Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Parlament: stačí zatlačit

20. 05. 2004
1
0
1860
Autor
Aristoteles

Demokracií z její definice rozumíme: vládu lidu, nebo detailnějším opisem: formu vlády, ve které nejvyšší moc patří lidu a uskutečňuje se přímou účastí nebo prostřednictví volených zástupců. V případě České republiky hovoříme o tzv. parlamentní demokracii, tedy o vládě lidu vykonávané prostřednictvím volených zástupců. Snad měl pravdu Winston Churchill, když podotkl, že demokracie je ten nejhorší způsob vlády, ale že nezná lepší. Nevím, každopádně nám ale parlamentní demokracie přináší, kromě dobrých a špatných zákonů a někdy i vyložených zmetků, i nevšední zážitky.

 

Do poslaneckých koryt, tedy lavic, by měli usedat vzdělaní a inteligentní lidé, to se ale ne vždy děje. A tak se stane, že občas v parlamentu narazíte i nějakého toho společensky unaveného (Ko)Kotta. Když to trochu zjednoduším, tak tou nejpodstatnější činností poslanců a poslankyň je stisknutí správného tlačítka ve správnou chvíly. Ale právě zde leží kámen úrazu. Tři tlačítka: ANO, NE, Zdržuji se hlasování. Stačí zatlačit.

 

Při hlasováních jde však nezřídkakdy o zdraví, připomeňme si třeba případ pana poslance Kotta, který protože, jak sám tvrdí, souhlasil s vládním návrhem zákona, ale klub v němž působil, opoziční ODS, byl proti, se musel v parlamentním baru (!) ztřískat jako carský důstojník, aby dokázal překonat morální dilema a nakonec hlasovat proti své straně. Řešení v pravdě fulminantní, i když už poslancovo příjmení částečně poodhaluje jeho osobní kvality. A pak je tu ještě převoz težce raněného ministra zahraničních věcí z jednotky intensivní péče na důležité hlasování o DPH. Pro neshody občas padne i facka, ba co víc, jak nám dokládají záběry nemilosrdných stranických bitek z ruského parlamentu, někdy jde skutečně i o život. Nemají to holt naši zástupci snadné.

 

Nutno však podotknout, že my obyčejní občané, to s nimi také nemáme zrovna nejlehčí. Někdy se stane, že ani alkohol, dovoz mrzáka a ani pořádná parlamentní bitka nezabrání přijetí neskutečného paskvilu. To si pak my VOLY-či můžeme nanejvýš stěžovat, co za (zás)TUPCE jsme si to zvolili, protože ti na nás někdy z výšky svých poslaneckých koryt doslova "tlačí".


chalmin
31. 05. 2004
Dát tip
forma mi k fejetonu slibně konverguje přesto jsem přečetl odpudivý nepříjemný výčet výtek politiků doplněný vulgárními slovními hříčkami a vůbec jsem se nepobavil, což je u mně pro fejeton určující 8^( kritizovat korytáře z chlíva je trapné příště prosím o trochu baletu 8^)

Yossarian
24. 05. 2004
Dát tip
chtěl jsem ti dát tip za toho Ko(kota), ale ta hrubka ve slově chvíli mě dorazila a překlepy jsou tam jinak by to nebylo zase tak špatný, zkazil sis to sám, když chceš kritizovat politiky (ty blbce jedny vychcaný), měl bys znát pravopis :o)

Já bych chtěl rozdělit fejetony do dvou kategorií. Jsou jedny, které mohou být vtipné, čtivé, zábavné jen svým tématem a nadhledem - to jsou fejetony o obyčejných věcech neobyčejně napsané. Pak tu máme fejetony politické. U nich je podle mě opravdu těžká orientace a nikdy nemůžou dosáhnout takových hodnot, jako fejetony zábavné o obyčejných věcech. A protože tento fejeton o politice je zvládnutý více než dobře (ač je kritický), tak jej nesuďme podle hodnot fejetonu zábavného o obyčejných věcech, ale podle hodnot fejetonu politického.

Pěknej politickej fejeton. Opravdu slušné. Nehodlám tu rozvádět další debatu o našich politicích, protože bych se tak maximálně zase nasral a někdo by to vodsral... Ale textík super! Jen tak dál... Tip Klub

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru