Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jeho stín

24. 05. 2004
11
6
4505
Autor
Sybian

Osamělý Gravis bloumal bez cíle sychravou nocí. Jen rozvalené obrubníky a zívající grimasy poničeného dláždění provázely jeho tiché kroky. Mateřsky shrbené siluety stromů chvílemi soucitně pokynuly větvemi, zcela oddány rozmarům ledových poryvů větru.

Byl náhle jako malé dítě. Zastavil se pod lampou a počal dělat nepochopitelné kroky do všech možných směrů. Zprvu pomalu, krok, dva, chvíli postál. Pak stále rychleji a krkolomněji, až připomínal tančícího blázna, jemuž byla znenadání vrácena svoboda a on ve své prostoduchosti radostí neví co s ní.

Byl tak zaujat hrou se svým stínem, že přestal vnímat svět kolem sebe. Znenadání, právě v okamžiku, kdy donutil stín stáhnout se pod něj a stačilo dokončit poslední krok, aby triumfálně s patřičným dupnutím došlápl na jeho hlavu, se ozvalo tiché: "Nedělej to."

Překvapený Gravis se zarazil a pomalu postavil nohu zpět na zem. Plaše se rozhlédl. Nikde nikdo.
"To se mi asi zdálo," usoudil a rozhodl se znovu rychle dokončit vítězný tah.

"Nedělej to, prosím," ozvalo se podruhé.
V tom tichém hlase byla naléhavá prosba. Tak naléhavá, že se Gravis opět zastavil a překvapeně se zeptal: "Kdo jsi?"

"Jsem tvůj stín. Jsem stín, který chceš zašlápnout, jsem stín, který ovládáš. Jsem stín, se kterým si pro své rozptýlení hraješ a který se chystáš ze svého rozmaru poranit. Jsem tvoje součást, tvůj poslušný následovník. Jsem s tebou kam se pohneš, pobíhám kolem tebe, jako věrný psík. Ty a tvoje vůle jste příčinou toho, že jsem zrovna na tomto místě, v tuhle hodinu. Veškerý můj osud řídíš ty a nikdo jiný. Jen ty. Tak to vždy bylo a tak to vždy bude. Jen ty jsi mým pánem, mým neomezeným vládcem. Můžeš cokoliv, můžeš po mně i šlapat. Tak, jako jsi to činil dosud. Ať uděláš cokoliv, vždy budu s tebou. Nenajdeš nikoho věrnějšího než jsem já. Přemýšlej o tom, prosím. Přemýšlej o tom vždy, než na mě šlápneš. A když už si usmyslíš, přemýšlej i o tom, jak šlápneš. Udělám pro tebe cokoliv budeš chtít, vydržím cokoliv budeš chtít. Šlápni ale prosím tak, aby na duši tvého stínu nezustala jizva. Víš přece, že i já mám svou duši. ... Nebo to nevíš?"

Gravis nebyl schopný cokoliv říci.
Jen nehnutě stál a stále dokola se mu hlavou honila poslední slova: " ... i já mám svou duši. ... Nebo to nevíš?"

Svítalo.
Byl čas se se svým stínem na krátký čas rozloučit. Gravis věděl, co má nyní udělat.
Pomalu obezřetně odcházel od lampy, aby svému stínu zbytečně neublížil. Rozednilo se a stín zmizel.
Jen z dálky ještě studený poryv větru přinesl zvolání: "Jsem rád, že jsem právě tvým stínem. Děkuji ti."


6 názorů

LaMouette
25. 12. 2008
Dát tip
tak nejak se rada k tomudle dilku sem tam vracivam a pokazdy me woslovi jina cast vits jak ty wostatni. A taki si tu beru pokoru, kerou by mel mit castecne v sobje kazdej z nas vuci druhejm lidem. A taki premyslim o tom, ze to neni jen stin.. le ze muze mit i sve meno.. a jake asi.. No.. a wo tom vsem si tady takhlenc tedkonc premyslim.. :-) jo a dik za tu pokoru.. wopcas ji f sobje pocebuju cejtit.

Sybian
04. 10. 2008
Dát tip
Nekdy muze jit o nekoho, kdo te chce stale, verne a tise nasledovat, ne o pravy stin.

martinez
02. 09. 2007
Dát tip
já budu číst dál, neříkám že včil všechno, ale přečtu si tě... dyž Leenai přikázala... :o)

Sybian
02. 09. 2007
Dát tip
:o) dik za precteni

martinez
02. 09. 2007
Dát tip
no snad eště není pozdě... odvčil budu opatrnější :o)

Lakrov
11. 04. 2006
Dát tip
Zahledění se do noci, tmy a stínů. Jo něco mi to připomíná něco vesměs příjemného. Snad strach z neznáma. Ještě přidat chlad a malý uzavřený prostor. Nebo nao pak prostor, neohraničený dohledným koncem. Mlha, bílá slepota, temnota vodních hlubin... Líbí se mi to. A všimnu si toho až dneska, a vlastně trochu pod nátlakem. TiP.

Lakrov
11. 04. 2006
Dát tip
Zahledění se do noci, tmy a stínů. Jo něco mi to připomíná něco vesměs příjemného. Snad strach z neznáma. Ještě přidat chlad a malý uzavřený prostor. Nebo nao pak prostor, neohraničený dohledným koncem. Mlha, bílá slepota, temnota vodních hlubin... Líbí se mi to. A všimnu si toho až dneska, a vlastně trochu pod nátlakem. TiP.

LaMouette
22. 07. 2005
Dát tip
taxem se tu zasejc takhlkenc na chfilku majintato zastavila.. mam rada tydlencty Tvoje secki cteni.. a sem rada.. ze vis.. )

Joen_B
28. 12. 2004
Dát tip
..moc miloučký, slaďoučký :o)

Sybian
09. 11. 2004
Dát tip
kdepak, ja dekuju ) G.

:-) ...samé děkuju koukám...ne vážně bylo moc hezký předtavit si stín jako něco, co můžeš ovládnout (tedy poznat) a nalézt k němu úplně jiný vztah...jsem zase o kousek dál v tom, abych mu neubližovala (tedy sobě) :-))))))

nu já jsem nadšená:-). tohle mě mooc zaujalo, v poslední době si v sobě ten svůj stín mapuju a tudleto dílko mi pomohlo... děkuju t

Alojs
04. 11. 2004
Dát tip
V podstatě zde platí totéž co v minulém případě. Trochu mi to připomnělo Matrix a jeho osvětu. Zase líbilo, zase jdu dál :-)

LaMouette
20. 09. 2004
Dát tip
... zvlastni.. ja pred svym stinem jako mala dycinky uskakovala... *

Sybian
27. 08. 2004
Dát tip
Dol :o) ... tady je tim stinem myslen nekdo, kdo te nasleduje. nasleduje, protoze chce. (( ... Ty a tvoje vůle jste příčinou toho, že jsem zrovna na tomto místě, v tuhle hodinu. .. )). A je-li nekdo takovy, kdo te chce nasledovat, pak ... (( ... Přemýšlej o tom vždy, než na mě šlápneš. A když už si usmyslíš, přemýšlej i o tom, jak šlápneš. Udělám pro tebe cokoliv budeš chtít, vydržím cokoliv budeš chtít. Šlápni ale prosím tak, aby na duši tvého stínu nezustala jizva. Víš přece, že i já mám svou duši. ...)) - by si takove veci mel umet clovek vazit a spravne s ni nakladat. To je zhruba tak myslenka. a povidka popisuje okamziky, kdy si Gravis tuhle vec prave uvedomil. A diky za precteni, G. :o)

Dolente
27. 08. 2004
Dát tip
Sybian: Díky za vysvětlení a neděkuj za přečtení, to je samozřejmost :o)

Dolente
26. 08. 2004
Dát tip
Někdy člověk musí vlastní stín překročit, ne na něj šlápnout... t*

leenai
23. 08. 2004
Dát tip
Tak tohle je ještě lepší než Brána.... Moc pěknej námět, hezká myšlenka, pohladí to na duši. Rozhodně T.

Lunka
09. 07. 2004
Dát tip
moc pěkné čtení...zamyslela jsem se... *T

Hmmm.......rád sem se stavil, vskutku mě zaujaly Tvý řádky....:-*t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru