Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jaro je tady

19. 03. 2004
0
0
910

Děkuji Vojtovi, za inspiraci a pomoc

               Skončila zima.

            Vzduch brázděný jest tažnými ptáky, jež na perutích nesou slunce. Skrz lesy protéká voda a dává pít žíznivým kořenům jehličnatých velikánů, vyčerpaných po dlouhé a kruté vládě paní Zimy. - Píšou básníci

          Jaro nám však začalo poněkud méně poeticky. Zvláště v jižních zemích již teploty postoupily, a tím nepřímo vyzvaly teplomilné národy k aktivitě. Ne však příliš mírumilovné. Teplotou povzbuzení horkomilní muslimové opět prosazují svou pravdu. Rozehřátý Alláh již měl tu čest přijmout své nejoddanější bojovníky a netrpělivě očekává příchod dalších neméně oddaných. Stovkám Španělů nebylo letošní jaro dopřáno rozplývat se nad zelenající se trávou a námluvným zpěvem ptactva, ale začalo je zaměstnávat jiné téma. A sice, jak dlouhé jsou prsty bojovníků ve Svaté válce. Řekněme že podle událostí z posledních dnů, prsty jsou vyvinuty velmi dobře, možná snad byly původně předurčeny k umělecké dráze a virtuózním výkonům. Otázkou však zůstává, když prsty jsou tak „úžasně“ dlouhé, kam asi dosáhnou celé ruce?

            Že jsou tyto země daleko? Nemylme se! Už i u nás vidno jest obnažená kolena a lid potící se ve světle žhnoucího kotouče. Snad v důsledku globálního oteplování planety a stále zvyšujících se teplot i v našich zeměpisných šířkách, nezmobilizují své síly etnické skupiny žijící v naší blízkosti. Hoci bratia Slováci by nám mohli povedať svoje, ak pôsobí zmena klimatu na obyvateľstvo.

            Dál se však budou masy radovat nad možností opalování. A dál budou slepě toužit po sportovním vyžití pod Apollónovým vozem, symbolem dobra i zkázy.

            Však v Athénách je tepla víc než dost a pro Araby nebude jistě těžko překročit úžinu města tisíce jmen Istanbulu a důkladně přesvědčit nás, bezvěrce o nekonečnosti jediného, pravého všemohoucího.

            Je tedy teplo opravdu takovou výhrou? Vadí snad někomu péřová bunda? Možná je bezpečněji v horských střediscích s lyžemi na nohou. Až sem snad Jeho neomylné oko a podávaná přesvědčovací paže, dík pro  Orientálce nevlídným teplotám, nedosáhne.

            Nebo dál vyzývejme přicházející oteplení, bude však lépe navštívíme-li u toho též mešitu a usmíříme se s oním pravým bohem.


Zbyhoň
14. 07. 2004
Dát tip
Spojovat jaro s muslimskými útoky mi přijde docela nucený. Třeba bys s nima taky mohla spojovat lámající se hlavičky u dvanácté edice zápalek Solo. Našel jsem tam asi tak jednu zajímavou formulaci, to je pro pozitivní i jakoukoli hlubší kritiku docela málo.

promin, obavam se, ze tvuj pristup ke kritice neni prilis konstruktivni...

a navic: "Kdybych měla brát ohledy ..." - jo, mela bys. Ignorance neomlouva. :: no drama intended ::

Jseš prostě rejpal urejpanej. Jako vždycky.

Kdybych měla brát ohledy na všechny muslimy a měla psát veškerý jejich pro a proti abych nikoho neurazila, asi by z toho nebyl krátký publicistický útvar, jakým by fejeton měl být, ale nějaká šílená studie arabského světa. Co se týče Pákistánce, nevím proč to sem taháš, nebo vlastně vím ale to je jedno, je to jako s cikánama, bílejma, černochama, jeden je v pohodě a druhej je parchant. Takže žádnej rasovej podtext a podněcování nenávisti vůči muslimům. Na závěr, bych poděkovala za názory a nedělejte z toho takový drama, i když nic jinýho jsem nečekala. Žijte blaze rozervanci.

Jestli jsem urazila půlku Tvého slovenského srdíčka, tak se omlouván, nemam potřebu se předvádět se svýma znalostma a natož slovenčinou. Jinak, co k tomu říct, chybička se vloudila.

a este neco: mrkni kolik mas ctenaru - vypada to ze nazev "Jaro je tady" v kombinaci s zanrem Fejeton je spise odrazujici uvod. jinak mir a lasku, sestro :-)

(G)eorge
20. 03. 2004
Dát tip
uáááá Janko mi to všecko vybral z hubičky... stylistika: některý věty jsou moc dobrý a některý snad psal nekdo jinej.. nebo naopak? (G)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru