Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VÝSADEK-13

24. 04. 2006
0
0
2821
Autor
fungus2

ČÁST TŘINÁCTÁ

 

Do hluku motorů nákladních automobilů se začal ozýval štěkot vesnických psů. Trojice mužů rychlým během přeběhla zahradu fary a za okamžik se ocitla na jejím druhém konci. Major Marcel Degail naskočil hbitě na zeď, přičemž se zadíval na prostranství, za nimž byl les. U něho ze dvou náklaďáků vyskakovali němečtí vojáci.
„Sakra. Vobkličujou celou vesnici. Tudy neproklouzneme!“ řekl a rychle seskočil zpátky do zahrady.
„Určitě budou prohledávat všechny domy ve vesnici a faru taky!“ mínil Alain Martell.
„Do hajzlu,“ procedil mezi zuby major a rozeběhl se při zdi do rohu zahrady. Tam naskočil na složená prkna, která byla u zdi. Poté se přikrčil a opatrně se zadíval přes její horní okraj. Rovněž spatřil Němce, jak se rozmisťují a neprodyšně uzavírají okolí vesnice.

Co vlízt tady do studny? Ten železnej rumpál a ten řetěz, co je na něm vědro by nás mohl udržet,“ ozval se Jean Anyz, který byl v podřepu za studnou a přes namířený samopal hleděl na faru.
Major Degail rychle doběhl ke studny následován Martellem. Všichni tři, se pak přes pootevřený poklop zadívali do nitra studny.
„No, dva možná. Vy dva tam vlezte a zapřete se vo vokraje. Já zavřu poklop,“ řekl poté major.
„A co vy pane majore?“ zeptal se Anyz.
„Vo mne se nestarejte a lezte. Jestli uslyšíte střelbu, tak nevylejzejte. Tady vás hledat nebudou,“ odpověděl a sotva oba vlezli do studny, tak rychle poklop studny přivřel. Poté se rozeběhl přískoky k jedné zdi zahrady. Sotva doběhl k velkému kmeni stromu, tak spatřil, jak se otevřely dveře fary. Jimi do zahrady vstoupil německý důstojník následován několika vojáky. Přitiskl se ke kmeni stromu a ve skoro ležící poloze se zpoza kmene stromu zadíval na Němce.
„Tady je pane majore jen zahrada. Zde se určitě nikdo neukrývá,“ řekl německému důstojníkovi farář, který také vstoupil na zahradu.
„Máte pěknou zahradu pane faráři,“ mínil major a zadíval se na  květiny.
„Děkuji. Mám rád květiny.“
„A támhle to je co?“ zeptal se náhle důstojník a ukázal v ten směr, kde se ukrýval major Degail.
„Tam mám takovou svou dílnu,“ odpověděl mu farář.
„Jestli dovolíte, tak bych si jí rad prohlédl,“ řekl major a vykročil k ní.
 Major Degail ztuhl. Ona dřevěná kůlna se nacházela kousek od něho. Rychle zhodnotil své šance. Rovnaly se nule. Pak se přitiskl na chodníček z dlaždiček a po něm se začal plížit kryt okrasnými keři. Při plazení opatrně nadzvedával hlavu, přičemž sledoval jdoucího důstojníka. Dveře do kůlny se nacházely ze strany bylo mu jasné, že ho důstojník spatří. Věděl, že se nestačí odplížit na konec zdi za ohyb chodníčku, kde by zalehl nepozorován za keříky. V naprostém zoufalství si všiml, že kousek od něho ve zdi je díra. Nebyla moc velká, ale on se rychle k ní doplazil a nohami napřed se snažil jí protáhnout. To se mu podařilo a ještě stačil postřehnout, jak německý major přichází ke kůlně. Poté se ocitl za zdí v hustém porostu houštin. Skrz ně skoro nic neviděl, ale slyšel v blízkosti německé hlasy. Zcela ztratil pojem o čase. S potem ve tváři a ukazováčkem na spoušti ležel přitisknutý k zemi.
  Když se ozval motorů, bylo to znamení, že němečtí vojáci z vesnice odjíždějí. Opatrně se přesunul k díře ve zdi a jí prolezl zpátky do zahrady. Přikrčen doběhl ke studni a u ní slabě zahvízdal.
„Jste tam ještě?“ zeptal se poté.
„V křečí, ale sme,“ ozval se hlas Anyze a major hned otevřel poklop studny. Oběma pak pomohl ven.
„Už jsem se drželi navzájem,“ řekl Martell.
„Kde jste se ukryl vy, pane majore?“ zeptal se Anyz.
„To vám povím pak. Teď padáme pryč,“ sdělil jim Degail a trojice mužů se přehoupla přes zeď. A za chvíli zmizela v nedalekém lese, zatímco farář modlitbami děkoval bohu.

                                    KONEC TŘINÁCTÉ ČÁSTI

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru