Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Muž, který nemohl zmoknout

20. 05. 2004
7
0
7051
Autor
StvN

A bude hůř. Očekávejte další.

          ?Co si myslíš o tomto chlapíkovi?? zeptal se mě přítel Došek hledě na muže stojícího za sklem nádražní haly. ?Nezdá se ti zvláštní??

            ?Možná je trochu smutný,? řekl jsem.

            ?Ano, je smutný,? řekl zamyšleně Došek a dál jsme nemluvili. Šli jsme a teplý večer nás provedl budějovickými uličkami jako dva tiché milence.

 

            Můj přítel Došek je velice vnímavý člověk. Rád pozoruje lidi a ještě raději mi o nich vypráví. Poradil jsem mu, ať o nich napíše, ale on si myslí, že psát se může jen o těch, kteří již nejsou mezi námi. Živé bychom mohli zabít. Je to jako přikovat někoho do vitríny na náměstí. Já prý psáti mohu. Mám si myslet, že ti lidé existují pouze v jeho představách. Dohodli jsme se rozumně, nemyslíte?

            Došek mi tedy povídal o muži, kterého jsme potkali na nádraží. Od té doby uplynul měsíc, nebo dva. Nevím přesně. Pomalu ani nevím, jestli jsme jej skutečně potkali.

           

          ?Když jsem se tě tehdy ptal na chlapíka za sklem, říkal jsi, že je smutný. A on byl. Avšak v jeho očích jsem viděl smutek jiný, než jaký prokazují ostatní nemajetní. Rozhodl jsem se blíže prozkoumat toho člověka. Ještě v noci jsem se vrátil na nádraží. S přibývajícím časem byl muž smutnější a smutnější. Když nakonec halu zavírali, vyšel neochotně ven. Našel si místečko na lavičce u Prioru a usnul. Lehl jsem si nedaleko doufaje, že se vzbudím dříve a budu v pozorování pokračovat. Nakonec mi však unikl. Spal jsem až do úplného rozbřesku.

Celý čas jsem na něj nemohl narazit. Snad vytušil nebezpečí, nebo jen nebyl zvyklý chodit na stejná místa. Přesto se mi jej nakonec podařilo střetnout. S oslovením jsem neváhal, neboť jsem byl celý rozradostnělý ze setkání. Čím déle jsem se v myšlenkách zaobíral tou podivnou postavou, tím více jsem k němu lnul. Proto se poprvé divil, když jsem k němu přistoupil takřka jako k dávnému příteli: ?Dobrý den, pane.?

Díval se na mne poněkud nedůvěřivě. Váhal jsem, ale nakonec, když jsem se ujistil, že nechce mluvit, ale ani utéci, spustil jsem: ?Nejste jako ostatní, neurazte se tím přirovnáním, nemajetní. Ti každého kolemjdoucího musejí oslovit a nedej náhodo, aby vás někdo z nich zastihl sedící na lavičce. Hned přijdou a začnou vám vykládat své příběhy. Nedivte se, vyslechl jsem jich mnoho. Zajímají mne. Avšak vás jsem nikdy neviděl s nikým mluvit, přitom mi váš výraz napovídá, že máte mnoho na srdci. Setkali jsme se dnes poprvé, ale já vás znám již dlouho a umírám touhou zvědět váš příběh. Povíte mi jej??

?Ne,? řekl jen a otočil se k odchodu. Musel jsem stát a vydýchat tu zradu. Dohnal jsem ho a šel  mu po boku, ale nevšímal si mě. Nakonec jsem svou snahu vzdal. Nezapůsobil jsem. Tato skutečnost ještě více utvrdila mé přesvědčení. Kudy jsem chodil, tudy jsem myslil jen na něj. Přesto, že jsem celé hodiny následoval jeho kroky, nic mi nenapovědělo. Byl jsem zoufalý. Jak už to ale bývá, když se vytrvalost a odhodlání spojí s náhodou, rozřešení přišlo náhle a nečekaně. Přišlo s deštěm. Ten muž se totiž bál deště. Směšné, že ano?

Tenkrát jsem vydržel déle než jindy. Smrákalo se, vzduch byl těžký a nabitý elektřinou. Zpozoroval jsem, že v jisté chvíli zrychlil krok. Později jsem tu chvíli identifikoval jako období, kdy padají první zbloudilé kapky nesené z dálky větrem. Pod střechu nádražní haly doběhl s lijákem v zádech. Šel jsem pozadu, klidný svým zjištěním. Bylo mi jedno, že budu mokrý, záhadu jsem vyřešil. Muž, který se bojí vody, nebo snad jen deště, se nebude bavit s ostatními ?normálními? občany, že ano? Jeho smutný výraz prozrazoval prožité utrpení, ale také smíření a tak trochu skutečnou lítost. Řešení bylo jasné.

Díval jsem se na jeho tvář téměř nalepenou na skle a nechal se máčet. Zrak upíral na nebe skoro prosebně. Jemně pohyboval rty a přivíral oči. Pak se zadíval na mne. Náhle jsem pocítil nesmírný stud. Jak bych byl nahý. Díval se na mne tak lačně a chtivě, poznal jsem to dobře v jeho očích, přesto, že se skrýval za smutek, díval se na mne závistivě. Objal jsem se, abych alespoň částečně zakryl svou nahotu a utekl jsem. Ten muž mě začal děsit. Kdo ví, jaká strašná tajemství ještě skrýval.


Alojs
13. 10. 2004
Dát tip
Dobře napsané dílko, a jelikož tvá díla nečtu chronologicky po sobě, ale na přeskáčku, už poprvé, kdy jsem zaregistroval jméno "Došek", mi bylo jasné, co mezi těma dvěma je (je to to "hůř"? :-)). A pak mi samozřejmě neunikly ani reakce na díla, které jsou poměrně zajímavé (hlavně ty první) :-[ a jejichž autoři zřejmě ani nechtěli pochopit. A ten pohled plný hrůzy moc dobře znám... Je to hnus...

StvN
13. 10. 2004
Dát tip
O Doškovi tu jsou tři hned po sobě. Tohle je první. Má to i pointu, zkus to přelousknout a uvidíš.

StvN
06. 10. 2004
Dát tip
Jsi milá. Milá, milá,milá.

Vespa
05. 10. 2004
Dát tip
Tak tohle se mi líbí. Ostatní ti už dali sežrat těch pár chybek, tvou nadutost a vůbec, takže evidentně jdu už s křížem po funuse. Hezký, zaujalo mě to a jdu omrknout to "hůř" co jsi uplácal dál. *

ECHO
19. 06. 2004
Dát tip
Trochu mi vadí jazyk - proč je tam třeba "psáti", ale jiný infinitiv na "-ti" už se neobjevuje? Občasné jazykové zvláštnosti působí neuzavřeně, nesystematicky, a tedy jaksi trochu rušivě ("podařilo se mi jej střetnout"). Taky dost přesně nechápu "aby vás někdo z nich zastihl sedící na lavičce" - míněno "sedícího"?

StvN
19. 06. 2004
Dát tip
Jo, míněno sedícího. Je to nedoklep. Jazyk není dokonalý. Zapracuju na něm.

j_i_r_i_k
08. 06. 2004
Dát tip
Jsem rád, že máš zdravě vyvinuté ego, ovšem občasná trocha skromnosti je kořením mistrů... Nevytýkej těm, kteří vidí povídku o bezdomovci, který nechce zmoknout, že to chápou jako uzavřenou věc, nech to na nich, sami sebe ochuzují, je to jejich volba a mají na ni právo... Moje volba je zas co nejrychleji utíkat k příštímu dílu...

Kareel
02. 06. 2004
Dát tip
Dobré, jako nadechnutí k něčemu většímu. Nicméně jako líný čtenář si zápletku domýšlet nebudu a vlastně jsem zklamaný, chtěl jsem si zadarmo užít. Jen dvě drobné výtky -1/ Nejsem si jistý, zda vidět muže za sklem nádražní haly je totéž, jako ho potkat. 2/ sedící-ho na lavičce, tady asi množné číslo není na místě.

StvN
02. 06. 2004
Dát tip
Dík.

StvN
24. 05. 2004
Dát tip
Hezký. Díky. Když už jsi tu, tak ti hned doporučím pokračování.

StvN
23. 05. 2004
Dát tip
Aviva - budeme v to oba doufat. idle - případné pokračování je na cestě. Chci podotknout, a ještě to zopakuji, že se jedná o smyšlené postavy. Jejich myšlenky jsou jen jejich. Nevím, kam na ně chodí, ale rozhodně se nedá říct, že by reprezentovali mé názory. Tím se snažím obě postavy rozlišit. Don't_worry - skutečně se nejedná o mě. Dílo není zašifrované, jak bývá zvykem. Pouze není na první pohled o tom, o čem se zdá být, to se ale týká děje, který teprve přijde. Jinak pro vás mám pokračování. Těším se na brzkou shledanou.

Promiň, že jsem mluvila o tobě, sklouzla jsem jen k tomu, že je to psáno v ich - formě, nemyslím si, že jsi to skutečně ty a tak tě také nehodnotím. Skrze dílo.

Deebno
22. 05. 2004
Dát tip
Mne sa to veľmi páči. Je to také...zvláštne...tajomné. Ale určite zaujímavé. Veľmi dobre sa to čítalo. TIP

Já to určitě (zas) nepochopila. Slyšela jsem, že strach se přemůže tím, že dotyčný k němu výjde vstříc ..., jenže jsi tam ještě ty a k tomu (jakoby) nahý - že by tě svlékl a jsi bez šatů, chudý a on smutný proto, že musí držet tvá tajemství a tvé nitro. Ne, díval se lačně, ale to potom vyznívá ...divně. Začátek se mi nelíbil, přišlo mi to jako roubování něčeho na něco, za to konec ano - možná je to tím, že nevím, jaká strašná tajemství skrýval, že se můžu dohadovat sama se sebou a stejně budu na hony vzdálená té pravdě. Jestli ta pravda už není servírovaná teď. Tedy nic.

maia
22. 05. 2004
Dát tip
Paci sa mi. Je to fantasticky zaciatok. Zaujal ma a tesim sa na to "A bude hůř." :-) * A nedaj sa! :-))

Aviva
21. 05. 2004
Dát tip
Já rozhodně také ne,toho bych se nebála.To dílo bylo opravdu nic zvláštního,tak nějak mi to připomnělo zevly u nás na Pardubickym nádraží.Příště snad odezva bude kladnější.

idle
21. 05. 2004
Dát tip
Když čtu zdejší kritiky a reakce na ně, tak mám občas pocit, že si sem lidi chodí vybít komplexy a ne si číst, případně se zlepšovat v psaní. Vypadá to spíš jako 986. pokračování vzájemných osobních neshod. K dílu: není špatné, souhlasím, že je dobře napsané (akorát na mě ty formulace působí trošku knižně až lehce zastarale, ale to už jsme řešili jinde, náš názor se liší a asi nemá smysl to příliš rozebírat). Téma mi nepřipadá nijak zvlášť výrazné, ale na takhle krátkou povídku to stačí. To jsem zvědavá, co bude "hůř".

idle
21. 05. 2004
Dát tip
... a ještě mě napadlo: Jestli je největší část vyprávěna tím přítelem (jak soudím z uvozovek na jejím začátku), tak by se asi měly uvozovky vyskytnout i na konci. Ale to je jenom detail. "Muž, který se bojí vody, nebo snad jen deště, se nebude bavit s ostatními „normálními“ občany, že ano?" - zajímavá úvaha. Z kontextu soudím, že je míněna zcela vážně, v tom případě ale uvažování dotyčného funguje trošku jinak, než moje. Víc bych asi poznala z případného pokračování.

pozorovatel
21. 05. 2004
Dát tip
Jestli bude hůř, tak už teď se těšim. Líbí se mi to. Ba možná víc, jak některý tvý kratší povídky. Téma mi přijde moc dobrý a hlavně bohatý(až mě samotnýho mrzí, že jsem na něj sám nepřišel). Čekám, že toho ještě využiješ a klidně i víc. Doufám, že víc... Nejvíc se mi líbil začátek o pozorování lidí!

Plopez
20. 05. 2004
Dát tip
Tak z tohoto textu jsem se moc nedozvěděl. Existuje muž, zřejmě houmles, který se s nikým nebaví a když prší, jde se schovat.

Aviva
20. 05. 2004
Dát tip
Člověk si myslí, že napíšeš něco zajímavého a ono nic.Nic zvláštního.

Puta
20. 05. 2004
Dát tip
Dobrý. Dal bych ti tip, ale nevím jak. Píšeš nejlíp tady.

StvN
20. 05. 2004
Dát tip
&&Permon9k&&20.05.2004&& V prologu píšeš "a bude hůř", ale doufam, že to nesplníš, podobná témata jsou tak ohraná, že už se dá těžko přijít s něčím novým, dost mi to připomíná některý věci od Wellse, pokud to jméno znáš. Mimochodem zkus si po sobě občas přečíst cos to napsal, "zabýt" a "vytrýna" jsou jak pěst na oko.

StvN
20. 05. 2004
Dát tip
Nevím, jak se mi to povedlo, ale smazal jsem Permon9kovu kritiku. Naštěstí není ztracena. Plopez - čteš moc rychle, zřejmě jsi mě špatně pochopil. Aviva - z tvé strany se jedná o mstu. Nepochválil jsem ti dílo, tak ani ty nepochválíš. To už tak bývá. Puta - já si to taky myslim, dík. Permon9k - věř tomu, že splním, věř, že nejsou ohraná, nové to je, Wellse znám (osobní urážky si schovej na někoho jiného), chyby jsem nedělal záměrně, už jsou opravené. Pro příště doufám, necháte předsudky doma. Nesnažte se napodobovat mé kritiky, když je nemůžete podložit, vy bláhoví.

StvN
20. 05. 2004
Dát tip
Permon9ku, bohužel se mi stává, že se mi jiní mstí. Obzvláště, když používají má slova. Jinak pokud máš skutečně zájem, přečtu si tě. Říká se, že nesnesu cizí kritiku. Asi to tak je. Stejně pošlu další, baví mě to a když vydržíš, začně tě to bavit taky.

Seregil
20. 05. 2004
Dát tip
Zajímavý to je..... nic víc.. nic míň.... Dobře napsaný...

StvN
20. 05. 2004
Dát tip
Víc jsem si ani nepřál.

Aviva
20. 05. 2004
Dát tip
Ode mě to není msta,nejsem člověk,co by se mstil.Prostě mi to dílo nesedlo,neříkám,že jinak nepíšeš dobře.Jsem prostě upřímná,ne mstivá.

Tragicus
20. 05. 2004
Dát tip
libi se mi ten jeho popis, zapletka celkem tez; :

StvN
20. 05. 2004
Dát tip
Já jen, že jsi napsala - nic zvláštního, což jsem ti naposledy napsal já. Přičemž já to napsal k příhodě z autoškoly, která vážně nebyla ničím zvláštní a tys to napsala k tomuhle. No, sáňky suďte nás, ale já v tvé kritice nevidím odezvu na dílo jako takové. Mimoto mě zdálky nešlo o to, napsat nějakou Nobelovu bombu, napsal jsem zkrátka něco, co se tu nenosí a ejhle, nikomu se nelíbí. Měl jsem to dát do kategorie pro radost, nebo předeslat, že se nejedá o citový výlev ani o zpověď zklamaného básníka? Je to zkrátka, jak to je, je to příběh a spolu s dalšími dá dohromady zase jiný příběh. Nekončím a doufám, že ty také ne.

StvN
20. 05. 2004
Dát tip
Tragicus - dík, možná jsi trochu rozčarován, ale vydrž, slibuju, že bude hůř.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru