Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z dějin české literatury

05. 09. 2000
1
0
675
Autor
Vincent

Parodie na anekdoty Daniila Charmse Z dějin ruské literatury.

. . . Ladislav Stroupežnický si jednou vyšel do lesa. V borech je krásně! Nabije pušku, zamíří a ustřelí si nos. Plazí se na ten masakr podívat do rybníka, ale tam omdlí a probudí se až v Národním divadle - nos celý z vosku. Nesmím usnout, pomyslí si, zítra bych se mohl probudit v Kabinetu madam Tussaud. . . . Mácha celý večer řádil s Lori. Několikrát dokonce hlasitě zakřičel: "Tuhle polohu si musím zapsat do deníku!" . . . Vítězslav Nezval se procházel chodbami zámku v Dobříši a dumal: Teiga uštvali, Kalandru popravili, Biebl je mrtvý, Halas exnul, Blatný vzal roha, Zahradníček dřepí v báni… Kdo bude v Čechách psát básně? Smutně si povzdechl a poznamenal si závěrečnou sloku Stalina. . . . Žofie Jandová dokončila svou nejkránější báseň. Rychle ji krasopisně přepíše a běží do redakce České včely. Pěkná kůstka, říká si šéfredaktor a začne ji obtěžovat. Vyhrne jí sukni a co nevidí - vždyť je to Čelakovský! "No, Františku Ladislave…" . . . Příliš se nevědělo, že Karel Havlíček Borovský byl imbecil. Teď se to ví víc. . . . Jiří Kolář dostal k padesátinám nůžky. Zahraju si na holiče, usmyslí si a začne kolem sebe stříhat hlava nehlava. Rozstříhá knihovnu i s knihami, gauč i večeři. V bytě je všechno na proužky. "Kdo to slepí?" křičí na něj Běla. . . . Jednoho dne prováděl František Dryje marketingový průzkum na Václavském náměstí. "Seš žena?" zeptal se asi třiadvacetileté dívky, která šla zrovna kolem, a zaškrtl příslušnou kolonku v dotazníku. "Je ti 20 až 25 let?" zkoumal dál. "Jsi svobodná?" přitvrdil. "Máš čtvrthodinku čas?" Když na všechny otázky odpověděla víceméně kladně, odvedl ji za roh do jedné kanceláře a vyhrkl: "Chceš válku?" V ústech svobodné třiadvacetileté dívky se objevilo slastné "Ne" - smyslně se obtočilo kolem pravého ucha surrealistického velikána a jemnými pohyby se vkroužilo dovnitř. Na to Dryje čekal! Vyskočil ze židle, vytáhl z peněženky dvacetikorunu a rychle ji spálil. (Tyto příběhy se opravdu seběhly, i když v jiném pořadí.)
Docela na piču.

:-))) Docela psycho...:)))

zirafka
05. 09. 2000
Dát tip
Gratuluji! Prestoze je to parodie na Charmse, zda si to byti spise poklonou :-) at uz byl zamer jakykoliv, me jsi rozhodne pobavil a za smich davam tipa

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru