu prubezne kontrolovat jestli nepises picoviny OK?

Elanor
24. 03. 2004
Dát tip
To je tvoje IMAGE? sprostý slova jsou hrozně jednoduchý používat, težší je se obejít bez nich! a vůbec, ty seš můj nějakej dozor? a jak bych přišla k tvým dílům, tady jsou díla přece dávány veřejně tak nevím co se divíš, nebo to je jen pro zvrhlíky a podobně?

Chenoa
24. 03. 2004
Dát tip
Moc krásný, hezky se to čte tip

Elanor
24. 03. 2004
Dát tip
Děkuji, potěší(a moc:), zvlášt, když jsem tu stále jen "nová..."

Hevusenka
20. 03. 2004
Dát tip
Hrozně zajímavé,záhadné,nemůžu než dát tip...

Hevusenka
20. 03. 2004
Dát tip
Hrozně zajímavé,záhadné,nemůžu než dát tip...

gabio
20. 03. 2004
Dát tip
nemám slov, vyrazilo mi to dech... ... ********************

chicoria
19. 03. 2004
Dát tip
opravdu krásně popsané, tip

Smailinka
18. 03. 2004
Dát tip
Je to spousta krásným myšlenek, krásně poskládaných do vět...nejvíc se mi líbí část se stíny*

Elanor
18. 03. 2004
Dát tip
děkuji mockrát:) tak nějak jsem s snažila :)

Elanor
18. 03. 2004
Dát tip
díky:)

Ben_Yam
18. 03. 2004
Dát tip
Krásný, působivý text, poznám to vždycky podle takového mrazení v zádech při četbě... Zkontroluj si akorát trochu interpunkci, chybí ti tam kotel čárek :-) Jsem zákeřná jako vrhací dýka - paráda. Celý text ve mně vyvolal intenzivní vzpomínku na jeden zážitek ve vyhořelém kostele v Estonsku. Díky

Elanor
18. 03. 2004
Dát tip
k tý interpunkci, když víš, kde mi chybí řekni,vvíš mě interpunkce nikdy nešla já na to nechtěla upozornovat, mě jde hlavně o obsahovou formu, nikoliv gramatiku aby se mi to potom nezvrhnulo v takovýto támhle ti chybí čárka ,tohle je špatně... chápeš, co? Jinak děkuji za názor, je to můj zážitek ritulu na jedný zřícenině u čk...

SilverArrow
18. 03. 2004
Dát tip
To sou ale bluffy!

Elanor
18. 03. 2004
Dát tip
taky názor

fungus2
18. 03. 2004
Dát tip
Líbilo. TIP

sicco
18. 03. 2004
Dát tip
tryskající atmosféra, to je jedna ze základních ingrediencí dobrodružné tvorby. Teď de jen o to jestli tak dobře zvládáš zbylé přísady dobrého příběhu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru