Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na rozkvetlé louce

10. 05. 2004
3
0
4564
Autor
Arien

Jsem nemocná, tak jsem si tohle napsala pro radost. A snad i pro radost Vám.

      Sedím si tak na louce plné pampelišek a přemýšlím o tom, jak ten čas plyne.

      Když se na ni podíváte zdálky, je na ty kvítky krásný pohled, ale přímo mezi nimi to je ještě hezčí. Nejlepší na tom je, že je hned vedle les, takže v podstatě romantika. No, v podstatě. Ono, podél té louky vedou koleje tramvají a na druhé straně je hospoda, Koliba, a pořád to je ještě součástí města Ostrava.

Ostrava je krásné město, říkejte si, co chcete. Nemáme žádné památky (krom morového sloupu a hornického muzea), ale odkudkoliv když vyjdete (či vyjedete), nebude trvat více než půl hodiny (jak dá MHD) a jste na louce nebo v lese; Ostrava je takový soubor dědinek spojených tramvajemi, autobusy a trolejbusy, to asi aby se jim nestýskalo.

 

A moje louka, kde sedím, je od našeho domu sotva čtvrt hodinky pomalejší chůze.

O pampeliškách se vždycky říkalo, že to jsou taková malá sluníčka. Co jsem byla hodně malá, vždycky jsem se divila, proč mám od nich tak špinavé ruce, a upotřebovávala jsem je jako nejdostupnější indiánské malování, ale měly nevýhodu, že barvily jenom slabě, tak jsem si raději půjčovala maminčiny rtěnky. Ale ty zas byly jenom takové ty hnědé a světle růžové, takže jsem nikdy nebyla správná indiánka.

Moc jsem chtěla mít krásné dlouhé černé vlasy, ale jsem od přírody taková špinavější blondýnka a kdysi jsem měla vlásky ostříhané na hříbka, jako spousta holek, asi to byla móda, co já vím, takže ani hry na princezny v dlouhých nočních košilích s pejskem nebyly ono.

Z té doby jsem si odnesla umění, které je dáno snad všem holčičkám, plést copánky, přestože tehdy jsem mohla na hlavě vytvořit jen „vodotrysk“. Jo a taky umím plést věnečky, heč, tak si teď zrovna jeden dělám.

Chcete někdo jeden? Na počkání, třeba za úsměv nebo lízátko, udělám.

 

Pár metrů ode mě, cestičkou podél lesa jde si rodinka na krásnou májovou procházku.

Juknu, kolik je hodin, a zjistím, že ještě nějaký čas mám. (Jsem domluvená na čtyři u čajovny Na větrném kopci, což znamená asi dvacet minut chůze, ale to není důležité.)

 

Od rodinky se odpojí holčička a běží loukou za mnou.

„Dobrý den,“ řekne mi.

„Ahoj, holčičko, copak bys chtěla?“

„Lucinko! Neotravuj slečnu a pojď za námi!“ volá na holčičku maminka.

Holčička očividně přemýšlí, ale potom se mi podívá na ruce. „Děláte věneček?“

„Chtěla bys ho, Lucinko?“

Dívenka sklopí pohled a začervená se. Potom přikývne.

Připletu tam poslední pampelišku a dám jí ho na hlavu. Má ho trošku velký, padá jí až na uši, ale ona si ho upravuje a zatváří se důležitě jako dáma. „Sluší mi?“ zeptá se.

Doširoka se usměju a opovážím se ji vytahat za ouško (jemně, to víte, je to malá holčička).

Ona se mi ukloní jako princezna a chce odběhnout, ale já ji chytím za ruku. „Počkej ještě chvíli. Můžu se tě na něco zeptat?“ Vrtá mi to hlavou už nějakou dobu, prostě musím. „Nesmí se ještě šlapat na čáru a mít moc velkou mezeru, když jde více dětí za sebou?“

Velmi vážně se na mě zadívá, co že já o tom můžu vědět. „To je jasné, přece ‚když máš mezeru, tak spadneš do téru!‘ “

Já se jí ukloním a ona už konečně odběhne.

 

Ano, čas plyne, ale plyne jenom pro lidi, věcem a zvykům je to jedno. A třeba, když se budu pořád krčit, aby mi ta postel stále přišla obrovská, a když nebudu šlapat na spáry chodníku, třeba nikdy nevyrostu a nedospěju a zůstanu pořád malou usmrkanou holkou.

Nebylo by to krásné?


Aleya
23. 05. 2004
Dát tip
No, mě teda přijde, že píšeš čitelně dost...nejsou tam škrtance :o)). StvN: Jenom proto, že někdo píše jiným způsobem než ty, že používá jiným vyjadřovacích prostředků, tak to neznamená, že píše hůř. Tohle je myšleno jako lehce naivní návrat do dětství, takže nevím jakou slovní zásobu by sis u toho představoval. Mě se tenhle návrat líbí moc, i když jsem se věnečky nikdy plést nenaučila:). *

StvN
23. 05. 2004
Dát tip
Aleya - nehodnotím námět. Není správné v jakémkoliv díle používat nadmíru zájmen. To je fakt, o kterém nemá smysl diskutovat. Když se podíváš bíže, zjistíš, že zájmena se ve velké míře používají jako berličky, právě tam, kde slovní zásoba nestačí. Sedím si tak na louce plné pampelišek a přemýšlím o tom, jak ten čas plyne. Sedím na louce a přemýšlím, jak čas plyne. - slova "tak" a "ten" jsou naprosto zbytečná. To jenom pro příklad.

StvN
13. 05. 2004
Dát tip
Uf. Psaní ti moc nejde, viď? Musíš si hodně pomáhat - tak na louce .... o tom, jak ten .... Když se .... je na ty .... mezi nimi to je .... Nejlepší na tom .... je, že je .... takže v podstatě .... No, v podstatě. Ono .... té louky .... to je ještě .... Vážně si myslíš, že píšeš čitelně? Raději čti, abys doplnila slovní zásobu. Zájmena jsou fajn, ale nesmí jich být moc.

Barbar
12. 05. 2004
Dát tip
Nechtěl jsem to číst, nemám na to čas. Tak jenom konec, hm, dobrý, co bylo před tím? Hm DOBRÝ, takže celý. Hm dobrý, takže znova! Hm to je hodin. Zase mne dostala!!!! TIP BARBAR

cmukina
11. 05. 2004
Dát tip
waw!

kabe
11. 05. 2004
Dát tip
no jestli povidka tak nevim, jestli zapis z denicku tak bych to toleroval, mezera a ter jsou dobrej zaklad pro neco dalsiho, mozna ostravsky temnejsiho

Tragicus
11. 05. 2004
Dát tip
no, pro radost... nemam rad male deti, nemam rad pampelisky, nemam rad slunce, etc. :] ale jinak mile...

Kandelabr
10. 05. 2004
Dát tip
ech no...ta sladkost teče přímo mohutnými proudy a připojují se s neskutečnou naivitou....no nestojíš o kritiku, nebudu tě trápit...snad jenom, že méně je občas více.

VypsanaFixa
10. 05. 2004
Dát tip
U nás se říkalo : Máte mezeru, pojedete do sběru! Fajn oddychovka, taková...Jak vypadá ta čajovna?? :o))

Arien
10. 05. 2004
Dát tip
skvělá, nejlepší v ostravě, několik místností na dýmce, jedna jenom na čaje, úžasná atmosféra, hned vedle shop uvažuješ o návštěvě?:)

Mnauprsk
10. 05. 2004
Dát tip
Super oddychovka, potěší. Brzo se uzdrav:-)

VypsanaFixa
10. 05. 2004
Dát tip
čajovna - můj druhý domov :o)) Kdybych se někdy dostala do Ostravy, tak at můžu zamachrovat :o)) A ještě - kolikaletej maj Pu - Ehr??? (to je moc důležitý..)

Arien
10. 05. 2004
Dát tip
pu - ehr? (čajovna-drahá-vedle ní-hospoda-radek/18kč-nechodit-denně)

VypsanaFixa
10. 05. 2004
Dát tip
čaj není pivo, za ten se musí cálovat...Pu - Ehr - "čaj černý jako myšlenky, které jsem nechal venku" (kámoš).

Arien
10. 05. 2004
Dát tip
uj, to nevím, můžu se ti pak podívat, až tam zas někdy pudu:)

VypsanaFixa
10. 05. 2004
Dát tip
tak jo..a určitě ho zkus...buď ho budeš milovat nebo nenávidět :o))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru