Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vegetariáni a flóra

26. 04. 2004
2
0
2663
Autor
JiKo

K této otázce mě přivedla diskuse na chatu. A protože je tu jistě spoustu vegetariánů, doufám, že dostanu odpověď.

Mají vegetariáni rádi masožravé rostliny?

 

Aby nebylo pochyb dovysvětlím, že tím nemyslím zda pojídají kytičky, ale jak se na ně koukaj.

Ve své víře nejíst maso, aby nebylo zabito živé zviřátko, snaží se často přesvědčit ostatní masožravé kamarády, že nejíst maso je cesta.

Jak jsou na tom s přesvědčování masožravé flóry mi je záhadou.

Pomožte mi prosím hledat odpověď!


klipeto
04. 12. 2004
Dát tip
jsem laktovegetarian masozravky mi nevadi, to by mi museli vadit i dravci... kazdy zivy tvor v tomdle svete se necim musi krmit a kazdy ma potravu danou. clovek je savec a plodozravec, takze je to jasny :)

JiKo
04. 12. 2004
Dát tip
klipeto je? a na základě čeho to tvrdíš? dyk i lidé podléhají vývoji a posledních pár "dní" jíme i maso

klipeto
04. 12. 2004
Dát tip
na zaklade anatomie, nejsme ani masozravci, ani bylozravci a dokonce ani vsezravci. jsem linej vyhledavat zdroje, ale stejne jsou k nicemu protoze vsechno je to slovo proti slovu, nazor proti nazoru. nechci tu rozjizdet debatu, zda clovek ma jist/nejist maso, protoze se k nicemu nedoberem... clovek k nejedeni masa dojde vetsinou sam. jen mne zaujala ta otazka, tak jsem napsal, jak to vidim ja ;)

JiKo
04. 12. 2004
Dát tip
jasnačka:) dík

JiKo
02. 05. 2004
Dát tip
:-)) mauntfield by jim teda mohl davat nejaky slevy ne:

Mínusové slevy... :)

JiKo
01. 05. 2004
Dát tip
Ale trochu se nám to zvrtlo :-)

cmukina
01. 05. 2004
Dát tip
to veru hej. :-))

Vegetarián je pouze maskovaný "senožrout". Takže to shrneme: Vegetarián se tváří jako Vrána, ale přesto je to Králík... :)

cmukina
30. 04. 2004
Dát tip
zaujimava zaciatocna otazka..... :-))

Kocour
29. 04. 2004
Dát tip
normální je baštit to k čemu sme byli vytvořeni totiž sme všežravci čili i maso. Beru vegeteriánství jako když mi to chutná a necu maso, ale nejíst maso jen proto, že tím trpí živé zvířátka, mi přinde pokrytecký, páč vždycky když jim tak liqiduji něco živého, ledaže by se vymysleli zcela sintetické amarouny.

Aerotik
28. 04. 2004
Dát tip
_JiKo_: Jestli narážíš na kdysi hodně medializované pokusy s tím, že rostlina reaguje na "bolest" způsobenou jiné rostlině v téže místnosti, tak tam se nakonec ukázalo, že šlo o ovlivnění měřicí aparatury experimentátorem.

dismorphia
28. 04. 2004
Dát tip
souhlas se slíping... nebo máte někdo dojem, že je totéž utrhnout list salátu a utrhnout živému zvířeti nohu?

JiKo
28. 04. 2004
Dát tip
Jasně v určitém smyslu jsi zničila kus života, jen to u kytek není tak "razantní". Ale je to spíše filozofická otázka. rozhodně víc než ta původně diskutovaná...ze srandy :-)

dismorphia
28. 04. 2004
Dát tip
zničila kus života, za ohromné bolesti, dá se předpokládat.. dá se pochopit i ta cesta k uvažování na utrpením rostlin, jsou lidé, kteří odmítají jíst cosi čerstvě utrženého, například jablko by snědli jen takové, které samo ze stromu spadne.. ale když to beru za sebe, tak něco jíst bohužel musím.. a volím ty varianty, které jsou v mých očích drastické nejméně.. a je tu snad utopická vidina, že by se tím mohlo něco změnit. ne mnou samotnou, ale tím, že by vegetariánů postupně přibývalo.. ano - diskuze ze srandy, od které se však nedalo čekat nic jiného než vývoj tímto směrem .)

Elyn
28. 04. 2004
Dát tip
:) a hele, fakt je to tu :))) ne, já problém neměla ani s ostatními masožravci, naopak - jediná jsem jim byla schopná obalit kapra na Vánoce, páč se toho masožravci štítili... já už nevím, co je normální :))))))

ashentree
27. 04. 2004
Dát tip
Slíbená citace ;) "Ten, kdo jí maso, chce do něčeho zatnout zuby. Ten, kdo maso nejí, chce zatnout zuby do něčeho jiného. Pokud tě něco takového zaujme, byť jen na okamžik, jsi ztracen." L.C.

dismorphia
27. 04. 2004
Dát tip
ashen, strašíš nebo co? :)))

Zordon
27. 04. 2004
Dát tip
vegetariánství se přece nikdy nemůže stát masovou záležitostí

ashentree
27. 04. 2004
Dát tip
dis: Jen jsem ztracen :-)))

Kocour
27. 04. 2004
Dát tip
hele a zeptali se ti vegetariáni, keří nejí maso protože nesouhlasí se zabitím živého tvora, nebo jeho špatnym zacházením na jatkách na názor třeba salátu jak ten se asi cejtí v kolonii osttaních salátů určených k podzimnímu utrhnutí, zabalení do igelitu, zmrazení a posléze snězení?

Kocour
27. 04. 2004
Dát tip
tak tím bych si tak moc jistej nebyl, páč kytky reagujou na různé podněty pozitivně třeba když na ně mluvíš, negativně, když jim část ulomíš. Takže se dostáváme k tomu jíst jen jednoletky po skončení jejich vegetativního období a ovoce už na zem spadlé.

JiKo
27. 04. 2004
Dát tip
sleeping tak to se děvče sakra mýlíš. Nemají nervovou soustavu konstrukčně jako fauna, ale určitý mechanismus pocitu bolesti také mají. Bylo o tom již pár studií.

dismorphia
26. 04. 2004
Dát tip
Hmm, proti masožravkám nic.. Nepředpokládám totiž, že masožravé květiny těm mouchám, a vůbec - hmyzu obecně, nejprve uškubou, co se uškubat dá a pak terpve zbaští (proboha, může květina baštit?!).. Nehledě na to, že některá zviřátka se rychle množí a jejich přemnožení by nebylo nic moc. Je to uspokojivá odpověď od nemasožravce, který neumí pěstovat rostliny?

rastha
26. 04. 2004
Dát tip
nigdy bych nesnědl mašožravku co jí mouchy z jatek :o))))

Prokletí
26. 04. 2004
Dát tip
Zeptám se jinak... Vlastně teda nemasožravý kytky jsou taky vegetariáni, páč nežerou maso... takže vegetariáni lidi jsou vlastně kanibalové, páč žerou jiný vegetariány, né? ;o))))))) m.

Bebitka
26. 04. 2004
Dát tip
když jsem kdysi vegetariánčila, chcípla mi drosera hlady... souvisí to nějak? mám z toho kapku výčitek, že jsem jí nakazila svejma anti-maso vibracema... a než to dilema stihla pořešit a přejít na lupení (!!!), tak bylo po všem... no ovšem! v tom bude ňákej chyták... :-)))))

Prokletí
26. 04. 2004
Dát tip
Bebit: blbost, znamená to snad, že mě jako masožravce potká to, že jednoho dne přindu dom a nefrolepiska v kuchyni bude ukusovat Vysočinu? E? ;o) m.

Bebitka
26. 04. 2004
Dát tip
Proklí: pochybuju - i rostliny maj svou úroveň... Vysočiny by si nekousla ani ta moje droserka (dej jí pámbu věčnou slámu) :-ppp

Aerotik
26. 04. 2004
Dát tip
Tak diskuse na tohle téma má opravdu úroveň. Díky podtržítko, že jsi ji vyprovokoval. * Já si myslím, že masožravost či býložravost se prostě vyvinula biologicky a z nás příroda holt udělala obojí. Takže jakékoli znásilňování naší podstaty považuji za nemístný projev fanatismu a fanatiky nemám rád, ať jsou to náboženští fundamentalisté vegetariáni, nebo fotbaloví fanoušci. Jiná věc ovšem je, že homo by se měl i k té budoucí potravě (dokud žije) chovat humánně.

Bebitka
26. 04. 2004
Dát tip
Aerotik: nemyslím si, že by tato diskuse měla za ambici mít nějakou vyšší úroveň, než nadsázkovou... v tomhle duchu aspoň vidím odpovědi a reakce... i tu svojí... :))

Aerotik
26. 04. 2004
Dát tip
To mi z obsahu došlo - ale proč to nevzít pro srandu vážně?

Bebitka
26. 04. 2004
Dát tip
Aerotik: mluvě (mluvíc? mluva?) za sebe, asi už na vážnost podobných debat nemám chuti...

Lee
26. 04. 2004
Dát tip
a co na to tleskač ?

ashentree
26. 04. 2004
Dát tip
Pár jasanových postřehů: Jakožto strom bych podotknul, že v naší rostlinné říši si navzájem neubližujeme...Že někteří z nás občas polknou nějakou tu mušku, nebo ji dokonce potřebují, je pravda...Ale neumíme být agresívní a mušky si pro naše blaho nepěstujem...A Adéla? :-)) No jo, časem možná bohužel zmutujem, máme lidi docela rádi ;) Jakožto člověk se necítím příjemně ať už zakousnu cokoliv živého...V lesích se často tiše setkávám s čtyřnohými přáteli...Stydím se před nimi za sebe i za celý svůj druh, za to, že náš dar inteligence zatím nedokážeme využít lidsky (jaký paradox)...Jsme v potravním řetězci navíc až Ti poslední...Takže je to na nás...Také nemám rád fanatiky...Z obou stran...Většina z nich nemá páru, o čem mluví...Otázka jestli ji někdo vůbec má...Sám tohle vyřešeno nemám, proto nemohu sloužit... Tahle diskuse nemůže být jiná, než nekonečná... A nakonec? Rozpráší-li mne, dýchejte mne, pohřbí-li mne, oberte si mne...Snad vás nasytím...A kolik lidí umře hlady...Jen proto, že se narodili v blbé části planety? Ještě se vrátím...Sdílím pohled, který už někdo někde napsal, ocituji, až to najdu ;) Váš schizofrenik :-)

ashentree
26. 04. 2004
Dát tip
avi ;)

ashentree
26. 04. 2004
Dát tip
...a ještě avi dalším, kteří by se mohli zapojit se svými různými názory :-)

Andulka
26. 04. 2004
Dát tip
Nekdo je vegetarian, protoze je proti zabijeni. Nekdo proto, protoze jakym zpusobem jsou zvirata chovana, cim jsou krmena, jak jsou zabijena. Nekdo proto, protoze zjistil, ze bez masa a mlecnych vyrobku se fyzicky citi lepe a je mene nemocny. Takze neni vegetarian jako vegetarian, kazdy neseme zodpovednost i za sve telo a zdravi, co jim ja do toho nikomu nic neni, zrovna tak jak me neni nic do toho co jedi ostatni. ..:-)

ashentree
26. 04. 2004
Dát tip
Taktak, Andu, řekla jsi to pěkně ;)

dismorphia
26. 04. 2004
Dát tip
Aerotik, nebudu se tady dohadovat o tom, zda je vegetariánství fanatismus nebo ne.. právě proto, že Jiko pravděpodobně tuto debatu zamýšlel jinak. Jedno si ale neodpustím, tvůj názor ohledně vegetariánství je značně netolerantní. To, že nejím maso, pro mě rozhodně neznamená, že budu nutit i ostatní kolem sebe, aby ho nejedli. Ale tak, jak respektuju já jejich masožravost, rozhodně očekávám, že oni budou respektovat mé vegetariánství. howgh

ashentree
26. 04. 2004
Dát tip
Jsi-li vegetarián a sedíš u stolu s nevegetariány, velmi často jsi terčem bezbřehých narážek...Buď mlčíš, nebo obhajuješ...Rozhodně se chvíle oběda či večeře stává diskusním klubem s místy velmi ostrými výpady diskutujících... Jsi-li nevegetarián a sedíš u stolu militantních vegetariánů, může se Ti stát, aniž by ses jich ptal, že Tě jeden z nich začne přesvědčovat o správnosti vegetariánství a rovněž skončí onen jídelní obřad diskusí... První je časté...Druhé - vegetariánů je málo a procento těch netolerantních možná nižší než procento netolerantních masožroutů...Rozhodně obě stolovací situace Tě zaujmou poprvé, podruhé, snad i potřetí...Cítíš se mesiášem, jsi nucen u každého jídla diskutovat co máš na talíři...Jenže po jisté době Tě to začne fakt štvát...Ne každý je zenový mistr, aby dokázal odpovídat mlčením... Proto to řešme tady a ujídla se už jen chápejme, ju? :-)

JiKo
26. 04. 2004
Dát tip
No byla to spíš jen legrace, ale náznaky "fundamentalismu" na sebe nenechaly čekat :-) btw: že vegetariáni přesvědčují ostatní aby přestali jíst maso je také velmi časté. Ovšem nedělají to přímo ale v náznacích a "citově".

Andulka
26. 04. 2004
Dát tip
A co takhle byt tolerantni. Jist co sem si nandal na talir a nekomentovat to co ostatni maji na taliri...:-)

Bebitka
26. 04. 2004
Dát tip
Andulka: ne jenom nekomentovat, ale pokud možno ani nezízat, co kde kdo má :))) JiKo: máš, cos chtěl... ;-)

JiKo
26. 04. 2004
Dát tip
bebe: a jsem rád :-))) sleep: já to myslel tak že neřeknou přímo, že bych měl přestat jíst maso, ale že začnou vysvětlovat jak je nehumánní zabíjet zvířata a tak. Nikomu jeho přesvědčení jíst jen kytky neberu ale musím se zeptat: A co kytky! To je taky živá příroda?

dismorphia
26. 04. 2004
Dát tip
tak já si tu jen odložím sympazie nad tím, co řekla Andulka s Bebitkou.. Ashen, já bych dokonce řekla, že časem ty debaty tak unaví, že jsi mistr mlčení! .)))

Zolo
26. 04. 2004
Dát tip
To chce asi prostudovat z knihy nějakýho učení od nějakého světce, ne?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru