Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrt nadvakrát

26. 05. 2004
1
0
4750
Autor
Aviva

Kdo má depku,ať to nečte.

Les je hustý, tma je pustá a ona bloudí sama samotinká. Není nikdo, kdo obemkl by její tělo do své náruče. Jen tma pomalu pohlcuje její umírající tělo. Milosrdně kryje tmavé skvrny po celém těle. Chytá jí závrať, nemůže dýchat, strach obestupuje celou její bytost. Nevidí žádné světlo, jako to bývá ve filmech. Obrovský strach ze smrti, ale mnohem větší ze života. Otupující bolest vystřelující do břicha. Cítí pohyby. Slzy jí vytékají z očí a v pravidelných potůčcích stékají nejen do výstřihu, ale i na bříško, ve kterém se již devátý měsíc vyvíjí nový člověk. Člověk, který nedožije zítřka. Přichází k rybníku, ukrytému v hlubokých lesích. Zná to místo. Po výsledcích testů sem také šla. AIDS. Nejen ona, ale i její dítě. Dojde k hrázi, kde má již vše připraveno. Ta tma ji zničí. Odrovná ji. Zpod stavidla vytáhne lahvičku s prášky, otevře ji a nasype si plnou hrst do úst. Pak si jen stoupne a čeká na účinek. Sladká závrať. Padá. Necítí už ani mokro, které ji obestupuje za všech stran a ani neslyší výkřik vycházející z úst přibíhajícího mladíka:"Prosím ne, Moniko, nedělej to!"
Kytiii
05. 10. 2004
Dát tip
já si myslím, že to dílko by se dalo rozepsat líp a hlouběji... jako nápad to dokonce považuju za výborný... ta forma mi už moc nesedí... ale každý nějak začínáme...

Craerassy
29. 05. 2004
Dát tip
nemyslím, že na tady pořád musíme literaturu někam posouvat...někteří se chtějí podělit o bolest, smutek nebo o radost, lásku...já sice tip nedám, protože dílko je ještě psáno novým perem, které se časem jistě rozepíše, ale autorka psala od srdíčka a vypsala příběh někoho, koho měla ráda a za sebe jen řeknu, že z jejích slov je cítit smutek a myslím, že i to někomu, kdo vnímat chce něco dává..

Delahaye
28. 05. 2004
Dát tip
jen avi k diskusi .. :-)))

Dero
28. 05. 2004
Dát tip
Souhlasím, že o díle, do kterého autor vloží kus sebe, ať už výsledně vypadá jakkoliv, by se nemělo řící, že to je blbina. To je arogantní. Na druhou stranu, Tiss, po Tvém výstupu ála mateřská školka, jsem byl také nucen se usmívat, i když jsi to určitě myslela smrtelně vážně. ;o)

Aviva
27. 05. 2004
Dát tip
sleeping_beaty:nepřekvapuje mě,že mě kritizuješ zrovna ty, tvoje díla jsou o něčem úplně jiném, takže si myslím,že tohle ani nepochopíš,ale klidně si to tady vylejvej,mě to nevadí. cmukina:Děkuju ti, jsem ráda,že to někoho chytlo a že to někoho rozesmutnilo.To dílo je pro ty, co si myslí,že hůř jim být nemůže, ale ono to jde. cabourg:není to příběh o mně,ale o mé kamarádce,která už bohužel není mezi náma. parricida:ano,jsem začínající písmačka a rozhodně se nedám rozhodit někým,jako ospalka.V tomhle případě jsem se opravdu bohužel nechala přemoct emocema nad duchem,jak napsal StvN StvN:děkuju za zastání.

Blackadder
27. 05. 2004
Dát tip
Je to špatný. Vyvolat smutek to není, jako říct anekdotu. Na to musíš mít mimo jiné víc prostoru. A protože máš málo místa, snažíš se co nejvíc zapůsobit a přeháníš to. "Tma ji zničí. Odrovná ji"- zkus tohle říct někomu nahlas a přitom ještě nasaď co nejútrpnější výraz.... to už je parodie.

Aviva
27. 05. 2004
Dát tip
Kdybys viděl výraz v mé tváři, nepřipadalo by ti to jako parodie.Ale budiž,je to tvůj názor a já ho samozřejmě jako všechny ostatní respektuji.

Bering
27. 05. 2004
Dát tip
nooo, docela se to tu rozpitvalo... tak trochu souhlasím s každým. tohle dílko opravdu není nic moc. ale určitě ne blbina - žádné dílo, které vzniklo z vážného popudu autora a touhy tvořit nemůže být nazváno blbinou. jen se prostě tak uplně nepovedlo. a taky není pravda, že by každé dílo mělo literaturu někam posouvat. bylo by to fajn, ale obávám se, že je to nesplnitelný požadavek. je ohromná spousta - naprostá většina - děl, které takový potenciál nemají, a přesto jsou skvělá.

cmukina
27. 05. 2004
Dát tip
nemas zaco..... :-) ja ti rozumiem........

Yossarian
27. 05. 2004
Dát tip
cmukinko- jak seš hezká, tak seš.. naivní :o) až na ten konec je to docela živý, ale jít si spolknout prášky a přitom se vrhnout do rybníka (či čeho) je pěkná ftákovina

cmukina
27. 05. 2004
Dát tip
hmm....podla mna neni!

Yossarian
27. 05. 2004
Dát tip
no jak myslíš :)

cmukina
27. 05. 2004
Dát tip
myslim... :-))

Tragicus
27. 05. 2004
Dát tip
rozesmutnit mne to nerozesmutnilo... a dobre to tez nebylo... sleeping_beauty: i ty hloupa... nebyt braku, kdo by se zajimal o literaturu? nebo mi chces rici, ze jsi od malicka louskala dostojevskeho? spis jsi cetla od malicka lenku lancovou apod.... ne-li do ted, jak to obcas vypada... jinak se mi libi tve smysluplne kritiky... proc to placas tady a ne na miste k tomu urcenych?

Aviva
26. 05. 2004
Dát tip
Zkus to prožívat.

čtenářka
26. 05. 2004
Dát tip
nic moc

cmukina
26. 05. 2004
Dát tip
fnuk! vy co sa tomu smejete alebo nadavate na to nemate cit! to je take smutne! dala by som 100 tipov! *********************************************

cmukina
26. 05. 2004
Dát tip
sleeping_beauty: vyrastiem ale nebudem hovorit ze je to blbina! vies? aj ja idem take dielko napisat...a nepis mi ze je to blbina hej?

Dero
26. 05. 2004
Dát tip
pathéé ... ;o)

cmukina
26. 05. 2004
Dát tip
verila? uz neveris? nechapem....to dielko asi pisat nebudem...nema to zmysel....a nemam nato....

cmukina
26. 05. 2004
Dát tip
hmm....no take dielko som este necitala.....

cmukina
26. 05. 2004
Dát tip
aha......ale ja som tu nieco taketo citala 1 krat a dojalo ma to...

cmukina
26. 05. 2004
Dát tip
ked nie o dojimani tak o com?

cabourg
26. 05. 2004
Dát tip
pokud píšeš o sobě, je mi líto. Pokud sis to ovšem vymyslela s nějakými vyššími ambicemi, pak je to celkem dost hrozné. Otřelé, spousta klišé, nezajímavé. Promiň, ale hlubší kritiku nezvládnu.

StvN
26. 05. 2004
Dát tip
Takovéhle téma se někdy chytne a někdy holt ne. Ospalku neposlouchej, je to blbina jako každá jiná. Neřekl bych, že je to nějak významnej brak. Jen si myslím, že při tvoření převážily emoce nad duchem. sleeping_beauty - řekni mi jednu věc, kam literaturu posouvají tvá díla? Co jsem od tebe četl, to nemělo myšlenku. Dokonce to nebylo ani procítěné, jako třeba tohle dílo. Z tvých veršů je cítit značná křečovitost, jako by ses nechtěla zcela uvolnit. Je blbý, že tohle píšu pod dílo Avivy, ale tady mě to napadlo.

StvN
26. 05. 2004
Dát tip
Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem nečekal přesně tuhle reakci. Kde to tvrdí Aviva?

StvN
26. 05. 2004
Dát tip
Mohl bych mluvit za tebe. Nekecám, tohle jsem taky čekal. Akorát mi to došlo až pozdě, byl bych nic nepsal. Jestli tě teda chápu správně, zastáváš názor, že literatura se musí vyvíjet, že ji díla mají postrkovat dopředu, ale sama se tím neřídíš.

StvN
26. 05. 2004
Dát tip
Jako třeba já. Ale ono to ani na kritiku není. Spousta věcí tu není na kritiku. Jak říkáš, je to brak.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru