Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Blue Shift (díl 1)

22. 05. 2004
0
0
749
Autor
Smileface

Tento příběh je VOLNĚ inspirován počítačovou hrou Half-Life a to přesněji jejím časově paralelním pokračováním s názvem Half-Life:Blue Shift. Budete sledovat příběh Barneyho Calhouna,hlídače v tajemném komplexu "Black Mesa" v Nevadské poušti,kde vláda Spojených států provádí tajné experimenty. VÝSLOVNĚ upozorňuji,že jde jen o volnou inspiraci takže nesledujte mnoho podobností se skutečným příběhem. P.S.Dílo vzniká postupně,takže mě prosím upozorněte,co vám tam vadí a co je potřeba předělat.

I. BARNEYHO NORMÁLNÍ ŽIVOT
Barney má krásnou ženu.Na dítě se zatím nezmohli a tak si pořídili alespoň psa.Žijí v rozpadajícím se domě blízko Nevadské pouště.Ona je zaměstnaná jako barmanka v jednom (no vlastně i jediném) baru v okolí.Pracuje mnohdy na noční a rozlévá hostům pivo točené pod míru.Nikdo si nestěžuje,protože alternativa kromě lahváče doma před televizí stejně není.Barney pracuje jako hlídač v komplexu Black Mesa.Ani se moc nezajímá o to,jaké experimenty se tam provádějí a kdyby předvedl jakoukoliv aktivitu v tomto směru,byl by pravděpodobně vyhozen.Přestože je tento vojenský komplex tajný, každý ví o jeho existenci.Toto téma je ve vesnici tak trochu tabu.Jen jednou opilec Marty v hospodě vykřikoval něco o tom,že se tam dělají nelidské experimenty.Za půl hodiny si pro něj přišli dva drsní chlápci s nášivkama "US ARMY".Od té doby se všichni chovají, jako by Black Mesa neexistovala.
To ráno bylo jako každé jiné.V sedm hodin Barney otevřel oči a místo pohledu na krásnou ženu uviděl detailní obrázek svého psa,jak mu slintá na polštář.Hned jak pes zaregistroval Barneyho probuzení začal pln štěstí vrtět ocasem a skákat za jedné strany postele na druhou,což znamenalo pokyn k rannímu vítání.Žena už připravovala snídani,bylo to cítit až do ložnice.Barney pomalu vstal a vrávoravým krokem došel až do kuchyně.Políbil ženu na tvář,ale místo příjemného uvítání následovala narážka na jeho nevyčištěné zuby.Ostatně,vždycky spolu vedli spor zda si čistit zuby před nebo až po jídle.Barney snědl svou standardní půlku talíře,přičemž ta druhá skončila v žaludku domácího mazlíčka,oblékl si světle modrou košili,rozloučil se s ženou a sedl do svého autíčka.Na jeho Fordu Galaxy z roku 1965 už byly podepsány dlouhé roky provozu po nepříjemné Nevadské pustině,avšak Barney ho měl rád a neměnil by za nic na světě.Hodinová cesta do komplexu se vždycky zdála nekonečná.Zcela určitě za to mohla nudná krajina.Prašná asfaltka končila přímo u Black Mesy,takže nikdo jiný než vládní zaměstnanci na ní neměli co pohledávat.Barney vystoupil z auta a vešel do velké nádražní haly.Všude se motaly desítky vědců,hlídačů a vládních agentů.Nádraží mělo několik nástupišť označených písmeny A až M.Vždycky,když odjel jeden vagón,hned se na jeho místě objevil další,prázdný.Barney nastoupil do vlaku na nástupišti G a jelikož byl ve vagónu sám,užíval si cestu temnými tunely ze všech možných

míst,podle toho,odkud byl nejhezčí výhled.Asi tak po pěti minutách transport zastavil a Barney vystoupil.Přešel k ocelovým dveřím,které se zdály jako jediná možná cesta ze zastávky.Vzal identifikační kartu a projel s ní vstupní čipovou kontrolku.Dveře jen zakvičely a neotevřely se,což se nikdy předtím nestalo.Barney chtěl zastavit další projíždějící vagón v němž stál s klidnou tváří doktor Freeman,ale v tom se ozval hlas ze dveří."Počkej,máme tu nějaký problém s počítačema,hned ti otevřu".Barney ještě chvíli nervózně pochodoval po nástupišti,než se dveře konečně otevřely a on mohl v klidu vstoupit do prostor běžnému člověku nepřístupných.

Pokračování příště


Smileface
23. 05. 2004
Dát tip
hmm,mám to přesně promyšlené jak to dopadne,ale bohužel teď nemám tolik času.Dílů bude pět,ale možná to zvládnu dohromady,uvidím.Chtěl jsem udělat něco delšího,ne jen:"skočí do komplexu,povraždí tam vetřelce a konec" proto ta kaše o rodince a tak.V příštím díle už se rozběhne akce...

Blackadder
22. 05. 2004
Dát tip
Jo jo Halfa jsem hrál a málem dohrál, kdybych trapně nezakysnul v poslední misi :-) Povídka není zas tak špatná, ale vadí mi tam věc, kterou jsem už psal více lidem (a určitě ještě budu..), a to je to rozsekávání na díly. Nemám rád tyhlety písmákovské seriály na pokračování a to z jednoho prostého důvodu. Autoři většinou napíšou úvod, aniž by měly domyšlené, jak to celé skončí, co by měly vypíchnout a co naopak zapíchnout... no a potom to taky většinou tak dopadá. Je fakt že u akčního příběhu to zas tolik nevadí - chlápek někam přijdem, někoho zabije a jde domů, ale jsem přescědčený, že kdybys měl všechno předem připravené a promyšlené od začátku až do konce a teprve potom to sem hodil, mohlo by to být mnohem lepší. Akční povídka musí mít spád a ne se vléct jako mexická telemrcha. A navíc je to celé hrozně neosobní, žádný pokus přiblížení hrdiny čtenáři...nic. Jako kdybych sledoval počítačové intro, a to je špatně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru