Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Anonymní exhibicionismus

17. 04. 2004
3
0
3928
Autor
Sukot

Nad tímto fenoménem internetu přemýšlím kdykoli jsem na jakémkoli četovacím, zpravodajském nebo třeba i tomto serveru. Ptáte se proč nad tím přemýšlím? Protože to je skutečně cesta do hlubin lidské psychiky včetně mé a i když je to anonymní exhibicionismus, hodně často vypovídá právě o nás samotných.

Asi před třemi lety jsem v podstatě přestal číst noviny a tak hlavní příjem informací probíhal prostřednictvím internetových serverů. V té době jsem začal navštěvovat idnes a lidovky, s chutí a zájmem jsem si přečetl většinu článků, zejména "headline news" a zprávy ze zahraničí aniž bych cítil potřebu nějak na daná témata reagovat. Coby "vyučený" čtenář novin jsem dokázal dané informace pouze přečíst, analyzovat, vyvodit si pro sebe nějaký závěr, někam si je zaškatulkovat a pak na ně buď rychleji nebo pomaleji zapomenout.
Proto mne právě před těmi třemi lety docela zaujalo, že pod téměř všemi články téměř ve všech internetových novinách je prostor pro tzv. diskusi čtenářů. Trochu mě to překvapilo, neb jsem si vždy myslel, že vyslovovat svůj názor na více jak 60% obsahu zpravodajství je něco jako diskutovat nediskutovatelné, ale s chutí a upřímnou zvědavostí na názory svých spoluobčanů, jsem se vrhl do pročítání těchto diskusních fór, chcete li názorů čtenářů. Po absolvování exkurze několika prvními diskusními fóry nad tím co se událo ve světě, jsem usoudil, že zjevně si opravdu vybírám špatná témata, která se dají obtížně komentovat a tak, abych získal skutečně objektivní názor, začal jsem z času načas navštěvovat názory čtenářů na více zpravodajských serverech a rovněž jsem to bral napříč rubrikami. Po více než roce řekněme objektivního pozorování obsahu v těchto internetových vox populi jsem si s hrůzou uvědomil, že je něco shnilého ve státě českém resp. v tomto statistickém výseku internetové komunity národa českého.
Někdy si to pročtěte, ale buďte předtím v dobré psychické kondici a bavte se při tom s inteligentními slušnými lidmi pokud možno bez výrazných komplexů, nebo jinak můžete propadnout malomyslnosti a zevšeobecňování a zlomit hůl nad tímto národem potažmo nad sebou. Předem upozorňuji, že hlavní proud těchto názorů čtenářů lze přirovnat ke zvlášť nechutné stoce - plivající svinstvo a špínu na v podstatě cokoli bez rozdílu politické příslušnosti, pohlaví, geografického umístění, náboženství...
Diskuse?? Hlavní podíl ctihodných přispěvatelů do těchto stok obvykle ani neví co dané slovo znamená, připadá mi, že hlavním cílem je napsat co nejotřesnější věc, vyblít si zlou žluč a pak jen s napětím čekat u monitoru, v krátkých intervalech mačkat refresh a čekat na názory čtenářů na můj blivajs. A milý čtenáři se na udičku snadno chytí a v obvykle velmi rozzuřené reakci přebíjejí blivajs blivajsem....a tak se vytváří koryto stoky na těchto tzv. diskusních forech.
Namátkou si vzpomínám z nedávné minulosti na obsah několika diskusních for na články o teroristickém útoku v Madridu a jeho důsledku totiž masakru téměř dvouset civilistů. Když pominu fakt, že právě toto je nekompromisně nediskutabilní téma a hlavní chyba je na zpravodajském serveru, který by měl právě u těchto témat nechat diskusní forum neaktivní, pak jsem hluboce otřesen namátkově pročítal hlášky typu - "Patří jim to"; "Ať jich zabijou ještě víc, aby si to amíci uvědomili" atd. atd., a přemýšlel jestli je to pouze otázka anonymního exhibicionismu nebo skutečná ztráta elementární lidské slušnosti
a nebo, a to je nejpravděpodobnější, kombinace obojího. Bylo mi trapně za ty lidi, kteří v domnění, že jsou za přezdívkou dokonale schovaní, si ani neuvědomují jak moc o sobě řeknou a ,že jakýkoli slušný člověk je teď už dobře zná a nechce je potkat natož znát jejich jméno. Je mi trochu líto za sebe, protože to co tam je napsáno je skutečně hlas lidu a nějakou statistickou významnost má a proto já jako další internetová česká anonymní entita tvořím nedílnou součást tohoto názoru a jakýkoli slušný člověk mne odsoudí , právě tak jako já je teď odsuzuji ve své úvaze pro Písmáka.
Nedávno jsem se zajímavě zapovídal na xchatu s nějakou slečnou, bylo to v místnosti Seznámení, kde si člověk někdy, zřídkakdy, ale přeci někdy velmi dobře pokecá. Takže ta slečna zrovna prožívala velmi špatné období, to se nám někdy stane všem (alespoň já pravidelně osciluji mezi normálními a divnými stavy) a udělala tu velkou chybu, že se rozhodla si trochu spravit náladu na xchatu, což by samo o sobě nebyla chyba, kdyby šla na xchat za někým konkrétním koho zná, u koho již mohla poodkrýt masku anonymity, pokud nebyla již odstraněna úplněna a u koho ví, že ji podrží, bohužel slečna šla na xchat poznat někoho neznámého, a tak se stalo, že se na ní vyřádilo hned několik anonymních exhibicionistů, lidí s problémy, kteří vycítili jak snadnou je "kořistí" díky oslabení její psychické pohody. A tak slečna, která vcházela na xchat již s problémy, po návštěvách asi 4 "ctitelů" byla v docela slušné depresi a tak jsem jí nalezl, když jsem k ní do místnosti vstoupil. Snažil jsem se jí vysvětlit něco o anonymních exhibicionistech, lidech slabého ducha a hlavně jsem jí donutil k té nejlepší věci, kterou mohla pro tu chvíli udělat, totiž vypnout počítač, vykašlat se na nic neříkající písmenka na monitoru a jít si třeba číst nebo dělat cokoli jiného, reálného.
Myslím, že situace té slečny může být velmi často situací mou nebo kohokoli z nás, a můj skromný názor je, že jakákoli anonymní virtuální zábava se zcela neznámými lidmi není dobrým lékem na naše problémy, ba právě naopak bývá jejich katalyzátorem.
Anonymní exhicionismus je svinstvo, ale svinstvo, které vypovídá o stavu této společnosti a jednotlivce.

Dero
17. 04. 2004
Dát tip
Panebože. (avi)

Sukot
17. 04. 2004
Dát tip
zajímavá diskuse kamarádi...ani ne tolik k dílu jako formě, jako k obsahu a to je taky dobře jinak omlouvám se za styl, psal jsem to jak mě to napadalo

Dero
17. 04. 2004
Dát tip
s_b: Ne, argumenty zdaleka nedošly, ale nejsem si jistý, jestli by bylo účelné se zrovna v Tvém případě odkazovat na lidskost ...

dismorphia
17. 04. 2004
Dát tip
Já k tomu řeknu snad jen to, že nevinní (nejen) lidé budou umírat vždycky, ale to rozhodně neznamená, že je to něco, s čím se dá souhlasit. A postoj, který jsi, slíp, vyjádřila ve své první kritice, je ve své podstatě dost otřesný. Na východě také umírali lidé, to ano, ale budeme snad souhlasit s útokem na USA jen proto, že se o něm mluví víc? Handrkovat se jako malé děti.. Nehledě na to, že Američané sice "dostali přes hubu", ale jen ti, kteří nemohli za nic. K úvaze: konečně nějaká dobře napsaná, aktuální téma, skutečné zamyšlení. Víš, o čem píšeš. děkuju, Dero..

dismorphia
17. 04. 2004
Dát tip
slíp, ta rovnováha by měla být v jednotlivci... nikoliv tvořit hloučky lidí na jednom a druhém břehu a snažit se to vyvážit takto.. Zdá se, že se neshodnem a já už bych se zřejmě nadále jen opakovala. Že pořekadlo "oko za oko, zub za zub" zde nepadá na úrodnou půdu. Že umírají ti, kteří nikdy nic neovlivňovali.

MKbaby
17. 04. 2004
Dát tip
Lidi, proboha, buďte lidi! Kdyby to tak šlo udělat jako v pohádce o pyšné princezně - pustit proti sobě jen generály, ať si rozbijou huby. Mne sere, když umírají civilisti, a je mi jedno, na jaké straně. Kdo si chce hrát na vojáčky, ať se mlátí. Ale jen s dalšími debily, kteří mají stejné touhy. Vyhradit jim někde hřiště a chodit se na ty idioty koukat, to by šlo. Ale radovat se, že Amíci dostali přes prdel? Kašlu na blbý věže! Ale lidi to neměli odskákat!!! Já jsem tam málem byl taky. Ještě týden před atentátem jsem se domníval, že tam budu. Díky bohu, že jsem nikam neletěl...

MKbaby
17. 04. 2004
Dát tip
Jo, s tou princeznou jsem se seknul, vona byl smutně šílená nebo tak nějak...

Dero
17. 04. 2004
Dát tip
Mně osobně děsí, že bych byl mezi těmi, co "jen tak" umřou ... a protože já smrt vnímám jako těžce vratný děj, tak by mě docela zamrzelo, kdyby si na mě někdo ukázal a řekl "dobře ti tak" ...

dismorphia
17. 04. 2004
Dát tip
slíp, každý národ má prý jen takovou vládu, jakou si zaslouží, ale všichni víme, že to neplatí tak docela .) MKbaby, "kdyby to tak šlo" - utopie je vážně krásná :) a ta generálská zní obzvlášť pohádkově.. Dero, něco ve smyslu "za svůj národ si můžeš jen ty sám"

MKbaby
17. 04. 2004
Dát tip
Jo, jo, kdyby to tak šlo... Vím, že je to utopie, pojďte radši venčit pyje! Kytky voněj, ptáci zpívaj, už nemohou zmrznout, a já z toho jara zblblý chtěl bych si též vrznout! :-)))

Dero
17. 04. 2004
Dát tip
Sakra, s_b, kdyby vyhodili do vzduchu třeba půlku Manhattanu a nikdo přitom neumřel, tak mi je po Tvé reakci putna, ale proboha, 11.září 2001 zemřelo přes tři tisíce nevinných lidí. Mně je fuk, jestli si takový úder USA zasloužily díky své politice, ale ti lidé si nezasloužili zemřít ... Ti lidé se provinili jak? Platili daně, ze kterých USA financovaly své politické plány a ideje? Tvá reakce mi připadne krajně zvrhlá ...

Dero
17. 04. 2004
Dát tip
Úvahu jako takovou tipuji. Po dlouhé době nějaká kvalitnější. ***

Dero
17. 04. 2004
Dát tip
Já se nevztekám kvůli tomu útoku, mně jakékoliv řešení problému stylem přes mrtvoly přijde jako výplod choré mysli. Já se vztekám kvůli Tvé stoicky klidné reakci, kde jsi v podstatě opomněla zmínit, že zemřelo pár tisíc lidí a připadne Ti to normální a zasloužené ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru