Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proč básníci píší o lásce

02. 05. 2004
4
0
2019
Autor
Paclík

Zeptal se “O čem básníci píší?” a pak si hbitě odpověděl “Všichni o tom samém – o lásce”. Nejdřív jsem mu nevěřila, ale čím víc nad tím přemýšlím, asi mu budu muset dát zapravdu. Všechno to totiž záleží na tom, co je to láska. A co je to vlastně láska???

…Je mi mizerně, nic se i nedaří, všechny mé naděje jsou definitivně pohřbeny ale já se ještě (už) nechci vzdát. Zeptám se kámoše, jak může být tak v pohodě a on mi odpoví: “To víš, to je ta láska”. Pak přijdu domů, pustím si rádio a oni na mne neustále pouští věty jako “don´t break my heart”, “ještě mi scházíš” nebo ono ohrané “lásko chci tě”. Tak to zase vypnu a trochu otráveně si sednu k té odporné hromadě učení. Náhodně otevřu čítanku zhruba uprostřed a z nadpisu na mne pomrkává “Pierre de Ronsard: Lásky”. Tak takhle to nepůjde. Zkusíme něco jiného. Třeba chemie. No myslím, že poznámka : “molekuly se k sobě přitulí” taky není to, co jsem hledala…

Řekněme tedy, že láska je cit. Asi poměrně dost silný, když nás nutí psát básně, zpívat písně nebo skákat z mostu. Dokonce bych řekla, že snad i silnější než my. Už i v té reklamě na Oskara přišli na to, že lásku si nevybíráme, ale vybírá si ona nás. Nebo ty si ještě myslíš, že si můžeš vybrat, do koho se zamiluješ? Myslíš že jo? Věř jim že ne! Je to smutný, ale už to tak bude.

…jak sem tak čekala, až na mne přijde řada a nějaká ta láska mi bude přidělena, vzpomněla sem si na človíčka, který mi řekl, že jeho láska je windsurfing. A jak ho znám, celkem bych věřila, že s tím svým prknem, plachtou a stěžněm možná i spí. Takovýhle lásky máme asi každý. Jeden zbožňuje lyžování, jiný floorball, někdo svého plyšového medvěda, někdo sbírku motýlů…

Takže láska je vlastně všude. Ať už je to ta pozitivní opětovaná, nebo jen hluboký vztah k něčemu či někomu. A nemusí to být ani láska naše. Proto tedy básníci píší o lásce, ať už píší o čemkoli.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru