Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vědomí

25. 05. 2004
9
8
4842
Autor
Sybian

"Tak nevím." hlesl bezděčně Gravis. Cesta se náhle začala stáčet opět k západu. Z ničeho nic, úplně jinam, než před zlomkem okamžiku předpokládal. Po kolikáte již? Kolikrát se zastavil a řekl si: "Jdu správně? Co když se tím bahnem brodím úplně zbytečně? Neměl jsem být dávno u cíle?"

Byl unavený, skleslý, ztrhané rysy popelavě šedé tváře překrýval hustý porost. Rukávy potrhané a potřísněné lepkavou krví naříkajících větví, které musel při své pouti zlomit a odhodit stranou. Odhodit a nechat je napospas jejich osudu.
Musel? Mohl snad některé z nich jen ohnout? 
Mohl je dokonce ... obejít?
Možná. 
Snad ano. 
Záleží na tom?

"Vím co hledáš", zaznělo nad jeho hlavou téměř neslyšně.

Trhnul hlavou a zkoumavě pátral korunou statného jilmu. Krom pokroucených větví nenalezl ničeho uspokojivého, co by jen náznakem připomínalo cokoliv živého. 
"Eh, vítr to byl. Jistě jen vítr prolétl listím a já blázen myslel, že někdo ke mně promlouvá. Jen klam a mámení mé znavené mysli vzbudily ve mě divnou představu, že ke mě KDOSI promluvil," pomyslel si Gravis. Klesl na kolena a s lítostivým vztekem v hlase vzkřikl vzhůru do koruny: "Kdy?! Kdy dojdu konce?!"

"Jsi u cíle," zaznělo opět po chvíli odněkud z propletence rozpraskaných větví.

Neodvážil se pohlédnout znovu vzhůru. Nikoho by opět nezahlédl, stejně jako předtím. Nechtěl se připravit o zrnko nepatrné naděje. Strnule hleděl stále tím směrem, kterým se dívaly jeho oči v okamžiku, kdy hlas znovu promluvil. Nehýbal se, nedýchal, srdce se zastavilo, krev v těle přestala rozvalovat.

Okamžik mezi věčností a ničím.

"Poslouchám," hlesly rozpraskané rty.

"Hledáš Vědomí nejvyšších. Nehledáš pocit, nehledáš nízký pud červa prolézajícího bahnem. Hledáš Vědomí. Vědomí nejvyšších, vědomí vyvolených. Tedy poslouchej. Poslouchej pozorně a staň se jím. Staň se nejvyšším."

Gravis zmateně naslouchal. Byl si jistý, že se mu to nezdá. Tak podivná slova a zároveň tak samozřejmá. Jakoby vycházela přímo z jeho nitra. Ano, přesto, že je nikdy nevyslovil, připadalo mu, že jsou jeho vlastní. Jeho, čekající trpělivě někde uvnitř, pokrytá svinstvem všedních moudrostí. ... Nadešel čas, prodíraly se póry větrem zbičované kůže ven, aby mohly slavnostně zaznít.

"Pokračuj!" vyštěkl dychtivě.

"Jsi připraven, Gravisi ... jako jeden z mála. Slyš co jiní neuslyší. Buď připraven na to, že poté budeš ještě osamělejší. Přecházíš řeku sám. Až došlápneš na pevnou půdu, otočíš se zpět a uvidíš protější břeh velmi daleko. Skrz děsivé chuchvalce líné mlhy budeš pak bez hnutí upírat zrak v místa, kde ostatní setrvávají. A hledat. A čekat, vydá-li se někdo tvou cestou."

Napětí zvyšované dychtivostí po poznání přivádělo mysl Gravisovu na pokraj hrany ledovce, odkud slabí padají v závrati do jícnu pekelného žáru.

"Pokračuj!!"

"Pár slov. Vyslovit je mrzký červ, budou se beze smyslu povalovat co lejno u jeho nohou. Ty však jejich pravý význam vytušíš ... Můžeš VŠE a nemusíš NIC"

"Pomoz ještě trochu, znavený jsem, velmi znavený. Pomoz ještě ..." zaprosil Gravis.

 "Cokoliv moudrého a vznešeného učiníš, budiž resultát výlučně a jen tvojí vůle. Nejsi nikomu vázán, nejsi k ničemu povinován jeho oddaností a prokazováním úcty tobě. Bude-li chtít kdokoliv odevzdat se do rukou s tím, že očekává stejnou mincí oplatit, odmítni tento obchod. V kapsách nikdy nebývá stejná hrst mincí. A nutně jednou musí na jedné straně chybět. Ucítíš-li však skutečnou touhu složit hlavu do tvých dlaní z čistého CHCI, přiviň takového k sobě. Veď jeho kroky a ochraňuj ho, jak nejlépe umíš. A vždy přitom pamatuj, že nemusíš NIC, však zároveň můžeš VŠE. Tehdy má jeho odevzdání svou váhu a jen tehdy je tvé rozhodnutí hluboké - vůlí toho, kdo dosáhl Vědomí."

Hlas utichl. Gravis zamyšlené dál hleděl do prázdna a bylo v tu chvíli jedno, kam svůj zrak upírá. Oči nevnímaly. Jen koutky rtů se povytáhly a vykreslily do tváře úsměv.

Setmělo se.

"Je čas .... jít," chtělo se mu domyslet, ale vzápětí se zarazil.
"Jít? Kam vlastně?" Otočil hlavu a pohlédl směrem, odkud před lety přišel.

Husté chuchvalce bílé páry .... druhý břeh ... hejno ... obchodníků ...


8 názorů

Milly
23. 10. 2008
Dát tip
nejsu..... nic moc hutnýho neni.

Sybian
04. 10. 2008
Dát tip
Ano Milly? Kolik tecek, tolik kroku? ) G.

Sybian
04. 10. 2008
Dát tip
Lauro, Maleho prince jsem nikdy necetl, ale podle toho, co o nem leckdo tvrdi, tedy o konkretnich vyznamech v nem skrytych ... mozna by to mohlo mit v tomhle smyslu neco spolecneho. Zajimave, ze to tu nekdo podotkl ) G.

Milly
30. 06. 2008
Dát tip
Gravisi........................................

martinez
02. 09. 2007
Dát tip

Sybian
02. 09. 2007
Dát tip
namitka se prijima. bych to moh´ dokonce i opravit. a dokonce i hned mozna. inu diky, diky. )

martinez
02. 09. 2007
Dát tip
ty seš nějakej přemýšlivej teda... možu ale mít námitku? Odhodit a nechat je napospas svému osudu - jejich osudu, svému by bylo jeho :o)

LaMouette
28. 07. 2005
Dát tip
a dalsi zastavenicko na pouti Tvyma dilkama... libi se mi.. ze negdo takove Vjedomi ma.. libi se mi vjedomi o tom.. ze taci lide vubets existuji.. ze dokazi vest.. a ochranit.. a mozna i netso navits.. Jen ja po kapcach.. misto minci.. nosim vjecinou jen papirki wod lizatek.. listki z busu bo koncertu.. a tuhle sem tam wobjevila i nalepenej bonbon.. no takovej ten ruzovo bilej.. mekkej.. hruza nesel vubets wodlepit... :-)))) ale porad este mam nadeji.. ze tam jednou.. wobjevim nejakej skrytej padesatnik...bo dokontse.. celou korunu.. :-) Hecki pises, Gravisi... jen co je pravda.. a hecki se u teho cemejsli.. :-)

Joen_B
28. 12. 2004
Dát tip
..je to hezký, nic víc snad nemusím říkat :o)

Sybian
05. 11. 2004
Dát tip
Alojs: velmi dekuji :o) G.

Sybian
05. 11. 2004
Dát tip
LaMou: cili co? )))

LaMouette
05. 11. 2004
Dát tip
cili... netso navits?... ;-))

LaMouette
04. 11. 2004
Dát tip
Syby.. sak sem se us woptala.. ale prt se dovjedela.. cili se nebudu wopakovat.. raci.. ;-)))

Sybian
04. 11. 2004
Dát tip
a k tomu furt navic, ze jo, LaMou ))). mno optej, optej ... to jsem zvedavy na co ) G.

Alojs
04. 11. 2004
Dát tip
Asi nejlepší z tvých prvních tří povídek (zde uveřejněných). Skvělý jazyk, perfektní vyjadřování a bomba závěr. Yeah :-)

LaMouette
23. 10. 2004
Dát tip
rozmotano... secko.. nebo nits..:-))).... jednou se Te optam.. Gravisi.. *

LaMouette
20. 09. 2004
Dát tip
tak .. tady sem se majintato zamotala.. ale se vratim.. a secko rozmotam.. :-)

Elyn
11. 09. 2004
Dát tip
ve mě - ve mně... ju, jen jestli někde nezní o maličko archaičtěji nežli jinde ten hlas.. :)

Sybian
11. 09. 2004
Dát tip
Elyn: to jo, zni. on totiz zrovna nanestesti zasel na kavu prapraprastrycek z otcovi strany. a vyrusoval a kecal do toho a ja se ho vubec nemohl zbavit. on jak spusti, tak je k nezastaveni )) asi to bude tim ) mas pravdu.

Dolente
27. 08. 2004
Dát tip
Nepochopeno.... ...nene, radši mi to nevysvětluj, zbytečná námaha.. :o)

Sybian
27. 08. 2004
Dát tip
Dol - Ano, ono to ma souvislosti, ktere tu nejsou ani nemohou byt uvedeny a nalezeny. tak, ono to vubec vseobecne plati o vsem, v cem vystupuje Gravis. Proto neni nic divneho, kdyz rikas nepochopeno :o) Na druhou stranu, neco prece snad je tady stezejni, co lze i bez souvislosti, o kterych jsem mluvil, nalezt. jde o toto: (( V kapsách nikdy nebývá stejná hrst mincí. A nutně jednou musí na jedné straně chybět. )) Je to upozorneni, ze v jakemkoliv vztahu vzdy plati, ze sice jeden i druhy dava a zaroven jeden i druhy prijima, ale pokud se do vztahu vstoupi s tim, ze od neho ocekava, ze bude oboji v rovnovaze, pak nutne je po case jedna strana zklamana. Realita je proste takova, jaka je uvedena v zavorce o neco vyse. A povidka je o tom, ze kdyz chces mit vztah trvaly a pevny, nemela bys k nemu pristupovat jako obchodnik ve smyslu kdyz davam, ocekavam, ze budu stejne dostavat. jinak receno - svym jednanim si zavazovat druheho, aby cinil stejne tobe. On by to mel delat, ano, ale ne proto, ze musi (je zavazan, ceka se to od neho) - nybrz proto, ze sam chce. ... to je prave ono - muzes VSE a nemusis NIC. G.

Dolente
27. 08. 2004
Dát tip
Ty umíš moc hezky vysvětlovat. Navnadils mě, podívám se na nějaký to tvoje další vyprávění... :o)

leenai
23. 08. 2004
Dát tip
Tak ty jsi pěkně podlej, víš. Teď si budu muset přečíst úplně všechno, co o Gravisovi napíšeš. Je to stránku od stránky lepší a lepší. T.

gabio
30. 05. 2004
Dát tip
mně se to líbí, úplně mě to vláhlo... bude to mít pokračování? tip

Sybian
30. 05. 2004
Dát tip
Gabio pokracovani ne, vse jsou utrzky Gravisova zivota a vzdy se tykaji nejakeho jeho momentu. Jeste jsou zde: Brána, Jeho stín, Minuty - Roky a Zjizvená zrcadla. Zanedlouho se asi objevi dalsi, jehoz nadpis zatím nereknu :o)

Sybian
29. 05. 2004
Dát tip
Tinwe mozna mas tak trochu pravdu. Jsou to stranky nahodne vytrhane ze zivota. A vedet o Gravisovi vic? Nekdy zase nejakou stranku prilezitostne vytrhnu a prilepim ji sem. Dekuji, Tinwe :o). Sybian/Gravis

Sybian
29. 05. 2004
Dát tip
Vella: jake zavery, slicna osobo? :o)))

Tinwe
28. 05. 2004
Dát tip
Nejdriv si to musim precist vsechno, ale jen se mi tam nezda ta vznasena ¨rec co pouzivas...chapu, ze to musi pekne ZAZNIT, ale pripada mi to nepatricny...

Tinwe
28. 05. 2004
Dát tip
tak mam precteno, uchvatil si me svoji postavou Gravise..ale musim priznat ze bych chtela znat celej jeho pribeh, zni to totiz vsechno nadherne, ale pusobi to jako stranky nahodne vytrhany z knizky....chtela bych vedet vic...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru