Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdysi

09. 05. 2004
0
0
1056
Autor
magduša

(když jsem to psala, byla jsem trochu \"slabší\", takže ani mně všechno nedává tak úplně smysl)

A jedno velikánské štěstí ztěžka dopadlo na zem. Neposlouchalo štěkot psů ani drnčení motorů. Dál čekalo na vílu, která se pořád nemohla rozmyslet. Takhle to dělala vždycky, ale dnes obzvlášť důsledně. Pravdu pevně svírala v dlani a dělala, že o ní neví. Anebo ji jenom zaujalo to, co viděla. Tolik života a tolik smrti ji trochu překvapilo. Zaposlouchala se do skřípotu Země. Štěstí bylo taky trochu strach a vítr ho odvál pod nejbližší podrážku. A ona si oddychla.

Pořád se usmívala, ale smát už se nedokázala. Milovala nebe, pomněnky a své houpací botky. Ať šla, kam chtěla, pořád měla strach. Nedalo jí to a začala o tom přemýšlet, i když nerada. Nakonec se bála sama sebe a "takže". Ráda se schovávala do dlaní. On to sice moc rád neviděl, ale krása je přece jenom ošklivá. Věci viděla opravdové jenom jednou za rok, v den svých narozenin. Chtěla všechno dělat tak, jak se má a zdálo se jí to srandovní. Dýchala výhradně zhluboka a nejraději zkažený vzduch. Říkala "Běž pryč", když si přála, ať zůstane.

Bez štěstí a s lehkým srdcem šla dál. Nedokázala ji zastavit ani kaluž s vodoměrkama. V hlavě jí najednou vyvstala vidina miliónů očí a od té chvíle zase jednou věděla, že se už neche vracet. Nikdy. Ani nepotřebuje žádné svoje štěstí, když ho lítá všude kolem plno. Už dávno začala být něčím úplně jiným, ale teprve tady u studánky to pořádně pochopila. Konečně přestala hledat NĚCO, protože tak to prostě nebývá. Stejně jako lidé po tom toužila a plakala pro to, ale nakonec všechno šťastně dopadlo. Pro ni. Uvázala si kolem krku šálku. Byla moc hlupá na to, aby věděla, že ji neochrání ani před klíšťaty, ani před světem, ani před upíry. Když se nakonec vracela, byla úplně spokojená. Chtěla ho potkat.

Trny se dál zapichovaly do každé bosé nohy a lidé se pořád stejně smáli. Všechno zůstalo krásně beznadějné jako vždycky bylo.

 


StvN
15. 05. 2004
Dát tip
U takových děl je těžké si představit, proč to autor píše a co tím chce říct, co skrývá. Bohužel jsi to napsala tak, že nám to nic neříká.

kabe
11. 05. 2004
Dát tip
ta treti osoba je proste prokleti.. nezanechalo stopu

Miki
10. 05. 2004
Dát tip
Takovýto prolog spolehlivě dokáže zazdít i silnější dílko, příště raději žádný úvod. Zcela mi uniká oč tu běží. Nejsilnější pocit, který teď mám, je ten, že je to slepenec několika ne příliš povedeně vykreslených obrazů. Podle mne se marně snažíš těžit ze spojování kontrastních pojmů - když dýchat, tak zkažený vzduch; když bez štěstí, tak s lehkým srdcem atd. Celkem mi to připadá hodně slabé.

Nazuna
09. 05. 2004
Dát tip
a proč je to teda tady?

komedie
09. 05. 2004
Dát tip
z části rozumím...a z velké části nerozumím...takže nevim,nevim...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru