Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Třináctý den poté

31. 08. 2000
4
0
3547
Autor
Semipalakva

Dekadentní a trochu ,,nadčasové" (uvozovky jsou na místě)

Třináctý den po výbuchu. Ráno, jako každé jiné. Co vám budu povídat. Ani jemu se nic nezdálo jiné od předešlých dní. Vstal dnes levou nohou z postele. Protáhl si záda a potom odešel líným krokem ke stolu uprostřed sednice. Vzal z něho do ruky oschlý a notně plísní chycený bochník chleba a několika tahy olepeným nožem odřízl krajíc. Strčil ho do kapsy plátěných kalhot, ve kterých spal i pracoval a svůj odchod stvrdil úderem dveří o futra, následovala sprška omítky, která se nárazem odloupla ze stropu v protějším rohu a s žuchnutím dopadla do jeho postele. Muž vyšel na dvůr svého stavení a zastavil se až u vchodu do stáje. Znehybněl. Slepené vlasy se mu pohnuly nárazem horkého a sluncem vonícího větru. Zavřel oči. Od jeho lícní kosti, kterou kryla seschlá a vrásčitá kůže se odpoutala kapička solného roztoku. Otřel stopu po slze a pak rukou v kapse rozmáčkl krajíc chleba. Po chvíli máchl rukou směrem ke chlívku. Dopadnutí rozmačkaného chleba vyvolalo bouřlivou reakci v hejnu hmyzu. To se zvedlo a začalo poletovat uprostřed chlévu nad hromádkou kosti a masa což ještě včera bývalo koněm. Ležel tu jen pár hodin, ale zápach rychle rozkládajícího se těla prozářeného všudypřítomnou radioaktivitou přivolal hmyz ze širokého okolí. Muž se od bzučivého zvuku vzdaloval. Šel nerovnou brázdou na svém poli. Mířil k železnému pluhu, který včera zanechal uprostřed lánu. Suchý koňský trus na několika místech kolem prozrazoval účast koně na předešlých pracích. Muž se zastavil u pluhu a odpočíval. Obrátil pohled k nebi. Snažil se najít náznak mraků, ale marně. Ještě se zahleděl do dálky zpět ke stavení do místa, kde byl navršen malý kopeček kamení a na něm kříž. Naděje, že výbuch přežil ještě někdo jiný nebyla žádná a proto se nezdržoval vyrytím jména své milé do dřevěného symbolu. Vzpomněl si na nebe plné ptáků, které spolu kdysi tak rádi pozorovali. Vzpomněl si na teplé noci, které strávili v milostném obětí zachumlaní ve voňavém seně. A hlavně na její jemné ruce, kterými ho hladila po tváři když ho tenkrát našla málem naposledy jak leží se ,zlatou´ jehlou v žíle na podlaze svého velkoměstského bytu. Jak teď mu chybí její pohlazení, které mu dodalo sílu, aby tehdy přežil a utekl sem na samotu. Narovnal pluh a pokusil se ho popotáhnout. Pár metrů, ale ranní slunce bylo silné a tak se opět zastavil a oddechoval. Z mokvavého puchýře na tváři mu začal vytékat hnis, který po chvíli začal přihnojovat oranici, jak se snesl z hlavy muže. Tekutina urazila jen krátkou cestu, než dopadla do hlíny. Muž totiž možná byl vysoký, ale po výbuchu se vše změnilo. Teď tu stál pokroucený bolestí v kloubech a cukal se pod řezavou bolestí praskajících puchýřů. Přál si zemřít víc, než kdy před tím, ale jeho tuhý toxikomanský kořínek mu přichystal trest za všechny hříchy, které kdy spáchal. Muž nebyl hloupý, ale až teď, když už pluhem ani nepohne a jen tak stojí zapřený do madel s hlavou svěšenou a očima zavřenýma, tak až nyní mu pomalu dochází, že letos již nezaseje.
Semipalakva
08. 06. 2002
Dát tip
Joachym :> já si myslim že nějakej pamětník, nebo někdo kdo by třeba sbíral starožitné věci a pokoušel se udržet jakousi tradici..tak určitě...

Toxman
07. 06. 2002
Dát tip
Jo ! * :-) (Ale s tou kravkou na tom něco bude, chtělo by to trošku jinak napsat poslední větu :)

Joachym
07. 06. 2002
Dát tip
Má to něco do sebe ,ale je to příliš strohé a málo přesvědčivé. Myslíš si,že by někdo,v třeba i blízké budoucnosti, oral ještě s koněm?

6ak
05. 06. 2002
Dát tip
moje gusto:)

Norek
22. 05. 2002
Dát tip
tak todle je opravdu hodně dobrý ***

Neither
23. 12. 2001
Dát tip
Jde z toho hrůza - reálná. Je to neskutečně "nadčasově" a realně zpracované. Běhá mi po zádech mráz. Znám člověka (ne osobně), který byl spisovatel a fylozof. V době, kdy světu poprvé hrozila jaderná válka vymyslel za spolupráce lékařů proces, jak si vyčistit tělo od radiace, jakýhokoliv záření, jedů, alkoholu, přášků,drog a jinejch škodlivin, co zůstávaj ve tkáních a pomalu škoděj tělu. Ten proces se jmenuje Purif (saunování, vitamíny, běhání..), vymyslel ho L. Ron Hubbard a dá se uděla v Dianetickém centru Praha. Já vám to píšu proto, že se po něm člověk cítí super, krásně vyčištěnej a je mu dobře. Dělala jsem to, tak bych vám to taky přála :o)

letos už nezaseje, na jaře prodá kravku...atd nelíbí, mám pro to pár podstatných důvodů...ale všeobecně, námět velmi zajímavý, ale zpracování, dle mého názoru, dosti chabé a pokulhávající...mnoho věcí šlo rozvést, či ztvárnit lépe... s úctou Simi

Mahoney
09. 09. 2000
Dát tip
zajímavý obraz...

jahudka
01. 09. 2000
Dát tip
Trochu děsivé, ne? Ale i tak skvěle vypodobněné. Nemáš něco více optimistického?

Semipalakva
01. 09. 2000
Dát tip
Optimismus co je to? Slovo? Myšlenka? Láska?Smrt? Promiň Machruju...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru