Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Minuty - Roky

27. 05. 2004
8
3
2991
Autor
Sybian

Minuty? - Hodiny? - Dny? - Roky? 
Provázky osudů v zámotcích smutku.
Potoky blažených rokoší.
Střípky pohledů provázených kánony pokorných kroků.
... vzácne ticho.
A dál?

Co bylo tehdy dal?

Stál bez hnutí. Venku za oprýskaným rámem okna si vítr pohrával s rojem hebkých chuchvalců, šťastných bělostných ničemů. Mrzlo. Díval se ven. Chlad nevytápěného pokoje se pokrytecky lísal k jeho napnuté pokožce a hladil ji mrtvolnými prsty. Nevšímal si toho. Mysl se potácela v bezbřehém moři vzpomínek.

Toho dne se setmělo příliš rychle. Vítr zapomenutých okamžiků se opět vetřel do pokoje. Jako pokaždé, jako už tisíckrát. S líbezným kvílením se otřel o oprýskaný rám a proklouzl potrhanou zašedlou záclonou. Dlouhá léta stále ten samý věrný společník, zjevující se bez ohlášení. Gravis mu naslouchal, ale nikdy neporozuměl. Tušil, že se mu snaží něco sdělit. Něco naznačit. Nevěděl, co znamenají ty tajemné steny přicházející i odcházející s drzou samozřejmostí.

Dnes ANO! Jasně a zřetelně. Ne, nebyl na pochybách. Slyšel slova, která nedávala smysl.

"Rozvaž uzel, vetkni duši do kruhu."

Trhl překvapeně hlavou.
Kvílení ustalo.
Ticho a prázdno.

Jen ozvěna záhadných slov se vznášela pokojem a narážela do cárů včerejších myšlenek, čpících rudým světlem vykřičených neonů.

"No ano!" Vykřikl a udeřil pěstí do stolu.

Plamen svíčky se divoce zapotácel a zbičoval stěny divokými vřelými doteky. Kapky horkého vosku dopadly na sevřenou pěst.

Gravis se napřímil a s úlevou vyštěkl: "Rozvaž uzel, vetkni duši do kruhu."

A pod kůží se rozhořel plamen.
A rty našly svůj úsměv.
A ...

"Konečně jsem ... na Začátku," uvědomil si.

Koupej se v slzách, procházej zahrady nářků, spaluj pavučiny pochybností. Pak pochopíš.
Na konci se líně protahuje Začátek.


3 názory

Sybian
04. 10. 2008
Dát tip
Lauro, diky ) G.

martinez
02. 09. 2007
Dát tip
začátek a duše vetknutá do kruhu mě dostaly :o)

Sybian
30. 04. 2006
Dát tip
Pula: Jsem tvou navstevou nesmirne potesen a pocten. A ano, mas pravdu a je to dokonce lepsi, aby si kazdy nasel podle sebe, co se mu vybavi. I kdyz treba kazdy neco uplne jineho. Proto uz take blize "komentarovat" nikde nebudu. G.

Pula
30. 04. 2006
Dát tip
Opět tleskám tvému stylu. Ty neobvyklé metafory! Nyju a rozplývám se. I kdybys nepodal komentář, nevadí, každý v tom najde, co jeho jest. Tip

Milly
14. 12. 2004
Dát tip
Já sice smysl z textu nepochopila, ale to mi nevadí, protože mi přijde nádhernej- ten text.. -t- :-))

Alojs
04. 11. 2004
Dát tip
Máš velmi specifický styl, členění odstavců, jazyk i styl vyprávění... Co se týče prožitku, snad by byl větší, kdybych si dříve nepřečetl tvá předchozí dílka. V další četbě budu tedy pokračovat až zítra :-)

Dolente
27. 08. 2004
Dát tip
Zvláštní, že do toho dokážeš tu myšlenku tak dokonale zabudovat, že průměrný čtenář (jako třeba já) nemá šanci ji bez tvé pomoci objevit, natož pochopit. Po Tvém malém okénku pro Tinwe jsem ale myslím prohlédla aspoň natolik, že si (doufám) můžu dovolit t* :o)

leenai
23. 08. 2004
Dát tip
Fantastický smysl pro popis. Dokonalá personifikace, jak už řekla Tinwe. Upřímně řečeno, na myšlenku bych byla bez tvé pomoci krátká, ale nějak tak jsem si myslela, že to bude..... ;) Skvělý smysl pro navození tajemné atmosféry.... Achjo, chtěla bych psát tak, jak ty....

Sybian
29. 05. 2004
Dát tip
Tinwe: myslenka je nasledujici. Nejaky cas dela clovek neco ... a teprve po nejake dobe zjisti, v cem je vlastne podstata, toho, kde se najednou pohybuje. Pres viditelne a hmatatelne podnety se postupem casu dostane k tomu, co potreboval objevit, aby vse pochopil spravne, zevnitr. V tu chvili stoji opet na zacatku, jako kdysi, ovsem nyni na tom spravnem zacatku. Gravis

Tinwe
29. 05. 2004
Dát tip
mozna to ani nechci chapat, kazdopadne se mi moc libi, ze sam vis o cem pises ja to dost casto u svych del nevim a taky to tak vypada..dala bych ti jeste tip, kdyby to slo :-)

Tinwe
28. 05. 2004
Dát tip
je to presne kategorie ostatni :-)))asi je to prilis hluboka myslenka na to abych ji zvladla, ale libí se mi ta trocha absurdna, ktera se nad tim dilkem vznáší a všudypřítomná a podle mě dobře provedená personifikace TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru