Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kolibřík

06. 04. 2004
2
0
2701
Autor
Argon

Zajímá mě váš názor na následující řádky...

Kolibřík máchnul křídlem

Černý stojí na výhru

Okolo úst se poletují obláčky

Udělala se zima

Tu a tam se vynoří bolestivá vzpomínka

Slza dopadla v tichosti na zem

Obloha zčernala na uhel

Smysl  už není k nalezení

Ruka se nepřestává chvět

Dva lidé se nahlas hádají

Strach svírá vysušené hrdlo

Břitva proťala pulzující tepnu

Začalo pršet

Co bude proboha dál?


Argon
12. 12. 2004
Dát tip
Sirad:Klíč k tomu oříšku je je prostý a každému na očích.Je natolik jednoduchý, že všem, včetně tebe uniknul. Tajemství klíče leží ve formě básně. Pomůže velmi jednoduchá matematika. Mnozí a včetně tebe rozpoznaly některé jednotlivé motivy. Na své rozluštění však stále čeká:-)

Argon
04. 05. 2004
Dát tip
Arwy_Kraft: Díky, to jsi mi udělala radost:-) Johanne: Doufám, že toto dílko nebereš jako klasicky postmoderní, v hanlivém smyslu dadaistických impresí:-) 3irší kontext tvé kritiky poukazuje na jistý, až nebývalý vhled. Kolibřík díky ryhlosti jakou mává ve skutečném světě křídly symbolizuje v tomto případě subjektivní spomalené vnímání času. Dále je tvá interpretace téměř brilantní, tak jako nebývale květnatá slovní zásoba:-) Neodhalila jsi sice mou skrytou hříčku (klíč), ale intuitivě jsi dokázala poodhalit značnou část zašifrovaného příběhu. Gratuluji!

johanne
04. 05. 2004
Dát tip
v hanlivém smyslu určitě ne :))

johanne
30. 04. 2004
Dát tip
tuším... netuším... ech, ten postmodernismus :)) takže můj skoro-výklad :o) [nebijte mě, pokud si něco vyložím úplně jinak, než to být má... ať žije svoboda, že :)]... pokud jde o kolibříka, jsem bezradná, nic o něm nevím, takže si ani nemůžu domýšlet symboliku :o a dál - vidím sebevraha, vystrašeného a chvějícího se (strachem nebo zimou, která to dokresluje), svět se mu zhroutil a jediné, co se z tmy vynořuje jsou bodající bolestivé vzpomínky (nešťastná láska? hádky rodičů? týrání?)... žiletka... déšť, který může smývat hříchy a vzpomínky nebo rozostřovat obraz světa nebo být vratkou nadějí, že až skončí... bude... co bude dál :o?

Arwy_Kraft
26. 04. 2004
Dát tip
Tip.. musela jsem o číst víckrát a stálo to za to :o)

Argon
13. 04. 2004
Dát tip
Arienalia: Jsem poctěn, že se ti básnička líbí a je pravda, že je v básni o ztrátě někoho blízkého...ale je to jen horizont, nebo pozadí o kterém tam explicitně (přímo) není ani slovo. Možná jde vycítit z hlubšího kontextu. Je také trošku o psychologii...která je jedním ze tří klíčku k jejímu spránému vyluštění! Sirad: Ano i ne. V postmoderní době jsem chtěl napsat něco co má více rovin. Pro někoho nesmyslná slova, pro jiného třeba i hezká báseň, ale neví vlastně o čem, jiný si do ní dá svůj význam a konečně další odhalí její tajemství. Ano je to i malá hádanka, neboť je sestavena s jistou dávkou rafinovanosti, která není na první pohled zřejmá a která dešifruje příběh. Má svůj vlastní trojitý rytmus, ale víc už nemůžu napovídat:-) Isilme: Možná bych raději, aby tomu tak nebylo, neboť ti nepřeji zkušenosti nutné k tomu, abys to pochopila. Žel musím doznat, že chápeš mnohé a být ty chlapcem, řekl bych, že neseš svůj osud mužně:-) Nicméně jsi poodhalila jen motiv…význam a klíče k básni jsi zatím neukázala:-)

Isilme
11. 04. 2004
Dát tip
"když mě zírá nešťastná láska tak se lépe verše v řádky pojí a když vládne klid a pohoda...kdo pomýšlí na krásná slova...linou se z úst tak nějak sama a je to v čemsi jiné...." jsem ráda, že jsme si v tomto rozuměli ... ..........*

Milly
06. 04. 2004
Dát tip
Pročpak tam máš: "okolo úst SE poletují obláčky"? Kolibříkovi nerozumím, jinak mám pocit, že jde o bezvýchodnost hádky, zmatek, tušení katastrofy, snad vražda, uvolnění napětí (začalo pršet),..... Líbí se mi........ *

Argon
06. 04. 2004
Dát tip
Sirad: Cogito ergo sum?Tvé Descartesovské postřehy se mi líbí:-) Jen s jedním mohu i nemohu souhlasit...báseň není nemyslitelná, jelikož má skrytou racionální konstrukci a dokonce i hlavu a patu i když není zřejmá na první pohled:-) Ale díky moc za kritiku:-) Milly: okolo úst SE poletují obláčky-znamená tolik - je zima a tak se rytmu dechu dělá pára od pusyJ Mávnutí křídly kolibříka-je to malý ptáček, který je proslulý mimo jiné tím jak rychle dokáže mávat křídly…máchnutí tedy symbolizuje (oproti rychlému mávnutí, kmitnutí…)zpomalení času, jeho sekundární funkcí je upoutání a zmatní diváka snad působivým dějem…terciální funkci zatím neprozradím. Dobré otázky i postřehy:-))) ALL:Tato experimentální básnička má v sobě jakýsi skrytý rytmus, který umožňuje rozluštit příběh. Dříve než ho však prozradím,bych chtěl znát další rekceJ PS:Pokud ho někdo dokáže rozluštit, dříve než poddám své řešení, má můj veeeliký obdiv!!!

Arienalia
06. 04. 2004
Dát tip
Přijde mi to jako popisování ztráty někoho blízkého.. Ale můžu být vedle (a řekla bych ,že jsem), ale to už jsem já :-) Každý vnímá i pouhé slovo jinak ,což je krása psychologie :-) Báseň se mi líbí..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru