Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mág

10. 05. 2004
4
1
5223
Autor
Elanor

Mé první dítě, které jsem si dlouho hýčkala a bránila před Vašimi zraky... Je to pouhý zlomek zamýšleného díla, záleží tak nějak na ohlasech

Kamínky na cestě pomalu ustupovaly nohám v páskových botách. I stromy sejmuly své strašidelné masky. Se strachem přestaly šeptat listím v korunách, když tudy procházela vysoká postava. Mág znuděně přecházel po cestičce lesní zvěře, která ji už dávno opustila se strachem v očích. Jeho mysl sledovala příběh, který jen o několik málo minut předběhnul skutečnost, na jeho tváři je znát lehce, že je dobře naladěn. Občas mu v již zaběhlé rutině z konečků prstů vyklouzne stříbrno-zlatý blesk, prolétne věčností a zaboří se do Dějin Světa. Myšlenky stíhají partu lapků, která za pár okamžiků spatří mezi stromy procházet postavu oblečenou opršalým plášťem, skrývajícím tajemné váčky u pasu a v páskových botách…

“Není ozbrojen, ano doprovod zvědové neviděli, cestuje tedy sám! Pošetilec zaslepený vlastní pýchou! Anebo politování hodný hlupák!”

Pomyslel si vůdce samozvaných celníků, stále očima sledujíc svou budoucí oběť. Čaroděj měl nyní v tváři stín, ale v očích jasné světlo vyvěrající z poznání jeho duše. Jeho tělo již shrbila neúprosná léta a vlas temný, ač v kontrastu se stářím tváře by měl být šedý jako křídla holubů, nebo oslnivě bílý jako sníh v půlnoční krajině. Mág vědouc co se stane šel dál klidným a vyrovnaným krokem, mumlaje si přitom slova v jazyce jež pamatovali snad jen staré rozbořené svatyně pohanských bohů a nebeský Měsíc. Dějiny Světa jej radši zapomněly… V tu chvíli co mág natáhnul svou ruku dopředu a prsty se jemně zavlnily vibrací magie a dořekl poslední slovo, se mezi stromy mihnou stíny s rudým hladovým leskem v oku. Ozvěna hlasu dozněla. Magie se uvolnila. A výboj o síle deseti statných válečníků v plné zbroji zasáhl strom, u kterého se krčili a sledovali slídiči z party lapků. Bývalí lapkové, nyní jen smutné připomínky, že nikdo není žáruvzdorný, se jen tiše, velmi tiše sesuli k zemi…

“Nudná rutina.”

Usoudil vysoký mág svým jemným hlasem, kterému podlehlo už tolik lidí… A opět se jal probírat svými myšlenkami, okrádaje sám sebe o život v přítomnosti, neboť budoucnost se stala jeho drogou. Toužil vidět víc než jen prašnou cestu co ostatní a tak sám padal do jam, které včera viděl. Neuznával minulost. Ani přítomnost protože i ta v minulosti skončila svou pouť… Najednou vytrénovanou myslí začala brouzdat a Vzpomínka, plná obdivu tisíců lidí, životů a tisíců smrtí ... Něco je špatně! On neměl mít vzpomínky! Uvědomil si mág, jehož jméno bylo tisíckrát vzýváno a tisíckrát zatraceno a proklínáno.


Dav lidí podobný mnohahlavé sani, jen tiše zíral. Byli tu ti, co mu za dob starého krále nejedn
ou slávu provolávali. Teď mlčeli. Nikdo si najednou nechtěl vzpomenout komu prokázal jaké dobrodiní. Tupě na něj hleděli. On tam seděl a nikdo se nechtěl setkat s mágovým pohledem. Věděli, že by je jediný pohled do bezedných zelených očí oprávněně usvědčil z křivdy. Uměly odhalit pravdu beze slov. Oči zelené jako připomínka jara v zimních měsících. Nikdo jim nedokázal dlouho vzdorovat. Dostal roubík, aby zabránili jeho ústům ve vyřknutí toho čeho se tak obávali. Měl dar řeči, uměl mluvit, když mlčení zraňovalo a uměl mlčet, když slova zrazovala činy. A to vše pouze kvůli novému podivínskému mágu. Mágu? Povídali! Prach sprostý pouliční kejklíř s lacinými triky, to je! Jenže tenhle toužil po moci… jakýsi Sionel… Tak ho nařknul po smrti starého krále z nečistého svědomí a činů. Jen kvůli moci. Mága se intriky dvora nikdy netýkaly, i když mnoho, příliš mnoho vznešených hlav ho chtěla za spojence, toužíce po jeho vlivnosti… On byl však nestranný a jednal podle svědomí lidu. Jeho čestnost a autorita svítila u dvora jako první hvězda večerní. Ale to by bylo příliš dokonalé, že? Sešla se tajná rada šlechty, na které si odsouhlasily svržení Mága, který k chudině tíhne a na zájmy vrstev vyšších nehledí. Nemohli získat jeho náklonnost, tak ho nenáviděli a pomluvy skryté za obratnými slovy hodně udělají. Pak ho vyhnali, jak nejposlednějšího žebráka, aniž by slovo jediné na omluvu sebe a svých činů utrousili. Neznaje jeho skutečnou sílu ho haněli jak mohli. Znaje jí, asi by do prachu padli… Mág, byl ale povznesen nad tuto aféru a nehádal se o špatný osud, který později stihne celé dvorní město. Na Aenelin přišel mor… A strávil město i s poslední vzpomínkou lidu na padlého krále Noala.


Nyní stál Mág uprostřed lesa, temná zeleň skýtající domovy spoustě stejně temných tvorů ho hluboce obklopovala. Zborcen svým chladným potem a s divným pocitem při, kterém mu chromly ruce a jeho myšlenky byly zahnány do kouta. A tam ubity Vzpomínkami na dobu dávno minulou. Náhle se zpoza dalšího stromu vyřítila zbývající skupina, bratři mrtvých lapků i s vůdcem. Moment překvapení jim vyšel. Napůl opanováni šílenstvím. Strach! A touha po pomstě propůjčila jejich tělům obdivuhodnou rychlost a mrštnost. Přestože ozbrojeni pouze dýkami, noří se jejich zbraně hluboko do kouzelníkova vysokého těla. Než si uvědomil co se děje, uvízla mu v hrudi nebezpečně blízko srdce vůdcova malá, leč umně zdobená dýka. Poměrně stará, jistě cenná, ale stále velmi ostrá. Zranění snad nebylo tak vážné jak se zdálo… Ale Mág cítil bolest poprvé v životě, a tak ze slabě promodralých rtů vyšla jen jednoduchá kletba. Jediná, na kterou si dokázal vzpomenout. Naskočil kolem něho tenký magický štít, který překvapené lapky jemně odhodil a znehybněl. Navždy. Začal se zabývat svými zraněními. Nic vážného pro zdatného a zkušeného válečníka, ale pro někoho kdo své tělo bral jako nutnou věc ke svému vědění, se to zdálo jako věčná muka. Která nejde přežít.

Upadl do bezvědomí.

Když se probudil, ležel na trávě, která ho píchala do rukou a nohou. Kus od jeho hlavy mu hrál cvrček a do očí přes závoj mlhy svítilo pozdně večerní slunce. Mlha mu připomněla dým nad městem, které ho vyhnalo.

Plameny pohlcovali chudinské domy jeden po druhém, ale protože oheň si nevybírá, jen bere, brzy vzplanuly i domy vyšší vrstvy. Nakonec ohňové estrády padl za obět i starý a důstojný dvůr po mrtvém králi. Dlouho jazyky ohně dobývaly jeho stěny a on dlouho odolával jeho vábení jako poslední mohykán. Leč nic po věčnost netrvá! I zdi pomalu ulehly na dlažbu mezi dávno hořící víry ohně. Hlasité vzlyky do tmy Paměti, která chce pojednou zapomenout. Poslední modlitby plné bolesti než se i lidmi nepohrdající oheň nakrmí. Brečící děti, otcové rodin bez víry, statečné matky. Do temné a žhavé noci se zarývají poslední lidské pohledy, než všichni zemřeli strašlivou smrtí, která jim tentokrát nebyla vysvobozením.

Dva týdny po mágově vyhnání padl Aenelin nešťastnou náhodou ohněm, o moru se i v Dějinách Světa mlčí… Mága zabolely oči a vše se náhle rozmazalo. Z jeho oka poprvé za celý život skanula slza. Postavil se jen s velkou námahou a udělal pár neobratných kroků. Pak se tiše sesunul čelem k chladnému kameni. Se zašeptáním:“Odpusťte mi…!” Skonal se svou první slzou na tváři, kterou uronily ty pravdomluvné zelené oči. Na ledovém kusu kamene byl vtesán nápis :“Památka věčná na sídlo královské Aenelin, které léta páně 12.7.1693 padlo zlovolným ohněm podťato.”


1 názor

Zin
02. 10. 2009
Dát tip
Pěkné, akorát trochu moc otazníků všude.

Elanor
09. 02. 2006
Dát tip
K fontu bych podotkla ne velikost ale spis by to chtelo serifove pismo aby drzelo oci na radce, ale font i velikost je original pismackej...jinak totiz pisu v bookman old style.. je stylovejsi :)

zelva
07. 02. 2006
Dát tip
celé sem to přečetla, ale nevím nějak sem se celkem slušně ztratila...špatné to určitě není a trošku větší písmo by taky neškodilo líp by e to četlo

ICE_WIND
23. 03. 2005
Dát tip
Tak jsem napapanej .... ;o). Moc moc libi ;o). Je z toho obcas jak ty rikas znat, ze je to prvni dite, ale z toho bych si hlavu nedelal. Samotny duch dila se mi moc libi ... to proste muzu ;o). Co se tyce jiz zde probirane lyriky ... tu bych nechal, libi se mi. Taky se rad rochnam v krajine, pocitech, naladach ... mnam ;o). Co se tyce jazyku dila, souhlasil bych s Kandelabrem, ale ne uplne. Myslim tim, ze pokud se rozhodnu pro urcity styl vyjadrovani, mel bych se ho drzet v celem dile a brat ohled na jista pravidla v jeho stylizaci. Nicmene to je jen muj nedulezity nazor. Na literature je preci krasna predevsim jeji osobitost. ;o) Co se tyce pravopisnych chyb a preklepu, na ty bych hodil bobka, sice to cterare rozhodi a byt by nemely, ale jsme stvoreni chybujici a predevsim "nam o mysleeenku se jedna ;o)". Dilo jako takove me zaujalo a tesim se na pokracovani ;o) T***

Elanor
23. 03. 2005
Dát tip
Pokračování? nejsem si jista, zda ho sem mohu umístit...

ICE_WIND
23. 03. 2005
Dát tip
No tak alespon soukromne .... ;o). Ale myslim, ze se nemas za co stydet .... ;o)

StvN
16. 07. 2004
Dát tip
kandelabr - kdo umí, umí.

Elanor
30. 06. 2004
Dát tip
Kandelabr: Za kritiku se nezlobím, naopak děkuji ,dílo je tu proto aby ho lidé ohodnotili. Veř že u prvního výtvoru jsem byla natolik ohromená rozsahem jazyka a taktéž i tím že já jako autor jsem vlastně všemocná, ale v tom zápalu jsem zapoměla na čtenáře(no abych pravdu řekla nebylo to určené k cizí spotřebě:). Pokusím se polepšit s dalším dílem. Víš co? mám pro tebe návrh na spolupráci, co ty nato? :)

Kandelabr
28. 06. 2004
Dát tip
bojím se že se příliš věnuješ květnatému jazyku a jaksi zapomínáš na to, že čtenář by měl být v prvé řadě krmen epikou. tak nějak je mi jedno podél kolika kamínků hlavní hrdina jde, kolik listí šumí a kolik slzí mu kane s vědoucí tváře...ano prostředí je třeba vykreslit, ale myslím, že tam kde bys mohla vylíčit atmosférický souboj si vystačís s dvěma lakonickými řádky, ale naopak, když jde o jakési vnitřní pocity rozháraného hrdiny zabředáváš do patosu na hranici únosnosti. méně té košatosti, prosím, méně jazyka z dob národního obrození též. velitel lapků, který před útokem říká:zde vandruje poutník, lesem jda sám a sám, hola hej bratři moji, neřku-li, nejste-li proti druhové moji, co abychom na něm odporný hrdelní zločin spáchali? mi opravdu nepříjde ani životný, ani atmosférubudující (tedy, pokud si nechceš dělat srandu). toť vše, jsem připraven vysvětlit, doplnit atd. , na požádání. doufám, že se za kritiku nezlobíš. StvN: nezdá se ti, že trošku moc machruješ? navíc pokud jsi přečetl jen první dvě věty.

StvN
25. 05. 2004
Dát tip
O mě tady nejde. Snažím se tě popíchnout, aby ses víc snažila a nedělala zi ze čtenáře legraci tím, že si po sobě dílo ani nepřečteš.

Elanor
25. 05. 2004
Dát tip
Já si po sobě día čtu a věř tomu, ževíce než jednou, ale prostě nemám v oku kde jsou chyby... ! Občas mi s tím dokonce pomůže někdo další, upravit diakritiku. Jo souhlasím s tím aby mi někdo pomohl s chybami, to přijímám,ale ne aby je stavěl na první místo.

StvN
25. 05. 2004
Dát tip
První, nebo druhé. To je fuk, důležité to je.

Elanor
24. 05. 2004
Dát tip
Podle mě TY v psaní tak dobrý zase nejsi abys mohl někomu napsat na rovinu, že by psaní měl vzdát! Tak se prosím v mé přítomnosti kroť, kritiky uznávám, ale jen když jsou řečeny slušně...

idle
14. 05. 2004
Dát tip
ono je tam těch podivných formulací víc. mimo jiné, pokud někdo trvá na používání přechodníků, tak by se je asi měl nejdřív naučit (já sama se jim radši vyhýbám, než se ztrapňovat)

hajdam
13. 05. 2004
Dát tip
Myslím, že neexistencí jednoho města a jednoho mága a skupiny lupičů jsi jaksi nestvořila svět, na kterém by se dalo stavět... :-)

Elanor
13. 05. 2004
Dát tip
Město existuje v další povídce, stejně jako žil král a dvůr... a žije Sionel... hromada dalších příběhů (přesněji tři... :)))) a propos když si sám ve svých myšlenkých jsi přece ve svém světě, a to že nemá stěny ti přece nevadí... já vás jen pozvala do svého světa...

StvN
13. 05. 2004
Dát tip
První dvě věty, na víc nemám. 1. ustupovaly krokům nohám .... Co je tohle za formulaci? 2. stromy sejmulY .... Doufám, že to se psaním nemyslíš vážně.

hajdam
12. 05. 2004
Dát tip
Mě se to líbilo. Taky. TIP

Elanor
12. 05. 2004
Dát tip
takže si myslíte že to mam zkusit s dalším kouskem z tohodle světa?

fungus2
10. 05. 2004
Dát tip
Mě se to líbilo. TIP

fungus2
10. 05. 2004
Dát tip
Mě se to líbilo. TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru