Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NA BARIKÁDĚ

08. 05. 2006
2
0
3190
Autor
fungus2

PRAHA-8 KVĚTEN 1945

Část ulice se zahalila do dýmu, který vycházel z hořícího domu. Karel Pospíšil ležící na barikádě si na hlavě upravil německou helmu a zadíval se přes předek převráceného náklaďáku. Ten byl součástí barikády. Zanedlouho všichni muži uslyšeli přibližující se hluk motoru. O chvíli později se v chuchvalcích dýmu objevila silueta obrněného pásového transportéru. Za ním přikrčeně běželo velké množství postav.
„Hrome, jejich jako much!“ vyhrkl Mirek Koutný, který se krčil vedle Pospíšila.
„Tak těm mouchám trochu přistřihneme křídla,“ pronesl Pospíšil a přivřel levé oko, zatímco pravým se zahleděl přes mířidlo samopalu.
  Pavel Dubecký, který měl na sobě předválečnou důstojnickou uniformu zrakem přehlédl muže na barikádě a poté nahlas řekl: „Nechte je přijít co nejblíž!“
  Vzápětí se ozvala kulometná palba z transportéru a kulky začaly dopadat na vrch barikády a také nad ním prolétaly. Její obránci se hned v prudké palbě skrčili. To už také začali střílet němečtí vojáci. Pospíšil se tiskl ke dřevěným trámům u nákladního vozidla a slyšel, jak nad ním sviští kulky.
„Hoďte granáty! Pak palte!“ vykřikl Dubecký a dva muži mrštili, co nejdále před barikádu dva granáty. Ulicí se skoro současně rozlehla dvojitá exploze. Koutný se přikrčeně vztyčil a přes dlažební kostky zahlédl dým nad dvěmi místy, kde vybuchly granáty. Viděl několik Němců ležících na ulici. Dva se mátoživě pokoušeli vstát. Na jednoho zalícil pušku. Poté stiskl spoušť. Voják rozpřáhl ruce a bezvládně se zhroutil. I ostatní muži za barikádou počali pálit.
  Pospíšil stiskl  spoušť samopalu. Krátká dávka zasáhla dvojici německých vojáků. Oba klesli na ulici, ale jeden vleže hodil obloukem granát. Zrakem poté sledoval jeho let vzduchem. V následující vteřině sebou doslova praštil o povrch ulice za barikádou. Skoro současně na barikádě zaduněla exploze. Při ní se ozvalo několik výkřiků a trojice mužů zůstala nehybně ležet na barikádě.
  Dubecký vystřelil poslední náboj co měl v pušce, přičemž pocítil prudkou bolest v levém rameni. Z úst se mu poté vydralo bolestné zastenání. Zároveň se ozval na barikádě další výbuch. Se zatnutými zuby pravými prsty otevřel pouzdro pistole, co měl na opasku. Za velké bolesti pistoli odjistil a znovu se za barikádou postavil. Prvním výstřelem z pistole zasáhl vojáka, který v podřepu u boku transportéru střílel z pušky. Ten se zakymácel, načež upustil pušku a zhroutil se.
  Dvěma přískoky se Koutný dostal k jednomu muži, jehož zasáhl výbuch granátu. Obličej měl zalitý krví a rozšířené oči hleděli netečně do nebe. Marně se snažil nahmatat puls. Rychle sebral pušku, co patřila mrtvému a opět zalehl na barikádu. Viděl pomalu sunoucí se transportér a velké množství německých vojáků. Třikrát stačil vystřelit. Pak pocítil palčivou bolest v hlavě. Pramínky vytékající krve mu zalily obličej, což bylo to poslední, co dokázal vnímat.
  Samopal vystřelil poslední dávku nábojů, která zbývala v zásobníků a Pospíšil jej vztekle zahodil. Ještě předtím postřehl, jak zasáhl vojáka. Ten se při zdi zhroutil na dlažbu.
„Utíkejte k další barikádě!“ křičel Dubecký, kterému se na dvou místech uniformy objevily velké tmavé skvrny. Zbývající muži rychle popadli raněné a táhli je přikrčeně od barikády. Pospíšil podepřel jednoho zraněného a přikrčeně oba rychle utíkali k další barikádě. Pak však za nimi zaduněl výbuch granátu a oba se zhroutili na zem. Pospíšil cítil strašlivou bolest v noze, přičemž řval bolestí. Zároveň zahlédl, jak první němečtí vojáci přelézají barikádu. Jeden z nich na něho namířil pušku. Poté pocítil další prudkou bolest v hrudi. V leže pak hleděl na oblohu, kterou začínal zahalovat dým. Vzápětí se propadl do tmy.
  Pásový transportér se drápal na barikádu u převráceného náklaďáku. U něho ležel zakrvácený Dubecký. Ten přes ochromující bolest otevřel víčko nádrže a s posledních sil do ní vhodil zapálenou sirku. Vzápětí barikádou otřásla mohutná exploze, přičemž se všemi směry rozlétly dlažební kostky i další kusy věcí z barikády.
  Obráncům barikády, která byla o něco dále v ulici, se po chvíli naskytl pohled na stoupající hustý dým, mrtvá těla německých vojáků, padlých barikádníků a na transportér převrácený na bok.

 


fungus2
08. 05. 2006
Dát tip
Tak to mne těší. Děkuji!!

Lyrae
08. 05. 2006
Dát tip
není to můj šálek čaje, ale napsané je to velice dobře...tedy tip, a důkazem kvality díla je i fakt že jsem ho dočetla.*

fungus2
12. 10. 2004
Dát tip
Díkas!

fungus2
06. 04. 2004
Dát tip
Děkuji. To opravím.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru