Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láska si žádá uměřenost

28. 03. 2004
1
0
3053
Autor
Argon

Přikládám svou další starou báseň...poněkud jiného ražení.

Láska si žádá uměřenost.

 

        Láska je zrádná jako víno, vždyť se stejnou lehkostí dává radost jako plodí žal.

   Neznej pravou míru a tvůj srdcervoucí řev daleko, předaleko bude chladným hvozdem znít! Svět zčerná, pokryt temnou nocí a tíže samoty zatemní i samotnou mysl. Zlato ztratí svůj  blyštivý třpyt a zbylé hodnoty rozdrtí se v prach sotva je dotykem znesvětíš! Ano znesvětíš, neb co je vskutku svatější než uměřená láska?

     Ty protiklady jež se tolik chtějí prát. Jen moudrému se podaří je srovnat. Moudrému nebo … nebo bláznu.

    A už je tu máme zas. To láska si žádá uměřenost.


Argon
11. 10. 2005
Dát tip
Ju ju byl to pokus zachytit takovou shakesearovskou náladu.

asi to tu uz nekdo psal, ale jsem lina cist kritiky:) nejak v tom nevidim zadnou basen, pripada mi to spis jako proza... a jinak... neni to spatne, ale nejak to slo mimo mne-precteni ve men nic nezanechalo...

Argon
02. 09. 2004
Dát tip
Máš pravdu Johanne ... je to pokus o jevištní monolog Shakespearovského druhu. Obecně to není nic nového jako Hvozd, který zas není nepodobný Erbenovi...jen jsem zkoušel jestli své literární vzory dovedu kapánek napodobit...i když zrovna tahle básnička nese i dost osobních prožitků...víno dokáže přinést hodně žalu...obzvlášť pokud je vedle tebe těžký alkoholik:-( Líbí se mi jak kritzuješ věcně...mám z tebe veeeelikou radost:-))))

johanne
02. 09. 2004
Dát tip
jsem ráda, že můžu dělat radost :)))

johanne
30. 04. 2004
Dát tip
takže... láska není svatá víno určitě neplodí žal :o) temný hvozd a zlato ztrativší svůj lesk - nic moc novýho tohle není poezie, i když jsi to myslel jako jevištní monolog... verše nejsou ve slokách jen proto, aby se zvýšila čitelnost textu, ta samá výpověď napsaná jako próza a jako poezie se od sebe musí lišit (hlavně pokud jde o volný verš, u rýmovaných věcí je jasný, že se na jeden řádek všechny verše nepíšou)

Argon
13. 04. 2004
Dát tip
Isilme: Snad Tě tvé v pravdě zasloužené štěstí, neoněmí ústa a svět nepřijde o nadějnou ženu verše. Tak svět přichází o básnířky:-) Ať je to čas dlouhý a šťastný.

Isilme
11. 04. 2004
Dát tip
líbí .... pravda, ještě že jsem za vodou alespon na čas.)*

Milly
06. 04. 2004
Dát tip
..........nevím, jak se to vezme- podle tohoo jakou lásku jde... a tak....

Argon
06. 04. 2004
Dát tip
Milly...jasně je mnoho druhů lásky... tohle je jedna z nich:-)

Arienalia
29. 03. 2004
Dát tip
Argon: No... jsi první ,kdo mě chválí :-))) Všichni ostatní mi říkají "Odporný šťoural" když se jim "nípu" v pravopisu :-)) Ale nemáš zač ;-)

Argon
29. 03. 2004
Dát tip
To nechápu, vždyť máš pravdu:-) Já si tvé kritiky velice vážím a jesm rád, že se můžu poučit:-)))

Dero
28. 03. 2004
Dát tip
Hmm ... strofy e-e?

Argon
28. 03. 2004
Dát tip
Dero: V této básni jsem se rozhodl upustit od strofického členění z toho důvodu, že šlo vpodstatě o douhý jevištní monolog. Jinak je asi fakt, že by zlepšili jak celkovou estetiskou, tak i čitelnost...takž se snad do písmáka poučím:-) Díky

Dero
28. 03. 2004
Dát tip
Hlavně kvůli té čitelnosti. :o) Však to ještě můžeš změnit. :o)

na předposlednim řádku to nějak škobrtá ... jinak dobrý... !

Petr_Pan
28. 03. 2004
Dát tip
Viz. Dero + k obsahu - příjemné čtení ale - tak nějak o ničem :-/ Ale - máš tam některý obraty fajn - takže - piš dál a určitě se naučíš trošku to jednotit ;-))

Argon
28. 03. 2004
Dát tip
Ok: Příště si více pohraji si odstavci, mezery a odrazníky:-) Vynasnažím se o větší srozumitelnost a přehlednost myšlenek a méně křečovitých výrazů, které budu dávkovat opatrně jako koření:-)

cmukina
28. 03. 2004
Dát tip
pekne....:-))) a take jednoduche....

Argon
28. 03. 2004
Dát tip
Cmukina:O děkuji:-))) Jak to jednoduché? Musíš mít asi s podobnou láskou své zkušenosti:-)

Arienalia
28. 03. 2004
Dát tip
Tak pozoruji ,jak jsem slíbila.. strofy by tohle dílko určitě zčitelnily ,ale pokud volíš tento způsob ,proč ne.. Obsah stojí za zamyšlení... (a v "Ty protiklady jenž se tolik chtějí prát." se píše "jež", interpunkci vypouštím) :-) Děkuji..

Argon
28. 03. 2004
Dát tip
Arienalia: Jsi opravdu vemi pozorný čtenář:-) Děkuji za gramatické opravení...jsou to věci které sám nevidím, asi si budu muset opatřit korektora...nebo se naučit česky:-))) Vážně díky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru