Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak to vlastně dělat?

25. 08. 2000
2
0
2702
Autor
Roy

Tak nevím. V poslední době se mi to trochu míchá a plete. Začínám nevědět, proč sem na Písmáka vlastně lidi dávají své příspěvky. Nejdřív malé odbočení. Jak a proč vlastně „písmáci“ svá dílka zveřejňují. Varianta č. 1: Píšu pro radost a potřebu psát, je pro mě nejdůležitější co chci říci, co cítím a sděluji prostřednictvím svého dílka. Varianta 2: Píšu proto, že se mi to líbí, baví mě to a cítím potřebu se o toto podělit i s ostatními. Ovšem jde mi nejen o to co sděluji, ale také o formu. Proto básničku (či jiný útvar) piluji a opečovávám, dokud nejsem spokojen s tvarem, kterým jsem ze surového těsta uhnětl. Varianta 3: Chci psát a pochlubit se s tím i na veřejnosti. Vezmu námět a pracuji s ním. Po té co už jakž takž vím, co a jak v básničce (próza či jiný útvar má svá specifika) bude a co má sdělit, se snažím dát mu tvar a podobu dle nějaké „technické“ stavby. Použiji teorii (a–a, a–b a–b atd.), aby i z hlediska verše a rytmu byla sqělá či alespoň aby zachovala formu. Pak se tyto postupy různě prolínají a kombinují, podle konkrétních lidí a dílek. Ale co s tím, jestliže mám prvoplánovou věc, sděluje přesně to, co cítím a nechci dál s ní nic dělat (někdy je to vyloženě na škodu – někdy ne)? Zveřejnit či nezveřejnit? Zákonitě pak přijde na řadu ohlas ze strany čitatelů a tady samozřejmě dojde k hodnocení nejen obsahu, ale právě i stavby a rytmu. A naopak, někdy obsahově „obyčejné“ či „slabší“ dítko básníka–amatéra má zase promyšlenou kostru, na skeletu pak je teprve naneseno to ostatní, svaly, šlachy, kůže . . . Jak pak hodnoti a z jakého hlediska?? Mohu mluvit jen za sebe. Ale proto by chtěl právě zde slyšet i názory jiných. Rozhodně mi to pomůže (a myslím že nejen mě). Osobně mám ten názor, že básnička se mi musí líbit celá, kdy na mě dýchne její atmosféra, děj vás unese z reality mezi jednotlivé litery a proberete se až u závěrečného řádku. Pak je to pro mne v pořádku a tehdy mohu říci: „Ano, tohle je to, co jsem chtěl číst, co se mi líbí. a pokud se mi to líbí moc moc moc, tak to takzvaně TIPnu“. V opačném případě rozhodně nemůžu brát v potaz, že, pravda, má to správný rytmus, gradaci atd., ale obsah kolem mě jen tak proběhl, ani na slovíčko se nezastavil. Tak, to je to co mi leží na srdci. Zajímalo by mě, zda mám natolik odlišný názor od ostatních, nebo si více méně totéž myslí ostatní. S přáním dobrého jitra, poledne, odpoledne, večera, noci (záleží na době čtení) se loučí ROY

Těším se na Vaše ohlasy.
Prokletí
04. 12. 2000
Dát tip
povedená forma by měla splývat s povedeným obsahem, např. poesie by mělam mít také povedený rytmus amelodii ... všechno souvisí se vším a všeho je zapotřebí ... suva: já píšu ty sáhodlouhý básně a dělám habakůk kritik, co? nelze myslím dělit Písmackou obec do kategorií m.

Sadaf
21. 11. 2000
Dát tip
Já píšu, protože to prostě nějak musí ven...

kalinka
05. 11. 2000
Dát tip
no vidíš, Sůvičko!?:o) Vždycky jsem si přála zbohatnout, abych mohla produkovat sociální projekty:o) Zatím jsem sice spíš zchudla, ale to je doufam doba ledová, která časem povolí, ale už teď mě může hřát pocit, že neprodukuju-li já, alespoň jsem sociálně zasíťovaná v projektu někoho "rýhlejšího", a narozdíl od státně institucionálních molochů, zcela dobrovolně a s láskou:o)))) Ty dokážeš člověka rozveselit! Díky, díky ti! Pamlsek virtuální dle vlastního výběru zasílám dokonale neviditelnou formou mezi řádky!:o) Po použití předej kanalizacím!:o))

proto
14. 10. 2000
Dát tip
Dědouchu, tys to vystihl, psaní do vody. Ze zvědavosti, co to na hladině udělá :-)

proto
14. 10. 2000
Dát tip
Dědouchu, tys to vystihl, psaní do vody. Ze zvědavosti, co to na hladině udělá :-)

Dědouch
08. 09. 2000
Dát tip
je zajimavý pozorovat jaký maj kousky tebe zrcadlení na hladině lidí..

suva
08. 09. 2000
Dát tip
Dedouch: nebo jakejch odrazu jses schopen diky kouskum, ktery ze sebe ostatni daji vsanc

suva
07. 09. 2000
Dát tip
Clovek jde cestou, aby potkaval lidi, a kdyz je potka,tak musi zas jit.... I kdyby zitra prestal Pismak existovat, dali jste mi dost, abych s tim zase chvili vyzila. O tom je psani - davat!!! Nechceme prat popudy, snad. Chceme se dat vsanc a pokud nas nekdo bude cist, buh nam to zaplat. A kdyz je nekdo ochoten rict, proc sem pise, proc ne... Jinak je ale hodne nulovych odezev, a presto sem pismaci vseho druhu posilaji dalsi svoje pokusy, protoze kdyz se stesti unavi... Je to pomalu uz socialni sit. Neberte to ve zlym.

kalinka
01. 09. 2000
Dát tip
ať žijou egoisti - tedy ti virtuální!!!!:o))) JiKo, mám tě ráda, za to, že se s tim nes.....š, brž řešit druhy popudů, který nás,co sem škrábeme, dovedly, mi připadá trošku nesmyslné s ohledem na fakt, že už tady jsme.:O))) To je každýho osobní věc, a chce-li si ji tu vyprat, tak ať tak činí, leč prát popudy jiných písmáků, to je trošku zcestný a hlavně do toho nikomu nic nejni!:o))

proto
31. 08. 2000
Dát tip
proto

proto
31. 08. 2000
Dát tip
Chtěl jsem říct, že někdy jenom proto.. Proč vlastně „písmáci“ svá dílka zveřejňují..

JiKo
31. 08. 2000
Dát tip
Já píšu někdy abych něco sdělil a nekdy jen proto že se mi to líbí a navíc to někoho jiného kdu třeba neumí psát (tím nechci ani náhodou říct, že já to umím) to pohladí na duši. Jinak samo pokud to vememe z vyššího principu měl by cíl a realizace být v napsání díla, jeho prezentace je pak již čistý egoismus ... no klidně mi říkejte egoista já sem psát budu dál

Merle
28. 08. 2000
Dát tip
Roy: to byla odpověď na sůvin poslední odstavec... BTW: ten problém, který tu popisuješ se tu řeší pouze osobním přístupem, jak autorů tak čtenářů. čtenář uznává sám, jestli dílko zkritizuje, nebo se jen vyjádří k myšlence, a autor může do prologu napsat, že u toho dílka o kritiky nestojí... Ovšem čtenář se může splýst (nebo kašlat na "pravidla"), a autoři se neodvažují, aby snad nedostali nálepku "nesnese kritiku"...

suva
25. 08. 2000
Dát tip
Písmáci se možná, nevím, mohu-li to dostatečně hodnotit - jsem mezi vámi teprve pět neděl a z toho 3 týdny na dovolené - dělí na ty, kteří buď vůbec anebo jen málo píšou, spíš čtou a kritizujou a povídají si o věcech, co tímhle způsobem přišly na svět a mohou být z vůle autora zase odmazány, na ty, co chrlí sáhodlouhé výplody, z nichž vše se dá přečíst jen s opravdu dobře vycvičeným sebezapřením a na ty, kteří si touhle cestou našli možnost vyjádřit, co v sobě nosí, reagovat na dílka druhých a ono to jednak obohacuje je, protože si tříbí své výrazové prostředky a jednak asi někdy dost i ty, kteří mají to štěstí a osloví je to. Je to trošku jako velehromadné pexeso - sám něco odhalím a zároveň hladově čekám, co ukážou protihráči. Takové fórum, celkem sympatické, občas soupeřící, ale víceméně dost fajn. Zrovna dnes jsem o tom tak trochu přemyšlovala. Nebylo by špatné, kdyby se našlo pár ostřílenců a jedno auditorium by se mohlo věnovat pilování dílek ohledně technické stránky. Já jsem kupříkladu dost silný analfabet ohledně rytmů. Možná, a to už jsem asi hodně troufalá, by to mohlo zafungovat jako konkurenční soutěž na dané téma - pokud si osvojím jistou techniku, mohu kupříkladu zabrousit i do překladu - to jsem právě měla možnost nahlédnout do kuchyně jedné zde asi už zmiňované, leč pro finanční nákladnost pro většinu Písmáků nepřístupné, soukromé literární školy pana Škvoreckého. Tam se vedle sebe jako slepičky na hřad vyskládaly pokusy jednoho každého zapojeného studentíka a to byste koukali, kolik je možností a bylo dost těžké vybírat ten nejpovedenější. Ono někdy možná je důležité ze sebe vylít nahromaděné pocity a dojmy, ale mám trochu strach, že takhle to brzy přestane být přehledné. Pod struskou se ztratějí nádherné Pompeje, protože kdo je má čas v tom množství rozličné kvality hledat? A tak je možná právě na čase položit si tu otázku: Co s tím? Olda už má propracovaný systém, jak alespoň trochu usnadnit to hledání díky "nejčtenějším", ale to je právě jen to kvantitativní měřítko, ale máme nějaký nástroj na to, abychom s kýblem špinavé vody nevylili i miminko? Dík za podnět. Snad se najdou řešení.

Merle
25. 08. 2000
Dát tip
jen v rychlosti: nahore v seznamu del je odkaz Vyber, kam jsou zarazene ty basne co par (vybranych) lidi vybralo do vyberu... ostatni necham na jindy

Vio
25. 08. 2000
Dát tip
Nechám si to rozležet v hlavě... teď na to není čas

Roy
25. 08. 2000
Dát tip
Merle: a?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru