Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podzimní bitva

11. 05. 2004
1
0
1319
Autor
mrs_Animal

Granátová jablka rostou jenom někde. Granátová pole mohou být všude.

 

Podzimní listí padlo

Jak vojáci po bitvě.

S bojem,

Jež byl

   marný…

 

A změť nevýrazných barev

Listí,

Bezohledně přebila rudá

Krev.

 

Poslední pohyby rukou,

Jako větve mrtvého stromu,

Zatemnily mysl.

A vědomí ulétlo

Kdo ví kam.

 

Další list,

Padl.

 

Jeho krev vystříkla na tvář

Kolemjdoucího,

Co pořádal piknik.

Ten si toho nevšiml.

 

A v parku plném spadaného listí,

Kde seznámilo se tolik milenců,

Šarlat stvořil hvězdy,

A příjemnou námořnickou modř

Pokořil.

 

Z čisté oblohy,

Stala se hromada cizích tváří,

Listů…

A třeba ráno opět Slunce vysvitne,

A obloha zrůžoví,

Jako dívenka po prvním polibku…

 

 


mrs_Animal
15. 05. 2004
Dát tip
Tohle je vážně směšné :-) Proč mi připadá, že si něco dokazuješ? :-) Nechme toho, nikam to nevede. Je to jako tahání o kyblíček na pískovišti. Vše, co jsem potřebovala jsem řekla, to, jak se s tím srovnáš záleží na Tobě. Mimochodem, Kolega je opravdu milý člověk a má narážka směřovala k mým a Kolegovým problémům. Souviselo to spíš s osobními záležitostmi, co mezi sebou máme. Š.

Petr_Pan
15. 05. 2004
Dát tip
V tom případě, jednalo-li se o osobní záležitosti, připadá mi Tvé srovnání ještě více směšné :-) Také jsem řekl co jsem chtěl a proč Ti to připadá jak Ti to připadá udivuje i mne, nicméně je mi to docela fuk :-) Necháme toho, protože válka podzimu a zimy je vždycky zbytečná - jen nechápu, proč se tak bráníš - podzime :-) Trošku mě to mrzí, protože jsem Ti chtěl pomoct ale jak se zdá, to jsi zatím nepochopila - třeba časem :-) Kdybys měla chvilku, můžeš se přijít podívat na mé dílko - jen tak pro srovnání - zajímalo by mě, co si o tom myslíš (Tlící srdce) :-) Měj se pěkně :-)

mrs_Animal
14. 05. 2004
Dát tip
Petr_Pan: Je mi líto, ale pro mně není hodnotná kritika ta, co báseň rozděluje na sloky a slovíčka, nicméně ta, která vypisuje pocit, celkový dojem z básně. Ne pár slovíček, které bez kontextu mohou působit směšně. Petře Pane, kam se poděla Tvá schopnost zkritizovat HODNOTNĚ? Přesto díky za kritiky.

Petr_Pan
14. 05. 2004
Dát tip
V tom případě je mi líto, pokud Tě suché "Líbí" potěší víc - a - pokud Ti to dá i něco dobrého pocitu, proč ne :-) Snad by Ti udělalo radost, kdybych napsal, že je to pěkná myšlenka, ale ztrácí se pod hromadou zbytečných PÍSMEN a SLOV, že z ní není cítit to, co by z toho cítit mělo být jen kvůli nevzhledné FORMĚ a volení směšných VYJADŘOVACÍCH PROSTŘEDKŮ ? :-) Kam se poděla Tvá schopnost přijínat kritiky? :-) Nic z toho bych Ti tady nepsal, kdybych Tě neměl rád a nezáleželo mi na Tvém uměleckém růstu, což je také to, proč si tu pod Šarlotkou začínala - nebo si už nevzpomínáš a uchvátila Tě tipová horečka? Tou trpí amatéři , mezi které Tě nepočítám :-) Měj se pěkně :-) Rádoby umělec

mrs_Animal
14. 05. 2004
Dát tip
Takovou popudlivou reakci nemůžu čekat od nikoho jiného (dokonce ani od Kolegy!), než od Tebe. Má slova jsi docela legračně překroutil :-) V tomhle případě je to jen kňučení ega, kterého jsem nedotkla já, nýbrž Ty sám, přehnanou protireakcí. Vůbec jsem neřekla, že chci jenom kladné kritiky. To zplodila Tvá úchvatná mysl. Do zprávy jsem Ti psala, že tak nekritizuji to, že Tvá kritika není kladná, ale to, jak demagogicky analyzuješ, což jsem doufala, že Ti dojde. Doufám, že to pochopíš nyní a zachováš se jako zralý člověk (jsi-li). Š.

Petr_Pan
14. 05. 2004
Dát tip
Ach jo - chápu, ale bojím se, že Ty jsi trochu mimo :-) "Líbí" nemělo ani v nejmenším symbolizovat nebo naznačovat, že toužíš po kladných kritikách - je to primární příklad špatné kritiky - pomineme-li hvězdičku - kdo se bojí o své ego jseš tu Ty :-) Chápu, cos říkala, že si myslíš o mé kritice, ale myslím, že o tom, proč taková je se tu už mluvilo a já bych se nerad opakoval :-) Pokud jsi i Ty zralým člověkem, a já věřím, že jsi, mnoho bys toho pochopila už výše a pak by ses nemusela uchylovat k tak zbytečným narážkám :-) Ty mě chceš srovnávat s Kolegou? Vždyť to je milý člověk narozdíl ode mě - zkus to jinak :-))

Petr_Pan
14. 05. 2004
Dát tip
PS: Dala by se tu zavést debata o tom, co si myslíš, že bych byl udělal, kdybych byl podle Tebe "zralým člověkem", protože jestli je to... stop - teď bych mohl být nepříjemný a nejsem - vidíš? :-) Slovně se příliš neovládám, ale - třeba se to naučím - časem :-) Měj se pěkně :-)

pe_pa
12. 05. 2004
Dát tip
Líbí. Hlavně první sloka. Celou dobu je to pochmurné, tmavé a obrazy lítají hlavou jeden za druhým a poslední sloka to celé uklidní a dá prostor malé naději...hezké. Tip

Petr_Pan
12. 05. 2004
Dát tip
Ne, ne a ne :-) První strofa mi vůbec nesedí - vím, co se v ní říká, ale je to formulované zbytečně zajímavě a po zamyšlení je to až komické - promiň. Druhá strofa není nikterak originální a atmosféru stále nenavozuje. Třetí se mi líbí asi nejvíc - tu otázku s vědomím sis ale mohla odpustit... Čtvrtá s pátou by tomu vůbec, ale vůbec nechyběly, kdyby's je vyškrtla - nejen že výraz "vystříkla" tomu moc nesvědčí, ale celkově to nesedí - v první strofě všichni padli a najednou z dalšího stříká krev - ta myšlenka nevšímavého piknisty je fajn, ale někdy znamená méně více - opravdu. Šestá líbí a nic k ní nemá :-) Sedmá - příjemný závěr - jen co je pravda :-) Jako celek - proškrtat, ještě si s tím trochu pohrát a bude to supe - myšlenka skvostná a alegorie sedí :-)

Notreal
11. 05. 2004
Dát tip
je to trošku něco jinýho....dokonce bych v tom viděl i temnou romantiku... budí to obrazy - líbí *

mrs_Animal
11. 05. 2004
Dát tip
Něco jiného? Tédy, že by s novou přezdívkou přišel i nový styl? Vůbec si toho nejsen vědoma :-) Ale děkuju za kritiku.

mrs_Animal
11. 05. 2004
Dát tip
Má to být řečnická otázka, na kterou se neodpovídá nebo můžu odpovědět?

mrs_Animal
11. 05. 2004
Dát tip
Mno, tak báseň zkrátka není o dívence na konci. Dala jsem ji tam pouze jako obraz...tak nějak mám podvědomě spojené vojáky a takovou tu něžnou dívčí stydlivost...něco jako když se dívka seznámí s vojákem a on pak odejde na vojnu. Tak jsem to napsala já, každý to může vidět jinak (někdo třeba vůbec neví o čem mluvím) a co se asi odehrává v srdci té růžolící dívky, to ať si každý domyslí sám :-)

A černé lesy zeleně mrdaly a větve mi stříkaly na tvář. Pak to bouchlo, kácel se les, lítaly třísky a oheň a kouř a krev. Mrdaly ohně a plameny mi olízly leb, až jsem se zachvěla v očekávání rozkoše a rozepla jeho kalhoty a vysvobodila jeho mocné kopí a přála si aby mě proklálo, navždy proklálo až do nejhlubších pekel.

Notreal
11. 05. 2004
Dát tip
no zdá se mi to trošku jiný...ale uvidíme co bude dál

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru